Wandosławię!

Masz pytania? Chcesz się nam przedstawić? Wejdź, to idealne miejsce na start.
Awatar użytkownika
Hodza_I
NIM:
Kontakt:

Wandosławię!

Post autor: Hodza_I »

Serdecznie Wandosławię wszystkim tu zebranym!

Nazywam się Hodża I i piastuje aktualnie urząd Ojca Świeckiego. Wierni Świeckiego Kościoła Wandejskiego wybrali mnie na to wymagające stanowisko 12 sierpnia 2012 roku.

Przybyłem tutaj m. in. dlatego iż pamiętam, że istniała swego czasu w Dreamlandzie prężna grupa wiernych w Wandzie. Pragnę zatem poinformować ich, że ogłosiłem zwołanie Soboru Powszechnego Świeckiego Kościoła Wandejskiego, co wyłożyłem w tej oto bulli: http://www.sarmacja.org/index.php?p=herold,3249,0.

Wszystkich wiernych chętnych uczestniczyć w obradach zapraszam serdecznie. Drogi kontkatu ze mną zostały wypisane w bulli. Proszę wybierać dokładnie te możliwości, gdyż inne sposoby mogą okazać się zawodne.

Jeszcze raz serdecznie Wandosławię!
Hodża I, Ojciec Świecki
Awatar użytkownika
Pavel Svoboda
król-senior
Numer GG: 1935862
NIM: 509280
Kontakt:

Re: Wandosławię!

Post autor: Pavel Svoboda »

Hodza_I pisze:Przybyłem tutaj m. in. dlatego iż pamiętam, że istniała swego czasu w Dreamlandzie prężna grupa wiernych w Wandzie.
Piękne słowa, choć chyba nie do końca prawdziwe. Jeśli dobrze się orientuję właśnie niedawno Wasza Świeckobliwość spektakularnie zapomniał o Dreamlandzie określając zakres archiwandezji ;)

Ale mnie tam nic do tego. I tak nie należę do wyznawców. Cieszę się, że Dreamland powrócił na agendę. Nie wiem jednak, czy pozostał jeszcze ktokolwiek z diaspory dreamlandzkiej Kościoła Wandejskiego. Ci, co do których wiem, że do niej należeli, nie są dziś już aktywni.
(-) Pavel Svoboda, r.s.
Awatar użytkownika
Hodza_I
NIM:
Kontakt:

Pavel Svoboda pisze:Piękne słowa, choć chyba nie do końca prawdziwe. Jeśli dobrze się orientuję właśnie niedawno Wasza Świeckobliwość spektakularnie zapomniał o Dreamlandzie określając zakres archiwandezji ;)
Errare humanum est :) Za swój błąd przyszło mi zapłacić, przepraszam raz jeszcze.

Mimo wszystko, jeżeli ostały się jakieś resztki wiernych, serdecznie zapraszam na Sobór.
Hodża I, Ojciec Świecki
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Numer GG: 8606140
NIM: 873817
Kontakt:

Post autor: Edward Ebruz »

Potwierdzam słowa JKW Pavla Svobody. Obawiam się, że dreamlandzcy wyznawcy Świeckiego Kościoła Wandejskiego pomarli - bodajże z przejedzenia tekturą. Idę jednak o zakład, że ostatni z wiernych w Wandzie, oddany parafianin arcyksiążę Alchien d'Archien, wciąż tu zagląda i kibicuje naszym zmaganiom z entropią.

Podejrzewam, że młodsze pokolenie mikronautów nie zna "dogmatycznych" podstaw Świeckiego Kościoła Wandejskiego. Warto byłoby zadbać o odbudowę struktur. Może jakiś krótki kurs teoretyczny?
Edward J. Ebruz, r.s.
Awatar użytkownika
Hodza_I
NIM:
Kontakt:

Cóż, Świecki Kościół Wandejski nie dorobił się nigdy jednolitej strony internetowej ani tzw. FAQ.

Wydaje mi się, że najlepszym sposobem na zapoznanie się z wiarą i z pismami kościoła jest prześledzenie zawartości biblioteki Braci Almerskich. Zawarty jest tu cały kanon pism ŚKW. Warto zacząć od zapoznania się z Ewangelią wg Michasia a później z dziełem tow. Khanda o życiu tow. Żenady.

To myślę takie podstawy, potem warto przestudiować inne pisma.
Hodża I, Ojciec Świecki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jesteś tutaj nowy?”