Wspomnienia z albumem

Forum czytelników Mercuriusa Furlandiae. Strona Gazety.
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Numer GG: 41404078
NIM: 877416
Kontakt:

Wspomnienia z albumem

Post autor: Daniel von Witt »

Furlandczycy,

właśnie rozpoczyna działalność nowy koncern medialny: Mercurius Furlandiae, z siedzibą w Książęcym Mieście Buuren. Jego pierwsza odsłona znajduje się tutaj:

http://furlandia.dreamland.net.pl/serwis/merkuriusz/

Zachęcam do bieżącego przeglądania serwisu, który stopniowo nabierze rumieńców. Tymczasem prezentuję pierwszą publikację z cyklu "Wspomnienia z albumem", które pokazują Vegę z nieco innej strony:

http://furlandia.dreamland.net.pl/serwi ... bumem/dom/

Jeżeli ktoś życzyłby sobie otrzymać publikację w całości proszę dać znać - prześlę mailem. Z uwagi na wagę pliku na razie nigdzie jej w wersji pdf nie zamieszczałem.

Ponadto Merkuriusz Furlandzki ogłasza konkurs w związku z cyklem tych publikacji. Do każdej będzie zadawane pytanie bezpośrednio wiążące się z treścią zawartą w danej części. Kto jako pierwszy udzieli tutaj w tym wątku bądź w komentarzu na stronie poprawnej odpowiedzi - w nagrodę od Merkuriusza otrzyma 5.000 D :) Zachęcam zatem do główkowania i uważnego czytania, gdyż podpowiedzi znajdują się w tekście. Pytanie pierwsze dotyczy jednej z budowli w Polsce, a nie w Dreamlandzie.

Pytanie do części "DOM":
Jak nazywa się i gdzie się znajduje zamek pokazany na fotografiach jako dziedzictwo po Bernardinie?

(-) Daniło baron de la Vega
Awatar użytkownika
Vertonen
Numer GG: 1384134
NIM: 775829
Kontakt:

Re: Wspomnienia z albumem

Post autor: Vertonen »

Jest to Zamek "Kamieniec" w Korczynie-Odrzykoniu.
Nie byłem tam, ale proszę nie pytać, skąd wiem. Ale ciekawy jestem jak można było na to wpaść po lekturze samego tekstu - nie dostrzegłem w nim żadnych związków, coś przeoczyłem?
Ari-Quekka Vertonen
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Numer GG: 41404078
NIM: 877416
Kontakt:

Re: Wspomnienia z albumem

Post autor: Daniel von Witt »

Bardzo dobrze! :) Gratuluję wygranej i wiedzy o zamkach jak się okazuje. W tekście było kilka słów odnoszących się do kamieni, gruzu itp.

(-) Daniło baron de la Vega
Zablokowany

Wróć do „Mercurius Furlandiae”