Królestwo fin. i gosp. oczami Marcina Miecznikowskiego

Powiększanie wspólnego dobra, walki o władzę. Esencja dreamlandzkiego życia.
Awatar użytkownika
Marcin Miecznikowski
Numer GG: 53422671
NIM: 642478
Kontakt:

Królestwo fin. i gosp. oczami Marcina Miecznikowskiego

Post autor: Marcin Miecznikowski »

Szanowni Obywatele Królestwa

Zakładam poniższy wątek z myślą przedstawiania spraw dotyczących gospodarki i finansów królestwa oraz ewentualnych planów czy spraw, które chciałbym poruszyć w ramach swoich uprawnień w związku z obowiązującym dekretem.

Może na pierwszy rzut pójdzie moja osoba.
Otóż nie tak dawno, dzięki pozytywnej akceptacji Jego Książęcej Mości Daniel von Witt zostałem powołany na urząd Skarbnika Książęcego. To jest niewątpliwie dla mnie zaszczyt objąć ten urząd. W świecie mikronacji to moja druga gra i poza 2 innymi tam funkcjami świat finansów i gospodarki to były tematy, którymi się zajmowałem. Struktura budżetu, stan prawny finansów czy system gospodarczy różni się od tamtego świata, ale każda zmiana to nowe wyzwanie, choć czym bliższe rzeczywistości tym łatwiejsze do ogarnięcia. Zdaję sobie jednak sprawę że choć chciałoby się rozbudowy tych systemów, włączając w to np. bankowość, jesteśmy tutaj uzależnieni od możliwości systemowych.

Sam świat ekonomii jest tak samo barwny jak wiele wypowiedzi w jego temacie, często oderwanych od rzeczywistości. Ja jestem osobą, która nie boi się podejmować trudnych decyzji choć zawsze muszą być one merytoryczne i w granicach zdrowego rozsądku. Jestem osobą, która zajmując się tym tematem nauczyła się brać odpowiedzialność za powierzone dobro, w szczególności dobro ogółu. Kompromis uważam za podstawę dojścia do porozumienia, jednak w granicach rozsądku.
W poprzednim świecie przyszło mi jako 3 tygodniowemu graczowi, poprzez objęcie urzędu ministra finansów i gospodarki, zacząć walczyć z deficytem budżetowym, której zabawa w finanse przez demagogów i populistów była tego skutkiem. Podjęłam wiele trudnych decyzji walcząc z tamtą opozycją a przy tym byłem oskarżany o tworzenie zamachu czy niszczenie finansów. System gospodarczy był w kompletniej ruinie, jednak tam muru głowy nie przebiłem.

Uważałem i uważam że to nie obywatele mają być dla ekonomii ale ekonomia dla obywateli, jednak decyzje mają być obopólną korzyścią i równoważyć zyski i straty.
Tyle o mnie.
Co do planów na najbliższy czas, przybliżę je najpóźniej do 1 kwietnia. Oczywiście do tego czasu również poznaję powoli akty prawne oraz inne rzeczy, które mi przysługują tak by mając odpowiednie narzędzia umieć się nimi posługiwać.

Wszystkim życzę miłego dnia
Skarbnik książęcy
Marcin Miecznikowski
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Numer GG: 41404078
NIM: 877416
Kontakt:

Re: Królestwo fin. i gosp. oczami Marcina Miecznikowskieg

Post autor: Daniel von Witt »

Zachęcam do ubierania swych przemyśleń w artykuły o tej tematyce i do publikacji choćby w Instytucie Mikronacyjnej Ekonomii, który ruszy na powrót w tym tygodniu :) Polecam!

(-) Daniel diuk von Witt
ODPOWIEDZ

Wróć do „Polityka”