Co z nową stroną Dreamlandu?

Strefa krwawej wolności. Można dostać pasem po głowie, można też się zrelaksować i porozmawiać o realu.
Awatar użytkownika
Tannegard
Król Dreamlandu i Scholandii
NIM: 279138
Kontakt:

Re: Co z nową stroną Dreamlandu?

Post autor: Tannegard »

Maciej II pisze: 25 sty 2024, 19:24 Przecież informacje na starej stronie są zdezaktualizowane, od jakichś... 7 lat?
Owszem, ale tu raczej chodzi o dziedzictwo Królestwa, którego po prostu nie widać. A to jest to czego właśnie brakuje Dreamlandowi. Nie rezygnujmy z tego co jest najlepsze w Dreamlandzie, historii i dziedzictwa. To nie koliduje z żadną teraźniejszą wizją, jaką ktokolwiek by miał. Zamysł z nową strona jak najbardziej słuszny, tyle że jak widzimy sprowadził się on do spłaszczenia kraju i upodobnienia do wielu młodziutkich inicjatyw. Jasne, bezwzględnie potrzebna jest świeża strona, ale nie kosztem dziedzictwa. JKM Andrzej miał dobrą wizję i chwała mu za to, ale jak zwykle wszystko się rozbija o czas i przede wszystkim umiejętności. Obu tych rzeczy, jak wiadomo zawsze i chyba każdemu brakuje, żeby taki projekt samemu udźwignąć.
Maciej II pisze: 25 sty 2024, 19:48 No i dobrze, bo to nie jest przyjemny widok...

Ja rozumiem: neoprymitywizm, kult stronki pisanej za Artura I Piotra, potrzeba poczucia się jak młodzik, oglądający po raz pierwszy koncept tzw. państw w internecie na Netscapie 3.1 po zadzwonieniu na internet, ale kurwa... Nie wracajmy już do tego.

Ale niech tak szczerze JKM mi odpowie. Czy na prawdę woli JKM tą stronę co jest teraz? Na której nic nie ma? Czy może starą, archaiczną stronę, ale wypełnioną treścią i dziedzictwem kraju?

Dla mnie odpowiedz jest jasna. Ja wolę treść, forma dla mnie ma drugorzędne znaczenie. Choć może moja "dinozaurowatość" to błąd. Jasne że chciałbym zobaczyć to wszystko w świeżej formie. Ale jest wiele projektów legacy, które sobie w internecie żyją i mają swoich pasjonatów. Jeśli nie zbudowano czegoś nowego, co by dziedziczyło większość dorobku, to lepiej pozostać przy starych rozwiązaniach. Nie ma sensu pędzić na złamanie karku za nowoczesnością, skoro zostajemy w tyle. Oczywiście z całym szacunkiem do JKM Andrzeja, za jego próbę ogarnięcia tematu, którego w żadnym przypadku nie krytykuję. Wiadomo, że wrzucił projekt z zamiarem rozwijania i zrobił tyle, na ile mu sił starczyło.
Fryderyk von Baden pisze: 25 sty 2024, 20:14 Zawsze można aktualną stronę uzupełnić o brakujące elementy. Najpierw ustalmy czego potrzeba, jakie elementy dodać. Potem zaczniemy to robić.
Wg. mnie może fajnie byłoby dodać coś o wojsku. Bialenia to miała fajnie ze swoją stroną, bo mieli tam wszystko co potrzeba. Myślę, że mógłby to być pewien wzorzec i wyznacznik, aczkolwiek nikogo do tego nie zmuszam.

Wszystko ok, tylko zawsze jest problem kompleksowej realizacji każdego przedsięwzięcia. Jak ktoś jest archeologiem, historykiem to zazwyczaj brakuje mu umiejętności webowych. Jak ktoś jest specem od web, to z kolei ma problem z treścią merytoryczną, albo z designem. Czasy gdy internet raczkował już dawno minęły. Już nigdy nic nie będzie tak proste jak wtedy, gdy parę umiejętności i troszeczkę fantazji starczało żeby coś kompleksowo ogarnąć. Wszystkie kolejne próby stworzenia strony Dreamlandu jakie widziałem, już chyba ze 4, albo 5 właśnie dlatego kończyły się fiaskiem. Ktoś miał trochę weny i poświęcił kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt godzin swojego czasu, na tyle ile mógł i od razu powstawało coś namacalnego. Ale nie miał kto pomóc, zwłaszcza w dziedzinach które "nie leżą", ani też zmotywować. Dlatego każda inicjatywa padała na pysk. Teraz potrzebny jest po prostu team. Chyba że się tworzy nową mikro od zera (albo jakieś lenno Dreamlandu od zera), bez historii, zaszłości, to można sobie dziubać, coś tam zawsze się uda. Ale nie w skali Dreamlandu, za dużo ma do zaoferowania. Zresztą wszystkie próby jakie widziałem były bardzo ładne i klimatyczne, jak na Dreamland przystało.
Jak mam być zupełnie szczery to myślę że każdy, komu choć trochę zależy, może po prostu "podziubać" w tym co lubi robić. Bo jak narazie to robimy to co powoli staje się cechą narodową dreamlandczyków, czyli gadamy i ponad to. Szanowny Pan lubi wojsko. Świetny pomysł, zawsze tu brakowało kogoś kto ma pomysł na militarny aspekt. Na dobry początek wyobraźnie zawsze można spróbować ubrać w słowa, do czego gorąco namawiam. Żadna inicjatywa się nie uda bez jakiegoś konia pociągowego, choćby kucyka :)
Awatar użytkownika
JPII vel Andrzej RE
obywatel
NIM: 283468
Kontakt:

Post autor: JPII vel Andrzej RE »

Ignacy K pisze: 18 sty 2024, 05:49 Chyba, że jest gdzieś wersja archiwalna i ktoś może wysłać link?
Jest: http://stary.dreamland.net.pl/

Nie ma sensu przywracać ww. strony na główną. Wszystkie informacje, które się na niej znajdują, są nieaktualne, więc przekazywałyby odbiorcy wiedzę o Dreamlandzie i Scholandii niezgodną ze stanem faktycznym. Zatoczylibyśmy zresztą żałosne koło – tyle lat narodowego jojczenia nad zrobieniem „nowej strony”, żeby pójść teraz po łatwości i znowu wrócić do tej archaicznej? Nie lepiej po prostu uzupełnić obecną stronę o więcej treści? Nowa strona stoi na wordpressie, więc przerzucenie tekstów jest naprawdę nieskomplikowane.
Jezus Pedeal Ipanienko-Ingawaar vel Andreas Rex Emeritus
Awatar użytkownika
Maciej Hergemon
przewodniczący obrad Parlamentu
NIM: 591374
Kontakt:

Post autor: Maciej Hergemon »

Andrzej pisze: 26 sty 2024, 20:22
Ignacy K pisze: 18 sty 2024, 05:49 Chyba, że jest gdzieś wersja archiwalna i ktoś może wysłać link?
Jest: http://stary.dreamland.net.pl/

Nie ma sensu przywracać ww. strony na główną. Wszystkie informacje, które się na niej znajdują, są nieaktualne, więc przekazywałyby odbiorcy wiedzę o Dreamlandzie i Scholandii niezgodną ze stanem faktycznym. Zatoczylibyśmy zresztą żałosne koło – tyle lat narodowego jojczenia nad zrobieniem „nowej strony”, żeby pójść teraz po łatwości i znowu wrócić do tej archaicznej? Nie lepiej po prostu uzupełnić obecną stronę o więcej treści? Nowa strona stoi na wordpressie, więc przerzucenie tekstów jest naprawdę nieskomplikowane.
Popieram.
Ignacy K
NIM:
Kontakt:

Post autor: Ignacy K »

Mi się podoba obecna strona.
Awatar użytkownika
Alfred
inżynier królewski
Numer GG: 47634183
NIM: 196135
Kontakt:

Post autor: Alfred »

Andrzej pisze: 26 sty 2024, 20:22 Zatoczylibyśmy zresztą żałosne koło – tyle lat narodowego jojczenia nad zrobieniem „nowej strony”, żeby pójść teraz po łatwości i znowu wrócić do tej archaicznej?
Bez urazy, ale przez "nową stronę" rozumiano raczej coś więcej, niż świeżego Wordpressa z dosłownie dwoma króciutkimi artykułami. Chciałem pochwalić, że przynajmniej jest ładny górski obrazek, ale widzę, że za to należy dziękować twórcy szablonu. Obecna strona jest praktycznie pusta, wizualnie nie wyróżnia się niczym szczególnym, jest pozbawiona nawet takiego "luksusu", jak lista ostatnio aktywnych wątków na forum.

O ile jestem w stanie zrozumieć rezygnację z bardziej rozwiniętych systemów, jak rejestr mieszkańców czy bank, skoro z poprzednich wersji praktycznie nikt nie korzysta, to można było wysilić się przynajmniej na stworzenie sekcji linków do starych stron z dreamlandzkim dziedzictwem. Nie mówię tutaj o zielonej stronie głównej, tylko np. o stronach Ekorre, Biblioteki im. św. Róży (trzeba byłoby naprawić — wygląda na to, że skrypt nie może się połączyć z bazą danych), Galerii Królewskiej czy Instytutu Nauki. Jeżeli nie mamy ani szerokich zasobów ludzkich, ani jakiegoś pojedynczego czempiona aktywności w typie Helwetyka Romańskiego czy dawnego Daniela von Witta, to może warto byłoby wyeksponować jedyne, co może przyciągnąć czyjeś zainteresowanie, tj. dorobek kulturowy 25 lat istnienia Dreamlandu, zamiast relegować go do zsypu, bo komuś kojarzy się "neoprymitywistycznie".

Dla mnie sposób realizacji nowej strony jest wyrazem tego, co jest przekleństwem Dreamlandu od jakiejś dekady, tj. reformowania przez likwidowanie. W tym czasie pozbyliśmy się dawnych prowincji, dorobku prawnego (dwukrotnie), a w końcu też strony głównej i powiązanych z nią stron przedmiotowych. Wbrew oczekiwaniom, na ich miejscu ciągle nie chce powstać nowa jakość. Być może reformatorom umknęło, że mimo wszystko miasto duchów jest ciekawsze niż pustynia. Na nowej stronie głównej można przeczytać, że "Królestwo Dreamlandu i Scholandii jest państwem otwartym na nowe osoby, które chcą wnieść swoje pomysły i idee", gdzie "każdy może zająć się czymkolwiek chce". Fajnie, ale dlaczego akurat tutaj? Nie oferujemy im podłoża infrastrukturalnego, narracyjnego, ani organizacyjnego; nie mamy też do zaoferowania szerokiego grona towarzyszy zabawy. Nic dziwnego, że pozostaje nam doroczne opłacanie nagrobka.
(—) Alfred de Ebruz, r. s.
salus rei publicae suprema lex esto!
Awatar użytkownika
JPII vel Andrzej RE
obywatel
NIM: 283468
Kontakt:

Post autor: JPII vel Andrzej RE »

jest pozbawiona nawet takiego "luksusu", jak lista ostatnio aktywnych wątków na forum
O tym pisaliśmy już 7 grudnia 2023, zachęcamy więc przejrzeć cały wątek i – jeśli WKW potrafi – pomóc nam z tym problemem.
O ile jestem w stanie zrozumieć rezygnację z bardziej rozwiniętych systemów, jak rejestr mieszkańców czy bank, skoro z poprzednich wersji praktycznie nikt nie korzysta, to można było wysilić się przynajmniej na stworzenie sekcji linków do starych stron z dreamlandzkim dziedzictwem. Nie mówię tutaj o zielonej stronie głównej, tylko np. o stronach Ekorre, Biblioteki im. św. Róży (trzeba byłoby naprawić — wygląda na to, że skrypt nie może się połączyć z bazą danych), Galerii Królewskiej czy Instytutu Nauki. Jeżeli nie mamy ani szerokich zasobów ludzkich, ani jakiegoś pojedynczego czempiona aktywności w typie Helwetyka Romańskiego czy dawnego Daniela von Witta, to może warto byłoby wyeksponować jedyne, co może przyciągnąć czyjeś zainteresowanie, tj. dorobek kulturowy 25 lat istnienia Dreamlandu, zamiast relegować go do zsypu, bo komuś kojarzy się "neoprymitywistycznie".

Dla mnie sposób realizacji nowej strony jest wyrazem tego, co jest przekleństwem Dreamlandu od jakiejś dekady, tj. reformowania przez likwidowanie. W tym czasie pozbyliśmy się dawnych prowincji, dorobku prawnego (dwukrotnie), a w końcu też strony głównej i powiązanych z nią stron przedmiotowych. Wbrew oczekiwaniom, na ich miejscu ciągle nie chce powstać nowa jakość. Być może reformatorom umknęło, że mimo wszystko miasto duchów jest ciekawsze niż pustynia. Na nowej stronie głównej można przeczytać, że "Królestwo Dreamlandu i Scholandii jest państwem otwartym na nowe osoby, które chcą wnieść swoje pomysły i idee", gdzie "każdy może zająć się czymkolwiek chce". Fajnie, ale dlaczego akurat tutaj? Nie oferujemy im podłoża infrastrukturalnego, narracyjnego, ani organizacyjnego; nie mamy też do zaoferowania szerokiego grona towarzyszy zabawy. Nic dziwnego, że pozostaje nam doroczne opłacanie nagrobka.
Chętnie przyjmiemy Waszą pomoc, jeśli chodzi o uzupełnienie treści na stronie. Sądzimy, że nie zajmie to WKW więcej czasu i wysiłku niż napisanie przez WKW obszernej krytyki obecnego stanu rzeczy, popartej licznymi przykładami.
Jezus Pedeal Ipanienko-Ingawaar vel Andreas Rex Emeritus
Awatar użytkownika
Antoni Moskwicz
członek Rządu Królewskiego
NIM: 812386
Kontakt:

Post autor: Antoni Moskwicz »

A dodanie gadżetu z ostatnimi wpisami to nie będzie zwykła kopiuj-wklejka ze starej strony? Pewnie trzeba będzie tylko nazwy klas CSS zmienić pod szablon, ale zaglądam na starą wersję strony KD i to działa dalej.
baron Antoni Moskwicz van der Pohl rodu Argentfører
Prefekt Małej Furii
Obrazek
Awatar użytkownika
Tannegard
Kontakt:

Do tego potrzeba kogoś kto umie się poruszać w wordpressie. Ja nawet nie próbuję, zwłaszcza ze i tak pójdzie w odstawkę. Jak ktoś ma ochotę pomęczyć tego wordpressa żeby doraźnie coś usprawnić to zapraszam.
Wakacje już za mną, wreszcie mam trochę czasu kontynuować to co zacząłem z nową stroną, ale to jeszcze potrwa... Dłużej niż pierwotnie myślałem, więc jakieś detale na obecnym szablonie nie zaszkodzą. Choć widziałem ostatnio też głosy ze być może lepiej doraźnie przywrócić starą stronę zamiast tej wordpressowej.
Awatar użytkownika
Antoni Moskwicz
członek Rządu Królewskiego
NIM: 812386
Kontakt:

Post autor: Antoni Moskwicz »

Tannegard pisze: 23 sie 2024, 14:20 Do tego potrzeba kogoś kto umie się poruszać w wordpressie. Ja nawet nie próbuję, zwłaszcza ze i tak pójdzie w odstawkę. Jak ktoś ma ochotę pomęczyć tego wordpressa żeby doraźnie coś usprawnić to zapraszam.
Wakacje już za mną, wreszcie mam trochę czasu kontynuować to co zacząłem z nową stroną, ale to jeszcze potrwa... Dłużej niż pierwotnie myślałem, więc jakieś detale na obecnym szablonie nie zaszkodzą. Choć widziałem ostatnio też głosy ze być może lepiej doraźnie przywrócić starą stronę zamiast tej wordpressowej.
Właśnie czytam co nieco o tym i rzeczywiście Wordpress rządzi się innymi prawami niż czysty PHP. Chociaż jest jakaś opcja dodania fragmentów kodu, możliwe że nawet bez wtyczek.

Strona https://az.dreamland.net.pl chyba byłaby dobrym kierunkiem, tym bardziej z tym co już jest, bo cofać się teraz do starej strony trochę szkoda. Wystarczyłoby stamtąd pochować/wykomentować linki do systemów, których nie używamy albo nie mamy.
baron Antoni Moskwicz van der Pohl rodu Argentfører
Prefekt Małej Furii
Obrazek
Awatar użytkownika
Tannegard
Kontakt:

Przyznaje że jest dla mnie pewną inspiracją, choć kontynuować w tym kształcie co JKM Alfred zaczął sam nie dam rady, dlatego mimo wszystko jestem już kolejnym śmiałkiem, który zaczynał od początku. Nie będę już zliczał, którym. Ale to cecha narodowa dreamlandczyków, wieczny początek. Więc nie mogę się odróżniać :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kawiarnia”