Serdecznie Wandosławię wszystkim tu zebranym!
Nazywam się Hodża I i piastuje aktualnie urząd Ojca Świeckiego. Wierni Świeckiego Kościoła Wandejskiego wybrali mnie na to wymagające stanowisko 12 sierpnia 2012 roku.
Przybyłem tutaj m. in. dlatego iż pamiętam, że istniała swego czasu w Dreamlandzie prężna grupa wiernych w Wandzie. Pragnę zatem poinformować ich, że ogłosiłem zwołanie Soboru Powszechnego Świeckiego Kościoła Wandejskiego, co wyłożyłem w tej oto bulli: http://www.sarmacja.org/index.php?p=herold,3249,0.
Wszystkich wiernych chętnych uczestniczyć w obradach zapraszam serdecznie. Drogi kontkatu ze mną zostały wypisane w bulli. Proszę wybierać dokładnie te możliwości, gdyż inne sposoby mogą okazać się zawodne.
Jeszcze raz serdecznie Wandosławię!
Wandosławię!
Wandosławię!
Hodża I, Ojciec Świecki
- Pavel Svoboda
- król-senior
- Numer GG: 1935862
- NIM: 509280
- Kontakt:
Re: Wandosławię!
Piękne słowa, choć chyba nie do końca prawdziwe. Jeśli dobrze się orientuję właśnie niedawno Wasza Świeckobliwość spektakularnie zapomniał o Dreamlandzie określając zakres archiwandezjiHodza_I pisze:Przybyłem tutaj m. in. dlatego iż pamiętam, że istniała swego czasu w Dreamlandzie prężna grupa wiernych w Wandzie.
Ale mnie tam nic do tego. I tak nie należę do wyznawców. Cieszę się, że Dreamland powrócił na agendę. Nie wiem jednak, czy pozostał jeszcze ktokolwiek z diaspory dreamlandzkiej Kościoła Wandejskiego. Ci, co do których wiem, że do niej należeli, nie są dziś już aktywni.
(-) Pavel Svoboda, r.s.
Errare humanum estPavel Svoboda pisze:Piękne słowa, choć chyba nie do końca prawdziwe. Jeśli dobrze się orientuję właśnie niedawno Wasza Świeckobliwość spektakularnie zapomniał o Dreamlandzie określając zakres archiwandezji
Mimo wszystko, jeżeli ostały się jakieś resztki wiernych, serdecznie zapraszam na Sobór.
Hodża I, Ojciec Świecki
- Edward Ebruz
- obywatel
- Numer GG: 8606140
- NIM: 873817
- Kontakt:
Potwierdzam słowa JKW Pavla Svobody. Obawiam się, że dreamlandzcy wyznawcy Świeckiego Kościoła Wandejskiego pomarli - bodajże z przejedzenia tekturą. Idę jednak o zakład, że ostatni z wiernych w Wandzie, oddany parafianin arcyksiążę Alchien d'Archien, wciąż tu zagląda i kibicuje naszym zmaganiom z entropią.
Podejrzewam, że młodsze pokolenie mikronautów nie zna "dogmatycznych" podstaw Świeckiego Kościoła Wandejskiego. Warto byłoby zadbać o odbudowę struktur. Może jakiś krótki kurs teoretyczny?
Podejrzewam, że młodsze pokolenie mikronautów nie zna "dogmatycznych" podstaw Świeckiego Kościoła Wandejskiego. Warto byłoby zadbać o odbudowę struktur. Może jakiś krótki kurs teoretyczny?
Edward J. Ebruz, r.s.
Cóż, Świecki Kościół Wandejski nie dorobił się nigdy jednolitej strony internetowej ani tzw. FAQ.
Wydaje mi się, że najlepszym sposobem na zapoznanie się z wiarą i z pismami kościoła jest prześledzenie zawartości biblioteki Braci Almerskich. Zawarty jest tu cały kanon pism ŚKW. Warto zacząć od zapoznania się z Ewangelią wg Michasia a później z dziełem tow. Khanda o życiu tow. Żenady.
To myślę takie podstawy, potem warto przestudiować inne pisma.
Wydaje mi się, że najlepszym sposobem na zapoznanie się z wiarą i z pismami kościoła jest prześledzenie zawartości biblioteki Braci Almerskich. Zawarty jest tu cały kanon pism ŚKW. Warto zacząć od zapoznania się z Ewangelią wg Michasia a później z dziełem tow. Khanda o życiu tow. Żenady.
To myślę takie podstawy, potem warto przestudiować inne pisma.
Hodża I, Ojciec Świecki