[Rząd Królewski] Monit prac w lipcu

Powiększanie wspólnego dobra, walki o władzę. Esencja dreamlandzkiego życia.
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Numer GG: 41404078
NIM: 877416
Kontakt:

[Rząd Królewski] Monit prac w lipcu

Post autor: Daniel von Witt »

Obrazek
Szanowni Państwo,

do końca kadencji Rządu Królewskiego pozostał już nieco ponad miesiąc. Dotychczasowa praktyka pokazywała, że ostatni okres kadencji Rządu Królewskiego bądź też dawnej Izby Poselskiej był czasem rozprężenia i spowolnienia prac. Mam nadzieję jednak, że w przypadku mojego Gabinetu będzie wręcz odwrotnie. Będziemy chcieć zrobić tyle, ile tylko możliwe, aby nasze plany wykonać w jak największym zakresie.

W drodze do realizacji tych zamierzeń mogą pojawić się pewne utrudnienia takie jak w lipcu: urlopy wakacyjne poszczególnych członków Rządu. Na takowym nie byłem jeszcze tylko ja, a część z Was serdecznie mi go życzy ( :) ), więc zaplanowałem sobie odpoczynek na okres 2-10 sierpnia. W związku z tym urlopem powołałem dzisiaj Wicepremiera, którym został Auksencjusz baron Butodziej-Witt. Pan Wicepremier będzie mnie zastępować w wspomnianym okresie. Również i on planuje odpoczynek, na sam koniec kadencji Rządu. Takie absencje mogą zdarzyć się jeszcze pozostałym Ministrom, więc proszę Was o wyrozumiałość.

Poniżej tradycyjnie przedstawiam zestawienie realizacji naszych prac. Szczegółowych wyjaśnień udzielą oczywiście poszczególni Ministrowie.
Ministerstwo Sprawiedliwości
Minister Sprawiedliwości Daniel książę von Witt
  • Zmiana Karty Konstytucyjnej pod kątem sądownictwa - zarzucono, Parlament odrzucił poprawkę
  • Usprawnienie ustroju sądownictwa (dekret o sądownictwie), umożliwienie pracy Sądu Królestwa - w toku
  • Przygotowanie kursów przygotowawczych dla sędziów - w toku
  • Wsparcie Rządu Królewskiego w przygotowywaniu aktów prawnych - w sposób ciągły
  • Reforma prokuratury - oczekuje
  • Wprowadzenie prawa karnego, prawa o wykroczeniach - w toku
Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji
Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji Auksencjusz baron Butodziej-Witt
  • Rozwinięcie działalności Książęcej Szkoły Rycerskiej (edukacja elementarna) na całe Królestwo - oczekuje
  • Budowa i wdrożenie tutoriala - w toku
  • Ustanowienie służb porządkowych (Żandarmerii Królewskiej) - projekt odrzucony przez Parlament
  • Utworzenie Centrum Rządowego i zaprowadzenie porządku z stronami www Rządu - w toku
  • Dostosowanie forum do potrzeb młodych mieszkańców - oczekuje
  • Odnowienie obiegu pieniądza w sektorze publicznym - wykonano
  • Reforma prawa o obywatelstwie i stałym pobycie - w toku
  • Odnowienie lub wprowadzenie nowych programów pomocy dla przedsiębiorstw - oczekuje
  • Rozwój życia kulturalnego (Galeria Królewska i konkursy artystyczne) - w toku
Ministerstwo Promocji i Rozrywki
Minister Promocji i Rozrywki Tomasz von Habsburg
  • Prowadzenie działań w zakresie public relations - w sposób ciągły
  • Wprowadzenie kompleksowego systemu identyfikacji wizualnej Rządu Królewskiego i Królestwa - w toku
  • Budowa szablonów pomocy młodym mieszkańcom - w toku
  • Aktualizacja i redakcja nowych haseł na micropedii - w toku
  • Promocja w mediach społecznościowych - w sposób ciągły
  • Promocja w innych mediach - oczekuje
  • Organizacja konkursów i plebiscytów mających pobudzić aktywność - w toku
Ministerstwo Spraw Zagranicznych
Minister Spraw Zagranicznych Torkan baron Ingawaar
plus Premier Rządu Królewskiego Daniel książę von Witt
  • Reorganizacja, reforma i rozszerzenie składu Wspólnoty Korony Ebruzów - w toku
  • Utrzymywanie dobrych stosunków z Mandragoratem Wandystanu i Republiką Bialeńską - w sposób ciągły
  • Budowa Awary Południowej jako pomnika pokoju i sprzeciwu wobec agresji zbrojnych na świecie - oczekuje
  • Rekrutacja ambasadorów - w toku
  • Budowa Białego Wywiadu - oczekuje
  • Realizacja programu Dreamlandia - w toku
  • Bieżące działania i reagowanie na sytuację międzynarodową - w sposób ciągły

Polecam porównać to zestawienie z poprzednim.

Zapraszam do dyskusji i zadawania pytań.

(-) Daniel książę von Witt
Premier Rządu Królewskiego
Edward Mały
NIM: 748074

Re: [Rząd Królewski] Monit prac w lipcu

Post autor: Edward Mały »

Nie mam pytań. Wszystko jasne. Trzymam kciuki za Pana, Panie premierze. :)
Awatar użytkownika
RomanoPorfavor
NIM:
Kontakt:

Post autor: RomanoPorfavor »

EDIT//
Pragnę też poznać nieco szczegółów co do pewnych punktów:
Odnowienie obiegu pieniądza w sektorze publicznym - wykonano
Co oznacza ten punkt? Przyznam, że w skali kraju, z punktu widzenia obywatela, jakiegoś większego ruchu pieniądza się nie odczuwa, ani nie widzi. Domyślam się, że może tu chodzić o uchwalenie ustawy o finansach publicznych, ale w takim razie sformułowanie "odnowienie obiegu" jest nieco na wyrost: nowa ustawa nie oznacza jeszcze działania wspomnianego obiegu.
Promocja w mediach społecznościowych - w sposób ciągły
Jakie działania zrealizowano w tym zakresie?

Poza tym generalnie, skoro już taki raport jest tworzony, warto byłoby poinformować co kryje się za dość enigmatycznym "w toku", tj. jakie działania już zostały zrealizowane, jaki jest poziom zaawansowania itd. W niektórych przypadkach widać efekty - np. projekty ustaw, ale z drugiej strony w wielu mamy tylko słowo Pana Premiera, że status "w toku" różni się czymś od "oczekuje".
/-/ ppłk bryg. kontr. Benedictus Juan Maximiliano Romano de Malagretta y Pigafieta da Cano del Porfavor
vel Prezerwatyw Tradycja Radziecki (MW) vel Mubarak Zprzcz (ŚKW)
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

PTR pisze:Co oznacza ten punkt? Przyznam, że w skali kraju, z punktu widzenia obywatela, jakiegoś większego ruchu pieniądza się nie odczuwa, ani nie widzi. Domyślam się, że może tu chodzić o uchwalenie ustawy o finansach publicznych, ale w takim razie sformułowanie "odnowienie obiegu" jest nieco na wyrost: nowa ustawa nie oznacza jeszcze działania wspomnianego obiegu.
Ustawa o finansach publicznych została przyjęta, a więc umożliwia uruchomienie środków pieniężnych w sektorze publicznym. Rząd Królewski uruchamia środki jemu przysługujące oraz w administracji rządowej. Osobno muszą to zrobić: Dwór Królewski, Parlament Królewski i Sąd Królestwa (to ostatnie najmniej ważne). Tyle, ile mógł zrobić Rząd, by uruchomić obieg PUBLICZNYCH środków, tyle zrobił. Za środki prywatne Rząd nie ponosi odpowiedzialności.
PTR pisze:Jakie działania zrealizowano w tym zakresie?
Na to pytanie odpowie Minister Promocji i Rozrywki.
PTR pisze:Poza tym generalnie, skoro już taki raport jest tworzony, warto byłoby poinformować co kryje się za dość enigmatycznym "w toku", tj. jakie działania już zostały zrealizowane, jaki jest poziom zaawansowania itd. W niektórych przypadkach widać efekty - np. projekty ustaw, ale z drugiej strony w wielu mamy tylko słowo Pana Premiera, że status "w toku" różni się czymś od "oczekuje".
Status danego zadania określany jako "w toku" polega na tym, że Rząd Królewski jako całość bądź poszczególni Ministrowie zajmują się danym zadaniem na różnych etapach wykonalności, najczęściej niejawnie.

Awatar użytkownika
RomanoPorfavor
NIM:
Kontakt:

Post autor: RomanoPorfavor »

Daniel von Witt pisze:Ustawa o finansach publicznych została przyjęta, a więc umożliwia uruchomienie środków pieniężnych w sektorze publicznym. Rząd Królewski uruchamia środki jemu przysługujące oraz w administracji rządowej. Osobno muszą to zrobić: Dwór Królewski, Parlament Królewski i Sąd Królestwa (to ostatnie najmniej ważne). Tyle, ile mógł zrobić Rząd, by uruchomić obieg PUBLICZNYCH środków, tyle zrobił. Za środki prywatne Rząd nie ponosi odpowiedzialności.
W takim razie należałoby pisać wprost - uchwalono ustawę, wydano rozporządzenie o pensjach i przystąpiono do ich wypłacania. A nie, że "odnowiono obieg pieniądza", bo to to się jeszcze okaże.

Daniel von Witt pisze:Status danego zadania określany jako "w toku" polega na tym, że Rząd Królewski jako całość bądź poszczególni Ministrowie zajmują się danym zadaniem na różnych etapach wykonalności, najczęściej niejawnie.
Tyle to i ja byłem w stanie się domyślić. Właśnie dlatego prosiłem o precyzowanie i zdjęcie tej klauzuli tajności. Jakie to konkretniej są działania, ile jest zrobione? Ciężko oceniać rząd, który mówi że coś jest w toku - ale nie mówi nic więcej.
/-/ ppłk bryg. kontr. Benedictus Juan Maximiliano Romano de Malagretta y Pigafieta da Cano del Porfavor
vel Prezerwatyw Tradycja Radziecki (MW) vel Mubarak Zprzcz (ŚKW)
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

PTR pisze:W takim razie należałoby pisać wprost - uchwalono ustawę, wydano rozporządzenie o pensjach i przystąpiono do ich wypłacania. A nie, że "odnowiono obieg pieniądza", bo to to się jeszcze okaże.
W sektorze publicznym obieg odnowiono :)
PTR pisze:Tyle to i ja byłem w stanie się domyślić. Właśnie dlatego prosiłem o precyzowanie i zdjęcie tej klauzuli tajności. Jakie to konkretniej są działania, ile jest zrobione? Ciężko oceniać rząd, który mówi że coś jest w toku - ale nie mówi nic więcej.
Na widniejące statusy "w toku" przy poszczególnych resortach wypowiedzą się właściwi Ministrowie.

Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

Obrazek
Ministerstwo Sprawiedliwości zajmuje się obecnie projektem zmiany dekretu o sądownictwie, które mają na celu złagodzenie systemu powoływania sędziów (obecnie istnieją np. wymogi kwalifikacyjne polegające na tym, aby sędzia był absolwentem Uniwersytetu Królewskiego w dziedzinie prawa) oraz wprowadzenie nowych zasad powoływania Prezesa Sądu Królestwa. Prace nad ustawą dobiegają końca. W tym tygodniu trafi ona do Marszałka Parlamentu Królewskiego.

Jednocześnie trwają prace nad poradnikami dla sędziów, które trafią do Biblioteki Sądu Królestwa w Pałacu Sprawiedliwości - tam sędziowie będą mogli zapoznawać się z technikaliami prowadzenia postępowań. Biblioteka będzie otwarta dla wszystkich mieszkańców, jednak publikacje nowych pozycji zarezerwowane będą dla sędziów. Ponadto rozważa się zmiany w Pałacu Sprawiedliwości (dział forum dla Sądu Królestwa), aby zapewnić sędziom, stronom i wszystkim zainteresowanym dogodne warunki podczas procesów sądowych.

Ostatnim ważnym zadaniem jest wprowadzenie kodeksu karnego, który również w tym tygodniu wyląduje w Parlamencie Królewskim.

Odnowienie pracy prokuratury pozostawiono na sierpień.

Minister Sprawiedliwości
ODPOWIEDZ

Wróć do „Polityka”