Zapytanie

Archiwum Parlamentu Królestwa i Zgromadzenia Ludowego.
Awatar użytkownika
Alfred
inżynier królewski
Numer GG: 47634183
NIM: 196135
Kontakt:

Zapytanie

Post autor: Alfred »

Wysoka Izbo,
Panie Marszałku,

przed obliczem Izby uprzejmie proszę Rząd Królewski o udzielenie odpowiedzi na następujące pytania:

— Dlaczego nie jest aktualizowany spis praw Królestwa?
— Czy rząd zamierza ww. spis zaktualizować?
— Jeśli tak, w jakim terminie?
— Jeśli nie, czy rząd zamierza wprowadzić inny sposób informowania o obowiązujących przepisach prawa?
(—) Alfred de Ebruz, r. s.
salus rei publicae suprema lex esto!
Awatar użytkownika
JPII vel Andrzej RE
obywatel
NIM: 283468
Kontakt:

Re: Zapytanie

Post autor: JPII vel Andrzej RE »

Szanowny Panie,

ad. 1. nie mam uprawnień do edycji spisu,
ad. 2. tak, pod warunkiem otrzymania uprawnień,
ad. 3. jw.,
ad. 4. jest możliwe, że będą zmiany.

Pozdr Miś
Jezus Pedeal Ipanienko-Ingawaar vel Andreas Rex Emeritus
Awatar użytkownika
Alfred
inżynier królewski
Kontakt:

Dziękuję za odpowiedź. Wobec tego mam szereg dalszych pytań:

— Czy premier posiada uprawnienia administratora forum dyskusyjnego, zgodnie z ustawą o państwowym forum dyskusyjnym?
— Jeśli tak, dlaczego nie udzielił sobie uprawnień do edycji spisu?
— Jeśli nie, czy zwracał się do odpowiednich organów o nadanie mu uprawnień administratora?
— Jeśli premierowi odmówiono uprawnień administratora, jakie było tego uzasadnienie?
Awatar użytkownika
JPII vel Andrzej RE
obywatel
Kontakt:

Szanowny Panie,

ad. 1. nie,
ad. 2. jw.,
ad. 3. nie, nie mam takiego obowiązku,
ad. 4. jw.
Awatar użytkownika
Alfred
inżynier królewski
Kontakt:

Miś pisze: 22 paź 2020, 17:40 ad. 3. nie, nie mam takiego obowiązku,
Aktualizacja spisu praw jest Pana obowiązkiem zgodnie z ustawą. Powinien Pan więc podjąć wszelkie działania potrzebne, by obowiązek ten wykonać. W tym albo uzyskać uprawnienia administracyjne, albo przynajmniej moderatorskie w odniesieniu do działu ogłoszeń urzędowych.
Awatar użytkownika
JPII vel Andrzej RE
obywatel
Kontakt:

Alfred pisze: 27 paź 2020, 12:15
Powinien Pan więc podjąć wszelkie działania potrzebne, by obowiązek ten wykonać.
Na podstawie jakiego przepisu?
Awatar użytkownika
Alfred
inżynier królewski
Kontakt:

Żadnego, obowiązek zrealizowania określonego stanu rzeczy po prostu logicznie implikuje obowiązek podjęcia działań zmierzających do tego. Nazywa się to regułą instrumentalnego nakazu.
Awatar użytkownika
JPII vel Andrzej RE
obywatel
Kontakt:

Może u ciebie.
Awatar użytkownika
Chamberlain
obywatel
Numer GG: 62994040
NIM: 866253
Kontakt:

Post autor: Chamberlain »

Miś pisze: 22 paź 2020, 17:40 Szanowny Panie,
ad. 1. nie,
ad. 2. jw.,
ad. 3. nie, nie mam takiego obowiązku,
ad. 4. jw.
Wybaczcie, ale nie mogę się powstrzymać. Podsumujmy ten piękny dialog.

--- Czy rozpoczął pan już pracę?
--- Nie, bo nie mam dostępu do gabinetu.
--- A prosił pan o klucze?
--- Nie, nie mam takiego obowiązku.
--- Ale ma pan obowiązek podjąć pracę, więc trzeba będzie zapytać o te klucze.
-- Chyba ty.

Szanowni, mamy nową definicję idioty. Aby skrócić te męczarnie, apeluję do Króla o przekazanie premierowi tego dostępu.

@ Maciej II
- - William diuk Chamberlain-Schlesinger
- - [Margrabia Inselburga]
Awatar użytkownika
JPII vel Andrzej RE
obywatel
Kontakt:

Uprzejmie proszę Wielebnego Marszałka o zaprowadzenie porządku w sali obrad.
Awatar użytkownika
Aleksander
członek Rządu Królewskiego
NIM: 435954
Herb: a13
Kontakt:

Post autor: Aleksander »

Kul. Baxter,

dziękuję za zwrócenie mojej uwagi na treść wystąpienia kul. Chamberlaina. Z pewnym absmakiem obserwują ostatnią aktywność kul. kul. lordów w Parlamencie Królewskim i czuję się rozczarowany, że większość czasu poświęconego mojemu marszałkowaniu spędzam nie z laską marszałkowską, a na upominaniu niektórych kul. kul.

Jak już wspominałem, niech rozkwita sto kwiatów, niech współzawodniczy sto szkół, ale niech to będą kwiaty i szkoły, a nie dziko rosnąca nawłoć, która sama z siebie wysiała się za gimnazjum na pożywce z niedopałków papierosów wypalanych przez uczniów tejże placówki.

Osobiście, jakkolwiek nie zgadzam się z formą kul. Chamberlaina, tak zdaję się podzielać jego, jak i kul. Alfreda, obiekcje co do sposobu wykonywania swoich obowiązków przez kul. Baxtera jako premiera. Nie chcę wnikać w przyczyny tego imposybilizmu, ale na miła Mancalaga, nie wygląda to najlepiej.
(-) Alexander, r.s.
Awatar użytkownika
JPII vel Andrzej RE
obywatel
Kontakt:

Artykuł 4. nawias 8. naszej konstytucji głosi: "Tam, gdzie utrwalił się obowiązujący zwyczaj, zgodny z prawem stanowionym, jest on szanowany przez władzę publiczną i wiąże powszechnie jako prawo zwyczajowe". Dotychczas zwyczajem było nadawanie uprawnień premierowi z automatu i o ile sobie dobrze przypominam żaden premier przede mną nie musiał się dopraszać o ich uzyskanie. Jeśli ktoś mi pokaże i przypomni taką sytuację, posypię głowę popiołem i złożę przed Ludem samokrytykę.
Awatar użytkownika
Maciej Hergemon
przewodniczący obrad Parlamentu
NIM: 591374
Kontakt:

Post autor: Maciej Hergemon »

Już, moderator został nadany, myślę, że ten temat został więc zamknięty i nie wymaga dalszych obrad.
Awatar użytkownika
Alfred
inżynier królewski
Kontakt:

Zasadniczo do zamknięcia tematu brakuje jeszcze, żeby premier z uzyskanych uprawnień zrobił użytek.
Awatar użytkownika
Aleksander
członek Rządu Królewskiego
NIM: 435954
Herb: a13
Kontakt:

Post autor: Aleksander »

Kul. Alfredzie (@Alfred), czy w związku z opublikowaniem spisu praw mogę uznać, iż sprawa została załatwiona zgodnie z intencją interpelanta?
(-) Alexander, r.s.
Awatar użytkownika
Alfred
inżynier królewski
Kontakt:

Miałem taką nadzieję. Ale niestety nie.
Dekret z dnia 3 czerwca 2020 r. o zmianie i uchyleniu niektórych przepisów
tekst ogłoszony | akt nie posiada tekstu jednolitego
Dekret ten nie powinien znaleźć się w spisie praw, bowiem nie zawiera samoistnych przepisów, a tylko zmienia i uchyla przepisy innych aktów normatywnych (art. 6 ust. 1 dekretu o ogłaszaniu aktów urzędowych).
Dekret z dnia 14 kwietnia 2020 r. o statucie parlamentu
Dekret ten nie obowiązuje. Całkiem niedawno została uchwalona zamiast niego ustawa o statucie parlamentu.
Ustawa z dnia 12 kwietnia 2020 r. o statucie rządu
Akt jak najbardziej posiada tekst jednolity. Nowelizacja statutu rządu jest ostatnią ustawą uchwaloną przez parlament. Tekst jednolity jest do niej załączony.
Dekret królewski z dnia 11 czerwca 2019 r. o Dworze Królewskim
(art. 3. ust. 1. i 2. uchylone dekretem z dn. 10.08.2019 - podstawa prawna)
Dekret ten nie obowiązuje. Jakiś czas temu Król wydał nowy dekret w tym przedmiocie.
Rozporządzenie Pierwszego Ministra z dnia 23 kwietnia 2020 r. w sprawie zakresów działania ministrów
Rozporządzenie to nie obowiązuje. Rozporządzenia w sprawie zakresów działania ministrów tracą moc wraz z rozwiązaniem rządu (art. 4 ust. 2 statutu rządu).
Awatar użytkownika
JPII vel Andrzej RE
obywatel
Kontakt:

Dziękuję za zgłoszenie błędów merytorycznych w spisie praw. Spis jeszcze dzisiaj zostanie zaktualizowany.

Na marginesie zgłoszę pod publiczną debatę dwie uwagi co do obecnej formy ogłaszania aktów prawnych - nieczytelność tekstów jednolitych jako załączników do ustawy oraz sam proces tworzenia i aktualizowania spisu praw. Zaproponuję nowelizację w tym zakresie.
Awatar użytkownika
Alfred
inżynier królewski
Kontakt:

Miś pisze: 28 paź 2020, 18:32 Na marginesie zgłoszę pod publiczną debatę dwie uwagi co do obecnej formy ogłaszania aktów prawnych - nieczytelność tekstów jednolitych jako załączników do ustawy oraz sam proces tworzenia i aktualizowania spisu praw.
Modelem alternatywnym jest "jeden akt normatywny — jeden wątek" i wrzucanie kolejnych tekstów jednolitych w nowe posty w tym wątku. Swego czasu próbowałem wprowadzić takie rozwiązanie (Królewski Publikator Urzędowy), co z inicjatywy PTR zostało szybko uchylone.
Awatar użytkownika
JPII vel Andrzej RE
obywatel
Kontakt:

Kul. Alfredzie (@Alfred), czy w związku z opublikowaniem spisu praw mogę uznać, iż sprawa została załatwiona zgodnie z intencją interpelanta?
Chciałbym ponownie zapytać tow. Alfreda czy sprawa już została załatwiona zgodnie z intencją interpelanta.
Alfred pisze: 29 paź 2020, 00:53
Miś pisze: 28 paź 2020, 18:32 Na marginesie zgłoszę pod publiczną debatę dwie uwagi co do obecnej formy ogłaszania aktów prawnych - nieczytelność tekstów jednolitych jako załączników do ustawy oraz sam proces tworzenia i aktualizowania spisu praw.
Modelem alternatywnym jest "jeden akt normatywny — jeden wątek" i wrzucanie kolejnych tekstów jednolitych w nowe posty w tym wątku. Swego czasu próbowałem wprowadzić takie rozwiązanie (Królewski Publikator Urzędowy), co z inicjatywy PTR zostało szybko uchylone.
Innym rozwiązaniem, które widzę - być może mało wyrafinowane ale jednak intuicyjne w użyciu - to postawienie dziennika ustaw na np. wordpressie. Akty normatywne można wówczas publikować jak wpisy, natomiast teksty jednolite można publikować w formie stron. Dodatkowym atutem jest możliwość tworzenia własnych odnośników do wpisów i stron, które umożliwiłyby wprowadzenie sensownego tworzenia roczników i pozycji, jak powiedzmy w Krakozji Stepowej (np. https://krakozja.wordpress.com/prawo/bp-2020-1/ wskazuje na Biuletyn Prawodawczy z roku 2020, poz. 1.). Osobny "serwis" ułatwiłby też wyszukiwanie aktów prawnych.
Awatar użytkownika
Alfred
inżynier królewski
Kontakt:

Odnośnik, który powinien prowadzić do ustawy o statucie parlamentu, prowadzi zamiast tego do ustawy o obywatelstwie, ponadto brakuje w spisie dekretu o dworze królewskim.
Miś pisze: 29 paź 2020, 11:49 Innym rozwiązaniem, które widzę - być może mało wyrafinowane ale jednak intuicyjne w użyciu - to postawienie dziennika ustaw na np. wordpressie. Akty normatywne można wówczas publikować jak wpisy, natomiast teksty jednolite można publikować w formie stron. Dodatkowym atutem jest możliwość tworzenia własnych odnośników do wpisów i stron, które umożliwiłyby wprowadzenie sensownego tworzenia roczników i pozycji, jak powiedzmy w Krakozji Stepowej (np. https://krakozja.wordpress.com/prawo/bp-2020-1/ wskazuje na Biuletyn Prawodawczy z roku 2020, poz. 1.). Osobny "serwis" ułatwiłby też wyszukiwanie aktów prawnych.
Fajnie, ale po co nam właściwie te roczniki i pozycje?

Natomiast odrębny serwis internetowy byłby oczywiście dobry, tylko nie powinien być (jak kiedyś Baza Prawna) dodatkowym miejscem publikacji, a właściwym publikatorem urzędowym, żeby się wszystko nie rozjeżdżało.
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Parlamentu Królestwa i Zgromadzenia Ludowego (2023)”