Nowa w Królestwie

Masz pytania? Chcesz się nam przedstawić? Wejdź, to idealne miejsce na start.
Awatar użytkownika
Mellara Beloria
NIM:

Nowa w Królestwie

Post autor: Mellara Beloria »

Witajcie, jestem Mellara Beloria.
Przychodzę do Dreamlandu, gdzie mgła miesza się z ciszą, a w każdym zakątku tlą się echa wspomnień o dawnej świetności Królestwa. Wybrałam to miejsce, bo fascynuje mnie jego historia, idea wspólnoty i światy równoległe. Przynoszę moc i nową energię, wiarę, że uśpieni mieszkańcy tych stron znów powstaną z cienia i wypełnią je życiem.

Wniosek o obywatelstwo

Do Królewskiej Mości oraz Obywateli Królestwa Dreamlandu,

Ja, Mellara Beloria, zwracam się z prośbą o przyjęcie w poczet obywateli Królestwa. Pragnę aktywnie uczestniczyć w życiu królestwa, dzielić się doświadczeniem i energią, wspierać wspólnotę oraz przyczynić się do jej rozwoju i wzmocnienia. Liczę na możliwość współtworzenia jego codziennego życia i długotrwałego blasku.
Mellara Beloria
Awatar użytkownika
karol flibustier
NIM:
Kontakt:

Re: Nowa w Królestwie

Post autor: karol flibustier »

Witam Szlachetną Panią!

Jeśli mogę soytać, skąd wiatry zaprowadziły do tego portu?
redaktor SOKN Webpress
Strona Obywatelska Królestwa Nowal
Awatar użytkownika
karol flibustier
NIM:
Kontakt:

@Tannegard czy Waza Królewska Mośćl raczy przyjąć ofertę szlachernej pani Mellary?
redaktor SOKN Webpress
Awatar użytkownika
Mellara Beloria
NIM:

Dziękuję za powitanie, Karolu. Przybywam z ziemskiego świata, ze stolicy Polaria Magna. Choć na co dzień param się innym rzemiosłem, socjologia jest moją pasją i sposobem patrzenia na ludzi oraz relacje. O Dreamlandzie przeczytałam niedawno, zafascynował mnie, dlatego stawiam tu pierwsze kroki i chcę współtworzyć to miejsce.
Mellara Beloria
Awatar użytkownika
Antoni Moskwicz
członek Rządu Królewskiego
NIM: 812386
Kontakt:

Post autor: Antoni Moskwicz »

Dzień dobry! Gdy tylko Król wróci ze świąt, będzie można przystąpić do procedury nadania obywatelstwa. Każda nowa osoba jest oczywiście mile widziana i służymy pomocą z rozpoczęciem, żeby pomóc z "wkręceniem się" w aktywności mikronacyjne!

Może nie dzieje się tu za wiele, ale na pewno jeszcze istniejemy i jeszcze się nigdzie nie zamierzamy "zwijać". Zapraszam serdecznie, zbudować można dużo, czy to od zera, czy na bazie archiwalnych informacji.
baron Antoni Moskwicz van der Pohl rodu Argentfører
Prefekt Małej Furii
Obrazek
Awatar użytkownika
karol flibustier
NIM:
Kontakt:

Chyba czas zezłomować stary komp, litery pisze jak chce, nie można napisać i nie sprawdzać, bo kto wie, co mu odbije :( Sentyment sentymentem, ale złom, to złom :)

Polaria Magna, ciekawostka, kojarzy mi się to z wyrobami rzemieślniczymi i ozdobami. Ale mniejsza o to, socjologia, to znacznie ciekawsze. Te zainteresowanie nią wynika z pasji hobbystycznej, czy może ze studiów? Jak to traktujesz?, a o Dreamlandzie, to gdzie miłe rzeczy piszą, że potrafią zachęcić do próby współtworzenia?
redaktor SOKN Webpress
Awatar użytkownika
Mellara Beloria
NIM:

Polaria Magna to w gruncie rzeczy trochę zabawa słowami, ale jeśli miałaby się z czymś kojarzyć, to pewnie z Solanum tuberosum i Croissant de Saint-Martin.

Socjologia natomiast, tak, to faktycznie moje studia, dziś już raczej dawna historia, nieco zaniedbana, bo znacząco odległa od mojego obecnego fachu, ale nadal bliska jako sposób patrzenia na świat.

Jeśli chodzi o Dreamland, to przyznam szczerze, że trafiłam tu trochę intuicyjnie, nawet nie wiem dokładnie skąd, ale wiem, że istnieje od dawna i kiedyś tętniło życiem. Szukam tu czegoś na kształt intelektualnej rozrywki, trochę w duchu zajdlowskim, z nutą refleksji i wyobraźni.
Mellara Beloria
Awatar użytkownika
Wojciech Bombina
Premier
NIM: 352373
Kontakt:

Post autor: Wojciech Bombina »

Również serdecznie witam w naszych skromnych, nieco zaniedbanych progach. Teraz wprawdzie nieco hula tutaj wiatr, ale rok temu jakoś po świętach doszło do skoku aktywności, może i tym razem tak się stanie?

Warto też zajrzeć na nasz kanał na discordzie.

PS. Zajdla trzymam wysoko na mojej półce - pewnie nie jako jedyny z tu obecnych, ale miej świadomość, że tutaj takie koncepty mieszają się trochę z oparami absurdu (co już tak całkiem na marginesie też jest ciekawym zjawiskiem socjologicznym, bo absurd do Dreamlandu na szerszą skalę wprowadzili uchodźcy z upadającej Ciprofloksji, która z kolei wyrosła z pnia kulturowego Teutonii. Rzeczona Teutonia natomiast w międzyczasie też upadła, i tak oto kultura teutońska ma się najlepiej w Dreamlandzie).
graf Wojciech desłetudo Bombina Maxima
Awatar użytkownika
karol flibustier
NIM:
Kontakt:

No to zapowiada się ciekawie.

Zatem od miejsca osiedlenia chyba zacznij. Różowy pałac pewnego królika tu, tam flibustierzy wybierają sie z miotłami, szczotkami, cieślą i ślusarzem, można by tam się zahaczyć ;) Piszący powyżej też ma ciekawą sadybę w Dreamlandzie ;) bardzo klimatyczną. Do tego ten piszący jeszcze wyżej reprezentuje coś interesującego.
Ja ze swej strony nic nie zaproponuję, bom nowalski gość tutaj, to inny kraj wirtualny, ale od wieków sprzymierzony z Dreamlandem z racji położenia na Mikrooceanii.
To oczywiście mniej ważne, bo tematykę działań można kształtować różnie, bez formalnej przynależności terytorialnej...
redaktor SOKN Webpress
Awatar użytkownika
Mellara Beloria
NIM:

Gdy opary absurdu unoszą się nad wszystkim niczym poranna mgła, łatwo o zawrót głowy, lecz właśnie wtedy rodzą się najciekawsze wizje. Świat zaczyna szeptać półsłówkami, korytarze prowadzą tam, gdzie nie planowaliśmy dotrzeć, a rozsądek ustępuje miejsca cichej ciekawości. Może więc warto, choć na chwilę, chwycić miotłę i dać się ponieść, ku jakiemuś osobliwemu pałacowi, jeśli tylko jego gospodarz zechce uchylić drzwi…
Mellara Beloria
Awatar użytkownika
Wojciech Bombina
Premier
NIM: 352373
Kontakt:

Post autor: Wojciech Bombina »

Drzwi pałacu w Maximie są zawsze otwarte dla gości, lecz miej świadomość że całą posiadłość od początku jej istnienia toczy zgnilizna entropii. Zresztą - zarówno w przenośni jak i dosłownie - to tereny bagienne. Gdy jako uchodźca z upadającej i toczonej wewnętrznymi sporami Teutonii trafiłem do Dreamlandu wszelkie dobre ziemie zostały już zajęte. Jedynie dzięki dobroci ówczesnego Króla Dreamlandu (a przy okazji mojego syna z nieprawego łoża - co też może mieć w tej historii znaczenie) otrzymałem owe niechciane bagna, by na nich mogła ostatecznie przeminąć chwała Teutonii. Zgodnie z prognozami tegoroczny kwiecień w Maximie ma być wyjątkowo pogodny, spodziewamy się aż 3 dni bez deszczu, w tym dwóch słonecznych.
graf Wojciech desłetudo Bombina Maxima
Awatar użytkownika
Maciej Hergemon
przewodniczący obrad Parlamentu
NIM: 591374
Kontakt:

Post autor: Maciej Hergemon »

Królestwo faktycznie osiągnęło Limes Inferior jeżeli chodzi o aktywność ad hoc. Nie należy się tym przejmować. Proponuję stworzyć własną przestrzeń do robienia rzeczy i robić rzeczy. Im bliżej zainteresowań stałych mikronautów tym większa aktywność w stworzonej przez siebie rzeczy, natomiast żeby wyrobić sobie wyczucie w tym zakresie trzeba wykonać niewdzięczną robotę i trochę popisać, wczuć się w rolę, przemóc swoją chęć do prokrastynacji. Nie demotywować się brakiem nowości. Inspirować się tym, co zostało już zrobione.

Z mikronacji wyciąga się zasadniczo zawsze znacznie mniej niż się samemu wkłada. Ostatecznie jest to tylko i aż forum do przerzucania wolnych myśli.
Awatar użytkownika
Mellara Beloria
NIM:

Dziękuję za ciepłe przyjęcie, za sygnały, które wciąż krążą.

Widzę, że Dreamland nie zasnął, on drzemie.

@Wojciech Bombina jeśli pozwolisz, zadomowię się Pałacu w Maximie, w szmaragdowej komnacie, tej z kominkiem w kolorze indygo i widokiem z okna na płaczącą wierzbę, której posmutniałe gałęzie brodzą w bagnie, czas tu się lekko rozszczelnia.

W bibliotece zapalę kilka świec, słowa nabiorą ciężaru, sens nie rozproszy się od razu.

Nie będę czekać, sprawdzę, czy układ reaguje na impuls.
Panowie, czujcie się zaproszeni do eksperymentu.
Mellara Beloria
Awatar użytkownika
karol flibustier
NIM:
Kontakt:

Wybór dobry, klimatyczne miejsce.

Na czym eksperyment polega? Lubię nieznane, ale na morzu gdy fala idzie za falą ;)
redaktor SOKN Webpress
Awatar użytkownika
Mellara Beloria
NIM:

Biblioteka rządzi się spokojniejszym rytmem niż morze. Tu zamiast fal są słowa.

Możemy rozmawiać o książkach, prozą albo poezją, jak kto woli. Kto chce, złapie rym, kto woli, niech zostanie przy rytmie rozmowy. Może krótkie dyskusje, może fragmenty, własne albo cudze.

Świece już się palą. Wystarczy usiąść i zacząć.
Mellara Beloria
Awatar użytkownika
Tannegard
Król Dreamlandu i Scholandii
NIM: 279138
Kontakt:

Post autor: Tannegard »

Mellara Beloria pisze: 4 kwie 2026, 22:03 Witajcie, jestem Mellara Beloria.
Przychodzę do Dreamlandu, gdzie mgła miesza się z ciszą, a w każdym zakątku tlą się echa wspomnień o dawnej świetności Królestwa. Wybrałam to miejsce, bo fascynuje mnie jego historia, idea wspólnoty i światy równoległe. Przynoszę moc i nową energię, wiarę, że uśpieni mieszkańcy tych stron znów powstaną z cienia i wypełnią je życiem.

Witam bardzo serdecznie w Królestwie, miejscu pełnym czaru i magii.
Życzę udanie spędzonego czasu, samozadowolenia z przyjętej wizji siebie i realizacji zamysłów. Dreamland to przede wszystkim platforma twórczości łączącej w jedno inspiracje historycznego blasku Królestwa jako całokształtu dokonań, połączonego z własnym alter ego. Odpowiednia kombinacja zainteresowań i cech pozwoli "nasiąknąć" klimatem.
Mellara Beloria pisze: 4 kwie 2026, 22:03
Wniosek o obywatelstwo

Do Królewskiej Mości oraz Obywateli Królestwa Dreamlandu,

Ja, Mellara Beloria, zwracam się z prośbą o przyjęcie w poczet obywateli Królestwa. Pragnę aktywnie uczestniczyć w życiu królestwa, dzielić się doświadczeniem i energią, wspierać wspólnotę oraz przyczynić się do jej rozwoju i wzmocnienia. Liczę na możliwość współtworzenia jego codziennego życia i długotrwałego blasku.
Przychylam się pozytywnie do złożonego wniosku i specjalnym na te okazje piórem, składam podpis. Niniejszym wpisuję na listę obywateli i witam ponownie, tym razem już jako obywatelkę Królestwa Dreamlandu.
Awatar użytkownika
Mellara Beloria
NIM:

Wasza Królewska Mość,

przyjmuję ten gest z wdzięcznością, którą odczuwam głęboko wręcz mistycznie, jakby to miejsce znało mnie wcześniej, niż ja zdążyłam je nazwać.

To dla mnie zaszczyt. Mam wrażenie, że nie tyle przekraczam próg, co odnajduję przestrzeń, w której mogę w pełni wybrzmieć i ułożyć własną obecność.

Czuję, że Dreamland stanie się oazą dla mojego alter ego, miejscem, w którym będzie mogło swobodnie zanurzać się w jego klimacie, rytmie i opowieści, a z tego zanurzenia czerpać własne formy i znaczenia.

Dziękuję za przyjęcie i zaufanie. Wchodzę uważnie i bez wahania.
Mellara Beloria
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jesteś tutaj nowy?”