26 lat Królestwa Dreamlandu
26 lat Królestwa Dreamlandu
Czy są planowane jakieś obchody na 26 lat Królestwa 1 sierpnia?
- Andrzej P Ordynski
- NIM: 479233
- Kontakt:
Re: 26 lat Królestwa Dreamlandu
Dziękuję za odpowiedź.
- Fryderyk Oranski
- dyplomata zagraniczny
- NIM:
- Kontakt:
Kurcze, zdziwiło mnie Pańskie pytanie, jako, że mamy styczeń.
Oby Dreamlandowi udało się dotrwać do 30 rocznicy. Ona to by musiała być piękna. Może do tego czasu udałoby się Dreamland nieco ocucić.
Koniec tej biby Panowie (i Panie), czas może coś zrobić, nieco się wybudzić z letargu, z tej śpiączki...

Oby Dreamlandowi udało się dotrwać do 30 rocznicy. Ona to by musiała być piękna. Może do tego czasu udałoby się Dreamland nieco ocucić.
Koniec tej biby Panowie (i Panie), czas może coś zrobić, nieco się wybudzić z letargu, z tej śpiączki...
/-/ Fryderyk Orański aka Friedrich von Baden
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
- Andrzej P Ordynski
- Kontakt:
Można spróbować... Jeśli emerytowany profesor na coś jeszcze Dreamlandowi się przyda, to i ja mógłbym dać z siebie 10%.
Andrzej Płatonowicz Ordyński
- Fryderyk Oranski
- dyplomata zagraniczny
- NIM:
- Kontakt:
Mam nadzieję, że moje pytanie Was nie urazi. Ile już lat jesteście w mikronacjach? Widzę, że w Dreamlandzie jesteście od 2010 roku.Andrzej P Ordynski pisze: ↑16 sty 2024, 18:59 Można spróbować... Jeśli emerytowany profesor na coś jeszcze Dreamlandowi się przyda, to i ja mógłbym dać z siebie 10%.
To piękny i dość długi staż. Praktycznie do pozazdroszczenia. Ja w tym roku w lutym będę mieć 4 rocznicę przybycia do mikronacji.
Jak ten czas szybko leci...
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
- Andrzej P Ordynski
- Kontakt:
14, od 2010 właśnie. Moje początki były mocno żenujące, bo miałem 11 lat. Za szybko pojawiłem się w mikroświecie i wiele lat musiałem walczyć ze złym wrażeniem, jakie zrobiłem na początku, a czasem mi się zdaje, że niektórzy bardzo starzy mikronauci do dziś nie traktują mnie w pełni poważnie. 
Dziękuję za odpowiedź.Fryderyk von Baden pisze: ↑16 sty 2024, 18:08 Kurcze, zdziwiło mnie Pańskie pytanie, jako, że mamy styczeń.
Koniec tej biby Panowie (i Panie), czas może coś zrobić, nieco się wybudzić z letargu, z tej śpiączki...![]()
![]()
Też mam nadzieję, że dotrwa do 30. rocznicy.
Dziękuję za odpowiedź.Andrzej P Ordynski pisze: ↑16 sty 2024, 18:59 Można spróbować... Jeśli emerytowany profesor na coś jeszcze Dreamlandowi się przyda, to i ja mógłbym dać z siebie 10%.
Zdrówka życzę.
- Fryderyk Oranski
- dyplomata zagraniczny
- NIM:
- Kontakt:
Przeglądałem Pańskie pierwsze posty...Andrzej P Ordynski pisze: ↑16 sty 2024, 20:52 14, od 2010 właśnie. Moje początki były mocno żenujące, bo miałem 11 lat. Za szybko pojawiłem się w mikroświecie i wiele lat musiałem walczyć ze złym wrażeniem, jakie zrobiłem na początku, a czasem mi się zdaje, że niektórzy bardzo starzy mikronauci do dziś nie traktują mnie w pełni poważnie.![]()
Zdaje mi się jednak, że sporo osób, które pojawiają się w mikronacjach, po latach odnoszą wrażenie, że w swoich początkach, zachowali się w niektórych sytuacjach dziecinnie. Ja przeglądając dziś, czyli po 4 latach, jestem lekko zażenowany niektórymi moimi wypowiedziami z 2020 roku.
Jeszcze jakby Król i inni obywatele nieco się wybudzili i coś od czasu do czasu, raz na parę dni napisali, to by było...Andrzej P Ordynski pisze: ↑16 sty 2024, 18:59 Można spróbować... Jeśli emerytowany profesor na coś jeszcze Dreamlandowi się przyda, to i ja mógłbym dać z siebie 10%.
Ja ostatnio jakoś znużyłem się moją dotychczasową aktywnością i chciałbym w 2024 roku zrobić coś nowego. Dreamland wydaje się teraz takich cichym spokojnym poletkiem, z potencjałem, który się właśnie zakopał. A z moimi umiejętnościami i charakterem myślę, że bym się tutaj wpasował. W końcu czytałem na tym forum, że to państwo, jest państwem ludzi z indywidualnościami, charakterem. Trochę szkoda, że wszyscy nagle przestali pisać i się angażować. Ale może jeśli zaczniemy coś robić i zaczniemy wzbijać kurz to odsłonimy dawny Dreamland.
@Ignacy K może spróbowałby Pan podbić Dreamlandzki rynek swoją firmą? Jako, że praktycznie nie ma konkurencji, to mógłby stać się Pan monopolistą na rynku.
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
- Andrzej P Ordynski
- Kontakt:
Współcześnie większość mikronacji skupia się na zagospodarowaniu wybranej niszy, czy to kulturalnej (państwa nawiązujące wprost lub pośrednio do określonych kultur z reala), czy to konkretnych dziedzin życia. Wyjątek mogą stanowić tylko państwa największe, które mają wielu obywateli.
Jaką niszę mógłby wypełnić współczesny Dreamland? Królestwo nie ma jakiegoś wyrazistego klimatu, na to miejsce było w regionach. Dreamland słynął z wysokiego poziomu prasy oraz dyskusji na zaawansowanym poziomie intelektualnym. Myślę, że wskrzeszenie tych tradycji mogłoby stanowić pewną wartość dodaną do współczesnego mikroświata.
Ja nie chcę się deklarować do jakiegoś wskrzeszania UKD i regularnego pisania wykładów, bo na to nie mam ani czasu, ani w sumie chęci. Natomiast z chęcią brałbym udział w ciekawych dyskusjach z osobami przybywającymi tu z różnych stron mikroświata. Jestem pewny, że gdybyśmy zaczęli komentować wydarzenia z zagranicy, to forum byłoby masowo czytane, a niektórzy z obserwatorów daliby się wciągnąć w dyskusję.
Jaką niszę mógłby wypełnić współczesny Dreamland? Królestwo nie ma jakiegoś wyrazistego klimatu, na to miejsce było w regionach. Dreamland słynął z wysokiego poziomu prasy oraz dyskusji na zaawansowanym poziomie intelektualnym. Myślę, że wskrzeszenie tych tradycji mogłoby stanowić pewną wartość dodaną do współczesnego mikroświata.
Ja nie chcę się deklarować do jakiegoś wskrzeszania UKD i regularnego pisania wykładów, bo na to nie mam ani czasu, ani w sumie chęci. Natomiast z chęcią brałbym udział w ciekawych dyskusjach z osobami przybywającymi tu z różnych stron mikroświata. Jestem pewny, że gdybyśmy zaczęli komentować wydarzenia z zagranicy, to forum byłoby masowo czytane, a niektórzy z obserwatorów daliby się wciągnąć w dyskusję.
- Fryderyk Oranski
- dyplomata zagraniczny
- NIM:
- Kontakt:
To jest jakiś pomysł i ciekawa sugestia. Ja również z chęcią poczytałbym ciekawe wykłady lub porozmawiał gdyby był jakiś fajny temat, o ile też miałbym jakieś pojęcie na dany temat. Łatwo mi przychodzi komentowanie czegoś, ale już np. rozważania mikrozoficzne wymagają większego nakładu pracy, pomyślenia, zagłębienia się w dany temat itd. Dlatego też jestem np. Waszym fanem, bo jesteście Profesorem i znacie się na mikrozofii. Za to Was między innymi podziwiam.Andrzej P Ordynski pisze: ↑17 sty 2024, 13:08 Współcześnie większość mikronacji skupia się na zagospodarowaniu wybranej niszy, czy to kulturalnej (państwa nawiązujące wprost lub pośrednio do określonych kultur z reala), czy to konkretnych dziedzin życia. Wyjątek mogą stanowić tylko państwa największe, które mają wielu obywateli.
Ja nie chcę się deklarować do jakiegoś wskrzeszania UKD i regularnego pisania wykładów, bo na to nie mam ani czasu, ani w sumie chęci. Natomiast z chęcią brałbym udział w ciekawych dyskusjach z osobami przybywającymi tu z różnych stron mikroświata. Jestem pewny, że gdybyśmy zaczęli komentować wydarzenia z zagranicy, to forum byłoby masowo czytane, a niektórzy z obserwatorów daliby się wciągnąć w dyskusję.![]()
Dobrze jakby Pański pomysł / radę przeczytali dreamlandczycy!
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
- Andrzej P Ordynski
- Kontakt:
Z tym podziwem to może nie ma co przesadzać, ale faktycznie fajnie byłoby trochę rozkręcić mikrozofię. Może wspólnymi siłami się uda. 
- Sheldon Anszlus Robingren
- NIM:
- Kontakt:
Otóż to, Dreamland od zawsze był kojarzony z dyskusja na poziomie, jednak wydaje mi się, że zazwyczaj tę dyskusję było prowadzone przez Królów Seniorów, w takim ich specyficznym stylu, który nie bardzo pozwalał się odnaleźć obcym osobą, w sytuacji. Niemniej to jest nisza, która powinna przynieść Królestwu trochę aktywności.Andrzej P Ordynski pisze: ↑17 sty 2024, 13:08 Współcześnie większość mikronacji skupia się na zagospodarowaniu wybranej niszy, czy to kulturalnej (państwa nawiązujące wprost lub pośrednio do określonych kultur z reala), czy to konkretnych dziedzin życia. Wyjątek mogą stanowić tylko państwa największe, które mają wielu obywateli.
Ja nie chcę się deklarować do jakiegoś wskrzeszania UKD i regularnego pisania wykładów, bo na to nie mam ani czasu, ani w sumie chęci. Natomiast z chęcią brałbym udział w ciekawych dyskusjach z osobami przybywającymi tu z różnych stron mikroświata. Jestem pewny, że gdybyśmy zaczęli komentować wydarzenia z zagranicy, to forum byłoby masowo czytane, a niektórzy z obserwatorów daliby się wciągnąć w dyskusję.![]()
Niemniej, aby takie dyskusje trafiały do docelowych zainteresowanych rozmową, zaproponowałem @Karolina Aleksandra przystąpienie Dreamlandu do Międzynarodowej Unii Komunikacyjnej, co uczyniłem również na forum. Sam poprzez oznaczenie w wątku świątecznym, zostałem zaproszony na kiermasz w Niemczech, a nie ukrywając, nie zaglądam na tamto forum prawie wcale. Jedynie ciekawe tytuły tematów, mogą przykuć moją uwagę, po zobaczeniu w nowinach.
- Karolina Aleksandra
- król-senior
- NIM: 430209
- Herb: k14
- Kontakt:
Będę wdzięczna za więcej szczegółów dot. MUK ;) Jak to działa i co dokładnie musielibyśmy zrobić, podpisać, aby tam przystąpić?
- Tannegard
- Król Dreamlandu i Scholandii
- NIM: 279138
- Kontakt:
Widzę tutaj trochę tajemnej mocy, która otacza aurą Wasze Jegomoście
Zwłaszcza teraz, w czasie zmiany warty w Dreamlandzie, ta moc i iskra jaką tu widać będzie szczególnie potrzebna i pojawia się ogromna szansa. Szansa na napisanie własnego skrawka historii tego Królestwa.
P.S. Z tym wypisywaniem niewiadomo czego to każdy tak ma, niezależnie czy się ma 11 lat czy więcej lat
Ja jak poczytam swoje posty na LD Scholandii ze swoich początków to mam ochotę się zakopać z dziesięć metrów pod jakąś wydmą na środku sahary żeby nikt mnie nie znalazł.
A jeszcze to co wypisywałem wtedy do JKM Armina, gdy jako świeży minister finansów gdy odkryłem, jak mi się wówczas wydawało wielką aferę finansową, na szczęście to jest tylko w prywatnych mailach
Ale podejrzewam że Król miał niezły ubaw jak to czytał, ja sam miałem ubaw jak odkryłem że był to tylko odprysk pierwszych inicjatyw systemowych miedzy różnymi gospodarkami mikronacyjnymi.
P.S. Z tym wypisywaniem niewiadomo czego to każdy tak ma, niezależnie czy się ma 11 lat czy więcej lat
A jeszcze to co wypisywałem wtedy do JKM Armina, gdy jako świeży minister finansów gdy odkryłem, jak mi się wówczas wydawało wielką aferę finansową, na szczęście to jest tylko w prywatnych mailach
- Oskar ben Grozny Witt
- Numer GG: 42085982
- NIM: 423923
- Herb: o03
- Kontakt:
I ja, i ja! Przyjechałem do KD w wieku 13 lat i pamiętam te intrygi, strzelaniny, szmuglerstwa, kompromitacje, haracze, morderstwa i inne liryczne ebe, ebe i riki tiki, które wówczas uprawiałem. Napisałem swego czasu nawet podsumowanie mojej młodocianej kariery. Oczywiście jest mi wstyd za to co wtedy robiłem, ale minusy przeważają plusy. Nigdzie nie nabrałem takiego doświadczenia w pisaniu jak tutaj. Przebywanie (tj. pisanie i dzwonienie) z osobami o wiele starszymi ode mnie też w jakimś stopniu wpłynęło na mój rozwój intelektualny. Do dziś pamiętam moje rozmowy telefoniczne z Danielem von Wittem, w których popisywałem się rzeczami, za które dziś zapadłbym się pod ziemię.Fryderyk von Baden pisze: ↑17 sty 2024, 11:44 Ja przeglądając dziś, czyli po 4 latach, jestem lekko zażenowany niektórymi moimi wypowiedziami z 2020 roku.
Zależy w jaki sposób zdefiniujemy słowo "zawsze". W 2016 (czyli 8 lat temu) podczas ogromnej fali nowych użytkowników, gdy moja osoba tu zastała na dłużej - a był to czas zbiegający się również z emigracją ludności z Wandystanu i Ciprofloksji, to ta dyskusja może jeszcze była w miarę okej, ale w kolejnych latach stan wulgaryzacji państwa (spowodowany m.in przez panów z ww. państw) był już na wysokim poziomie.Sheldon Anszlus Lovelace pisze: ↑23 sty 2024, 09:00 Otóż to, Dreamland od zawsze był kojarzony z dyskusja na poziomie, jednak wydaje mi się, że zazwyczaj tę dyskusję było prowadzone przez Królów Seniorów,
Wiadomo, dla kogoś kto siedzi w Królestwie od ponad 10 lat, ta różnica może kłuć w oko, ale dla mnie, to tylko nostalgiczny wysyp.
(—) Oskar wicehrabia ben Grozny Witt
(—) 오스카르 자작 벤 그로즈느 위트
- Sheldon Anszlus Robingren
- NIM:
- Kontakt:
Chyba nie ma osoby, która nie wstydziłą by się tego, co pisała kiedyś. Ja również, raczej pomijam moją początkową "aktywność", chociaż tak bym tego nie nazwał, jak te kilka lat temu, totalnie nie wiedziałem jak się bawić w mikro. Nie potrafiłem się wczuć, w aktualne panujące monarchie i sposoby działania państw oraz moje zainteresowania, nie były związane z prawem czy wojskiem, co było chyba najpopularniejsze na tamten czas.
Teraz również zauważam, że wiele rzeczy mnie omijało lub robiłem źle, bo ich nie rozumiałem lub rozumiałem błędnie.
Myślę, że mikronacje nadal są czymś niezrozumiałym dla osób, które nie miały z nimi nigdy styczności, bo powiedzmy sobie szczerze, "Symulacja państwa na forach internetowych", nie jest czymś oczywistym.
Moja pierwsza styczność z mikronacjami sięga 2015 roku, więc mówiąc "zawsze", mam na myśli Dreamland z tamtego czasu, na który patrzyłem oczami osoby niedoświadczonej mikro. Może wyrobił mi się taki stereotym na temat KD, albo jest to po prostu coś co chciałbym tu zobaczyć.
Teraz również zauważam, że wiele rzeczy mnie omijało lub robiłem źle, bo ich nie rozumiałem lub rozumiałem błędnie.
Myślę, że mikronacje nadal są czymś niezrozumiałym dla osób, które nie miały z nimi nigdy styczności, bo powiedzmy sobie szczerze, "Symulacja państwa na forach internetowych", nie jest czymś oczywistym.
Moja pierwsza styczność z mikronacjami sięga 2015 roku, więc mówiąc "zawsze", mam na myśli Dreamland z tamtego czasu, na który patrzyłem oczami osoby niedoświadczonej mikro. Może wyrobił mi się taki stereotym na temat KD, albo jest to po prostu coś co chciałbym tu zobaczyć.