Federalne instytucje kulturalne w opłakanym stanie

Chleb i igrzyska, dywagacje na tematy sportu i kultury.
Awatar użytkownika
Siergiusz Asketil
Numer GG: 44811514
NIM: 786851
Herb: s06
Kontakt:

Federalne instytucje kulturalne w opłakanym stanie

Post autor: Siergiusz Asketil »

Jak wiadomo niektóre portale i instytucje w Królestwie wymagają natychmiastowych remontów. W większości są one już dokonywane, jednak dziś przyglądnąłem się szczegółowo instytucjom zwanymi Federalnymi Instytucjami Kulturalnymi, zgodnie z rozporządzeniem MKiN. Temat ten poruszam nie ze względu na jakieś złośliwości, ale pod ogólną dyskusję co z tymi i podobnymi problemami zrobić. A mianowicie chodzi o:

Galeria Królewska - niedziałające podstrony Galerii, co bardzo utrudnia poruszanie się po niej. W przypadku Filii w Motley mamy jedną duża wystawę, która jest ściśle związana ze światem realnym.

Galeria Essthera - zniechęcająca strona główna, która po wgłębienie się w treść komunikatu powoduje zazwyczaj wyjście z Galerii

Galeria Autorska - bardzo małe zbiory, kilka popularnych dzieł ze świata realnego

Fundusz Stypendialny - muszę się przyznać, że jako jeden z Obywateli nowszej daty nie miałem pojęcia co to jest (oprócz nazwy, która coś już mówiła). Z tego powodu wpisałem odpowiednią treść w wyszukiwarce i wyskoczyły trzy wyniki: CRIP, informacja skarbowa (brak przepływów finansowych w tejże instytucji) i link do tematu przypominającego dawną Szkołę Główką, gdzie znalazł się także fragment: "Przypomnę, że w marcu 2009 roku został ustanowiony fundusz Stypendialny, z którego mogli korzystać absolwenci powyżej średniej 5,5. Z tego, co pamiętam, żaden z uczniów nie spełnił tego wymogu." - podsumowując: niewykorzystywany od bardzo długiego czasu

Biblioteka św. Róży - strona z dawnych epok, choć dla mnie osobiście nie przeszkadzałoby to, gdyby była przynajmniej aktualna. Większość prac znajduje się w o wiele praktyczniejszym Instytucie Nauki. "Czytelnia" całkowicie nie działa. I aż szkoda patrzeć, że instytucja z aż tak ważną dla Królestwa historią została w taki sposób zapuszczona.

Dodatkowo w każdym przypadku: brak reklamy i aktywności.

Mimo iż jako federalne powinny być one jak najbardziej zadbane, jest całkowicie przeciwnie. Tylko Galeria Autorska posiada dyrektora/zarządcę/speca od ogarnięcia, lecz jest to właśnie Pani Minister. Pozostałe: cisza, choć w przypadku Biblioteki bywał kiedyś i kilkuosobowy zarząd. Pytanie jest następujące: czy ministerstwo ma zamiar iść w kierunku odnowy tych instytucji? Czy będą one w formie identycznej czy może warto by było rozmyślić połączenie niektórych? Dla przykładu: Galeria Autorska i Galeria Essthera, a jeszcze lepiej oba te twory wchłonąć do Galerii Królewskiej. Fundusz Stypendialny - może warto nagradzać kreatywnych, nowych Obywateli za aktywność i pomysły? Nagrody finansowe za odpowiednia ilość sensownych postów na forum? Za własne inicjatywy godne uwagi? Rozwiązań jest wiele, ale ważne jest to by cokolwiek wreszcie zrobić.

Zachęcam do dyskusji na ten temat, a w szczególności proszę Panią Minister o wypowiedź.

Z poważaniem,
(—) Siergiusz markiz Asketil
Dreamlandczyk, Baridajczyk, Frustrat
Awatar użytkownika
Mackenzie
NIM: 645257
Kontakt:

Re: Federalne instytucje kulturalne w opłakanym stanie

Post autor: Mackenzie »

Głównym założeniem "Galerii Autorskiej" było skupianie zbiorów i promowanie artystów z Republiki Weblandu, malarzy, rysowników, rzeźbiarzy. Projekt ten był wykonywany przy współpracy Namiestnika Koronnego, Kazia arcyksięcia Wichury, i burmistrza Elsynoru, mnie.
Fundusz Stypendialny - może warto nagradzać kreatywnych, nowych Obywateli za aktywność i pomysły? Nagrody finansowe za odpowiednia ilość sensownych postów na forum? Za własne inicjatywy godne uwagi? Rozwiązań jest wiele, ale ważne jest to by cokolwiek wreszcie zrobić.
Te pomysły są naprawdę warte uwagi i do zrobienia. Proszę Waszą Ekscelencję o zgłoszenie się do mnie droga prywatną. Z tego co wiem, to Fundusz Stypendialny został właśnie do tych celów wymyślony, podobnie jak program Patronatu, który także warto by odświeżyć.

Rzeczywiście także zauważalne są problemy z poruszaniem się na stronie Galerii Królewskiej, czy też estetyczne w Galerii Essthera. Trzeba także zwrócić uwagę na lata, w których te strony były tworzone. Można je odświeżyć, ale niestety ja nie mogę tego zrobić, nie mówię tutaj tylko o braku dostępu do stron, ale wstyd przyznać, nie umiem pisać stron w wordpressie. ;)

Biblioteka św. Róży zawiera w swoich zbiorach wiele ciekawych prac naszych dreamlandzkich artystów i żal byłoby patrzeć gdyby się zmarnowały, czy przepadły. Trzeba albo odświeżyć stare strony, albo wykonać nowe. Trzeba je także wypromować.

Oczywiście wszystkie pomysły są jak najbardziej do zrealizowania, dlatego proszę innych obywateli o wypowiedź w tym temacie.

/-/ Mackenzie wicehrabina Gordon-Allen,
Minister Kultury i Nauki
Awatar użytkownika
Mateusz Muchacho
obywatel
NIM: 894039

Post autor: Mateusz Muchacho »

Tak jak szanowni przedmówcy słusznie zauważyli galerie te to w głównej mierze relikty przeszłości - jednak bądź co bądź kształtowały one kulture KD więc szkoda by było je zaprzepaścić.
Jednak z uwagi na to iż prawdopodobnie nie uzyskamy wszystkich loginów i haseł do stron może warto byłoby skupić te wszystkie prace w jednej zbiorczej galerii, oczywiści z uwzględnieniem ich źródła pochodzenia.
Skupienie wszystkich dzieł w jednej galerii ma taką przewagę iż można będzie je łatwo przeglądać i katalogować, dodatkowo ułatwi jej promocję.
Jeśli chodzi o wykonawstwo to jestem w stanie pomóc.

Mateusz Muchacho
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Numer GG: 41404078
NIM: 877416
Kontakt:

Post autor: Daniel von Witt »

Spośród wymienionych instytucji kultury absolutnie niezbędną w każdym czasie uważam jest Biblioteka im. Świętej Róży. Każda instytucja, organizacja, media czy osoby prywatne produkują rokrocznie wiele „dokumentów bibliotecznych”, które umiejętnie skatalogowane powinny być w naszej narodowej bibliotece dostępne. Także jeśli chodzi o kierownictwo instytucji kultury właśnie Biblioteka im. Świętej Róży posiadała szefa powołanego (niestety aż) kilka lat temu. Biblioteka powinna być naturalnym miejscem do rozwoju, poszerzania wiedzy i zwiększania zbiorów w jednym, idealnie nadającym się do tego miejscu. Ponadto Uniwersytet Królewski oraz Królewska Akademia Morska wymieniają Bibliotekę nawet w swoich statutach jako naturalnego partnera. Być takim niewątpliwie powinna.

Trudno mi jest natomiast oszacować wielkość środowiska artystycznego Królestwa, by wiedzieć, czy pod kątem wystawiennictwa własnej twórczości w wspomnianych galeriach, promocja taka cieszyłaby się większą lub mniejszą popularnością. Sam jednak do grona malarzy-amatorów się zaliczam, i jak w ubiegłym roku swoje 3 obrazy wystawiłem na publicznej aukcji (przypomnę: „Nieśmiałość” i „Lot sowy” kupił Ekscelencja Jazłowiecki, natomiast „Łabędzie” wylicytował Ekscelencja Lerent, jednak do finalizacji transakcji nie doszło), tak posiadam jeszcze kilka kolekcji różnych „artystycznych wytworów”, które czekają na swoje wystawy. Dwie specyficzne kolekcje są jednak zarezerwowane dla furlandzkich galerii i inicjatyw kulturalnych. Jestem pewny, że malarzy, grafików, rysowników jest w Królestwie więcej. I te dwie galerie byłyby wręcz zasypywane obrazami/grafikami/rysunkami. Jeśli nie jednostkowo to wspólnymi siłami artyści dreamlandcy powinni znów nadać blask tym instytucjom. Fundusz Stypendialny mógłby zaś naturalnie zachęcać takie osoby prezentując im dokładnie swoją ofertę: jakie stypendium i konkretnie za co.

Oddolna wola i gotowość rozwoju tych instytucji na pewno jest. Dyrektora Biblioteki, jak już wyżej wspominałem, ostatnim razem bodaj w 2010 lub 2011 roku powoływał Premier Rządu Królewskiego, z tym że ustawowo kierowników federalnych instytucji kultury powołuje minister kultury – pod warunkiem, że ich statuty nie stanowią inaczej. Wystarczy zatem je odszukać i kandydować do właściwych organów o ich objęcie. MKiN na pewno udzieli wsparcia finansowego, KSI technicznego, każdy chętny – merytorycznego. Do tego widoczne przejawy pomocy w odświeżeniu wizerunku tych instytucji są warte jeszcze większej uwagi i zaangażowania. Nic tylko chcieć :)

(-) Daniło hrabia de la Vega
Fabiola de Willibald
Numer GG: 5426719
NIM: 374443
Kontakt:

Post autor: Fabiola de Willibald »

Osobiście jestem przeciwna łączeniu galerii w jedną. Jeszcze kilka lat wstecz każda z nich była charakterystyczna na swój sposób i na to należy kłaść nacisk, jeśli chcemy rozwijać kulturę w KD.

Ze swojej strony mogę obiecać, że zajmę się Galerią Essthera. Z tego co się zorientowałam to należy ona do Weblandu. Chyba że coś się zmieniło na przestrzeni ostatnich lat :)

Co do Biblioteki św. Róży mogę się tylko zgodzić, że potrzebny jej generalny remont. I zaproponować swoją pomoc przy projektowaniu stron, chociaż i ja mam chwilowo problemy z programowaniem :)

Pozdrawiam,
Fabiola de Willibald
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Numer GG: 41404078
NIM: 877416
Kontakt:

Post autor: Daniel von Witt »

Fabiola de Willibald pisze:Osobiście jestem przeciwna łączeniu galerii w jedną. Jeszcze kilka lat wstecz każda z nich była charakterystyczna na swój sposób i na to należy kłaść nacisk, jeśli chcemy rozwijać kulturę w KD.
W swojej wypowiedzi jedynie w sposób łączny potraktowałem obie galerie nie zgłaszając pomysły na ich organizacyjne połączenie :)

(-) Daniło hrabia de la Vega
Książę Zjednoczonego Księstwa
Fabiola de Willibald
Numer GG: 5426719
NIM: 374443
Kontakt:

Post autor: Fabiola de Willibald »

W swojej wypowiedzi odniosłam się do pomysłu Pana Mateusza Muchacho :) To z jego strony padła propozycja połączenia wszystkich galerii w jedną.
Awatar użytkownika
Edward I Artur
król-senior
NIM: 365924
Kontakt:

Post autor: Edward I Artur »

Pierwszy krok wykonał JE Asketil, zwracając publicznie uwagę na problem. Kolejny należy już do MKiN w osobie wicehrabiny Gordon-Allen. Pisałem również do Wicehrabiny w tej sprawie, ale jak dotąd nie doczekałem się odpowiedzi.

Sposobów rozwiązania tego problemu jest kilka - każdy z nich ma wady i zalety. Oferowałem i oferuję w tej sprawie swoją pomoc. Ja również chciałbym się jednak od Pani Minister dowiedzieć, jakie ona sama ma propozycje, którą z opcji wybiera i dlaczego. Myślę, że w tej sytuacji najlepiej, gdyby wyjaśniła to publicznie w tym wątku. Opłakany stan instytucji kultury nie jest winą Wicehrabiny - to zaniedbania wieloletnie, co zresztą widać na pierwszy rzut oka. Nadzór nad tymi instytucjami jest jednak najważniejszym obowiązkiem Ministra Kultury i Nauki. Moje oczekiwania wobec Pani Minister nie są chyba zatem przesadne.

--
(-) Edward A. Krieg, RS.
Awatar użytkownika
Edward I Artur
król-senior
Kontakt:

Mackenzie pisze: Te pomysły są naprawdę warte uwagi i do zrobienia. Proszę Waszą Ekscelencję o zgłoszenie się do mnie droga prywatną. Z tego co wiem, to Fundusz Stypendialny został właśnie do tych celów wymyślony, podobnie jak program Patronatu, który także warto by odświeżyć.
Rzeczywiście także zauważalne są problemy z poruszaniem się na stronie Galerii Królewskiej, czy też estetyczne w Galerii Essthera.
(...)
Biblioteka św. Róży zawiera w swoich zbiorach wiele ciekawych prac naszych dreamlandzkich artystów i żal byłoby patrzeć gdyby się zmarnowały, czy przepadły. Trzeba albo odświeżyć stare strony, albo wykonać nowe. Trzeba je także wypromować.
Oczywiście wszystkie pomysły są jak najbardziej do zrealizowania, dlatego proszę innych obywateli o wypowiedź w tym temacie.

Minister Kultury i Nauki
Są, czy nie są do zrealizowania, Pani Minister?

Od ostatniej i jedynej w tym wątku wypowiedzi minister wicehrabiny Gordon-Allen z 18 maja mija dziś 9. dzień. Zgodnie z sugestią pani minister, w dniu 19 maja skierowałem do Niej maila, w której podzieliłem się kilkoma refleksjami w sprawie instytucji kultury i jednocześnie zaoferowałem swoją pomoc. Odpowiedzi również nie doczekałem się do dziś. Co dalej?

Możliwe, że nawet już nie wypowiadałbym się w tym wątku, ale dziś właśnie opublikowano nowy Biuletyn Rządu Królewskiego. W części dotyczącej MKiN dowiadujemy się, że "Najważniejszym punktem planu działania ministerstwa jest odświeżenie, niestety odstraszających, witryn Instytucji Kulturalnych (m. in. Galeria Essthera, Galeria Autorska). W miarę możliwości Galerie te mogą także zostać połączone z Galerią Królewską. O ile mowa tutaj jedynie o galeriach, to Ministerstwo Kultury i Nauki ma także zamiar odświeżyć strony Biblioteki św. Róży, lub stworzenie dla niej nowej witryny" - i tak dalej, i tak dalej.
Pozostaje to w tak zasadniczej sprzeczności z podejściem prezentowanym publicznie, że jednak nie będę cierpliwie czekał, aż pani minister (i zarazem wicepremier!) postanowi odezwać się dopiero pod koniec kadencji. Mam prawo domagać się, by w tym wątku poinformowano, czy Ministerstwo KiN prowadzi w tej chwili jakiekolwiek działania w kierunku zrealizowania planów, czy też czekamy na lepsze czasy. Jeśli to drugie, to sprawą instytucji kultury zajmę się sam na tyle, na ile struktura własności instytucji kultury pozwala - i nie będę się jako senior dalej upokarzał, publicznie prosząc się urzędnika państwowego o odpowiedź.

Czy leci z nami wicepremier?

(-) E.A. Krieg, RS.
Awatar użytkownika
Mackenzie
NIM: 645257
Kontakt:

Post autor: Mackenzie »

Pozostaje to w tak zasadniczej sprzeczności z podejściem prezentowanym publicznie, że jednak nie będę cierpliwie czekał, aż pani minister (i zarazem wicepremier!) postanowi odezwać się dopiero pod koniec kadencji. Mam prawo domagać się, by w tym wątku poinformowano, czy Ministerstwo KiN prowadzi w tej chwili jakiekolwiek działania w kierunku zrealizowania planów, czy też czekamy na lepsze czasy. Jeśli to drugie, to sprawą instytucji kultury zajmę się sam na tyle, na ile struktura własności instytucji kultury pozwala - i nie będę się jako senior dalej upokarzał, publicznie prosząc się urzędnika państwowego o odpowiedź.

Czy leci z nami wicepremier?
Oczywiście że leci, przepraszam jednak że tak długo zwlekałam z odpowiedzią.

O tym mowa w Biuletynie, Ministerstwo Kultury i Nauki planuje obecnie rozpoczęcie wykopalisk archeologicznych na terenie Republiki Weblandu. Dawne epoki są bardzo ważne dla odtwarzania społeczno-kulturowej przeszłości dreamlandczyków. Wiadomo o niej jednak bardzo mało. Jako że władze republiki już teraz wyraziły zgodę, w najbliższym czasie zwerbowana zostanie grupa doświadczonych naukowców, które zajmą się najstarszymi terenami Republiki. Jeżeli prace odniosą sukces, wykopaliska rozszerzone zostaną (za zgodą władz poszczególnych prowincji) na inne tereny.
Oczywiście wykopaliska będą sponsorowane z funduszy Ministerstwa Kultury i Nauki.

Plany wykopaliskowe według naszych obliczeń powinny zostać zrealizowane do jednego miesiąca.

Oczywiście nie jest to koniec naszych planów, resort będzie realizować wszystko po kolei.

Minister Kultury i Nauki.
Awatar użytkownika
Edward I Artur
król-senior
Kontakt:

Mackenzie pisze:Oczywiście że leci, przepraszam jednak że tak długo zwlekałam z odpowiedzią.
O tym mowa w Biuletynie, Ministerstwo Kultury i Nauki planuje obecnie rozpoczęcie wykopalisk archeologicznych na terenie Republiki Weblandu. Dawne epoki są bardzo ważne dla odtwarzania społeczno-kulturowej przeszłości dreamlandczyków. Wiadomo o niej jednak bardzo mało.
(...)
Plany wykopaliskowe według naszych obliczeń powinny zostać zrealizowane do jednego miesiąca. Oczywiście nie jest to koniec naszych planów, resort będzie realizować wszystko po kolei.
Pani Minister, cieszę się, że Pani odpowiedziała. Rozumiem, że w tym momencie "prace wykopaliskowe" mają pierwszeństwo nad rozwiązaniem trudnej sytuacji instytucji kultury. Trudno mi zrozumieć, skąd takie ustawienie priorytetów - ale lepsze to niż żadne.
Czy mam jednak rozumieć, jak wynika z Pani oświadczenia, że instytucjami kultury Ministerstwo zajmie się dopiero wtedy, kiedy te prace wykopaliskowe zostaną zakończone? Jeśli tak, to czy w ogóle zdąży Pani zrobić cokolwiek w tym zakresie przed końcem kadencji?

I jeszcze jedna uwaga: jakkolwiek mogę wyobrazić sobie powody, dla których uważa Pani, że tzw. "historia przedinternetowa" jest ważna dla "odtwarzania społeczno-kulturowej przeszłości Dreamlandczyków", to jednak mógłbym zasugerować, że historia internetowa - a więc taka, która rzeczywiście miała miejsce - jest chyba jednak ważniejsza. Nie wiem, jak Pani minister, ale ja uważam, że na dzisiejszy Dreamland i Dreamlandczyków wpłynęli bardziej takie postaci jak np. Alchien d'Archien czy Kobe Amaru Shakur i wydarzenia takie, jak secesja Solardii - a mniej jednak XVIII-wieczne zmagania królów Morlandu czy rewolucje w Blacklock.

(-) Edward A. Krieg, RS.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sport i kultura”