Partia Konserwatywna?

Powiększanie wspólnego dobra, walki o władzę. Esencja dreamlandzkiego życia.
Awatar użytkownika
Mackenzie
NIM: 645257
Kontakt:

Partia Konserwatywna?

Post autor: Mackenzie »

Już kilka dni zastanawiałam się nad artykułem wicehrabiego de la Vegi i doszłam do wniosku, iż jest w nim ziarenko prawdy. Na dreamlandzkiej scenie politycznej prawie nic się nie dzieje, a więc trzeba do niej wprowadzić świeże twarze! Dlatego wpadłam na pomysł utworzenia partii, Partii Konserwatywnej (bo osobiście takie mam poglądy ;) )
Partia Konserwatywna
Deklarowane poglądy polityczne: Konserwatyzm.
Deklarowane poglądy ekonomiczne: Liberalizm.
Charakter partii: konserwatywno-liberalna

1. Dbanie o prawa obywateli.
2. Propagowanie zasad wolnego rynku i wolnej konkurencji.
3. Dbanie o konkurencyjność.
4. Rozwinięcie kontaktów z innymi państwami.
5. Rozwój samorządów Królestwa (Prowincji).
6. Dążenie do bliższej współpracy między Morlandem, Suramlią i Weblandem.
7. Ułatwienie zdobycia pracy dla nowych obywateli.
8. Możliwa rozbudowa samouczków dla nowych obywateli.
Mam nadzieję że projekt wzbudzi zainteresowanie obywateli Królestwa. :)

Pozdrawiam,
Mackenzie wicehrabina Gordon-Berg
Awatar użytkownika
Mackenzie
Kontakt:

Re: Partia Konserwatywna?

Chętnych do współtworzenia projektu proszę o kontakt poprzez PW lub e-maila.
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Numer GG: 8606140
NIM: 873817
Kontakt:

Post autor: Edward Ebruz »

Nareszcie! Gratuluję inicjatywy. Mam nadzieję, że zdoła Pani zebrać grono energicznych współpracowników. Zdecydowanie jest o co walczyć. Wybory zostaną rozpisana lada chwila, kadencja Izby dobiega właśnie końca. Nowych posłów wybierzemy prawdopodobnie na przełomie lutego i marca.

Sugeruję nieco rozbudować (doprecyzować) partyjny program. Elementy liberalne dostrzegalne są gołym okiem. Trzeba jeszcze doszlifować te potencjalnie konserwatywne. Mam nadzieję, że JKW Artur Piotr nie będzie mi miał za złe, jeśli zasugeruje w tym miejscu wizytę na stronach Dreamlandzkiej Partii Monarchistycznej - prawdopodobnie jedynego stronnictwa w najnowszych dziejach KD, które faktycznie miało wyraźnie zachowawczy profil polityczny. I sensowny program, pod którego niemałą częścią podpisałbym się i dziś.

W tym kontekście nieco martwi mnie punkt 6. programu PK. Nie wiem, co dokładnie kryje się pod owym "dążeniem do bliższej współpracy" Morlandu, Surmali i Weblandu, ale nauczony ostatnim doświadczeniem uważam, że to jednak fatalna ścieżka, poważnie zubożająca Dreamland i odstraszająca mieszkańców (mnie skutecznie wypłoszyła z Weblandu). Pije tu oczywiście do Deklaracji Gertońskiej i niedawnych zmian w trzech prowincjach. Rozumiem potrzebę wprowadzania udogodnień w obsłudze administracyjnej, ale dalsza integracja prowincji, które nie mają i nigdy nie miały ze sobą absolutnie nic wspólnego, uważam za nieporozumienie. Zwłaszcza, że ta integracja ma charakter działalności likwidacyjnej (najbardziej żal miast). Proszę przyjrzeć się zawartości stron prowincji i - jeśli ktoś ma taką możliwość - porównać to ze stanem sprzed kilku lat. Każda kolejna zmiana to jakieś cięcie, redukcja, liposukcja, wywracanie kuwety po porzedniku. Strony świecą pustkami. Zostały szkielety witryn, pozbawione treści i racji bytu. W efekcie powolutku powstaje maciupki kreci kopczyk z samotnym namiestnikiem na szczycie. Bardzo źle się dziś czuję w prowincji. To już nie jest mój dom. Na marginesie - bardzo podoba mi się działalność Szlachetnej Baronowej w weblandzkim Elsynorze.

Markiz Panevnick, którego naprawdę lubię i cenię, powinien chyba skupić się na rozwijaniu gospodarstwa, które zna najlepiej - czyli Morlandu.

(-) Jacques arcyksiążę de Brolle
Awatar użytkownika
Mackenzie
Kontakt:

Akurat program był pisany na szybko, w punkcie 6. nie chodzi o połączenie tych prowincji w jedną, ale po prostu o współpracę. Zacieśnienie współpracy. Niemniej jednak dziękuję za wsparcie, rady arcyksięcia na pewno wykorzystam na dobre :)

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
Marcin Mikołaj
król-senior
Numer GG: 6042777
NIM: 906544
Lokalizacja: Domena Królewska - Ekorre; Zjednoczone Księstwo - Książęce Miasto Buuren
Kontakt:

Post autor: Marcin Mikołaj »

Wasza Ekscelencjo,

Pozwolę sobie wdusić nie 5 gorszy, a nawet całą złotówkę w temat, który niczym bumerang powraca do nas co jakiś czas. Łączenie Prowincji - zawsze miałem co do tego nie tyle może dystans, co zwyczajnie niechęć. Na własnej skórze przekonałem się czym jest połączenie Furlandii i Luindoru - krain różnych pod każdym względem, a mimo to potrafiących współpracować. Problem jest jednak tego rzędu, że owa współpraca układa się dobrze tylko wówczas kiedy kierowanie tymi krainami należy do dwóch Namiestników, nie do jednego - dlatego zawsze przeciwny byłem połączeniu, nie moją intencją była tak ścisła integracja.

Faktem jest także to, iż każdy nowy wchodzący Namiestnik "burzy" dotychczasową pracę i układa klocki na nowo - można rzecz, że jest to syzyfowa praca, pytanie tylko czy mamy na tyle "Syzyfów", aby kończyli swoje dzieło nim opadną z sił dochodząc do tego samego punktu co ich poprzednik. Zasiadając na Tronie Furlandzkim w 2007 roku przejmowałem pałeczkę po Yelonku markizie Rogaczu - nigdy nie zamierzałem rujnować, ani deptać tego co było już w Furlandii. Oczywiście zmiany nastąpiły, ale nie z "pogwałceniem" prawa, które było już ustanowione. W pewnym momencie kierowania Furlandią, przyglądając się na przestrzeni lat zmianom w innych prowincjach zacząłem zauważać niepokojącą mnie wówczas praktykę wydawania tzw. dekretów czyszczących, które uchylały dotychczas całe prawodawstwo. Nie powiem, że podobało mi się to, ale zwyczajnie nie wtrącałem się w plan działania danego Namiestnika, nie było to moją kompetencją, a nie zwykłem wchodzić w czyjeś. Widać efekty dziś, zmieniający się Namiestnicy zaczęli działać w ten sposób, nikt - może prócz kilku osób, które niestety tylko mówiły to i owo za kulisami - powątpiewało w prawomocność takiej "deregulacji", gdzie często konstytucja zostawała uchylana niezgodnie z przepisami dotyczącymi jej derogacji.

Ale odbiegam od tematu - arcyksiążę de Brolle ma rację mówiąc o upadku "barwy" poszczególnych części, które przyciągały i przyciągają jeszcze resztkę nowych mieszkańców - szkoda tylko, że kiedy mówiłem o tym kilka lat wstecz, kiedy tak głośno krzyczały różne strony o konieczności likwidowania byłem zakrzykiwany, a moje argumenty uważano za mniej wartościowe w obliczu pewnej klęski malejącego przyrostu "naturalnego". Sam w pewnym okresie, przyznając się publicznie, powiedziałem, że mam dość walczenia i poddaję się - człowiek z czasem ma dość "użerania się" i zwyczajnie się poddaje. Przypomnę jeszcze niedawny spór gdy powołano "wszystkich 4 Namiestników" - wystarczy poczytać to i owo na forum.

(-) Marcin I Mikołaj, R.
Awatar użytkownika
Mackenzie
Kontakt:

WKM. Ja jak najbardziej jestem przeciwna łączeniu prowincji. Mówiłam jedynie, że nie chodziło mi o łączenie prowincji, tylko bliższą, partnerską współpracę :) .
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Numer GG: 41404078
NIM: 877416
Kontakt:

Post autor: Daniel von Witt »

Baronowo! Gratuluję inicjatywy – niewątpliwie ich samych nam brakuje, chociaż przyznać muszę, że nowa partia nie tylko przez sam fakt swojego powstania będzie przeze mnie popierana, ale także przez swój program, gdyż oscylować będzie bardzo blisko moich osobistych poglądów i przekonań. Życzę jej napływu energicznych postaci wzorem pomysłodawczyni oraz silnej reprezentacji w przyszłym parlamencie!

(-) Daniło wicehrabia de la Vega
Premier Rządu Królewskiego
Awatar użytkownika
Mackenzie
Kontakt:

Partia posiada już swój portal internetowy:
http://bantoo.c0.pl/DPK/index.html

Członkowie Ruchu charakteryzują się kreatywnością i chęcią do pracy. Zazwyczaj specjalizują się w kilku dziedzinach co dużo mówi o ich profesjonalizmie.

Mam także zaszczyt zaprezentować program, z którym (jeśli dobrze pójdzie) wystartujemy w wyborach do IP:
1. Dążenie do równości i integracji w społeczeństwie. Wszyscy jesteśmy wobec siebie równi i powinniśmy się szanować. DPK chce więcej okazji do współpracy międzyludzkiej.
2. Udoskonalenie i uproszczenie panujacych praw i zasad na terenie Królestwa. Nie łatwo połapać się zwykłemu obywatelowi w wielkim spisie praw Królestwa. DPK chce stworzenia "księgi praw podstawowych", jednocześnie ciągle pracując nad nowymi, które są konieczne do życia.
3. Zwiększenie priorytetu misji dyplomatycznych. Czym jest państwo z samymi wrogami? Postawmy na dyplomację nawet z kulturami, które podczas naszej długiej historii w jakiś sposób zaszkodziły Królestwu.
4. Zwiększenie regionalnej roli Obywatela. Społeczeństwo to obywatele. Obywatele ci wybierają oczywiście władze, które ich reprezentują, ale również powinni mieć więcej możliwości do działania w swoim regionie (czyli miejscu zamieszkania).
5. Rozwój edukacji. Każdy chętny powinien mieć dostęp do edukacji. System edukacyjny należy rozszerzyć i pokładać w niego nadzieję na przyszłość.
6. Większe zainteresowanie się społeczeństwem. Istnieje powszechna bezdomność, której kiedyś nie było. Należy tworzyć bezpłatne miejsca noclegowe, oraz częściej interesować się szarymi obywatelami... nie tylko na tej płaszczyźnie.
7. Pamiętanie o historii. Historia to dział, który podchodzi pod edukację, ale powinien być dla nas czymś więcej. DPK chce by została przynajmniej w części ukończona Wielka Księga Dreamlandu, głównie jeżeli chodzi o erę przedinternetową.
8. Propagowanie zasad wolnego rynku i wolnej konkurencji. Wolny rynek rozumiany jako mechanizm alokacji zasobów może być regulatorem procesów ekonomicznych w skali całej gospodarki. Nasza partia opowiada się zarówno za wolnym rynkiem jak i wolną konkurencją.
Informujemy także, że aby formalnie zarejestrować partię potrzeba nam jeszcze jednego członka. Także czekamy z otwartymi ramionami na wszystkich zainteresowanych.

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
Otton van der Berg
NIM: 108161
Kontakt:

Post autor: Otton van der Berg »

Popieram inicjatywę i jestem wielce rad że w końcu powstała partia która stoi na stabilnych nogach. Program partii jest mi bardzo bliski i celnie uderza w punkty, które sam uważam za ważne i którym warto poświęcić więcej uwagi. Jako Liberał Katolicki z swoimi może nieco staroświeckimi poglądami chciałbym przysłużyć się temu programowi oraz Partii.
(-)Wicehrabia Otton van der Berg OOIII ONZII
Obrazek
ObrazekObrazek>>>
Lenno Alhambra
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Kontakt:

Gratuluję tempa i życzę kolejnych współpracowników.

Program, jak widzę, został nieco rozbudowany. W punkcie dotyczącym polityki zagranicznej zaintrygowała mnie uwaga o potrzebie "dyplomacji nawet z kulturami, które podczas naszej długiej historii w jakiś sposób zaszkodziły Królestwu". Wątek ciekawy, chętnie bym poznał jakieś szczegóły. Naturalnie niekoniecznie w tej chwili, do kampanii pozostało jeszcze trochę czasu i można w spokoju szlifować kolejne pomysły.

A tak przy okazji - Morfeusz Tyler (bohater wydarzeń sprzed ośmiu lat) publicznie ogłosił wczoraj swój kolejny powrót do mikroświata. Oczywiście na czele niezatapialnego Wielkiego Księstwa Solardii, które w roku ubiegłym wynegocjowało u Pela Nandera własne kolonie - terytoria tzw. Moheratu Berencji na Kontynencie Zachodnim.
Edward J. Ebruz, r.s.
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Kontakt:

Dodałem adres DPK do bazy linków na stronie głównej. Powinno to pomóc w rekrutacji nowych członków. Pozostaje tylko czekać na akceptację ze strony administratora.

Proszę zatem działać, szarpać, gryźć, agitować i - jakby powiedział płk Józef Kalicki - głęboko ingerować w funkcjonowanie społeczeństwa.
Edward J. Ebruz, r.s.
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

Jacques de Brolle pisze:A tak przy okazji - Morfeusz Tyler (bohater wydarzeń sprzed ośmiu lat) publicznie ogłosił wczoraj swój kolejny powrót do mikroświata. Oczywiście na czele niezatapialnego Wielkiego Księstwa Solardii, które w roku ubiegłym wynegocjowało u Pela Nandera własne kolonie - terytoria tzw. Moheratu Berencji na Kontynencie Zachodnim.
To dreamlandzko-solardska granica znacznie się wydłuża i poszerza. Dziwi mnie, że autor mapy nadaje kolonie. Spora władza. Wystarczy kogoś poprosić o domalowanie kolonii. Zaś co do granicy z Solardią – szczególnie na południu wymaga ona uzgodnienia, co wynikać będzie z pierwszej mapy KD sporządzonej według wytycznych MFK – zazębiać się tam będą obszary morskie według limitów należne nam i Solardii.

(-) Daniło wicehrabia de la Vega
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Kontakt:

Daniło de la Vega pisze: Dziwi mnie, że autor mapy nadaje kolonie. Spora władza. Wystarczy kogoś poprosić o domalowanie kolonii.
Sytuacja jest nieco bardziej złożona.

Wielki Książę Morfeusz Tyler sięgnął po "kolonie" na Kontynencie Zachodnim, uzyskując w tym celu zgodę Pela Nandera, będącego w swoim odczuciu dysponentem zlokalizowanych tam ziem dawnego Moheratu Berencji (zał. 2008) - terytorium powierniczego Mikronacyjnego Instytutu Badawczego (własność Nandera). W kwietniu 2012 r. Nander przekazał ziemie Moheratu władzom Wielkiego Księstwa Solardii.

Problem polega na tym, że owe ziemie stanowiły czy też miały stanowić terytorium powiernicze Dreamlandu (osobny wątek - scheda po dawnej unii z Baridasem). Wg niektórych mikronautów (i autorów hasła w Micropedii) Dreamland oficjalnie zrzekł się tych ziem na Kontynencie Zachodnim w lipcu 2008 r. Sęk w tym, że jeszcze w styczniu i lutym 2009 r. ówczesny premier Krzysztof Jazłowiecki negocjował z szefostwem Organizacji Polskich Mikronacji przekazanie części tych ziem (wąskiego pasa wybrzeża) pod budowę siedziby głównej OPM. Przez forum KD przetoczyła się wówczas burzliwa dyskusja, rwał szaty obecny i dziś Józef Kalicki, z kolei Medgar de Rama opublikował post pod ironicznym tytułem "Oddajcie kontynent, zabierzcie premiera". Jednym słowem - w powszechnym odczuciu był to wciąż fragment KD. Fakt rzekomej rezygnacji z tego terytorium nie utrwalił się w świadomości Dreamlandczyków. Pavel Svoboda zwracał swego czasu jednak uwagę, że Dreamland nigdy właściwie nie połasił się na te ziemie. Tak czy owak zabrakło konsekwencji w postawie władz KD i ówczesnego MSZ - Pawła Erwina de Archien-Liberi. O sprawie zapomnieliśmy, ponieważ OPM ostatecznie przystała na równolegle złożoną propozycję scholandzką-sarmacką i zbudowała swoją siedzibę na Awarze.

Sytuację skwapliwie wykorzystał założyciel Moheratu, lądując tam ze swoim peregrynującym ludem. W moim odczuciu - bezprawnie, tym samym bezprawne były wszystkie kolejne akty cesji i zmiany właścicieli. Fakt jednak został utrwalony na kilku mapach z tamtego okresu. Później Moherat wyparował (od początku było to państwo-happening, zorganizowana kpina z toruńskiej rozgłośni i religii "toruńsko-katolickiej"), stając się "terytorium powierniczym" MIB i p. Pela Nandera. Dziki lokator przekazał prawa do pustostanu przypadkowemu nabywcy.

Dzisiaj Morfeusz i jednoosobowa Solardia bierze 1/5 kontynentu, co samo w sobie jest wydarzeniem świadczącym o głębokim zaburzeniu poczucia rzeczywistości. Kolejnym krokiem będzie chyba proklamacja cesarstwa. Warto mieć to wszystko na uwadze, gdy MFK zabierze się za porządkowanie map tej części mikroświata.
Edward J. Ebruz, r.s.
Awatar użytkownika
Tomasz Lerent
Numer GG: 39342063
NIM: 795720
Kontakt:

Post autor: Tomasz Lerent »

Gratuluje Baronowo!
Naprawdę wspaniała inicjatywa!
Czy mogę prosić o kontakt?
(-) Sir Tomasz Paweł de' Lerent
Poseł XX kadencji
Awatar użytkownika
Mackenzie
Kontakt:

Dziękuję ;)
Proszę do mnie napisać przez PW. :)
Petrowitz
NIM: 260046
Kontakt:

Post autor: Petrowitz »

Witam,

Zastanawiam sie nad realizacja punktów 5,6,8 planu - nie bardzo rozumiem co DPK chce tutaj zdziałać. Czy można prosić o szczegółowe zamierzenia?

/-/ sir Tomasz von Petrowitz
Awatar użytkownika
Mackenzie
Kontakt:

5. Rozwój edukacji. Każdy chętny powinien mieć dostęp do edukacji. System edukacyjny należy rozszerzyć i pokładać w niego nadzieję na przyszłość.
Chcemy tutaj ułatwić dostęp do edukacji, która niby jest powszechna, ale mało nowych osób w królestwie o niej wie. Biorąc ze swojego przykładu, ja dowiedziałam się, że w Królestwie jest Uniwersytet po ponad miesiącu. Trzeba ją bardziej rozreklamować :)
6. Większe zainteresowanie się społeczeństwem. Istnieje powszechna bezdomność, której kiedyś nie było. Należy tworzyć bezpłatne miejsca noclegowe, oraz częściej interesować się szarymi obywatelami... nie tylko na tej płaszczyźnie.
Chodzi o ułatwienie owym obywatelom kupna działki, mieszkania lub domu.
8. Propagowanie zasad wolnego rynku i wolnej konkurencji. Wolny rynek rozumiany jako mechanizm alokacji zasobów może być regulatorem procesów ekonomicznych w skali całej gospodarki. Nasza partia opowiada się zarówno za wolnym rynkiem jak i wolną konkurencją.
Chodzi tutaj głównie o równe traktowanie przedsiębiorców i tym podobne.
Awatar użytkownika
Mackenzie
Kontakt:

Prywatyzacja - akt przekazania prywatnemu właścicielowi państwowego mienia. Prywatyzacja może się odbywać poprzez uwłaszczenie lub sprzedaż.

Na podstawie Rozporządzenia Federalnego Ministra Kultury i Nauki z dnia 29 września 2012 roku, Galeria Królewska, Galeria Essthera oraz Galeria Autorska pozostają federalnymi instytucjami kultury. Zaniedbanymi instytucjami. Dreamlandzka Partia Konserwatywna wychodzi z inicjatywą prywatyzacji tych trzech galerii.

Jak powszechnie wiadomo, instytucje te mogłyby się lepiej rozwijać pod opieką osoby prywatnej. W Dreamlandzie mamy wiele aktywnych, ale także nowych obywateli. Należy wprowadzić w te instytucje, przedsiębiorstwa dynamikę, nowy wymiar. Nie możemy patrzeć, jak upadają.

Prywatyzacja wydaje się tutaj najlepszym rozwiązaniem. Jeśli nic nie robisz, to o nic nie dbasz. "Dbasz o wyrzucone śmieci? Instytucje w ruinie. Po co o to dbać? To problem rządzących." Nie powinniśmy mieć do tego takiego podejścia. Wszystko, co nas otacza jest dobrem wspólnym, dlatego razem musimy o to dbać.

Podobanie się wszystkim nie jest zajęciem dla polityków. Najważniejsza jest nasza praca. Mam nadzieję, że inicjatywa naszej partii znajdzie ogólne poparcie obywateli i polityków.

Z wyrazami szacunku,
/-/ Mackenzie wicehrabina Gordon-Allen,
posłanka XXI kadencji Izby Poselskiej,
Prezes Dreamladzkiej Partii Konserwatywnej
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

Własność nie ma tutaj żadnego znaczenia, ale osoba kierująca daną instytucją lub przedsiębiorstwem. Wspomniane instytucje kulturalne stanowią dobra narodowe Królestwa i nie powinny trafiać w prywatne ręce. Dorobek przez nie zgromadzony nie może być własnością prywatną i ten pomysł WE jest chybiony i nierealny. Koła rządowe nie zgodzą się na jego realizację.

W jednym wicehrabina ma rację - "jaki pan taki kram". Ostatni przykład Biblioteki im. Świętej Róży, zreaktywowanej bardzo zgrabnie i z powodzeniem jest przykładem dobrego gospodarza w Ministerstwie Kultury i Nauki. Nie ma znaczenia więc, jak już wspomniałem, forma prawna i własność tej instytucji, czy wspomnianych instytucji kulturalnych. Należą one do Królestwa i tak zostanie.

(-) Daniło hrabia de la Vega
Książę Zjednoczonego Księstwa
Awatar użytkownika
Edward I Artur
król-senior
NIM: 365924
Kontakt:

Post autor: Edward I Artur »

Mackenzie pisze: (...)
Prywatyzacja wydaje się tutaj najlepszym rozwiązaniem. Jeśli nic nie robisz, to o nic nie dbasz. "Dbasz o wyrzucone śmieci? Instytucje w ruinie. Po co o to dbać? To problem rządzących." Nie powinniśmy mieć do tego takiego podejścia. Wszystko, co nas otacza jest dobrem wspólnym, dlatego razem musimy o to dbać.
Myślę, że jedną z przyczyn, dla których ludzie wymyślili sobie państwo, jest to, by państwo dbało o to, co jest "dobrem wspólnym". Czy Wicehrabina chce sprywatyzować galerie tak, by właścicielami stało się całe społeczeństwo? Po co mielibyśmy "dbać razem" o czyjąś prywatną własność? Szczerze mówiąc, jeśli coś jest moje, to ja nawet nie chciałbym, żeby o tę moją rzecz dbali wszyscy sąsiedzi naraz.

Zastanawiam się też, która z prywatnych dreamlandzkich galerii tak Dreamlandzką Partię Konserwatywną natchnęła? Może FisherArt (założona przez Janne van den Fishera) - http://www.fotolog.com/fisherart ?

Z drugiej strony, zastanowiła mnie też bardzo kategoryczna wypowiedź hrabiego de la Vegi. Wypowiada się Hrabia w imieniu "kół rządowych". Co to za koła i gdzie należy się do nich zapisać? Czy to jakieś koła alternatywne wobec rządu baronowej de Willibald?

E.A.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Polityka”