Witam
Po długim namawianiu i proszeniu mnie przez wielu użytkowników przedstawiam mój projekt na forum. Przedmiotem moich rozpatrzeń będzie podbój Kosmosu. Czytając trochę dowiedziałem się że inne mikronacje już wysyłały pojedyncze satelity i jedna nawet wylądowała na księżycu. Ten temat podzielę na 2 części: fizyczną i filozoficzną.
Po pierwsze. Taki projekt był by bardzo kosztowny. Sama najprostsza satelita jest warta 56000d nie mówiąc już o rakiecie nośnej. Oczywiście wszystkie te obliczenia i symulacje lotów będą robione w programach które posiadam. W przyszłości można by było stworzyć MikroNarodowąStacjęKosmiczną w skrócie MNST a w angielski MISS która by zrzeszała mikroMocarstwa kosmiczne. Jest to projekt innowacyjny bo reszta mikronacji to porzuciła praktycznie w fazie kilku satelit lub projektów.
Teraz część filozoficzna. Jak by to wyglądało? 1 Propozycją było by uznawanie każdej mikronacji jako innej planety/sfery. A drugą byłoby uznanie że każdy kraj np. USA ma własną planetę z swoimi mikronacjami. Prościej: my mieszkamy na polskiej oni na amerykańskiej. Co o tym sądzicie? Zapraszam do dyskusji.
Dreamlandzki Program Kosmiczny
- Tobiasz von Richtoffen
- NIM: 505889
- Kontakt:
Dreamlandzki Program Kosmiczny
Książę Aryunu, Książę Irkunu, Styrsman Żuław, Jarl Soligt, Baron Royanlandu, Sołtys Rotterhirshbergu, Ostatni Duce Santanii, Marszałek RLS, Pan na Łakamakafą.
- Daniel von Witt
- Numer GG: 41404078
- NIM: 877416
- Kontakt:
Re: Dreamlandzki Program Kosmiczny
Osobiście popieram pomysł badań kosmosu. Pytanie pozostaje otwarte czym miałby być kosmos w Mikroświecie (Mikrokosmos?) - na pewno wiele jest tu pola manewru do właśnie filozofii, chyba że ktoś stricte naukowo podchodzi do sprawy to tym bardziej inicjatywa godna poparcia. Mikronacje jako osobne planety to kwestia dyskusyjna i raczej nie znajdzie poparcia - Mikroświat nawet nie jest planetą (Mikronacyjne Forum Kartograficzne uznaje go jako płaski i nieskończony - co prawda do tworzenia map, ale...) - wówczas jak tu eksplorować kosmos nie wiadomo jak otaczający taki świat? Wymaga na pewno zbadania.Tobiasz von Richtoffen pisze:Witam
Po długim namawianiu i proszeniu mnie przez wielu użytkowników przedstawiam mój projekt na forum. Przedmiotem moich rozpatrzeń będzie podbój Kosmosu. Czytając trochę dowiedziałem się że inne mikronacje już wysyłały pojedyncze satelity i jedna nawet wylądowała na księżycu. Ten temat podzielę na 2 części: fizyczną i filozoficzną.
Po pierwsze. Taki projekt był by bardzo kosztowny. Sama najprostsza satelita jest warta 56000d nie mówiąc już o rakiecie nośnej. Oczywiście wszystkie te obliczenia i symulacje lotów będą robione w programach które posiadam. W przyszłości można by było stworzyć MikroNarodowąStacjęKosmiczną w skrócie MNST a w angielski MISS która by zrzeszała mikroMocarstwa kosmiczne. Jest to projekt innowacyjny bo reszta mikronacji to porzuciła praktycznie w fazie kilku satelit lub projektów.
Teraz część filozoficzna. Jak by to wyglądało? 1 Propozycją było by uznawanie każdej mikronacji jako innej planety/sfery. A drugą byłoby uznanie że każdy kraj np. USA ma własną planetę z swoimi mikronacjami. Prościej: my mieszkamy na polskiej oni na amerykańskiej. Co o tym sądzicie? Zapraszam do dyskusji.
(-) Daniło hrabia de la Vega
- Siergiusz Asketil
- Numer GG: 44811514
- NIM: 786851
- Herb: s06
- Kontakt:
Projekt interesujący i oczywiście warty poparcia. Co do planet to zgodnie z Micropedią one istnieją:
- http://micropedia.wikia.com/wiki/Pollin - Pollin, zamieszkała przez polskie mikronacje
- http://micropedia.wikia.com/wiki/Micras - Micras, zamieszkała przez anglojęzyczne mikronacje
- http://micropedia.wikia.com/wiki/Cidaris - Cidaris, wcześniej niezamieszkała, ale w części skolonizowana przez Apaczowo
Oczywiście informacje byłoby trzeba potwierdzić, szczególnie w tym trzecim przypadku. A projekty kosmiczne już teraz istnieją w innych krajach - wiem, że w Apaczowie (które jednak nie jest uznawane przez większość państw) i w Sarmacji.
- http://micropedia.wikia.com/wiki/Pollin - Pollin, zamieszkała przez polskie mikronacje
- http://micropedia.wikia.com/wiki/Micras - Micras, zamieszkała przez anglojęzyczne mikronacje
- http://micropedia.wikia.com/wiki/Cidaris - Cidaris, wcześniej niezamieszkała, ale w części skolonizowana przez Apaczowo
Oczywiście informacje byłoby trzeba potwierdzić, szczególnie w tym trzecim przypadku. A projekty kosmiczne już teraz istnieją w innych krajach - wiem, że w Apaczowie (które jednak nie jest uznawane przez większość państw) i w Sarmacji.
(—) Siergiusz markiz Asketil
Dreamlandczyk, Baridajczyk, Frustrat
Dreamlandczyk, Baridajczyk, Frustrat
- Edward Ebruz
- obywatel
- Numer GG: 8606140
- NIM: 873817
- Kontakt:
Istnieją nie tyle zgodnie z Micropedią, co według autora hasła i chyba jedynego znanego adwokata tego pomysłu - czyli Pela Nandera. Nawiasem mówiąc - mam tylko nadzieję, że koszmarny termin "Pollin", używany przez maksymalnie 10 osób w całym polskim mikroświecie (głównie Trizondal i Mikrosławia), nie znajdzie w Dreamlandzie konsekwentnych użytkowników.Siergiusz de la Slav pisze:Co do planet to zgodnie z Micropedią one istnieją:
Edward J. Ebruz, r.s.
- Gregory de Corylus
- Numer GG: 4944940
- NIM: 696920
- Kontakt:
Ja mam nadzieje, że program będzie na tyle rozbudowany, że odnajdzie nowe, nieznane światy i to Dreamland bedzie pionierem w tej dziedzinie. W mikropedii na razie wiele nie ma.
PS. To również wspomogę, w miarę możliwości oczywiście :)
PS. To również wspomogę, w miarę możliwości oczywiście :)
Gregory hrabia de Corylus