Potrzeba utworzenia kierunku na UKD
- Daniel von Witt
- Numer GG: 41404078
- NIM: 877416
- Kontakt:
Potrzeba utworzenia kierunku na UKD
Jak sądzicie, czy Uniwersytet Królewski powinien uruchomić nowe kierunki studiów? Obecne: prawo, stosunki międzynarodowe, teoria Trzeciego Świata – czy są wystarczające? Z swojej strony, jako Kartograf Królewski postulowałbym za uruchomieniem kierunku: geografia. Jest to dziedzina bardzo pożądana i praktyczna w mikronacyjnych warunkach, dlatego sądzę, że chętnych nie brakowałoby nie tylko na studentów, ale i na nauczycieli akademickich. Co o tym sądzicie? Na jakich kierunkach sami studiować chcielibyście?
(-) Daniło hrabia de la Vega
Kartograf Królewski
Kartograf Królewski
- Tobiasz von Richtoffen
- NIM: 505889
- Kontakt:
Re: Potrzeba utworzenia kierunku na UKD
Witam
Ja osobiście studiowałbym Taktykę i Geografię ponieważ to mi się w wojsku przyda.
Jak by była astronomia, fizyka i języki (np. Surmalijski) to też bym poszedł.
Ja osobiście studiowałbym Taktykę i Geografię ponieważ to mi się w wojsku przyda.
Jak by była astronomia, fizyka i języki (np. Surmalijski) to też bym poszedł.
Książę Aryunu, Książę Irkunu, Styrsman Żuław, Jarl Soligt, Baron Royanlandu, Sołtys Rotterhirshbergu, Ostatni Duce Santanii, Marszałek RLS, Pan na Łakamakafą.
- Siergiusz Asketil
- Numer GG: 44811514
- NIM: 786851
- Herb: s06
- Kontakt:
W kwestii języka surmalajskiego w najbliższym czasie planowane jest otwarcie lokalnej (małej) szkoły w Surmali. Już dzisiaj można jednak zasięgnąć do zbiorów szkolnej biblioteczki: http://www.dreamland.net.pl/surmala/ssp/?page_id=25
Jeżeli chodzi o utworzenia nowego kierunku jestem za, jeżeli znajdzie się jakiś aktywny i doświadczony nauczyciel. Pytanie jednak jest również czy ktoś oprócz nielicznych Dreamlandczyków zainteresuje się tym pomysłem. Nie wydaje mi się by była potrzeba tworzenia kolejnego martwego kierunku. Wystarczy popatrzeć na dzisiejsze działanie Uniwersytetu, choć mam nadzieję iż zgodnie z zapowiedziami Pani Minister Kultury i Nauki to się zmieni.
Jeżeli chodzi o utworzenia nowego kierunku jestem za, jeżeli znajdzie się jakiś aktywny i doświadczony nauczyciel. Pytanie jednak jest również czy ktoś oprócz nielicznych Dreamlandczyków zainteresuje się tym pomysłem. Nie wydaje mi się by była potrzeba tworzenia kolejnego martwego kierunku. Wystarczy popatrzeć na dzisiejsze działanie Uniwersytetu, choć mam nadzieję iż zgodnie z zapowiedziami Pani Minister Kultury i Nauki to się zmieni.
(—) Siergiusz markiz Asketil
Dreamlandczyk, Baridajczyk, Frustrat
Dreamlandczyk, Baridajczyk, Frustrat
- Daniel von Witt
- Kontakt:
Plany co do kierunków wojskowych istnieją ale nie będą realizowane na Uniwersytecie na pewno. Królewska Akademia Morska kończy szlif swojej oferty, stron i kierunków i wkrótce pokaże je wszystkim w kraju i poza granicami. Jednak jak nazwa wskazuje będą to kierunki związane z marynarką. "Ogólna" uczelnia wojskowa to pomysł już z ubiegłego roku, ale plan długoterminowy, na III kwartał tego roku.Tobiasz von Richtoffen pisze:(...)Ja osobiście studiowałbym Taktykę(...)
- LeonardvonGriss
- Numer GG: 1540315
- NIM: 500188
- Kontakt:
Ja bym to widział jako wydziały:
1)Wydział Prawa i Admistracji
a)kierunek: Prawo
b)kierunek: Zarządzanie Admistracją
2)Wydział Nauki i Polityki
a)kierunek: Historia Dreamlandu
b)kierunek: Stosunki Międzynarodowe
c)kierunek: Teorie Trzeciego Świata
d)kierunek: Malarstwo, Rzeźba i Fotografia
3)Wydział Gegrafii
a)kierunek: Geografia Dreamlandu
b)kierunek: Kartografia
4)Wydział Obrony Narodowej
a)kierunek: Taktyka
b)kierunek: Historia Wojskowości Dreamlandu
To tylko propozycja, warta rozmyślenia
3)Wydział Gegrafii
Leonard von Griss
Dyrektor Surmalajskiej Galerii Narodowej
UKD posiada Wydział Teorii NOWEGO Świata, to jest świata mikronacji. Nazwa, dość specyficzna, nawiązuje do Wydziału Filozofii Nowego Świata, najpoważniejszego chyba ośrodka w historii polskiej nauki o mikronacjach, zwanej na Zachodzie mikropatriologią (mikro=mały, patrio=ojczyzna, logia=mowa, rozprawa). Tenże termin, w polskiej Fonii (sektorze językowym) jest słabo znany, będę starał się go popularyzować.
Co do numeracji, nie chodzi o Trzeci świat, bo cóż nas może on obchodzić? Mikronacje to świat Czwarty, Piąty, a wg niektórych nawet... Szósty i Siódmy.
Czwarty Świat to albo najbiedniejsze i najsłabiej rozwijające się kraje, albo państwa nieuznawane albo ludy tubylcze nieposiadające własnych państw. Wg niektórych także mikronacje.
Inni dla mikronacji wydzielają Piąty Świat. Ci, którzy w numeracji chcą iść dalej, zwracają uwagę na podział ruchu mikronacyjnego na skrzydło fizyczno-realne i wirtualne (cyberprzestrzenne). Dla mikronacji wirtualnych wydzielają więc Świat Szósty (czasami wydzielając go dla okrzepłych, starych mikronacji o ukształtowanej kulturze, dalsze światy pozostawiając dla mikronacji młodych, po naszemu "yoyonacji" lub "nanonacji"). Z kolei Siódmy Świat ma mieścić państwa stanowiące kompletny żart czy happening.
Bez względu na wieloznaczność numeracji i kontrowersje, kolejne światy mieszczą się w kategorii "Nowy Świat", a więc nazwa Wydziału jest odpowiednia. Byleby nie przekręcać jej na "Trzeci".
Co do numeracji, nie chodzi o Trzeci świat, bo cóż nas może on obchodzić? Mikronacje to świat Czwarty, Piąty, a wg niektórych nawet... Szósty i Siódmy.
Czwarty Świat to albo najbiedniejsze i najsłabiej rozwijające się kraje, albo państwa nieuznawane albo ludy tubylcze nieposiadające własnych państw. Wg niektórych także mikronacje.
Inni dla mikronacji wydzielają Piąty Świat. Ci, którzy w numeracji chcą iść dalej, zwracają uwagę na podział ruchu mikronacyjnego na skrzydło fizyczno-realne i wirtualne (cyberprzestrzenne). Dla mikronacji wirtualnych wydzielają więc Świat Szósty (czasami wydzielając go dla okrzepłych, starych mikronacji o ukształtowanej kulturze, dalsze światy pozostawiając dla mikronacji młodych, po naszemu "yoyonacji" lub "nanonacji"). Z kolei Siódmy Świat ma mieścić państwa stanowiące kompletny żart czy happening.
Bez względu na wieloznaczność numeracji i kontrowersje, kolejne światy mieszczą się w kategorii "Nowy Świat", a więc nazwa Wydziału jest odpowiednia. Byleby nie przekręcać jej na "Trzeci".
᚛ᚄᚔᚋᚑᚅ ᚋᚐᚉ ᚋᚓᚂᚉᚑᚏ᚜
http://elderland.dreamland.net.pl/serwis/
http://elderland.dreamland.net.pl/serwis/
Dokładnie. My nie Ciprofloksja.Simon McMelkor pisze:Byleby nie przekręcać jej na "Trzeci".
- Daniel von Witt
- Kontakt:
Przyznaję się, niefortunne przejęzyczenie :/PPC pisze:Dokładnie. My nie Ciprofloksja.Simon McMelkor pisze:Byleby nie przekręcać jej na "Trzeci".
- Daniel von Witt
- Kontakt:
Chcę jeszcze podkreślić ad. tej propozycji, że tak rozbudowywać się UKD na pewno nie będzie, przynajmniej raptownie. Jest to też jednostka samorządna, niezależna decyzyjnie (częściowo) od władz federalnych, dlatego w sprawie struktury uczelni i oferty edukacyjnej decyzje podejmują władze uczelni. Z pewnością mogę powiedzieć, że uniwersytet nie jest od wykładania kierunków związanych z wojskowością i jak zauważyłem już wcześniej - te będą podejmowane przez uczelnie wojskowe z tym, że nie wyklucza się oczywiście współpracy i nauczania przedmiotów związanych z prawem, historią, stosunkami międzynarodowymi, co w wojsku jest też ważne, przez nauczycieli akademickich UKD.LeonardvonGriss pisze:Ja bym to widział jako wydziały:
3)Wydział Gegrafii
- LeonardvonGriss
- Numer GG: 1540315
- NIM: 500188
- Kontakt:
Według mnie UKD powinno się rozwijać. Wiem, że nie od razu powinno to powstać, ale w sposób stopniowy włączać nowe wydziały w struktury uczelni. Jeśli Uniwersytet nie chce wydziału obrony narodowej, to można utworzyć wojskową uczelnię tzw. Akademię Obrony Dreamlandu, gdzie by się kształciło przyszłą kadrę oficerską wojsk Dreamlandu. Dla dobra kraju powinna być dobrze wyszkola i wykształcona kadra wojskowa. Wojsko to podstawa niepodległości Dreamlandu oraz jeden z gwarantów stabilności monarchi.
Leonard von Griss
- Daniel von Witt
- Kontakt:
Ma Pan rację, z tym że tak jak mówię, wszystko zależy od władz uczelni i zapału pozostałych osób. Z ostatnim zdaniem można dyskutować, gdyż o ile wiem przez lata wojsko nie odgrywało istotnej roli w Królestwie i bardzo nie wpływało na jego siłę i pozycję.LeonardvonGriss pisze:Według mnie UKD powinno się rozwijać. Wiem, że nie od razu powinno to powstać, ale w sposób stopniowy włączać nowe wydziały w struktury uczelni. Jeśli Uniwersytet nie chce wydziału obrony narodowej, to można utworzyć wojskową uczelnię tzw. Akademię Obrony Dreamlandu, gdzie by się kształciło przyszłą kadrę oficerską wojsk Dreamlandu. Dla dobra kraju powinna być dobrze wyszkola i wykształcona kadra wojskowa. Wojsko to podstawa niepodległości Dreamlandu oraz jeden z gwarantów stabilności monarchi.