do końca kadencji Rządu Królewskiego pozostał już nieco ponad miesiąc. Dotychczasowa praktyka pokazywała, że ostatni okres kadencji Rządu Królewskiego bądź też dawnej Izby Poselskiej był czasem rozprężenia i spowolnienia prac. Mam nadzieję jednak, że w przypadku mojego Gabinetu będzie wręcz odwrotnie. Będziemy chcieć zrobić tyle, ile tylko możliwe, aby nasze plany wykonać w jak największym zakresie.
W drodze do realizacji tych zamierzeń mogą pojawić się pewne utrudnienia takie jak w lipcu: urlopy wakacyjne poszczególnych członków Rządu. Na takowym nie byłem jeszcze tylko ja, a część z Was serdecznie mi go życzy ( :) ), więc zaplanowałem sobie odpoczynek na okres 2-10 sierpnia. W związku z tym urlopem powołałem dzisiaj Wicepremiera, którym został Auksencjusz baron Butodziej-Witt. Pan Wicepremier będzie mnie zastępować w wspomnianym okresie. Również i on planuje odpoczynek, na sam koniec kadencji Rządu. Takie absencje mogą zdarzyć się jeszcze pozostałym Ministrom, więc proszę Was o wyrozumiałość.
Poniżej tradycyjnie przedstawiam zestawienie realizacji naszych prac. Szczegółowych wyjaśnień udzielą oczywiście poszczególni Ministrowie.
Minister Sprawiedliwości Daniel książę von Witt
- Zmiana Karty Konstytucyjnej pod kątem sądownictwa - zarzucono, Parlament odrzucił poprawkę
- Usprawnienie ustroju sądownictwa (dekret o sądownictwie), umożliwienie pracy Sądu Królestwa - w toku
- Przygotowanie kursów przygotowawczych dla sędziów - w toku
- Wsparcie Rządu Królewskiego w przygotowywaniu aktów prawnych - w sposób ciągły
- Reforma prokuratury - oczekuje
- Wprowadzenie prawa karnego, prawa o wykroczeniach - w toku
Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji Auksencjusz baron Butodziej-Witt
- Rozwinięcie działalności Książęcej Szkoły Rycerskiej (edukacja elementarna) na całe Królestwo - oczekuje
- Budowa i wdrożenie tutoriala - w toku
- Ustanowienie służb porządkowych (Żandarmerii Królewskiej) - projekt odrzucony przez Parlament
- Utworzenie Centrum Rządowego i zaprowadzenie porządku z stronami www Rządu - w toku
- Dostosowanie forum do potrzeb młodych mieszkańców - oczekuje
- Odnowienie obiegu pieniądza w sektorze publicznym - wykonano
- Reforma prawa o obywatelstwie i stałym pobycie - w toku
- Odnowienie lub wprowadzenie nowych programów pomocy dla przedsiębiorstw - oczekuje
- Rozwój życia kulturalnego (Galeria Królewska i konkursy artystyczne) - w toku
Minister Promocji i Rozrywki Tomasz von Habsburg
- Prowadzenie działań w zakresie public relations - w sposób ciągły
- Wprowadzenie kompleksowego systemu identyfikacji wizualnej Rządu Królewskiego i Królestwa - w toku
- Budowa szablonów pomocy młodym mieszkańcom - w toku
- Aktualizacja i redakcja nowych haseł na micropedii - w toku
- Promocja w mediach społecznościowych - w sposób ciągły
- Promocja w innych mediach - oczekuje
- Organizacja konkursów i plebiscytów mających pobudzić aktywność - w toku
Minister Spraw Zagranicznych Torkan baron Ingawaar
plus Premier Rządu Królewskiego Daniel książę von Witt
- Reorganizacja, reforma i rozszerzenie składu Wspólnoty Korony Ebruzów - w toku
- Utrzymywanie dobrych stosunków z Mandragoratem Wandystanu i Republiką Bialeńską - w sposób ciągły
- Budowa Awary Południowej jako pomnika pokoju i sprzeciwu wobec agresji zbrojnych na świecie - oczekuje
- Rekrutacja ambasadorów - w toku
- Budowa Białego Wywiadu - oczekuje
- Realizacja programu Dreamlandia - w toku
- Bieżące działania i reagowanie na sytuację międzynarodową - w sposób ciągły
Polecam porównać to zestawienie z poprzednim.
Zapraszam do dyskusji i zadawania pytań.
(-) Daniel książę von Witt
Premier Rządu Królewskiego