2/2012 [DEBATA] - Zgoda na powołanie KWK (do 19.08)

Rada Królestwa stanowi organ doradczy Króla, a w razie niepowołania Izby Poselskiej w jej zastępstwie stanowi ustawy.
Edward I Artur

2/2012 [DEBATA] - Zgoda na powołanie KWK (do 19.08)

Post autor: Edward I Artur »

Wysoka Rado,

Jako nowo powołany przewodniczący Wysokiej Rady otwieram debatę. Potrwa ona do 17 sierpnia br. Jej przedmiotem jest wyrażenie opinii, nie zaś zgody - przyjmuję zatem, że podjęcie uchwały nie będzie konieczne. Z tego względu po zamknięciu debaty nie będzie możliwości już w przedmiocie wniosku JKM głosować.

Z mojej strony nie widzę najmniejszych przeszkód, by hrabia Jazłowiecki objął funkcję Komisarza Wyborczego Królestwa. Hrabia wielokrotnie dał świadectwo tego, że można pokładać w nim pełne zaufanie.

Zachęcam pozostałych członków Rady do wyrażenia swojego zdania w tym przedmiocie.

--
(-) Edward A. Krieg, RS.
Przewodniczący Rady Królestwa
AIPR pisze:Wysoka Rado,

W dniu dzisiejszym otrzymałem wiadomość od Komisarza Wyborczego Królestwa, który stwierdził iż nie będzie w stanie przeprowadzić wyborów z uwagi na problemy z dostępem do sieci, wyrażając zgodę na swoje odwołanie.

W tej sytuacji zwracam się o opinię Rady dotyczącą kandydatury Jego Ekscelencji Krzysztofa hrabiego Jazłowieckiego na stanowisko Komisarza Wyborczego Królestwa. Z uwagi na pilny charakter sprawy, a to toczące się już postępowanie wyborcze, informuję, że będę oczekiwał na opinię 3 dni.

Informuję jednocześnie, że w zaistniałej sytuacji wedle wszelkiego prawdopodobieństwa zajdzie konieczność zmiany kalendarza wyborczego.
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Numer GG: 8606140
NIM: 873817
Kontakt:

Re: 2/2012 [DEBATA] - Zgoda na powołanie KWK (do 17.08)

Post autor: Edward Ebruz »

To doskonały kandydat, prawdopodobnie najlepszy z grona zasłużonych i jednocześnie niezaangażowanych obecnie obywateli. Mam tylko jedno zastrzeżenie - wolałbym widzieć hrabiego Jazłowieckiego raczej wśród kandydatów na posła, ale to już uwaga bez znaczenia.
Edward J. Ebruz, r.s.
Edward I Artur

Panie Premierze, dziękuję za wypowiedź. Członkami Rady Królestwa są jeszcze JE arcyksiążę Kazio Wichura, JE Sted markiz Asketil i JE Martin markiz van Buuren. Czy mają Panowie zamiar zabrać głos? Rada Królestwa obraduje obecnie w tempie jednej debaty na pół roku. Z pewnością można znaleźć na to czas.

--
(-) E.A. Krieg
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Numer GG: 8606140
NIM: 873817
Kontakt:

Post autor: Edward Ebruz »

W kwestii technicznej - przed chwilą sprawdziłem, że w gronie użytkowników uprawnionych do przeglądania zawartości tego subforum nie ma ani arykcięcia Wichury, ani markiza Steda Asketila. Ja sam mam możliwość przeglądania tego subforum wyłącznie dzięki ogólnym uprawnieniom administracyjnym. Są natomiast z nami na prawach członka Marion Cirilla, Michał Nadolańczyk, Krzysztof Jazłowiecki i Gregory de Corylus. Wygląda na to, że adresatów apelu WKW po prostu z nami nie ma. Za chwilę dokonam stosownych modyfikacji.

Do tej pory, wobec zrozumiałej bezczynności Rady, nie miało to większego znaczenia, ale w tym momencie mam dwa pytania:

(1) czy Surmalę i Morland wciąż reprezentuje w Radzie markiz Sted Asketil? Od drugiej połowy maja Namiestnikiem Koronnym ww. prowincji jest Józef hrabia Kalicki;

(2) zgodnie z Konstytucją w skład Rady z urzędu wchodzi również Marszałek Izby Poselskiej. Cz JKW Pavel Svoboda nie powinien do nas dołączyć?
Edward J. Ebruz, r.s.
Edward I Artur

Jacques de Brolle pisze:W kwestii technicznej - przed chwilą sprawdziłem, że w gronie użytkowników uprawnionych do przeglądania zawartości tego subforum nie ma ani arykcięcia Wichury, ani markiza Steda Asketila.
Wobec tego - nie mam innego wyjścia, jak tylko debatę zawiesić do czasu rozszerzenia dostępów. To moja wina; po mianowaniu na przewodniczącego Rady powinienem sprawdzić członkostwo i dostępy do forum pod kątem zgodności z ustawą. Nie uczyniłem tego, za co przepraszam.

--
(-) E.A. Krieg, RS.
Edward I Artur

Wysoka Rado,

Wznawiam debatę w przedmiocie powołania Krzysztofa hrabiego Jazłowieckiego na urząd Komisarza Wyborczego Królestwa. Debata jest pilna, zaś ocena dorobku Hrabiego nie wymaga długotrwałej analizy.

Debata potrwa do jutra 19 sierpnia 2012 roku. Po tym terminie przekażę JKM rekomendację Rady.

--
(-) Edward A. Krieg, RS.
Awatar użytkownika
Pavel Svoboda
król-senior
Numer GG: 1935862
NIM: 509280
Kontakt:

Re: 2/2012 [DEBATA] - Zgoda na powołanie KWK (do 19.08)

Post autor: Pavel Svoboda »

Oczywiście brak zastrzeżeń do kandydata.

Warto będzie na przyszłość pamiętać, by o zbliżającym się końcu kadencji przypominano nie tylko JKM i Premierowi, lecz również Komisarzowi. Gdyby Komisarz nie dowiadywał się o zbliżających się wyborach z ogłoszenia kalendarza wyborczego, mógłby wcześniej informować o swojej niedyspozycji. Bo w pełni rozumiem, że można łatwo zapomnieć o zbliżającym się końcu kadencji. Wszystkim się to zdarza.

Zastanawiam się, czy nie lepiej byłoby, gdyby JKM o przedłożenie projektu kalendarza wyborczego zwyczajowo prosił nie Premiera, lecz Komisarza. Tym sposobem Komisarz siłą rzeczy wiedziałby o zbliżającej się procedurze wyborczej zawczasu, a do tego, mógłby zaproponować terminy, w których może zagwarantować swoją własną aktywność.

Z drugiej strony Premier w procesie wyborczym występuje, jeśli w ogóle, to jako kandydat. Można sugerować, że dawanie mu wpływu na określenie terminów kampanii i głosowania daje nieuczciwą przewagę, jakkolwiek minimalną, partii rządzącej.
(-) Pavel Svoboda, r.s.
Awatar użytkownika
APRS
król-senior
Numer GG: 2587993
NIM: 607400
Kontakt:

Post autor: APRS »

O ile się zorientowałem, problem wystąpił nagle już po ogłoszeniu kalendarza. Nie jestem jednak w stanie w tej chwili tego sprawdzić.

Zwyczajowo w monarchiach działa to w ten sposób, że to jednak Premier jest uprawniony do wnioskowania o wybory. Przykładowo jeszcze do bardzo niedawna - tego bądź poprzedniego roku - w UK obowiązywała zasada, że kadencja parlamentu nie może być dłuższa niż określony czas. Premier - składając wniosek monarsze - decydował o terminie wyborów. Pomysł, by Komisarz tego pilnował, jest oczywiście również do zaakceptowania. Chętnie przychylę się do zdania Rady, Premiera nowej kadencji i oczywiście Komisarza w tym zakresie, przy czym nie sądzę by trzeba było to zapisywać w prawie - wystarczy zmiana dotychczasowej praktyki konstytucyjnej.
Edward I Artur

Wysoka Rado,

Dziękuję za udział w debacie.

Debatę zamykam. Nie pojawiły się zastrzeżenia wobec kandydatury JE Krzysztofa hrabiego Jazłowieckiego na urząd Komisarza Wyborczego Królestwa. Nie zarządzam zatem głosowania.
JKM otrzymał już pozytywną opinię Rady.

Jednocześnie uprzedziłem JKM, że po ukonstytuowaniu się Izby Poselskiej nowej kadencji w imieniu Rady przedstawię ponownie propozycję, by kalendarz wyborczy przedstawiał KWK, nie zaś Premier. O stanowisku Króla i zainteresowanych organów w tej sprawie poinformuję Radę.

--
(-) Edward A. Krieg, RS.
Zablokowany

Wróć do „Sekcja E Rada Królestwa”