Wynik wyborów
- الوـس
- Prezes Sądu Królestwa
-
Herb:
- Kontakt:
Wynik wyborów
Tak na szybko. Dziękuję swojemu przeciwnikowi za walkę. Dziękuję swoim wyborcom za zaufanie. Projekt nowego dekretu o rządzie już w przygotowaniu. Szczegóły wkrótce.
(-) Aluś de la Ciprofloksja zu Hergemon und von Lichtenstein y de Arbuz och Apelsinklyfta
فقهاء
Hrabia Odwilży
Ruch Tauzen!
Hej Ruchu nasz!
Pokaż jak grasz.
Gdy upadniesz - wstań!
Nie poddawaj się!
My wspieramy cię.
فقهاء
Hrabia Odwilży
Ruch Tauzen!
Hej Ruchu nasz!
Pokaż jak grasz.
Gdy upadniesz - wstań!
Nie poddawaj się!
My wspieramy cię.
-
- lord
- Numer GG: 66334811
- Kontakt:
Re: Wynik wyborów
Gratuluję nowemu Premierowi.
Jarosław von Wawrzyniak>>
Lord Parlamentu Królestwa>>
Burgrabia Eskalibur
Lord Parlamentu Królestwa>>
Burgrabia Eskalibur
Moje gratulacje.
Wygranemu należą się gratulacje :) Kontrkandydatowi powodzenia następnym razem.
Łucja d'Ekorre
- Fryderyk Orański-Nassau
- Numer GG: 44703021
-
Herb:
- Kontakt:
Cieszę się z sukcesu popartego przeze mnie kandydata. Kontrkandydatowi radziłbym jednak odpowiadać na uwagi do programu, jeśli chce się zachęcić wyborców.
(-) Fryderyk Karol Albert markiz Orański-Nassau OOIII ONZII
Hrabia Flores
"Pochlebiamy sobie patrząc na Sarmację, że zobaczcie; oni są prymitywni, a my wysublimowani. Ale wysublimowany autyzm nadal pozostaje autyzmem."Aluś, 2 października 2017 r.
"Może ten słynny dreamlandzki neoprymitywizm wcale nie jest taki zły?"
Helmut Pohl, 7 lutego 2019 r.
Hrabia Flores
"Pochlebiamy sobie patrząc na Sarmację, że zobaczcie; oni są prymitywni, a my wysublimowani. Ale wysublimowany autyzm nadal pozostaje autyzmem."Aluś, 2 października 2017 r.
"Może ten słynny dreamlandzki neoprymitywizm wcale nie jest taki zły?"
Helmut Pohl, 7 lutego 2019 r.
Tylko na marginesie chciałbym zauważyć, że obwieszczenie KWK zawiera same wyniki głosowania, a powinno także wynik wyborów (tj. wskazanie, kto wygrał).
Pierwsze słyszę o takiej praktyce. W ustawie również nie ma wzmianki o tym żeby KWK miał koniecznie wskazywać zwycięzcę wyborów w ramach obwieszczania wyniku wyborów, zważywszy na to, że nie jest to szczególnie trudne do wyczytania z ilości głosów na poszczególnych kandydatów, postanowiłem nie pisać o rzeczach oczywistych.
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,
Art. 11. 1. Po zakończeniu wyborów ustala i obwieszcza się wyniki głosowania i wyborów.
2. Wyniki głosowania obejmują w szczególności liczbę wyborców, liczbę oddanych głosów, w tym głosów ważnych oraz liczby głosów oddanych w poszczególnych wariantach.
3. Wynik wyborów ustala się następująco, pomijając głosy obojętne: jeśli najwięcej głosów oddano przeciw wszystkim kandydatom, żaden kandydat nie został wybrany; jeśli najwięcej głosów oddano za jednym z kandydatów, został on wybrany; w innym przypadku wybory są nierozstrzygnięte.
Rzeczywiście nie było takiej praktyki. Od uchwalenia Prawa wyborczo-referendalnego wymaga się jednak autorytatywnego stwierdzenia wyniku wyborów (nie samego głosowania) przez Komisarza, ponieważ tamtą ustawę uchwalono w reakcji na sytuację, w której oddano po tyle samo głosów za jedynym kandydatem i pustych (nie było opcji głosu przeciw). O wyniku rozstrzygnąłem ja, zarządzając drugą turę. Gdyby jednak przyjąć przeciwny pogląd, to nie byłoby komu potwierdzić, że premier został wybrany. Nie bez powodu wprowadzono więc takie rozwiązanie.
W przypadku zarządzenia drugiej tury lub też sytuacji z Art. 10.1 faktycznie napisanie o wyniku wyborów w ramach obwieszczenia ma sens.
W każdym innym wypadku jest to tylko sztuka dla sztuki, 2+2=4, a 11 jest większe od 5, de facto roztrzygnięcie o wyniku wyborów ma miejsce w momencie potwierdzenia ważności tychże oraz nadania odpowiednich uprawnień administracyjnych przez króla.
W każdym innym wypadku jest to tylko sztuka dla sztuki, 2+2=4, a 11 jest większe od 5, de facto roztrzygnięcie o wyniku wyborów ma miejsce w momencie potwierdzenia ważności tychże oraz nadania odpowiednich uprawnień administracyjnych przez króla.
- Chamberlain
- Numer GG: 62994040
- Kontakt:
A był jakiś kontrkandydat? Bo nie wiem, co to właściwie było.Fryderyk Orański-Nassau pisze: ↑9 kwie 2019, 21:51Kontrkandydatowi radziłbym jednak odpowiadać na uwagi do programu, jeśli chce się zachęcić wyborców.
Co do samych wyników, godna uwagi jest frekwencja w prowincjach. W każdej właściwie identyczna, bez względu na to, czy ma aktywnego zarządcę, czy nie. Do tej pory Unia była bezkonkurencyjna, Domena i Scholandia leżały. Tym razem to Scholandia poszła w górę, Sułtanat Witta i słupy Stettina dały sobie spokój.
- - William markiz Chamberlain-Schlesinger
Frekwencja była wszędzie podobna, bo głosowali Ci, którzy przetrwali pogrom po ostatnim referendum.Chamberlain pisze: ↑10 kwie 2019, 16:06Co do samych wyników, godna uwagi jest frekwencja w prowincjach. W każdej właściwie identyczna, bez względu na to, czy ma aktywnego zarządcę, czy nie. Do tej pory Unia była bezkonkurencyjna, Domena i Scholandia leżały. Tym razem to Scholandia poszła w górę
Jeżeli powyborczo-przedwyborcza koniunktura się utrzyma to w następnych wyborach Unia znowu będzie prowadziła.
Jakież to słupy Stettina dały sobie spokój? Nie dostrzegłem żadnych, które by się chociaż koło Unii zakręciły.
- Sted Asketil
Solardia, Luindor, Unia - od lat przewodzi jezeli chodzi o frekwencje. To ze zmienia Pan prowincje tym samym zmieniajac wynik, o niczym nam jeszcze nie mowi (brak powtarzalnosci). A juz na pewno nie o sensacyjnym pezelamaniu hegemonii. Nie mniej dobry wynik kazdej prowincji powinien nas cieszyc. Gratuluje wiec Panu, sobie i calej spolecznosci :)
Ależ dokładnie o tym mówię - po pierwsze - trudno jest wysnuwać wnioski po jednych wyborach, a zwłaszcza tych, które odbyły się w bezpośrednim następstwie czystek. Po drugie - Unia prowadzi liczbą 9 mieszkańców, za nią Scholandia - 7, zamyka Domena - 6. Liczę (i wiele na to wskazuje), że nasi nowi mieszkańcy zostaną z nami na dłużej, co przełoży się na lepszą frekwencję w przyszłych wyborach.
Ja również gratuluję - Panu, Unitom - dobrego wyboru, bo w ramach wyborów nie warto mówić o złym wyborze oraz Premierowi - zostania wybranym. Liczę, że współpraca na linii Rząd-Unia potoczy się pomyślnie.
Pozdrawiam,
Ja również gratuluję - Panu, Unitom - dobrego wyboru, bo w ramach wyborów nie warto mówić o złym wyborze oraz Premierowi - zostania wybranym. Liczę, że współpraca na linii Rząd-Unia potoczy się pomyślnie.
Pozdrawiam,
Szczerze wątpię.nasi nowi mieszkańcy zostaną z nami na dłużej, co przełoży się na lepszą frekwencję w przyszłych wyborach
Och Panie Gileadzie, jak miło, że nas Pan odwiedza, czy Pana partia, bolesna niczym sikanie kamieniami nerkowymi jakoś się ustosunkuje do wyniku wyborów, jakieś boleśnie prawdziwe i przenikliwe strategie na przyszłość Dreamlandu?
Pozdrawiam,
Przeszedłem, abych oglądał mądrość i głupstwa i szaleństwa.
I obaczyłem, iż tak dalece mądrość przechodzi głupstwo, jako różna jest światłość od ciemności.
Mądrego oczy są w głowie jego: głupi w ciemności chodzi: i poznałem, iż jednakie jest obu dokończenie.
I rzekłem w sercu swem: Jeźliż jedno będzie i głupiego i moje dokończenie, cóż mi pomoże, żem się więcéj o mądrość starał? i rozmawiając z sercem swojem, obaczyłem, że i to jest marność.
Nie będzie bowiem pamięci tak mądrego jako i głupiego na wieki, a potomne czasy zapomnieniem wszystko zarówno pokryją: umiera uczony, także jako nieuczony.
A dlategóż omierzł mi żywot mój, widząc, że wszystko złe jest pod słońcem, i wszystko jest marność i utrapienie ducha.
Bo cóż za pożytek człowiekowi ze wszystkiéj pracy jego, i z udręczenia ducha, którem się męczył pod słońcem?
Wszystkie dni jego boleści i nędze są pełne, ani w nocy sercem odpoczywa: więc i to nie jest marność?
I obaczyłem, iż tak dalece mądrość przechodzi głupstwo, jako różna jest światłość od ciemności.
Mądrego oczy są w głowie jego: głupi w ciemności chodzi: i poznałem, iż jednakie jest obu dokończenie.
I rzekłem w sercu swem: Jeźliż jedno będzie i głupiego i moje dokończenie, cóż mi pomoże, żem się więcéj o mądrość starał? i rozmawiając z sercem swojem, obaczyłem, że i to jest marność.
Nie będzie bowiem pamięci tak mądrego jako i głupiego na wieki, a potomne czasy zapomnieniem wszystko zarówno pokryją: umiera uczony, także jako nieuczony.
A dlategóż omierzł mi żywot mój, widząc, że wszystko złe jest pod słońcem, i wszystko jest marność i utrapienie ducha.
Bo cóż za pożytek człowiekowi ze wszystkiéj pracy jego, i z udręczenia ducha, którem się męczył pod słońcem?
Wszystkie dni jego boleści i nędze są pełne, ani w nocy sercem odpoczywa: więc i to nie jest marność?
- الوـس
- Prezes Sądu Królestwa
-
Herb:
- Kontakt:
To ja tak tylko zapowiem, że expose już jest napisane i świeże cieplutkie karteczki z drukarki już leżą na moim biurku. Po zatwierdzeniu dekretu zostanie wygłoszone.
(-) Aluś de la Ciprofloksja zu Hergemon und von Lichtenstein y de Arbuz och Apelsinklyfta
فقهاء
Hrabia Odwilży
Ruch Tauzen!
Hej Ruchu nasz!
Pokaż jak grasz.
Gdy upadniesz - wstań!
Nie poddawaj się!
My wspieramy cię.
فقهاء
Hrabia Odwilży
Ruch Tauzen!
Hej Ruchu nasz!
Pokaż jak grasz.
Gdy upadniesz - wstań!
Nie poddawaj się!
My wspieramy cię.
Myślę, że nie ma co lekką ręką przesądzać o tym, że wszyscy nowi obywatele przestaną się interesować Dreamlandem przed przyszłymi wyborami. Pan Gilead ma bardzo katastroficzną wizję, może pora udowodnić, że wcale nie będzie tak źle?
Łucja d'Ekorre
Proszę wypełnić test:Gilead pisze: ↑10 kwie 2019, 20:18Przeszedłem, abych oglądał mądrość i głupstwa i szaleństwa.

- Chamberlain
- Kontakt:
Ale co ma wspólnego jedno z drugim? Naturą czystki jest wyczyszczenie rejestru z nieaktywnych, którzy i tak by nie zagłosowali (w końcu właśnie z tego powodu stracili obywatelstwo). Po drugie - od czasu owej czystki (24 marca) do wyborów upłynęły 2 tygodnie. To dostatecznie dużo czasu, by nawet po przespaniu marcowego referendum wrócić i odzyskać obywatelstwo. Tak się nie stało, co potwierdza tezę z punktu 1 (trwała nieaktywność skreślonych). Po trzecie wreszcie - o czym my mówimy? W wyniku osławionej "czystki" KD straciło de facto trzech bardzo umiarkowanie aktywnych w ostatnich miesiącach obywateli: Stettina, Ingawaara i Oskara Witta. Po jednym z każdej prowincji. Nie wiem tylko, czy Stettin zdążył zmienić prowincję w celu przejęcia lenna, co zapowiadał.Χέλμουτ Πολ pisze: ↑10 kwie 2019, 19:00Ależ dokładnie o tym mówię - po pierwsze - trudno jest wysnuwać wnioski po jednych wyborach, a zwłaszcza tych, które odbyły się w bezpośrednim następstwie czystek.
Na frekwencję nie miało to wpływu. Mój komentarz miał zresztą co innego na celu: liczba głosujących okazała się właściwie identyczna w każdej z trzech prowincji, przy czym zarządcę posiada zaledwie jedna z nich (Unia), pozostałe - nie (brak wicekróla w Scholandii i Lorda Gubernatora w Domenie). Oznacza to, że pod względem jakości zarządzania prowincjami osiedliśmy na dnie, do którego się coraz mocniej przytulamy (bezpańska prowincja radzi sobie tak samo dobrze / źle jak Unia). I że przestało to robić różnicę samym mieszkańcom.
Proszę przeczytać jeszcze raz ustawę i nie opowiadać bajek panie Chamberlain - aby zagłosować w wyborach należało posiadać obywatelstwo przed 24 marca (data ogłoszenia wyborów).Chamberlain pisze: ↑11 kwie 2019, 14:31Ale co ma wspólnego jedno z drugim? Naturą czystki jest wyczyszczenie rejestru z nieaktywnych, którzy i tak by nie zagłosowali (w końcu właśnie z tego powodu stracili obywatelstwo). Po drugie - od czasu owej czystki (24 marca) do wyborów upłynęły 2 tygodnie. To dostatecznie dużo czasu, by nawet po przespaniu marcowego referendum wrócić i odzyskać obywatelstwo.
No i jeśli byłby Pan łaskaw objawić mi jak wygląda to radzenie sobie Domeny i Scholandii w kontekście radzenia sobie Unii, bo wydaje mi się, że nie końca to widzę, a tabele mówią mi co innego?
- Chamberlain
- Kontakt:
Spokojnie. Znam ją na pamięć. Ta regulacja obowiązuje od 2016 roku, więc nie jest to nowość.Χέλμουτ Πολ pisze: ↑11 kwie 2019, 16:41Proszę przeczytać jeszcze raz ustawę i nie opowiadać bajek panie Chamberlain - aby zagłosować w wyborach należało posiadać obywatelstwo przed 24 marca (data ogłoszenia wyborów).
Do tej pory Unia zawsze wypadała dwukrotnie lepiej od pozostałych prowincji i oby nie zatęskniła za Wittem. Kropka. Koniec tematu.
Nie twierdzę, że jej Pan nie pamięta, a tylko, że nie rozumie - co widać po komentarzu o całych dwóch tygodniach. Zachęcam więc do do ponownej lektury - najlepiej z wyciągnięciem wniosków.Chamberlain pisze: ↑12 kwie 2019, 12:42Spokojnie. Znam ją na pamięć. Ta regulacja obowiązuje od 2016 roku, więc nie jest to nowość.
Cieszy mnie, że tak się Pan troszczy o moje zasiadanie na tronie, zupełnie niepotrzebnie, nie jestem do niego przykręcony, a Unici mają możliwość demokratycznego pozbawienia mnie funkcji.
- Ryszard Maj
- Kontakt:
Wasza Ekscelencjo Premierze Królestwa Dreamlandu,
pragnę w imieniu Władz Republiki Suderlandu, Prezydenta gen. Stanisława Dmowskiego, Narodu Suderlandzkiego oraz swoim własnym złożyć Waszej Ekscelencji serdeczne gratulacje z okazji zwycięstwa w wyborach i wybrania Waszej Ekscelencji na urząd Premiera Królestwa Dreamlandu.
Chcielibyśmy życzyć Waszej Ekscelencji oraz Królestwu Dreamlandu pod Waszym kierownictwem pomyślności i wielu sukcesów, zarówno w sferze wewnętrznej jak i międzynarodowej. Republice Suderlandu, jako państwu przyjacielsko nastawianemu do Waszej Ojczyzny, zależy na Jej rozwoju. Wobec kryzysu demograficznego i zapaści aktywności w całym mikroświecie wzajemne wsparcie jest istotne. Każda mikronacja pozostająca na polu walki warta jest uznania i szacunku. Dreamland nie tylko należy do grona najstarszych polskich państw wirtualnych, ale nadal utrzymuje swój poziom i może stać się inspiracją dla państw młodszych.
Mamy nadzieję, że dobre relacje pomiędzy naszymi państwami nie zostaną zaniedbane, a co więcej - nadarzy się okazja do ich dalszego rozwoju. Liczmy na to, że razem z Waszą Ekscelencją będziemy mogli budować współpracę między naszymi państwami w duchu poszanowania i wzajemnych korzyści. Posyłając wyrazy wszelkiej pomyślności dla Królestwa mamy nadzieję, że ów rozwój relacji będzie możliwy. Królestwo Dreamlandu i Republika Suderlandu, jako jedni z najważniejszych graczy współczesnego świata wirtualnego, są w stanie wiele sobie zaoferować. W czasach kurczenia się mikroświata i zaniżania standardów warto trzymać się razem.
pragnę w imieniu Władz Republiki Suderlandu, Prezydenta gen. Stanisława Dmowskiego, Narodu Suderlandzkiego oraz swoim własnym złożyć Waszej Ekscelencji serdeczne gratulacje z okazji zwycięstwa w wyborach i wybrania Waszej Ekscelencji na urząd Premiera Królestwa Dreamlandu.
Chcielibyśmy życzyć Waszej Ekscelencji oraz Królestwu Dreamlandu pod Waszym kierownictwem pomyślności i wielu sukcesów, zarówno w sferze wewnętrznej jak i międzynarodowej. Republice Suderlandu, jako państwu przyjacielsko nastawianemu do Waszej Ojczyzny, zależy na Jej rozwoju. Wobec kryzysu demograficznego i zapaści aktywności w całym mikroświecie wzajemne wsparcie jest istotne. Każda mikronacja pozostająca na polu walki warta jest uznania i szacunku. Dreamland nie tylko należy do grona najstarszych polskich państw wirtualnych, ale nadal utrzymuje swój poziom i może stać się inspiracją dla państw młodszych.
Mamy nadzieję, że dobre relacje pomiędzy naszymi państwami nie zostaną zaniedbane, a co więcej - nadarzy się okazja do ich dalszego rozwoju. Liczmy na to, że razem z Waszą Ekscelencją będziemy mogli budować współpracę między naszymi państwami w duchu poszanowania i wzajemnych korzyści. Posyłając wyrazy wszelkiej pomyślności dla Królestwa mamy nadzieję, że ów rozwój relacji będzie możliwy. Królestwo Dreamlandu i Republika Suderlandu, jako jedni z najważniejszych graczy współczesnego świata wirtualnego, są w stanie wiele sobie zaoferować. W czasach kurczenia się mikroświata i zaniżania standardów warto trzymać się razem.
Z wyrazami szacunku
Ambasador Republiki Suderlandu
w Królestwie Dreamlandu
Ryszard Maj
Ambasador Republiki Suderlandu
w Królestwie Dreamlandu
Ryszard Maj