Pożyczka
- APRS
- król-senior
- Numer GG: 2587993
- NIM: 607400
- Kontakt:
Re: Pożyczka
Jeżeli chodzi o pytanie, czy CBD udziela pożyczek, to w tej chwili nie.
Jeżeli zaś chodzi o to, czy można gdzieś ubiegać się o pożyczkę, to proszę napisać do mnie prywatnie pocztą. Adres dostępny w CRM i w bazie adresowej.
Jeżeli zaś chodzi o to, czy można gdzieś ubiegać się o pożyczkę, to proszę napisać do mnie prywatnie pocztą. Adres dostępny w CRM i w bazie adresowej.
-
Edek
- Numer GG: 5885354
- NIM: 775682
- Kontakt:
AIPR pisze:Jeżeli chodzi o pytanie, czy CBD udziela pożyczek, to w tej chwili nie.
Czemu? Przezes od długich miesięcy nie może doczekać się zastępstwa, a w myśl obowiązującego prawa jest nim, do puki takowego nie otrzyma(chyba, że coś się zmieniło, przepraszam, nie jestem na bieżąco z KD.
Co waść chcesz kupić?:)Antoni pisze:Czy w naszym banku istnieje coś takiego jak pożyczka?
(-) hr. Etherard de Godwin
Nie waści interes. Potrzebuję na życię i na rozwój mojej partii, która powstaje.
Antoni Van Wiki
- APRS
- król-senior
- Kontakt:
Nie mamy w zwyczaju tutaj na siebie w ten sposób warczeć. A pytanie miałem wrażenie było jak najbardziej życzliwe. Warto tak zniechęcać do siebie być może potencjalnego członka partii? (teraz już pewnie nie...).Antoni pisze:Nie waści interes.
- Pavel Svoboda
- król-senior
- Numer GG: 1935862
- NIM: 509280
- Kontakt:
Być może Jaśnie Hrabia o tym nie wie, ale nie jest Pan w spisie obywateli Królestwa od paru miesięcy. Tym samym, nie może być Jaśnie Hrabia prezesem CBD, czyli stanowisko jest opustoszałe.Edek pisze:Czemu? Przezes od długich miesięcy nie może doczekać się zastępstwa, a w myśl obowiązującego prawa jest nim, do puki takowego nie otrzyma(chyba, że coś się zmieniło, przepraszam, nie jestem na bieżąco z KD.
(-) Pavel Svoboda, r.s.
- Edward Ebruz
- obywatel
- Numer GG: 8606140
- NIM: 873817
- Kontakt:
Aż się zakrztusiłem herbatą. Przekopując się przez zalegającą tu hałdę ironii - święta prawda. Hrabia de Godwin został wykreślony z CRM w dniu 13 lutego. Czyli kilka dobrych dni temu. Zachęcam do ponownej rejestracji.Pavel Svoboda pisze:Być może Jaśnie Hrabia o tym nie wie, ale nie jest Pan w spisie obywateli Królestwa od paru miesięcy. Tym samym, nie może być Jaśnie Hrabia prezesem CBD (...)
Odpowiadając na tytułowe pytanie - Centralny Bank Dreamlandu przewiduje cztery rodzaje kredytów:
1) Kredyt konsumpcyjny (do 20 000 D)
(2) Kredyt hipoteczny.
(3) Kredyt inwestycyjny.
(4) Kredyt „startowy” (5000 D).
Więcej informacji znajdzie Pan tutaj: http://www.dreamland.net.pl/sk/wp/archives/918
W tym tygodniu uporządkujemy sprawę Banku i zaległych wynagrodzeń, więc wkrótce będzie mógł Pan zdobyć środki na niezbędną działalność.
Edward J. Ebruz, r.s.
-
Edek
- Kontakt:
Tak, zdałem sobie z tego sprawę dopiero dziś.. na forum się loguję, ale na stronę główną, zwyczajnie nie mam potrzeby. To przez to. Wysłałem do JKM prośbę o przywrócenie obywatelstwa. Mam nadzieję, że będzie pozytywnie rozpatrzona.Pavel Svoboda pisze: Być może Jaśnie Hrabia o tym nie wie, ale nie jest Pan w spisie obywateli Królestwa od paru miesięcy. Tym samym, nie może być Jaśnie Hrabia prezesem CBD, czyli stanowisko jest opustoszałe.
Prawda, przepraszam. Nie mój. Mimo wszystko życzę szczęścia w wydawaniu pieniędzy. Nie będę Wać Pana teraz zanudzał wykładem.. jak dostanie Pan pieniądze, sam się przekona o co mi chodziło.Antoni pisze:Nie waści interes. Potrzebuję na życię i na rozwój mojej partii, która powstaj
Z całym szacunkiem nie chciałem być niegrzeczny. Dziękuje za informacje i mam kolejne pytanie. To nasz bank nie ma prezesa?
Antoni Van Wiki
- Pavel Svoboda
- król-senior
- Kontakt:
Niestety w tej chwili nie. Jako poseł pracuję nad projektem ustawy, która zlikwiduje funkcję prezesa CBD zupełnie i przekaże jego kompetencje ministrowi Rządu właściwemu do spraw finansowych.
(-) Pavel Svoboda, r.s.
Muszę jednak zaprotestować.Dlaczego chce Pan aby tą funkcję pełnił minister finansów? Może i jest to dobry pomysł w dobie kryzysu demograficznego, ale jest to instytucja, którą musi zarządzać ktoś niezależny i bez stornny. Nie popieram tego pomysłu.
Antoni Van Wiki
-
Edek
- Kontakt:
Uspokoję Pana. Prezes banku centralnego jest tak silny jak gospodarka tego kraju.
- Krzysztof Bojar
- Numer GG: 42247879
- NIM: 973820
- Kontakt:
Ale może taki minister powinien odpowiadać bezpośrednio przed Królem? Wtedy dodruk pieniądza i inne tego typu kompetencje nie byłyby w wyłącznym posiadaniu premiera. Ale to taka luźna myśl, zapewne dość głupia. 
(-) Krzysztof Bojar
Minister Spraw Zagranicznych
- Pavel Svoboda
- król-senior
- Kontakt:
W tym sęk, że prezes CBD nie ma szczególnie szerokich kompetencji, więc utrzymywanie tej funkcji nie służy szczególnie niezależności banku centralnego. Co do dodruku pieniądza, to nie leży w kompetencji ani prezesa CBD, ani nawet rządu, lecz Korony, która musi uzyskać aprobatę... Senatu. OK, tu cytuję starą konstytucję. Nie jestem pewien, jak to jest dokładnie rozwiązane w tej chwili. W każdym razie drukowanie pieniędzy nie odbywa się pod stołem.
(-) Pavel Svoboda, r.s.
Mimo wszystko czy nie było by lepiej gdyby ktoś nie zależny siedział na tym stanowisku. Ktoś wybrany w wyborach albo mianowany przez Króla?
Antoni Van Wiki
- Marcin Mikołaj
- król-senior
- Numer GG: 6042777
- NIM: 906544
- Lokalizacja: Domena Królewska - Ekorre; Zjednoczone Księstwo - Książęce Miasto Buuren
- Kontakt:
Witam,
Obecnie Prezesa CBD powołuje Izba Poselska - jak mnie pamięć nie myli - jednakże doświadczenie pokazało, że powoływanie tej instytucji nie stanowi jakiegoś priorytetu - bez tej instytucji spokojnie można żyć.
(-) Martin markiz de Joustin
Obecnie Prezesa CBD powołuje Izba Poselska - jak mnie pamięć nie myli - jednakże doświadczenie pokazało, że powoływanie tej instytucji nie stanowi jakiegoś priorytetu - bez tej instytucji spokojnie można żyć.
(-) Martin markiz de Joustin
- APRS
- król-senior
- Kontakt:
Nie jest to cytat ze starej Konstytucji Królestwa, lecz obowiązującej ustawy federalnej z dnia 12 grudnia 2005 roku o walucie królestwa i banku centralnym (BPSK Nr 77), której art. 1 ust. 2 stanowi:Pavel Svoboda pisze:Co do dodruku pieniądza, to nie leży w kompetencji ani prezesa CBD, ani nawet rządu, lecz Korony, która musi uzyskać aprobatę... Senatu. OK, tu cytuję starą konstytucję. Nie jestem pewien, jak to jest dokładnie rozwiązane w tej chwili. W każdym razie drukowanie pieniędzy nie odbywa się pod stołem.
Jak widać to nawet jest nie tyle kompetencja Korony, co Senatu Królewskiego - zniesionego nową ustawą zasadniczą. W aktualnym stanie prawnym nie ma podmiotu władnego określić emisję pieniądza. Liczę, że Izba Poselska wreszcie zajmie się i tą kwestią.2. Wartość emisji określa uchwała Senatu Królewskiego podjęta na wniosek Króla, przy czym bieżącą kontrolę nad ilością pieniądza w obiegu sprawuje Prezes Centralnego Banku Dreamlandu.
No właśnie na razie można jednak wydaję mi się,że jest to instytucja, w którą trzeba tchnąć ducha. Jakie prawo określa nasz Bank?Proszę o wszystkie odnośniki o prawie bankowym oraz o działaniu banku we wszystkich zakresach funkcjonowania.
Antoni Van Wiki
- Krzysztof Bojar
- Numer GG: 42247879
- NIM: 973820
- Kontakt:
Poprosić można było ładniej, a nawet poszukać samemu, bo archiwum aktów prawnych do którego linkował JKM ma wyszukiwarkę. Ale listę wyczerpuje chyba http://www.dreamland.net.pl/sk/wp/archives/77. :]
(-) Krzysztof Bojar
- Edward Ebruz
- obywatel
- Numer GG: 8606140
- NIM: 873817
- Kontakt:
W rzeczy samej. Serdecznie dziękuję.
Jeszcze kilka takich postów i będziemy musieli poważnie zastanowić się nad jakimś honorowym obywatelstwem Królestwa Dreamlandu dla Ambasadora Sarmacji.
Jeszcze kilka takich postów i będziemy musieli poważnie zastanowić się nad jakimś honorowym obywatelstwem Królestwa Dreamlandu dla Ambasadora Sarmacji.
Edward J. Ebruz, r.s.