Kompas na Pollinie?

Miejsce informacji na tematy zagraniczne z innych mikronacji.
Awatar użytkownika
Arthur de Rivey
NIM:
Kontakt:

Kompas na Pollinie?

Post autor: Arthur de Rivey »

Trwa dyskusja nad umiejscowieniem Kompasu (lądu, na którym położone są/mają być v-państwa działające w Minecrafcie) na mapie Mikroświata w miejscu zaznaczonym poniżej.

Moim zdaniem jako Dreamland powinniśmy wystosować sprzeciw wobec proponowanej lokalizacji. Wyrośnięcie w tym miejscu lądu znacznej wielkości o zupełnie odmiennej charakterystyce nie tylko blokuje szlaki komunikacyjne, nie tylko jest trudne do uzasadnienia w jakikolwiek sposób na gruncie fabularnym (problem ten byłby znacznie mniejszy, gdyby chodziło o „nowoodkryte” ziemie na słabo dotychczas znanym obszarze z dala od centralnego obszaru mapy), ale również zaburza w sposób zasadniczy historyczne ukształtowanie geograficzne Wirtuazji. To trochę tak, jak gdyby postawić awangardowy budynek w stylu dekonstruktywistycznym na Starym Mieście w Warszawie czy Krakowie.

Spora część społeczności Kompasu wykazuje się daleko posuniętą arogancją, zachowując się tak, jak gdyby to oni robili nam łaskę, że znajdą się na tej samej mapie i posiadali pozycję umożliwiającą dyktowanie warunków państwom o znacznie dłuższej tradycji i wyraźnie odmiennej specyfice. Jednym ze szczytowych przejawów tej arogancji jest oczekiwanie, by środek Kompasu był jednocześnie środkiem Mikroświata. Zgaduję zresztą, że jeszcze kilka lat temu trudna do pomyślenia byłaby powszechna zgoda na samo pojawienie się takiego lądu na Pollinie, nie mówiąc już o takiej, a nie innej lokalizacji i rozmiarach.

Obrazek
Awatar użytkownika
Tannegard
Król Dreamlandu i Scholandii
NIM: 279138
Kontakt:

Re: Kompas na Pollinie?

Post autor: Tannegard »

Szczerze powiedziawszy już kiedyś prowadziłem dyskusję z konstruktorami mapy i nie była owocna. W zasadzie nie zakończyła się niczym, a i tak Twórcy mapy zrobili tak jak wymyślili, ignorując całkowicie wcześniejsze prace Daniela von Witta. Przede wszystkim, w moim odczuciu, zmiany powinny być konsultowane zwłaszcza z krajami których to dotyczy, a majstrowanie w bezpośrednim sąsiedztwie Dreamlandu uważam za co najmniej nieuprawnione. Rozumiem ideę zaspokojenia ambicji wszystkich i chęć ogarnięcia setek niepowiązanych ze sobą informacji kartograficznych w jedną spójną całość, ale nie tędy droga żeby sprawy jeszcze mocniej komplikować.
Awatar użytkownika
Tannegard
Kontakt:

Przychylam się do sugestii i argumentacji Szanownego Pana Arthura de Rivey i jako że nie mamy przedstawiciela na tamtejszym forum, sprzeciw w imieniu Królestwa Dreamlandu, przeciwko umieszczeniu tak dużego lądu w bezpośrednim sąsiedztwie Dreamlandu, zamieszczam tutaj.
Awatar użytkownika
Antoni Moskwicz
NIM: 812386
Kontakt:

Post autor: Antoni Moskwicz »

Z Solpolem też była jazda... Najpierw skandal, bo neonówa pośród budynków z bardziej stonowanymi barwami i konserwatywnymi kształtami. A potem skandal, bo taką perełkę architektury postmodernistycznej wyburzają wyburzyli. Mniejsza z realiozą, do wirtulandii wirtualnego świata.

O ile ja nie mam nic przeciwko państwom działającym w Minecrafcie (nawet mi się to podoba), o tyle takie umiejscowienie pod samym nosem, gdy są lądowe tereny niezamieszkałe i kilometry kwadratowe oceanów, też mi nie leży. Z tego co czytam w tamtej dyskusji, wszystko z dala od równika odpada na wstępie, polizane-zaklepane. JE Ronon Dex przedstawia kilka propozycji alternatywnych.

Obrazek

Do opcji 0 tylko my (jako Dreamland) wyrażamy jasny sprzeciw, z opcją 1 też ponoć są komplikacje.
Gdyby przekonać obywateli Kompasu do opcji 2 - Ijuż jest niezamieszkały (wg tej mapy), inne lądy mogące być w konflikcie są oddalone, więc mogłoby to przejść.
Nie wiem jak opcje 3 i 4. Przy opcji 3, z naszej perspektywy jest 3000 km od brzegu Elderlandu (i tak nieaktywnego), co chyba nie będzie dla nas taką uciążliwością jak propozycja 0. Jeśli Kompas był w stanie zaakceptować opcję 1 (poza środkiem mapy), to nie widzę przeciwwskazań do umiejscowienia w pozostałych lokalizacjach.

Kusi mnie się tam wybrać i też się dołączyć do dyskusji póki jest o czym rozmawiać.
Mamy w ogóle jakąś opcję gdyby jednak została lokalizacja 0?
baron Antoni Moskwicz van der Pohl rodu Argentfører
Prefekt Małej Furii
Obrazek
Awatar użytkownika
Tannegard
Kontakt:

Jakby nie patrzeć z punktu widzenia planety równik jest naturalny, a południk zerowy zupełnie sztuczny, wydaje mi się ze powinien mieć zdecydowanie mniejsze znaczenie, chyba ze autorom propozycji "0" zależało na pewnym sąsiedztwie, ale jeśli nie to leży u podstaw tego wyboru to nie wydaje się żeby ktoś miał problem z opcją 234.
Wybranie któryś z terenów niezamieszkanych byłyby najbardziej optymalne ze względu na spójność tego projektu, wszakże jak Pan słusznie wspomniał terenów takich jest wiele, w tym w pobliżu równika. Ale podkreślam ze nie mam wiedzy odnośnie specyfiki ichniejszej geografii. Orientuje się ktoś skąd taki a nie inny kształt tych wysp?

A skoro ma Pan ochotę uczestniczyć w tych rozmowach, to może w charakterze przedstawiciela Dreamlandu? Niezależnie od dalszych kroków, zachęcam też do złożenia wniosku o obywatelstwo.
Awatar użytkownika
Antoni Moskwicz
Kontakt:

Co do samej geografii Kompasu też nie mam pojęcia, właśnie przeglądam całą historię dyskusji o dołączeniu ich do Pollinu.
Tannegard pisze: 29 sie 2024, 19:01 Orientuje się ktoś skąd taki a nie inny kształt tych wysp?
Światy w grze Minecraft są kwadratowe, w teorii nie mają granic. Często jest tak, że gdy sztucznie ustawia się granice świata na potrzeby gry wieloosobowej (odległość od punktu x=0, z=0), to wychodzą kanciaste - ucina się lądy dość sztucznie. Dlatego wygląda to dosyć kwadratowo. W zależności od wersji gry, generator mapy też w różny sposób generuje większe akweny. Przynajmniej tak to kojarzę, nie wiem jak wygląda sytuacja w tamtym konkretnym v-państwie.

Dlatego była zmiana ukształtowania linii brzegowej po roszczeniach Voxlandu, gdy Kompas jako całość miał być w lokalizacji 1.
Tannegard pisze: 29 sie 2024, 19:01 A skoro ma Pan ochotę uczestniczyć w tych rozmowach, to może w charakterze przedstawiciela Dreamlandu? Niezależnie od dalszych kroków, zachęcam też do złożenia wniosku o obywatelstwo.
Mogę się tym zająć i przekazać nasze zastrzeżenia tam na miejsce, na bieżąco i osobiście - wprawdzie czytają i komentują nasze wpisy, ale delegacja na miejscu powinna przynieść lepsze efekty w dogadywaniu się polubownym.

Przydałoby się tylko jakieś upoważnienie, bo nie wiem czy stanowisko w Korpusie Wojskowej Służby Dyplomatycznej już nie wygasło. Trochę minęło od ostatnich działań w tej działce v-państwowości, a nie wiem czy moje osobiste zdanie pokryje się w wystarczającym stopniu ze zdaniem WKM i dreamlandzką racją stanu.
Prefekt Małej Furii
Obrazek
Awatar użytkownika
Tannegard
Kontakt:

Zdania zainteresowanych tą kwestią w naszym kraju wydają się być dość zbieżne. Generalnie wyraźnie sprzeciw wzbudza utworzenie tak dużego obszaru lądowego położonego w naszym bezpośrednim sąsiedztwie. Reszta kwestii związanych z tym terytorium jest dla nas neutralna. Ale w razie wątpliwości w istotniejszych kwestiach, czy potrzeby konsultacji, drzwi pałacu pozostają otwarte.
Awatar użytkownika
Aleksander
król-senior
NIM: 435954
Herb: a13
Kontakt:

Post autor: Aleksander »

Antoni Moskwicz pisze: 29 sie 2024, 20:21Mogę się tym zająć i przekazać nasze zastrzeżenia tam na miejsce, na bieżąco i osobiście - wprawdzie czytają i komentują nasze wpisy, ale delegacja na miejscu powinna przynieść lepsze efekty w dogadywaniu się polubownym.

Przydałoby się tylko jakieś upoważnienie, bo nie wiem czy stanowisko w Korpusie Wojskowej Służby Dyplomatycznej już nie wygasło. Trochę minęło od ostatnich działań w tej działce v-państwowości, a nie wiem czy moje osobiste zdanie pokryje się w wystarczającym stopniu ze zdaniem WKM i dreamlandzką racją stanu.
Czytając wypowiedzi ni(e)jakiego Ronona Dexa przypominam sobie, dlaczego ograniczyłem swój udział w mikroświecie. Kiedyś było hasło: wirtualny świat - prawdziwe emocje. W przypadku Ronona zdecydowanie negatywne, biorąc pod uwagę dość napastliwy i bezceremonialny ton jego wypowiedzi.
(-) Alexander, r.s.
Awatar użytkownika
Antoni Moskwicz
Kontakt:

Aleksander pisze: 30 sie 2024, 13:32 Czytając wypowiedzi ni(e)jakiego Ronona Dexa przypominam sobie, dlaczego ograniczyłem swój udział w mikroświecie. Kiedyś było hasło: wirtualny świat - prawdziwe emocje. W przypadku Ronona zdecydowanie negatywne, biorąc pod uwagę dość napastliwy i bezceremonialny ton jego wypowiedzi.
Coś w tym jest, że walka nawet o wirtualne, narracyjne lub jakkolwiek inaczej fikcyjne wpływy lub zyski jest emocjonująca. Czy to w grach, czy nawet w tak niepozornym miejscu jak fora mikronacyjne.
Jest odpowiedź. Coś przekazać, coś z tym robimy?

Tak myślę, że gdyby naprawdę nie było woli zmiany miejsca, jesteśmy sobie w stanie poradzić z tym, co zostanie nam z oceanu (660 km wody między brzegiem Sarmacji i Kompasu, z brzegu w. Globalii (Scholandia) do zachodniego brzegu Kompasu ok. 500 km). Pod warunkiem, że Kompas jeszcze nie urośnie.
Prefekt Małej Furii
Obrazek
Awatar użytkownika
Bombina
NIM: 352373
Kontakt:

Post autor: Bombina »

Skoro już wróciłem, to nie byłbym sobą, jakbym tu czegoś nie napisał. Zwłaszcza, że się na tym nie znam. Jestem więc szczególnie legitymowany do zabrania głosu.

Są tutaj dwie kwestie.

I. Piksele na mapie
Taki to już jest zwyczaj, że w mirko wali się konia do pikseli. Od zawsze. Kto ma więcej pikseli ten jest potężniejszy. Jest to równie smaczne jak porównywanie grubości plików banknotów w portfelu przy wódeczce. Choć za banknoty można kupić więcej wódeczki, a za piksele nie. Podobnie zresztą jak obiecywanie różnych pomniejszych pikseli przez władców. W tym zakresie więc no, jakie to ma znaczenie. Żadne.

II. Tradycja, historia, kultura etc.
W tej części mapy są same stare krainy, które od dekad są ze sobą w interakcji. Większość to jest w tej interakcji nawet dłużej niż bawię się w mirko. Wywiązały się więc też różne wzajemne relacje, historie, animozje itd. Pod tym względem kompas pasuje tutaj trochę jak pięść do oka, kwiatek do kożucha, czy też demokracja do naszych licznych starych sąsiadów.
baron Wojciech desłetudo Bombina Maxima
Awatar użytkownika
Bombina
NIM: 352373
Kontakt:

Post autor: Bombina »

A tak w ogóle, to niepokoi mnie brak Ciprofloksji na tej mapie. Fakt, chłopstwo jest tam tępe i niepiśmienne, ale czy to znaczy, że kraj nie istnieje?
baron Wojciech desłetudo Bombina Maxima
Awatar użytkownika
Maciej II
Gubernator Dreamlandu i Scholandii
NIM: 591374
Kontakt:

Post autor: Maciej II »

Ciprofloksja leży po prostu po drugiej stronie Polińskiego dysku, na styku czterech słoni stojących na Wielkim Żółwiu Edwardzie, dryfującym spokojnie przez Czasoprzestrzeń.

Jak się wynicuje mapę Dexa to jest tam właśnie Ciprofloksja, Republika Ludzi Lycry, Wyspa Tajemnic (tam gdzie trzymają Jaśnie Pana Lebencjusza) oraz można też tam wstawić w samo tegoż centrum innych Robaków-Polliniaków, skoro nam to cudo najwyraźniej nie pasuje.
---

marszałek Maciej II zu Hergemon à de Ebruz - van der Pohl, r.s.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zagranica”