Odwołanie Premiera - uzasadnienie

Powiększanie wspólnego dobra, walki o władzę. Esencja dreamlandzkiego życia.
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Numer GG: 41404078
NIM: 877416
Kontakt:

Re: Odwołanie Premiera - uzasadnienie

Post autor: Daniel von Witt »

Tomasz von Habsburg pisze:
Ja miałem na myśli, że od poprzedniego miesiąca przyrost postów się zmniejszył. :)
Jakie ma Pan szacunki?
PTR pisze:
W takim razie niech Towarzysz uważa, bo zaraz się zwali na Towarzysza Wicepremiera nad-minister Witt z tyradą za nielojalność w stosunku do Rządu :)
Kiepski żarcik :P

(-) Daniel von Witt
Awatar użytkownika
RomanoPorfavor
NIM:
Kontakt:

Post autor: RomanoPorfavor »

الوـس pisze:Inna sprawa, że w razie wyboru tow. marszałka powstałby wakat na urzędzie marszałka. Uprzedzając. Nie, odchodząc nie rzuciłem klątwy na to stanowisko, że nikt nie może się tam za długo utrzymać i odchodzi w dość burzliwych okolicznościach.
Jest to oczywiście minus. Może jednak się jakiś chętny znajdzie :)
/-/ ppłk bryg. kontr. Benedictus Juan Maximiliano Romano de Malagretta y Pigafieta da Cano del Porfavor
vel Prezerwatyw Tradycja Radziecki (MW) vel Mubarak Zprzcz (ŚKW)
Awatar użytkownika
Tomasz von Habsburg
NIM: 659175
Herb: t10
Kontakt:

Post autor: Tomasz von Habsburg »

Chociaż nie, przyrost postów znacząco zmniejszyła się ok. dwa tygodnie temu.

(-) Tomasz baron von Habsburg
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

Ekscelencje de la Ciprofloksja i Radziecki - rozmawiacie co najmniej tak, jakby Pan Radziecki był Premierem-elektem. Litości.
Tomasz von Habsburg pisze:
Chociaż nie, przyrost postów znacząco zmniejszyła się ok. dwa tygodnie temu.
Aktywność w Królestwie Dreamlandu prawdopodobnie będzie większa niż we wrześniu, choć wzrost będzie niewielki.

(-) Daniel von Witt
Awatar użytkownika
Aleksander
członek Rządu Królewskiego
NIM: 435954
Herb: a13
Kontakt:

Post autor: Aleksander »

Ja po prostu ufam zdolnościom urzędniczym kandydata. Z pewnością nie można mu odmówić sprawności i pracowitości podczas piastowania różnych urzędów, a to jest cecha której brakuje kolejnym premierom Dreamlandu odkąd tu jestem. Co prawda czasami nadgorliwość kandydata prowadzi do takich sytuacji jak ta nieszczęsna nie-ustawa Parlamentu Królewskiego, którą miałem wątpliwą przyjemność uznać za uchwaloną niezgodnie z trybem uchwalania ustaw. Ale jak się zdaje łatwiej nadrobić braki w znajomości systemu prawa, niż braki w umiejętności dobrego urzędowania.
(-) Alexander, r.s.
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

O atutach Pana Radzieckiego będziemy gadać, gdy będzie kandydatem. A to może być jasne za miesiąc.

(-) Daniel von Witt
Awatar użytkownika
Aleksander
Kontakt:

Ufam, że tytularny premier oszczędzi nam tej szopki i honorowo poda się do dymisji, skoro nawet członkowie jego rządu nie wierzą w powodzenie jego misji.
(-) Alexander, r.s.
Awatar użytkownika
Fryderyk Orański-Nassau
obywatel
NIM: 132626
Herb: c08.gif
Kontakt:

Post autor: Fryderyk Orański-Nassau »

Tak samo jak Premier mnie powołał, może mnie odwołać. Nie zrobił tego, kiedy odszedłem z Partii. Może to zrobić teraz. A, zapomniałem. Mam odpowiadać za Rząd, a nie za siebie i bronić innych nieaktywnych członków rządu, bo tak? Pisałem ci w wiadomości prywatnej po odejściu, że odchodzę między innymi dlatego, że nie chcę odpowiadać za błędy i nieaktywność kolegów z partii. Zrobiłem to po to, żeby z Rządem nie wiązało mnie nic po za obowiązkami.
(-) Fryderyk Karol Albert książę Orański-Nassau OOII ONZII
Książę Flores
"Pochlebiamy sobie patrząc na Sarmację, że zobaczcie; oni są prymitywni, a my wysublimowani. Ale wysublimowany autyzm nadal pozostaje autyzmem."JKW Aleksander, 2 października 2017 r.
"Może ten słynny dreamlandzki neoprymitywizm wcale nie jest taki zły?"
JKW Maciej II vel Helmut Pohl, 7 lutego 2019 r.

Obrazek
Awatar użytkownika
Aleksander
Kontakt:

Na chwilę obecną, po niecałych trzech godzinach odkąd lista została wyłożona w miejscu publicznym, elektorat negatywny rządu wynosi sześć osób. W tym jedna z podpisanych tamże osób jest członkiem tego rządu. Paradne.
(-) Alexander, r.s.
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

Fryderyk Orański-Nassau pisze:
Tak samo jak Premier mnie powołał, może mnie odwołać. Nie zrobił tego, kiedy odszedłem z Partii.
Przecież udział w Rządzie nie jest i nie był uzależniony od członkostwa w partii. Nic dziwnego, że po samej rezygnacji z legitymacji partyjnej Premier Pana nie zwolnił.
Fryderyk Orański-Nassau pisze:
(...) że nie chcę odpowiadać za błędy i nieaktywność kolegów z partii.
To zrezygnowałeś z członkostwa z niewłaściwej instytucji.
الوـس pisze:
Na chwilę obecną, po niecałych trzech godzinach odkąd lista została wyłożona w miejscu publicznym, elektorat negatywny rządu wynosi sześć osób. W tym jedna z podpisanych tamże osób jest członkiem tego rządu. Paradne.
Dlatego namawiam go do rezygnacji z członkostwa w Rządzie Królewskim.

(-) Daniel von Witt
Awatar użytkownika
RomanoPorfavor
NIM:
Kontakt:

Symptomatycznego, że jedyną reakcją na jaką stać jedynego już chyba obrońcy obecnego Rządu jest namawianie krytycznego współministra do rezygnacji - i to w sytuacji w której i tak wie że nie ma żadnego zastępstwa na jego miejsce.
/-/ ppłk bryg. kontr. Benedictus Juan Maximiliano Romano de Malagretta y Pigafieta da Cano del Porfavor
Awatar użytkownika
Fryderyk Orański-Nassau
obywatel
NIM: 132626
Herb: c08.gif
Kontakt:

Post autor: Fryderyk Orański-Nassau »

No jak widać jest powiązane, skoro nadal nie zostałem pozbawiony dostępu do działu partyjnego, żebym mógł patrzeć na wątki rządowe w dziale tym zawarte.
(-) Fryderyk Karol Albert książę Orański-Nassau OOII ONZII
Książę Flores
"Pochlebiamy sobie patrząc na Sarmację, że zobaczcie; oni są prymitywni, a my wysublimowani. Ale wysublimowany autyzm nadal pozostaje autyzmem."JKW Aleksander, 2 października 2017 r.
"Może ten słynny dreamlandzki neoprymitywizm wcale nie jest taki zły?"
JKW Maciej II vel Helmut Pohl, 7 lutego 2019 r.

Obrazek
Polyna
NIM: 278556

Post autor: Polyna »

PTR pisze:Chciałbym tu zamieścić uzasadnienie decyzji o złożeniu wniosku o referendum ws. odwołanie Oskara ben Groznego-Witta z funkcji Premiera Rządu Królewskiego.
Dobrze że przypomnieliście kto nim jest, bo ja już zupełnie zapomniałam.

I tutaj wcale nie śmieszkuję, nawet o to pytałam się tow. Radzieckiego we wiadomości prywatnej.
Uważam, że trzy ostatnie rządy (Auksencjusza, Torkana i Oskara)
Tak to jest jak się wystawia na premiera marionetki zamiast liderów. Ale każdy pewnie się boi elektoratu negatywnego, a tego myślę że tow. tow. Witt i Radziecki mają sporo…
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

PTR pisze:
I teraz - co dalej? Jeżeli chce się premiera Oskara odwołać, to nie można tego robić niekonstruktywnie. Uważam, że trzy ostatnie rządy (Auksencjusza, Torkana i Oskara) dowiodły, że żadna z wiodących Partii nie ma kadr na sensowne obsadzenie wszystkich resortów. Dlatego już teraz zapowiadam, że w ewentualnych wyborach po jego odwołaniu będę startować z platformą rządu ponadpartyjnego, otwartego na członków KPD, KPA i bezpartyjnych. Jako premier będę chciał zmniejszyć liczbę resortów, przy jednoczesnym wprowadzaniu do nich wiceministrów (więc ogólna liczba członków Rządu może nawet nieco wzrosnąć). Taka organizacja - jak sądzę - pozwoli obniżyć wymagania czasowe dla poszczególnych członków Rządu, przy jednoczesnym zwiększeniu wydajności poszczególnych resortów.
Nie wiem kto i kiedy stworzy kolejny rząd, być może nawet koalicyjny. To nie będzie wtedy problemem, jeżeli w opozycji pozostanie jakakolwiek siła polityczna, zdolna stworzyć jakikolwiek własny gabinet. Nie chciałbym obserwować powtórki z rozrywki roku 2014 kiedy konkurujące ze sobą partie zlały się w jedną całość. Osobiście będę się starał do tego nie dopuścić. KPA nie nawiąże z KPD żadnej trwałej koalicji właśnie dla dobra Królestwa. To byłoby niezgodne z naszym programem, ale również z interesem państwa, które potrzebuje konkurujących sił politycznych.

(-) Daniel von Witt
Prezes Klubu Politycznego św. Augustyna
Awatar użytkownika
RomanoPorfavor
NIM:
Kontakt:

Daniel von Witt pisze:
Nie wiem kto i kiedy stworzy kolejny rząd, być może nawet koalicyjny. To nie będzie wtedy problemem, jeżeli w opozycji pozostanie jakakolwiek siła polityczna, zdolna stworzyć jakikolwiek własny gabinet. Nie chciałbym obserwować powtórki z rozrywki roku 2014 kiedy konkurujące ze sobą partie zlały się w jedną całość. Osobiście będę się starał do tego nie dopuścić. KPA nie nawiąże z KPD żadnej trwałej koalicji właśnie dla dobra Królestwa. To byłoby niezgodne z naszym programem, ale również z interesem państwa, które potrzebuje konkurujących sił politycznych.
Cóż, takie stanowisko niespecjalnie dziwi - po prostu nie rozróżnia Towarzysz zjednoczenia od współpracy. Przedstawiony w tym wątku atak na krytycznego wobec Rządu ministra to tylko dowód, że Towarzysz podchodzi do funkcjonowania rządu w stylu "plemiennym", to jest wymaga bezwarunkowego poparcia nawet gdy sytuacja jest fatalna i jednocześnie wyklucza możliwość współpracy.

Tym niemniej dziękuję za tą deklarację. Jeżeli Premier Osakr Grozny-Witt zostanie odwołany, a ja zostanę wybrany na jego zastępstwo, to będę wiedział aby propozycje ewentualnej współpracy w ramach swojego rządu kierować do poszczególnych członków, a nie do kierownictwa KPA.
Awatar użytkownika
Tymoteusz
NIM:
Kontakt:

Post autor: Tymoteusz »

Chciałem coś napisać, ale zrezygnowałem
/-/Thimoteus ik Hohentsolern,Yoyokrul Węgruf, pan innych śmiesznych wiosek i miast, o których nie ma pojęcia
Awatar użytkownika
RomanoPorfavor
NIM:
Kontakt:

Tymoteusz pisze:Chciałem coś napisać, ale zrezygnowałem
Dziękujemy za informację!

P.S. Chciałem zrezygnować z podziękowania, ale zmieniłem zdanie.
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

PTR pisze:
Cóż, takie stanowisko niespecjalnie dziwi - po prostu nie rozróżnia Towarzysz zjednoczenia od współpracy. Przedstawiony w tym wątku atak na krytycznego wobec Rządu ministra to tylko dowód, że Towarzysz podchodzi do funkcjonowania rządu w stylu "plemiennym", to jest wymaga bezwarunkowego poparcia nawet gdy sytuacja jest fatalna i jednocześnie wyklucza możliwość współpracy.
W 2014 roku dwie konkurujące ze sobą partie (Partia Burżuazyjna i Radykalne Centrum) również były oceniane jako za słabe do samodzielnego rządzenia, dlatego postawiono na ich współpracę. JKW Edward I podał się do dymisji, a rząd sformował JKW Alfred. Wziął po trochu ministrów z jednej i z drugiej partii, przez co liczebnie rząd był dość pokaźny (6 osób). Na koalicję ze strony Radykalnego Centrum nie zgadzał się JKW Paweł Svoboda, który po jej zawiązaniu wycofał się z życia publicznego. Ze strony Partii Burżuazyjnej - ja. Kontrola działań rządu zanikła (jak krytykować rząd, w którym są albo nasi koledzy partyjni, albo nasi koledzy, albo nasze żony czy mężowie), a on nie mógł i tak mimo swojej liczebności należycie wykonywać swoich obowiązków. Obie partie - mimo braku zjednoczenia, ale wyraźnej przecież współpracy, faktycznie scaliły się w jedną całość i do lata 2014 roku obie zakończyły swoje funkcjonowanie.

W związku z powyższym wyobrażam sobie jak współpraca wszystkich ze wszystkimi może się skończyć, dlatego póki jestem Prezesem KPA nie będzie żadnej koalicji między nami a Wami. Dobro Królestwa wymaga zdrowej konkurencji, pluralizmu, a nie pozorów i gry pod publiczkę. KPA, niezależnie po której stronie politycznej sceny by się znalazła zawsze musi widzieć po drugiej jakiegoś rywala i KPD tym rywalem jest i będzie. Współpraca obu ugrupowań jest możliwa tylko w sytuacji zagrożenia bezpieczeństwa państwa. Natomiast współpraca poszczególnych członków obu partii ma miejsce cały czas. Dowiodło tego niejedno głosowanie w Parlamencie. Oba ugrupowania nie stosują przecież dyscypliny i nie głosują na siłę przeciw swym projektom. Okazuje się więc, że każdy z augustian dokonując osobistych ocen na podstawie tego, co uważa dla państwa dobre i tego, co jest zgodne z jego poglądami, może współpracować z kimkolwiek innym.

Krytykuję Ministra Spraw Zagranicznych za jego dwulicową postawę. Z jednej bowiem strony pozostaje na stanowisku, uważając, że nadaje się na wiceministra, a z drugiej strony popiera pomysł zdymisjonowania swojego szefa, a co za tym idzie również całego rządu. Idąc jego tokiem myślenia powinien podać się do dymisji nie tylko honorowo, ale również by usiłować utrudniać pracę rządowi, którego dymisji przecież chce.

Partia rządząca przyznawała i przyznaje, że nie wszystko idzie jak należy, nie wszyscy nasi członkowie rządu pracują jak należy, czy też niektórzy nie pracują w ogóle. Samokrytyka jest u nas czymś normalnym, ale takich postaw, jakie prezentuje Minister Spraw Zagranicznych ja osobiście nie akceptuję, gdyż nie dają się nijak obronić. Albo wóz, albo przewóz. Podpisując się pod wnioskiem o odwołanie Premiera powinien złożyć rezygnację. Proste.
PTR pisze:
Tym niemniej dziękuję za tą deklarację. Jeżeli Premier Osakr Grozny-Witt zostanie odwołany, a ja zostanę wybrany na jego zastępstwo, to będę wiedział aby propozycje ewentualnej współpracy w ramach swojego rządu kierować do poszczególnych członków, a nie do kierownictwa KPA.
Koalicja jest wykluczona. Współpraca miała miejsce, więc może mieć miejsce w przyszłości. Było do dowiedzione niejednokrotnie. Praca augustian w administracji rządowej również jest możliwa, bo przecież to też się zdarzało, choćby podczas kadencji Torkana Ingawaara, gdzie bodajże 4 augustian było zaangażowanych w prace w różnych instytucjach podległych Rządowi.

(-) Daniel von Witt
Awatar użytkownika
RomanoPorfavor
NIM:
Kontakt:

(...) jak krytykować rząd, w którym są albo nasi koledzy partyjni, albo nasi koledzy, albo nasze żony czy mężowie (..)
Zacytuję tylko to jedno zdani, bo najpełniej przedstawia ono problem jaki ma Towarzysz. Otóż można i trzeba krytykować "swój" rząd, kolegów, członków rodzin itd. To, że Towarzysz nie jest do tego zdolny, to świadczy tylko o Towarzyszu i o - jak wspomniałem - plemiennym pojmowaniu polityki.
Awatar użytkownika
RomanoPorfavor
NIM:
Kontakt:

Dodam jeszcze jedno a propos długiego wywodu Towarzysza - w o wiele węższym gronie w Królestwie Surmenii z konieczności przez długi czas funkcjonowała koalicja rządowa dwóch głównych partii: Demokratycznej Partii Pracy i Surmeńskiej Partii Rojalistyczno-Katolickiej. W ramach tej koalicji najpierw sprawowałem kilkukrotnie funkcję ministra w rządzie SPaRK, a następnie funkcję Premiera (Archonta/Pierwszego Tesmotety, nazwa się zmieniała) z ministrami z drugiej partii. Mimo takiej sytuacji partie ani się nie zjednoczyły, ani nie zarzuciły swoich programów, ani nie zanikła ich rywalizacja i wzajemna kontrola. Tak więc da się, nawet w dużo mniejszych społecznościach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Polityka”