I tura rozmów – gra wojenna na Archipelagu Aztec

Miejsce dla żołnierzy Króla oraz miłośników wojskowości i militariów.
Awatar użytkownika
Ronon Dex
NIM:
Kontakt:

Re: I tura rozmów – gra wojenna na Archipelagu Aztec

Post autor: Ronon Dex »

Daniel von Witt pisze:Dlatego od tego również zacząłem chcąc dopasować poziom technologiczny Dreamlandu przez jego zaniżanie i dokonywanie kolejnych wykluczeń (okręty podwodne, rakietowe, siły powietrzne itd.), jednak jak podkreślałem w rozmowach prywatnych z zwierzchnikami sił zbrojnych państw Vaarlandu - ostatecznie można dokonać przeliczeń siły danych jednostek wojskowych. Przykład: najsilniejszy okręt XIX w. - pancernik siła np. 10 jednostek = najsilniejszy okręt XX w. - lotniskowiec siła np. 20 jednostek. Ich siły byłyby równe, mimo, że pochodziłyby z różnych epok.
Obawiam się, że sama eliminacja do niczego nie doprowadzi... Bo nawet jeżeli by dostosować się do okresu reprezentowane przez kraje będące na przełomie XVIII/XIX lub na samym początku XIX wieku - wyeliminujemy wszystko prócz piechoty i nawet zabierzemy jej wszelkie środki wsparcia i pozostawimy ich tylko z bronią indywidualną, to z jednej strony będziemy mieli pododdział z gładkolufowymi karabinami odprzodowymi z zamkiem skałkowym o szybkostrzelności 2 strzałów na minutę i rozrzucie na 200m wynoszącym 10 x 10m, a do tego niemożliwymi do ładowania w pozycji leżącej - a po drugiej stronie żołnierza uzbrojonego w karabin automatyczny z którego można w szybkim ogniu pojedynczym oddać do 60 strzałów na minutę, albo 30 bardzo celnych strzałów na 300m (rozrzut w granicach kilkunastu centymetrów) i do tego strzelając i ładując broń leżąc, stanowiąc praktycznie niemożliwy do trafienia cel dla żołnierza z karabinem skałkowym poza odległością krytycznie bliską. W jaki sposób zastosować przelicznik? Z jednej strony 0 z drugiej 10? Przecież możliwość walki to tylko wtedy, gdy żołnierzy z początku XIX wieku będzie tak dużo, że ci z połowy XX wieku przegrzeją lufy w swojej broni lub zabraknie im amunicji... o ile oczywiście ktoś sobie wyobrazi tych z początku XIX wieku jako roboty nie reagujące na to że są po prostu rozstrzeliwani masowo.

Podobnie z okrętami - początek XIX wieku to żaglowy, drewniany okręt liniowy, który nie ma najmniejszych szans z niczym z połowy XX wieku bo nawet kuter patrolowy uzbrojony w jedno lekkie działo morskie lub wręcz automatyczne działko w kalibrze około 37mm będzie bezkarnie masakrował ten okręt liniowy (duży, poruszający się z niewielką prędkością) z odległości na jaką kule odprzodowych dział gładkolufowych tego okrętu liniowego nawet nie dolecą... o fakcie, że będąc niewrażliwym na wiatr ustawi się tak jak będzie chciał nawet nie trzeba wspominać.

Żaden przelicznik tutaj nie zafunkcjonuje... Jedyna rada to przyjąć wspólny dla wszystkich okres historyczny i dostosować do niego wyliczoną na podstawie demografii armię uczestniczącą w manewrach. Ze strony Republiki Palmowej nie ma przeszkód w przedstawieniu na potrzeby manewrów armii liczącej 10-12 tys. żołnierzy z dowolnego okresu - jeśli trzeba możemy się "historycznie" nawet cofnąć do początku XIX wieku... dla nas to nie problem. Tak więc pozostawiamy decyzję pozostałym krajom - jakie "czasy" mają być przyjęte dla manewrów. dostosujemy się do każdych. Przyjmijcie najwygodniejsze dla Was, a my się dostosujemy.
Obrazek
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Numer GG: 41404078
NIM: 877416
Kontakt:

Post autor: Daniel von Witt »

Mayorze, chodziło mi o to, że nawet jeśli okręt X z 1800 był najsilniejszy, ale 10 razy słabszy od okrętu Y z 1900 który wtedy był najsilniejszy to w grze wojennej oba miałyby równą siłę, bo w swojej epoce były najsilniejsze. Tylko o to chodzi - o siłę wyrażaną do skryptów przeliczających i rozstrzygających bitwy.

Armia Królestwa Dreamlandu dostosuje się epokowo do armii skalrnadzkiej i niderlandzkiej.

(-) marsz. Daniel markiz von Witt
Awatar użytkownika
Ronon Dex
NIM:
Kontakt:

Daniel von Witt pisze:Armia Królestwa Dreamlandu dostosuje się epokowo do armii skalrnadzkiej i niderlandzkiej.
No to OK - ponieważ Niderlandy i Skarland to czasy mniej więcej takie same (przełom wieków XVIII i XIX oraz początek XIX to tak sama technika wojskowa), dostosujemy nasze (czyli Dreamland i Republika Palmowa) jednostki do tego okresu... dla nas będą to wtedy "manewry historyczne".

Jeżeli obliczenie liczebności ma być dokonane na podstawie raportu demograficznego z jesieni to wychodzi mi tak:

- Królestwo Dreamlandu -> 18 x 1000 = 18 tys. żołnierzy i marynarzy.
- Republika Palmowa -> 10-12 x 1000 = 10-12 tys. żołnierzy i marynarzy.
- Królestwo Zjednoczonych Niderlandów -> 10-12 x 1000 = 10-12 tys. żołnierzy i marynarzy.
- Królestwo Skarlandu -> 8 x 1000 = 8 tys. żołnierzy i marynarzy.

Szczegółowość do poziomu kompanii - dokładniejsza chyba nie ma sensu... kompania była "podstawową jednostką administracyjną" w armiach tamtego okresu i generalnie była podobna w każdej armii (bataliony już potrafiły się mocno różnić), a i zróżnicowanie typu pododdziału było właśnie na poziomie kompanii.

1. Przeciętna kompania piechoty tamtego okresu liczyła około 120 ludzi (100-140) w batalionie było zwykle 6-10 kompanii, 2-3 bataliony tworzyły pułk.

2. Podobna liczba kawalerzystów (około 120) znajdowała się w szwadronie i 3-4 szwadrony tworzyły pułk kawalerii.

3. Około 100-140 ludzi miała 8 działowa kompania artylerii, 4-6 kompanii w batalionie i 2-3 bataliony w pułku.

4. Okręty:
- około 100-działowy okręt liniowy to 850 ludzi (mniejsze 80-działowe to coś koło 600)
- około 40-działowa fregata to około 200 ludzi (ciężka 60-działowa to do 450 ludzi)
- zgodnie z wcześniejsza propozycja załóg statków transportowych nie liczymy.
Obrazek
Awatar użytkownika
Raimundo José de Córdoba
Numer GG: 34757559
NIM:
Kontakt:

Post autor: Raimundo José de Córdoba »

Wasza Ekscelencjo,

ponownie uprzejmie upraszam o poprawienie flagi Skarlandu w logo działań wojennych na flagę imperialną, którą podałem w poście wyżej.

Co do artykułu: jeżeli są Ekscelencje zgodne to możemy to przyjąć. Choć liczba 8 tys. dla Skarlandu jest dosyć mała. Pragnę jedynie poprawić pewne sprawy ze sprawą wojsk skarlandzkich:

1. Kompania posiada 100 osób., Trzy kompanie tworzą batalion. Dwa bataliony tworzą regiment. Cztery regimenty tworzą brygadę i dwie brygady tworzą dywizję. Nazewnictwo już podałem.

2. Skwadron kawalerii tworzą trzy kompanie. Dwie kompanie regiment. Regiment jest najwyższą jednostką organizacyjną wojska przeznaczoną dla kawalerii.

4. Ilość żołnierzy w artylerii zależeć będzie od rodzaju działa. W ośmiofuntówce jest to 13 osób, w dwunastofuntówce 15 osób, w haubicy 13 osób, więc 8 działowa bateria artyleryjska będzie miała ok. 120 osób. Trzy baterie to batalion. Dwa bataliony regiment. Regiment jest najwyższą jednostką organizacyjną wojska przeznaczoną dla artylerii.
(-) Raimundo José de Córdoba

Sekretarz Wojny Imperium Skarlandzkiego
Kapitan Generalny Armii Imperialnej

Obrazek
Awatar użytkownika
Marcin Mikołaj
król-senior
Numer GG: 6042777
NIM: 906544
Lokalizacja: Domena Królewska - Ekorre; Zjednoczone Księstwo - Książęce Miasto Buuren
Kontakt:

Post autor: Marcin Mikołaj »

Wasza Ekscelencjo,

Flaga i godło dostępne są na stronie Heroldii Królestwa, ta część Kancelarii Królewskiej od samego początku przechowuje nie tylko herby miast i obywateli, ale przede wszystkim narodowe, zapraszam do przejrzenia :)
Dobrym miejscem na udostępnienie flagi i godła byłby także tutorial, są tam jedynie element graficzne prowincji.

(-) Marcin Mikołaj, R.
Awatar użytkownika
Ronon Dex
NIM:
Kontakt:

Raimundo José de Córdoba pisze:...ponownie uprzejmie upraszam o poprawienie flagi Skarlandu w logo działań wojennych na flagę imperialną, którą podałem w poście wyżej.
Będę miał wolną chwilę to poprawię - choć pewnie nie dzisiaj, a jutro cały dzień do wieczora w pracy jestem, więc też chyba nie... zresztą i ta postać żołnierza jest do zmiany, bo skoro przyjęliśmy przełom XVIII i XIX wieku to przestała pasować.
Raimundo José de Córdoba pisze:Choć liczba 8 tys. dla Skarlandu jest dosyć mała.
Ale to przecież liczba tylko do manewrów... tak jak zaproponowano proporcjonalnie do ilości obywateli wg danych z ostatniego raportu demograficznego. Na co dzień przecież nikt nie wnika jak liczba jest Wasza armia - różnie sobie w mikronacjach przeliczają, na ilość obywateli realnych, na założoną ilość wirtualnych (narracyjnych) itd. Jakiś wspólny mianownik na czas manewrów i tylko do manewrów trzeba przyjąć.
Raimundo José de Córdoba pisze:Choć liczba 8 tys. dla Skarlandu jest dosyć mała.
Pragnę jedynie poprawić pewne sprawy ze sprawą wojsk skarlandzkich:

1. Kompania posiada 100 osób., Trzy kompanie tworzą batalion. Dwa bataliony tworzą regiment. Cztery regimenty tworzą brygadę i dwie brygady tworzą dywizję. Nazewnictwo już podałem.

2. Skwadron kawalerii tworzą trzy kompanie. Dwie kompanie regiment. Regiment jest najwyższą jednostką organizacyjną wojska przeznaczoną dla kawalerii.

4. Ilość żołnierzy w artylerii zależeć będzie od rodzaju działa. W ośmiofuntówce jest to 13 osób, w dwunastofuntówce 15 osób, w haubicy 13 osób, więc 8 działowa bateria artyleryjska będzie miała ok. 120 osób. Trzy baterie to batalion. Dwa bataliony regiment. Regiment jest najwyższą jednostką organizacyjną wojska przeznaczoną dla artylerii.[/quote]

Oczywiście - moje uwaga powyżej była dla nas, którzy muszą sobie zrobić organizację do manewrów dla armii z tego samego okresu co Wy. Fakt posiadania organizacji takiej jak powyżej przedstawiono niczemu nie przeczy czy nie przeszkadza... dlatego zaproponowałem strukturę w rozbiciu do szczebla kompanii. bo była to podstawowa jednostka administracyjna w armiach z pocz. XIX wieku. Czy ktoś stworzy batalion 6-10 kompanijny czy 3 kompanijny jak macie w Skarlandzie to już jest bez znaczenia - bo wiemy ile kto ma kompanii. A jak je sobie zorganizuje w bataliony i pułki to już jest bez znaczenia.

Przy czym nie widzę problemu by przyjąć 100 żołnierzy piechoty jako kompania... takie tez bywały. Kwestia jak to sobie uzgodnimy.
Obrazek
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

Dziękuję Panu Majorowi za przedstawione wyliczenia i wydaje się, że najbardziej odpowiedniej kompromisowej struktury sił wszystkich uczestników. Proponuję, aby każde z państw przygotowało własna strukturę sił w określonym limicie bazując na pokazanym przez Majora sposobie – wychodząc od kompanii i okrętu wojennego. Sztab Generalny Armii Królestwa Dreamlandu powoła odpowiednie jednostki, które będą pełnić rolę jednostek rekonstrukcyjnych na co dzień, a w wypadku naszej gry wojennej idealnie się sprawdzą do działań. Sądzę, że każda ze stron powinna przygotować wykaz swoich jednostek na kolejną turę rozmów – będzie czas na zastanowienie się i dokonanie odpowiednich planów w swoich krajach.

By każdy miał równe szanse na starcie ze strony Królestwa Dreamlandu proponuję przesunąć 4.000 żołnierzy z naszego limitu do limitu skarlandzkiego. Da to więc taki obraz (w tys.): Dreamland 14, pozostałe kraje po 12.

Przejdźmy do punktu drugiego: zasady gry, komunikacja i łączność.

Zasady gry
Przede wszystkim powinniśmy scharakteryzować jedną turę i przychylić się do pomysłu Pana Majora dotyczącego łącznej liczby tur (by gra nie trwała w nieskończoność, co mogłoby uczynić ją w końcu niegrywaną i rozrzedzić nasze zainteresowanie – tego można uniknąć spinając ją w ściśle określonym przedziale czasu z znaną liczbą tur do „mety”). Moja propozycja to 30 tur, przy czym każda tura to jeden dzień.

W czasie jednej tury każda jednostka lądowa będzie mogła podjąć jedną z takich akcji:
  • (1) przemieszczenie – przesunięcie się o swoje punkty ruchu;
    (2) bitwa – jeżeli w zasięgu przemieszczenia jest jednostka wroga;
    (3) przegrupowanie – podział jednostki wraz z odnowieniem zapasów i blokadą możliwości ruchu;
    (4) wyokrętowanie – wyładunek ludzi i sprzętu na wybrzeżu (specyficzny rodzaj wyokrętowania to desant – jeżeli w punkcie wyokrętowania jest jednostka wroga wówczas automatycznie jest to bitwa);
    (5) okopanie się – stworzenie umocnionej pozycji.
Jednostki morskie miałyby takie same akcje z wyjątkiem ostatniej, którą można zamienić u nich na wsparcie artyleryjskie z morza.

Każdą z akcji należy scharakteryzować i przypisać jej odpowiednie cechy liczbowe służące do wyliczania wyniku danej akcji (wpływ rodzaju akcji na jednostki i na odwrót). Szczególną uwagę trzeba poświęcić bitwie.

Jedno pole (lub punkt) na mapie gry powinno odpowiadać zasięgiem jednodniowego punktu ruchu dla najwolniejszej jednostki dokonującej przemieszczenia. Należałoby podać tę wartość w kilometrach – gdy będziemy to wiedzieć – zrobię odpowiednią mapę.

Dodatkowo ustaliłbym bonusy i kary za przebywanie na danym terenie – np. walka w dżungli, walka na wzgórzach, przekraczanie rzek, atak na okopy, obrona okopów itd.

Forma komunikacji
W grze wezmą udział cztery państwa – każde ma osobne forum. Nie jest możliwe wykonanie gry z wykorzystaniem ich wszystkich ani nie jest sprawiedliwe wykonanie gry na jednym z nich – ponadto wykonanie gry na jednym forum zawaliłoby je wiadomościami wojskowymi. Z tego powodu proponuję listę dyskusyjną Google dla wszystkich graczy. W przyszłości może ona posłużyć również do innych celów dla naszych działań.

Zasady łączności
Skryptów nie jesteśmy w stanie stworzyć zatem musimy mieć pewną osobę – arbitra – który będzie łącznikiem w grze i będzie wykonywał operacje i informował resztę o wynikach ich działań. Tzn. w ciągu jednej tury do określonej godziny (np. 19 czy 20) każda ze stron przesyłałaby na listę dyskusyjną wykaz swoich akcji. Oczywiście każda strona miałaby prawo nie podejmować żadnych akcji (celowo lub w wyniku nieobecności/zapomnienia), jednak i wówczas ostatni znany stan wojsk tego państwa byłby brany pod uwagę w grze. Zadaniem arbitra byłoby je uwzględnić, porównać, nanieść na mapę i wydać raport o wynikach podjętych akcji – raport byłby podstawą do podejmowania następnych akcji w następnej turze. Zatem potrzebujemy osoby aktywnej, która będzie koordynować grę, znać jej zasady i grać z nami jako „sędzia”.

Awatar użytkownika
Ronon Dex
NIM:
Kontakt:

Daniel von Witt pisze: (4) wyokrętowanie – wyładunek ludzi i sprzętu na wybrzeżu (specyficzny rodzaj wyokrętowania to desant – jeżeli w punkcie wyokrętowania jest jednostka wroga wówczas automatycznie jest to bitwa);
(5) okopanie się – stworzenie umocnionej pozycji.[/list]
Jednostki morskie miałyby takie same akcje z wyjątkiem ostatniej, którą można zamienić u nich na wsparcie artyleryjskie z morza.
Pragnę tylko zauważyć, że skoro jesteśmy w pocz. XIX wieku to te dwa ostatnie punkty należy rozumieć zupełnie inaczej niż to wygląda w okresach późniejszych...

- Desant morski w rozumieniu bardziej współczesnym był raczej operacja niedostępną... raczej jest to kwestia wyładunku, bo samo desantowanie (za pomocą łodzi wiosłowych) to tylko w zakresie bardzo ograniczonym (kompania piechoty?). Podobnie z ostrzałem z morza... wobec mikrych możliwości ówczesnych dział też nie można tego rozpatrywać na zasadach takich jak w walkach późniejszych.

- Kwestia "okopywania się" też wyglądała zupełnie inaczej w zasadzie to była budowa umocnień ziemno-drewnianych, a żołnierze piechoty (oraz kawalerii) nie posiadali łopatek (co najwyżej w taborach zwykłe łopaty i siekiery). Tak więc same umocnienia były budowane stosunkowo rzadko i przy pomocy saperów. Proponuję więc ustalenie, że do zbudowania pozycji umocnionej jest potrzebny pododdział (kompania) saperów (pozycja silnie umocniona) lub przynajmniej znajdujące się w pobliżu tabory (pozycja słabiej umocniona). Jednostkę saperów i tabory pułkowe proponuję przyjąć na podobnym poziomie jak kompania (dla uproszczenia) - jako jednak jednostka podobna do kompanii, przy czym saperzy mogą normalnie walczyć, a tabory z oczywistych powodów mają siłę walko zerową.
Z tego powodu proponuję listę dyskusyjną Google dla wszystkich graczy.
Nawet nie wiem co to jest... mam nadzieję, że El Presidente J.P. Morales będzie wiedział.... Nie lepiej to robić na jednym z Forów? Np. gospodarza?

W kwestii arbitra - to dobrze by był to ktoś posiadający jakąś sensowną wiedzę o wojskowości pocz. XIX wieku, aby mógł prawidłowo oceniać efekty tego co dzieje w terenie manewrów.

PS. W moim poprzednim poście widzę funkcja "cytuj" ma błąd... moja wina, ale proszę kogoś uprawnieniami moderatorskimi o poprawienie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Juan Pablo Morales
NIM:
Kontakt:

Post autor: Juan Pablo Morales »

Widzę, że poszli seńores nieco dalej, więc moje "plany" nie ma sensu już przedstawiać. Moja propozycja opierała się na rozgrywkach na poziomie maksymalnie plutonu. Jeden żołnierz, to jeden żołnierz. Działania bardzo uproszczone, ale już widzę, że posuwamy się w odniesieniu do całej ludności w danym państwie... Zostawmy tak jak jest. Będzie bardziej realistycznie.

Co do samych ustaleń nie zauważyłem żadnych nurtujących mnie spraw. Jak zauważył mayor Cuchilla lista dyskusyjna chyba nie będzie dobrym rozwiązaniem. Może ograniczony dostęp (tylko dla uczestników gry wojennej) na forum Dremlandu będzie jednak lepszym rozwiązaniem?

Co do nazewnictwa manewrów, to proponuje jako kryptonim "Indianin", "Wódz" lub "Tipi". ;)
(- )Juan Pablo Morales
El Presidente Republica de Palma
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

Argumenty za niezależnym środkiem komunikacji wskazałem - duży napływ informacji w ciągu jednego dnia zarzuci dane forum tylko sprawami wojskowymi - wybór konkretnego forum również nie uważam za sprawiedliwy. Ciekaw jestem zdania innych uczestników.

Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Numer GG: 8606140
NIM: 873817
Kontakt:

Post autor: Edward Ebruz »

Co prawda nie jestem uczestnikiem gry wojennej i moje zdanie nie ma tu większego znaczenia, ale z perspektywy zewnętrznego obserwatora przeniesienie całego przedsięwzięcia na odrębną listę dyskusyjną byłoby ogromną stratą. Śledzę tę dyskusję z dużym zainteresowaniem - pewnie nie tylko ja - i przy okazji poszerzam swoją wiedzę z zakresu, który stanowi dla mnie egzotykę. To zresztą kapitalna okazja dla innych, by zapoznali się z tematem mikronacyjnej wojskowości i zarazem zachęta do zaangażowania w przyszłości.

• (-) Jacques de Brolle
Awatar użytkownika
Raimundo José de Córdoba
Numer GG: 34757559
NIM:
Kontakt:

Post autor: Raimundo José de Córdoba »

Wasza Ekscelencjo,

osobiście uważam, że utworzenie niezależnego forum, do którego dostęp będzie miał każdy, zaś administrację sprawować będą przewodniczący delegacji będzie najsprawiedliwsze.
(-) Raimundo José de Córdoba

Sekretarz Wojny Imperium Skarlandzkiego
Kapitan Generalny Armii Imperialnej

Obrazek
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

Niewątpliwie wiele przemawia także za stroną marketingową rozwiązania forumowego - wspólnego lub jednego z narodowych. Poczekajmy jeszcze na zdanie Niderlandczyków, tymczasem skupiając się na kwestiach zasad gry i mapy. Propozycje dreamlandzkie pojawią się jutro.

Na ostatni dzień tury rozmów proponuję wyznaczyć następny kraj dla kontynuacji naszych planów. Ze strony Królestwa Dreamlandu zapewniam, że przygotujemy stosowne syntetyczne podsumowanie dotychczasowych ustaleń i stanu rzeczy, co przekażemy w sprawozdaniu wstępnym w turze drugiej.

Awatar użytkownika
Fernando de Córdoba
NIM:
Kontakt:

Post autor: Fernando de Córdoba »

Miejmy nadzieję, że nie przyjdzie nam czekać zbyt długo na stronę Niderlandzką. Imperium Skarlandu liczy na szybkie wznowienie rozmów.
/-/ Fernando Álvarez d'Este y Córdoba

Kardynał Biskup Świętego Kościoła Rotryjskiego
Arcybiskup Trydentu,
Książę Modeny, Hrabia Reggio Emilia, Pan Frascati
Obrazek
Awatar użytkownika
Wilhelm I
NIM:
Kontakt:

Post autor: Wilhelm I »

Proszę wybaczyć oczekiwanie na stanowisko Królestwa Zjednoczonych Niderlandów.

W kwestii formalnej: Niderlandy popierają utworzenie osobnego forum dla celów przeprowadzenia rozgrywki, na zasadach zaproponowanych przez Imperium Skarlandu. Jednocześnie w razie potrzeby jesteśmy gotowi użyczyć w tym celu serwera niderlandzkiego.
Awatar użytkownika
Fernando de Córdoba
NIM:
Kontakt:

Post autor: Fernando de Córdoba »

Jednocześnie w razie potrzeby jesteśmy gotowi użyczyć w tym celu serwera niderlandzkiego.
Optowałbym za serwerem gospodarza, ale propozycja szlachetna Wasza Królewska Mość :)
/-/ Fernando Álvarez d'Este y Córdoba

Kardynał Biskup Świętego Kościoła Rotryjskiego
Arcybiskup Trydentu,
Książę Modeny, Hrabia Reggio Emilia, Pan Frascati
Obrazek
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

W związku z powyższymi głosami oraz przeprowadzonymi przeze mnie rozmowami w kwestii forum na cele gry wojennej rysują się następujące wady i zalety takiego rozwiązania:

Wady:
- konieczność korzystania z kolejnego forum;
- gwarantowana relatywnie mniejsza "publiczność" śledząca przebieg gry wojennej*
- dodatkowe nakłady pracy związane z forum zewnętrznym;
- absorpcja aktywności publicznej poza fora narodowe.

Zalety:
- sprawiedliwy kompromis między forami narodowymi.

* tę wadę uważam za bardzo niebezpieczną dla powodzenia takiej formy komunikacji i samej gry, ponieważ zmniejszenie uwagi obserwatorów i "kibiców" będzie pewne co ostatecznie może rozmydlić samą ideę gry i zakończyć się jej niepowodzeniem i niedokończeniem.

W takim zestawie wad i zalet tego rozwiązania uważam, że rację miał Major Cuchilla sugerując konkretne forum już istniejące. Aby każde forum zyskało na naszej współpracy będę chciał aby przybrała ona charakter długofalowy i aby nasze siły zbrojne rozplanowały działania do zorganizowania w każdym kraju (w Dreamlandzie gra wojenna, w La Palmie np. targi zbrojeniowe itd. - tak, aby każdy kraj generował u siebie pewien obszar aktywności wojskowej członków naszego "sojuszu"). Co Państwo na to?

Podsumowanie naszych rozmów w Dreamlandzie zostanie dokonane po powzięciu tej decyzji. Następnie co niedogadaliśmy tutaj, będzie dogadywane w następnym kraju. Proszę o zgłoszenie się - w którym?

Awatar użytkownika
Wilhelm I
NIM:
Kontakt:

Post autor: Wilhelm I »

Niderlandy z chęcią ugoszczą tak zacne towarzystwo, celem kontynuowania rozmów.

Co do systemu prowadzenia gry: mamy następujące opcje forum jednego z krajów, osobne forum, lista dyskusyjna, bądź jakiś system mieszany. Proponuję zatem konsensus, czyli rozwiązanie ostatnie.

W skrócie: wszystek działań wojskowych działby się na forach narodowych: zbrojenia, ruchy wojsk, opisy i inne działania fabularne, zaś esencja tych działań zawarta w podsumowującym turę raporcie znajdowałaby miejsce bądź to na forum jednego z krajów, bądź na tym wydzielonym osobnym forum czy też liście dyskusyjnej. Raport zawierałby krótkie informacje na temat ruchów poszczególnych jednostek, ich działaniach, etc.

Na marginesie pragniemy zaznaczyć, iż uważamy za stosowne skonstruowanie i ratyfikowanie przez uczestników gry stosownej umowy zawierającej zasady gry, listę uczestników, czas rozgrywek i zasady zajmowania i późniejszego utrzymania terenów Archipelagu Aztec.

Warto również podkreślić, iż musimy szczegółowo rozpatrzeć sprawę przeliczania siły wojsk i obliczania rezultatu bitew.
Awatar użytkownika
Juan Pablo Morales
NIM:
Kontakt:

Post autor: Juan Pablo Morales »

Nie wiem czy proponowany przez seńorów rozrzut na poszczególne fora będzie dobrze wpływał na "spójność" naszej zabawy. Gdyby to wszystko było w jednym miejscu, oczywiście optuje za Dreamlandem, to po pierwsze łatwiej zawiązać nam komunikację a przede wszystkim dostrzec działania oponentów. Nie bez znaczenia pozostaje "wywieranie presji" w działaniu, w skrócie skoro oni zrobili ruch, to my też musimy, etc.
Cały zarys przygotowań możemy robić wspólnie, ale moderowane forum będzie, jak dla mnie najlepszym rozwiązaniem.
Dla nas, państw zaproszonych pozostaje rola informacyjna w naszym kraju, ale nie tylko. Właśnie tam przecież omawiać będziemy kolejne działania, strategię etc.
Czyli druga tura gdzieś indziej? Z jednej strony rozumiem zalety tego działania, ale to kolejne skakanie po forach. Nie będę jednak "upierdliwy" i dostosuje się do większości.

Do JKM Wilhelma:
Przy okazji skorzystam z kontaktu, ponieważ nie mam ostatnio możliwości czasowych, a od dłuższego czasu nie mam dostępu do forum Niderlandów. Powodem jest inny komputer. Wydawało mi się, że znam hasło, ale jak wielokrotnie próbowałem wszelkich "metod rozkodowania" nie było to możliwe. Wybór opcji "zapomniałem hasła" nie kończy się sukcesem, nie dostaje maila, ani żadnej innej interakcji z tym związanej. Byłbym wdzięczny za pomoc. ;)
(- )Juan Pablo Morales
El Presidente Republica de Palma
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

Drodzy Państwo,

sprawa nieco nam się skomplikowała i stanęła przy forum, dlatego zaproponuję następujące rozwiązanie kompromisowe:

Rozwój wojskowej współpracy pomiędzy naszymi krajami będzie odbywał się na każdym forum narodowym, przy czym każde działanie tylko na jednym forum (dla zachowania spójności) i z tym, żeby poszczególne działania odbywały się na różnych forach (dla zachowania sprawiedliwości).

Rozpoczętą grę wojenną na archipelagu Aztec proponuję przeprowadzić u nas, także ze względu na geograficzne położenie. W innych krajach można przeprowadzić następujące działania: manewry morskie wraz z budową i organizacją koalicyjnej bazy morskiej (załóżmy Skarland), targi zbrojeniowe razem z testami broni oraz aukcjami na uzbrojenie (La Palma) i drugą grę wojenną jako kontynuację pierwszej (Niderlandy). Wszyscy powinni być zadowoleni, a w każdym kraju przeprowadzono by jedno działanie „od A do Z”.

Proponuję wrócić do innych punktów programu rozmów spod dwójki, tj. zasad gry i wyboru arbitra.

Zasady gry:
  • ---> arkusz mapy podzielony na pola o boku długości 20 km, czyli maksymalny dobowy dystans przemieszczenia najwolniejszych jednostek w terenie tropikalnym, czyli piechoty i artylerii – biorąc pod uwagę, że można ten wskaźnik korygować w dół na wyżynach (np. 15 km) i całkowicie zlikwidować poruszanie się w górach oraz fakt, że największa wyspa archipelagu ma 500 km długości (z północy na południe), to oznacza, że dwie armie ruszające z jej krańców do siebie potrzebowałyby na dotarcie ok. 13 dni – czyli prawie połowy czasu na grę – ale! Biorąc też pod uwagę, że będą tam cztery różne armie i wiele jednostek to do bitew będzie dochodzić znacznie częściej niż co 13 dni :)

---> 30 tur z których jedna tura to jeden dzień

---> parametry terenowe, czyli cechy pola arkusza gry wpływające na jednostki:
    • ---> nizina/wyżyna/góry – do punktów ruchu i obrony/ataku
      ---> las/teren otwarty/bagna – do punktów ruchu i obrony/ataku
      ---> wybrzeże/wnętrze lądu – do punktów rozeznania pola walki i obrony/ataku
    ---> punkty ruchu jednostek (dobowe) i właściwości dostępnych akcji dla jednostek: chętnie posłuchałbym Mayora Cuchilla, który jest ekspertem :)

---> inne modyfikatory i zmienne wpływające na jednostki i grę – obecnie nie mam tutaj pomysłu, ale może któryś z Panów coś poda.
Osobiście opracuję arkusz mapy także do wielokrotnej edycji i prześlę go każdemu z Państwa. Przygotuję również parametry terenowe. Ktoś chętny do reszty?

I należałoby pomyśleć o algorytmie bitew, czyli tego co jest najważniejsze, a także rezultacie i konsekwencji rozegrania bitwy.

W kwestii arbitra zwracam się w zasadzie do każdego czytającego ten wątek, czy byłby chętny, zorientowany w temacie i na tyle aktywny, aby pomóc w sprawiedliwym koordynowaniu gry. A może Państwo znają taką osobę w swoich krajach?

Zablokowany

Wróć do „Sekcja E Armia Królewska”