Wybory Premiera (IV.2025) - zgłaszanie kandydatów, kampania wyborcza

Powiększanie wspólnego dobra, walki o władzę. Esencja dreamlandzkiego życia.
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Numer GG: 8606140
NIM: 873817
Kontakt:

Re: Wybory Premiera (IV.2025) - zgłaszanie kandydatów, kampania wyborcza

Post autor: Edward Ebruz »

karol flibustier pisze: 24 kwie 2025, 19:16
Dreamland i Scholandia
Forum dyskusyjne
Zgadza się. To część nieporozumienia, o którym mowa. Tutaj znajdzie Pan rozwiązanie.
Edward J. Ebruz, r.s.
Awatar użytkownika
matmax
obywatel
NIM: 442028
Kontakt:

Post autor: matmax »

Edward Ebruz pisze: 24 kwie 2025, 19:10 Czy wypada tak leżeć na piasku, gdy zaangażowani towarzysze wykrwawiają się na froncie walki o lepsze jutro?
To tak żeby było się dla kogo wykrwawiać. Spokojnie jednak, znajdujemy przestrzenie ujścia energii twórczej.
Mat Max von Salvepol
Daniel von Witt pisze: 13 sty 2019, 02:15 Liczy się adrenalinka xD i na tym może już poprzrstane, chociaż głowa pełna jest myśli tym, co tu poruszone zostało nie mówiąc już nawet o tym, co zakryte.
Awatar użytkownika
karol flibustier
NIM:
Kontakt:

Post autor: karol flibustier »

Strona główna
Witaj w Dreamlandzie i Scholandii!
Znajdujesz się w Królestwie Dreamlandu i Scholandii, wirtualnym państwie o tradycjach sięgających 1998 roku.

Dreamland i Scholandia to unikalna przestrzeń oparta na poczuciu wspólnoty.

Królestwo Dreamlandu i Scholandii jest państwem otwartym na nowe osoby, które chcą wnieść swoje pomysły i idee. Na terenie Królestwa można realizować swoje własne zainteresowania oraz aspiracje. Jako mieszkaniec Dreamlandu i Scholandii masz możliwość eksplorowania oraz współtworzenia takich dziedzin życia jak polityka, dyplomacja, kultura czy historia.
Strona główna mikronacji też jest z problemem?
redaktor SOKN Webpress
Strona Obywatelska Królestwa Nowal
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Kontakt:

karol flibustier pisze: 24 kwie 2025, 19:20 Strona główna mikronacji też jest z problemem?
Zgadza się. Jak pisałem — efekt kuli śniegowej. To, co pierwotnie było czysto kurtuazyjnym gestem, przybrało obecną, wprowadzającą w błąd formułę. Ta strona lada chwila (oby!) zostanie zastąpiona przez zupełnie nową, więc chyba nikt z nas nie przywiązuje do niej większej wagi, ale jeśli JKM@Tannegard dysponuje wolną chwilką, mógłby to na szybko skorygować.

Punktem odniesienia jest ten dokument.
Edward J. Ebruz, r.s.
Awatar użytkownika
karol flibustier
NIM:
Kontakt:

Ok, dzięki za wyjaśnienie, bo to faktycznie nawet dyplomatyczny nietakt, biorąc pod uwagę, że faktycznie sprawowanie władzy nowalskiej przypadło wojewodzie z Lene ;) Wpisu niestety nie poprawię, bo nie mam możliwości edycji po zjawieniu sie po nim następnego. Ale w redakcji notatkę można poprawić, bo dostała zwłokę, po zjawieniu się wątpliwości :)
redaktor SOKN Webpress
Awatar użytkownika
Wojciech Bombina
Premier
NIM: 352373
Kontakt:

Post autor: Wojciech Bombina »

Nie za bardzo rozumiem to zainteresowanie. Jest ciepła woda w kranie, leci teleranek, prowadzona jest polityka zrównoważonego nicnierobienia. Chyba już obywatele i telewidzowie pozapominali jak to wyglądało za poprzedniego rządu.

Niemniej, skoro wzrośnie od tego oglądalność:

1) Premier: bar. Wojciech Bombina - wierzy, że ten rząd będzie lepszy od poprzedniego rządu, bo wytrzyma całą kadencję. A tak poza tym marzy mu się, żeby był lepszy od jego poprzedniego gabinetu, co nie powinno być trudne, bo w rządzie jest więcej ministrów, w tym ci co byli w poprzednim gabinecie.

2) Minister Spraw Zagranicznych: hr. Baldwin - problem z polityką zagraniczną jest taki, że żeby miała sens, to nie możemy tutaj obwieścić jakie mamy plany, oczekiwania i marzenia. Niemniej, jeśli starczy czasu - chcielibyśmy polityki zagranicznej w starym stylu.

3) Minister Spraw Wewnętrznych: JKW Maciej II - jest takie marzenie, żeby forum było lepsze, a u góry nie pisało Królestwo Dreamlandu i Scholandi. Celem zaprowadzenia porządku na forum przejął od Ministra Bezpieczeństwa Narodowego zwierzchnictwo nad Strażą Miejską.

4) Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego: JKW Alfred de Ebruz - wydaje mi się, że tutaj nie trzeba szczególnie nic tłumaczyć. Od siebie dodam, że takie resorty zawsze były bliskie mojemu mikronacyjnemu sercu, gdyż póki działałem w Teutonii - cały żywot dokładnie tym się zajmowałem.

5) Minister Bezpieczeństwa Narodowego i Religii: JKW Aleksander - kluczowy resort, kto kontroluje służby ten ma władzę. Nie powinno więc dziwić, że obsadzam zaufanym człowiekiem, to jest własnym synem. Poza tym, skoro mam już w rządzie zaufanego syna, to zajmie się palącymi problemami jak opieka na zwierzęciem, czy też upadek cukrowni wyprzedanych przez poprzedni rząd.

6) Minister Transportu i Technologii: bar. Antoni Moskiwcz - trafne są spostrzeżenia, że będzie to resort typowo narracyjny. Pozostawiam działania fantazji ministra, wydaje mi się, że osiągnęliśmy już pułap aktywności dającym nam możliwość pozwolenia sobie na fanaberię czystej narracji dla tych co mają na to ochotę.
graf Wojciech desłetudo Bombina Maxima
Awatar użytkownika
Tannegard
Król Dreamlandu i Scholandii
NIM: 279138
Kontakt:

Post autor: Tannegard »

Edward Ebruz pisze: 24 kwie 2025, 19:24
karol flibustier pisze: 24 kwie 2025, 19:20 Strona główna mikronacji też jest z problemem?
Ta strona lada chwila (oby!) zostanie zastąpiona przez zupełnie nową, więc chyba nikt z nas nie przywiązuje do niej większej wagi, ale jeśli JKM@Tannegard dysponuje wolną chwilką, mógłby to na szybko skorygować.

Punktem odniesienia jest ten dokument.
Tak, dokładnie ten fakt sprawiał że nie planowałem się angażować w drobne poprawki. Ale może faktycznie, chyba warto mimo wszystko zrobić drobną korektę, skoro jednak ktoś na to zwraca uwagę. Jutro/pojutrze zadziałam, bo chwilowo w biegu jestem...Jak mawiał klasyk na pytanie czemu na pusto jeździ "Taki zapiernicz że nie ma czasu taczki załadować" ;]
Awatar użytkownika
matmax
obywatel
NIM: 442028
Kontakt:

Post autor: matmax »

Wojciech Bombina pisze: 24 kwie 2025, 19:54
Nie za bardzo rozumiem to zainteresowanie. Jest ciepła woda w kranie, leci teleranek, prowadzona jest polityka zrównoważonego nicnierobienia. Chyba już obywatele i telewidzowie pozapominali jak to wyglądało za poprzedniego rządu.

Niemniej, skoro wzrośnie od tego oglądalność:
Wzrosła, z zafascynowaniem patrzylem na ekran! Taki plan to ja rozumiem.
Mat Max von Salvepol
Daniel von Witt pisze: 13 sty 2019, 02:15 Liczy się adrenalinka xD i na tym może już poprzrstane, chociaż głowa pełna jest myśli tym, co tu poruszone zostało nie mówiąc już nawet o tym, co zakryte.
Awatar użytkownika
Wojciech Bombina
Premier
Kontakt:

matmax pisze: 25 kwie 2025, 09:22 Wzrosła, z zafascynowaniem patrzylem na ekran! Taki plan to ja rozumiem.
Skoro już wszyscy oglądacie telewizornię to pora na krótki materiał od sponsora mojej kampanii.
Załączniki
reklama.jpg
Awatar użytkownika
karol flibustier
NIM:
Kontakt:

Pies tam z aspektem dyplomatycznym, bo jako wojewoda nowalski z wyborów nie zamierzam zawierać jakiś umów międzynarodowych, gdyż aby była taka aktywnonść, to potrzebuję około dziesięciu ludzi do działania. Do tego muszą być zainteresowani robieniem czegoś poza granicami vpaństwa. Zwyczajnie reprezentuję pozostałości Mikrosławii, a te aktywne to jest Nowal i dalej nie mam planów na dzisiaj. Natomiast jako redaktor pisma czytanego nie tylko w Nowalu, to muszę energicznie zaprotestować. Do czasu wyjaśnienia kwestii Dreamland osobno, a Dreamland i Scholandia razem, to i sobie po łapach dawałem za pisanie Dreamlandu osobno i redaktorom dyżurnym, gdy tacy mieli swój dzień w redakcji i coś pisali o Królestwie. Bo nikt nie ma prawa pisać inaczej, niż głosi to strona główna Królestwa Dreamlandu. Nie jest to coś, czego nikt nie czyta, bo zwyczajna kontrola notatki prasowej wymaga wizyty na niej i tutaj. Takie są zasady redakcji vprasowych, zagląda tu Webpress, Noticias Bolivaria i Głos Grodziska, to wiem na pewno. Do protestu dołączam głębokie ubolewanie, że nie dostrzega się istotnej wartości własnej strony państwa oraz forum w Królestwie, bo nawet program umiarkowanego zrównoważonego nicnierobienia jest obserwowany i niewykluczone, że może być opisywany w którymś periodyku. Dreamland nie jest znikąd, był, jest i będzie wyznacznikiem tonów v-świata dopóki nie zamilknie całkiem!
Xpertelennacje, to najnowszy wybłysk dreamlandzki właśnie z odzewem na Bastionie na przykład...
redaktor SOKN Webpress
Awatar użytkownika
karol flibustier
NIM:
Kontakt:

Xpertelevennacje, sorry za drobny błąd, ale to nowe słówko :)
redaktor SOKN Webpress
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Kontakt:

karol flibustier pisze: 26 kwie 2025, 15:52 Do protestu dołączam głębokie ubolewanie, że nie dostrzega się istotnej wartości własnej strony państwa (...)
Niepotrzebnie się Pan turbuje, Panie Karolu. Tempo procedowania w najprostszych sprawach — a ta niewątpliwie do takich należy — jest typowo dreamlandzkie, czyli przebiega w rytmie metabolizmu rekina grenlandzkiego. Problem "istotnej wartości własnej strony" był tu maglowany na tak wiele sposobów, że wywołuje już ziewanie nawet największych choleryków. Wniosek został przyjęty we właściwym okienku podawczym i pozostaje mieć nadzieję, że coś w tej kwestii drgnie dziś, jutro lub pojutrze.
Edward J. Ebruz, r.s.
Awatar użytkownika
karol flibustier
NIM:
Kontakt:

Ten metabolizm, to całkiem całkiem :)
redaktor SOKN Webpress
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Kontakt:

karol flibustier pisze: 27 kwie 2025, 10:28 Ten metabolizm, to całkiem całkiem :)
Pajęczyny zerwane. Informacje na stronie głównej powinny już odpowiadać stanowi faktycznemu. Specjalne podziękowania pod adresem Jego Królewskiej Mości.
Edward J. Ebruz, r.s.
Awatar użytkownika
karol flibustier
NIM:
Kontakt:

Działa na stronie głównej i na forum, bo mi tamten sposób nic nie zmieniał :) Fajnie i podziękowania, to ważny akt!
redaktor SOKN Webpress
Awatar użytkownika
Wojciech Bombina
Premier
Kontakt:

Informacyjnie - nie będzie mnie kilka dni, ale proszę nie panikować. Nie rezygnuję z polityki zrównoważonego nicnierobienia i zamierzam po powrocie dalej pełnić tę ciężką misję.
Awatar użytkownika
Chamberlain
obywatel
Numer GG: 62994040
NIM: 866253
Kontakt:

Post autor: Chamberlain »

Wojciech Bombina pisze: 24 kwie 2025, 19:54 Minister Transportu i Technologii: bar. Antoni Moskiwcz
Minister Moskwicz chyba przeskoczył już na kolejny level rozwoju cywilizacyjnego i działa w trybie discordnacji. Tutaj przydałaby się jakaś ojcowska reprymenda i zachęta do powrotu na forum.
- - William diuk Chamberlain-Schlesinger
- - [Margrabia Inselburga]
Awatar użytkownika
Wojciech Bombina
Premier
Kontakt:

Chamberlain pisze: 10 maja 2025, 15:11 Minister Moskwicz chyba przeskoczył już na kolejny level rozwoju cywilizacyjnego i działa w trybie discordnacji.
Nie bez powodu objął widać resort technologii.
Awatar użytkownika
Torkan Ingawaar
obywatel
NIM: 156339
Kontakt:

Post autor: Torkan Ingawaar »

Edward Ebruz pisze: 24 kwie 2025, 19:14
karol flibustier pisze: 24 kwie 2025, 18:55 Królestwo Dreamlandu i Scholandii naprzód!
Podzielam entuzjazm, ale oficjalna nazwa kraju to Królestwo Dreamlandu. To "i Scholandii" to efekt jakiegoś drobnego nieporozumienia chyba z czasów JKW Karoliny Aleksandry, która wprowadziła na forum rangę "króla Dreamlandu i Scholandii", co następnie, na zasadzie mechanizmu kuli śniegowej, przybrało obecną, zupełnie nieformalną formułę. W sensie prawno-ustrojowym Scholandia to jednak wciąż tylko prowincja Królestwa. Taka sama jak Webland czy Morland.
Nie do końca. Dreamland i Scholandia jak oficjalna nazwa państwa została prawnie usankcjonowana (przy domniemaniu legalności działań podejmowanych przez króla) wraz z oktrojowaniem Statutu ustrojowego Królestwa Dreamlandu i Scholandii przed dwoma laty i obowiązywała do momentu uchwalenia obecnej konstytucji. Myślę, że zmiana nazwy była zabiegiem w pełni świadomym. Zapewne chodziło z jednej strony o ożywczy rebranding, a z drugiej o pewne symboliczne uhonorowanie spuścizny Scholandii, która wraz ze stopniowym demontażem resztek federacji przestała istnieć jako byt administracyjny. Mamy więc do czynienia nie tyle z rezultatem jakiegoś ciągu nieporozumień, co po prostu z nieaktualnym już stanem prawnym.

Na marginesie, akurat ten pomysł Ipanienki oceniam całkiem wysoko. Scholandia nie jest przecież taką całkiem zwyczajną prowincją, bo zupełnie inna jest jej historia. Nie wyłoniła się z chaosu na żądanie TomBonda w czasach legendarnych, tylko funkcjonowała przez lata jako jedna z czołowych polskich mikronacji, by na koniec dobrowolnie związać się z Dreamlandem aktem unii. Może więc faktycznie zasługuje na jakieś dodatkowe wyeksponowanie?
(–) Torkan Ingawaar (ᑐᕐᑳᓐ ᐃᖓᕚᕐ)
Obrazek
Awatar użytkownika
Karolina Aleksandra
król-senior
NIM: 430209
Herb: k14
Kontakt:

Post autor: Karolina Aleksandra »

Przyznam szczerze że być może coś mi się już zupełnie myli, ale w głowie mi się roi, że przecież na stronie głównej przez długi czas były wyliczone kraje WKE, a wśród nich Dreamland, Elderland i Scholandia właśnie. Poza tym Królestwo Scholandii miało przecież przez długi czas swojego króla w ramach Dreamlandu – jak pisze Torkan, nie jest to zwyczajna prowincja, i zdecydowanie warto to uhonorować.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Polityka”