Dreamlandzki Program Kosmiczny

Powiększanie wspólnego dobra, walki o władzę. Esencja dreamlandzkiego życia.
Awatar użytkownika
Tobiasz von Richtoffen
NIM: 505889
Kontakt:

Dreamlandzki Program Kosmiczny

Post autor: Tobiasz von Richtoffen »

Witam

Po długim namawianiu i proszeniu mnie przez wielu użytkowników przedstawiam mój projekt na forum. Przedmiotem moich rozpatrzeń będzie podbój Kosmosu. Czytając trochę dowiedziałem się że inne mikronacje już wysyłały pojedyncze satelity i jedna nawet wylądowała na księżycu. Ten temat podzielę na 2 części: fizyczną i filozoficzną.
Po pierwsze. Taki projekt był by bardzo kosztowny. Sama najprostsza satelita jest warta 56000d nie mówiąc już o rakiecie nośnej. Oczywiście wszystkie te obliczenia i symulacje lotów będą robione w programach które posiadam. W przyszłości można by było stworzyć MikroNarodowąStacjęKosmiczną w skrócie MNST a w angielski MISS która by zrzeszała mikroMocarstwa kosmiczne. Jest to projekt innowacyjny bo reszta mikronacji to porzuciła praktycznie w fazie kilku satelit lub projektów.
Teraz część filozoficzna. Jak by to wyglądało? 1 Propozycją było by uznawanie każdej mikronacji jako innej planety/sfery. A drugą byłoby uznanie że każdy kraj np. USA ma własną planetę z swoimi mikronacjami. Prościej: my mieszkamy na polskiej oni na amerykańskiej. Co o tym sądzicie? Zapraszam do dyskusji.
Książę Aryunu, Książę Irkunu, Styrsman Żuław, Jarl Soligt, Baron Royanlandu, Sołtys Rotterhirshbergu, Ostatni Duce Santanii, Marszałek RLS, Pan na Łakamakafą.
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Numer GG: 41404078
NIM: 877416
Kontakt:

Re: Dreamlandzki Program Kosmiczny

Post autor: Daniel von Witt »

Tobiasz von Richtoffen pisze:Witam

Po długim namawianiu i proszeniu mnie przez wielu użytkowników przedstawiam mój projekt na forum. Przedmiotem moich rozpatrzeń będzie podbój Kosmosu. Czytając trochę dowiedziałem się że inne mikronacje już wysyłały pojedyncze satelity i jedna nawet wylądowała na księżycu. Ten temat podzielę na 2 części: fizyczną i filozoficzną.
Po pierwsze. Taki projekt był by bardzo kosztowny. Sama najprostsza satelita jest warta 56000d nie mówiąc już o rakiecie nośnej. Oczywiście wszystkie te obliczenia i symulacje lotów będą robione w programach które posiadam. W przyszłości można by było stworzyć MikroNarodowąStacjęKosmiczną w skrócie MNST a w angielski MISS która by zrzeszała mikroMocarstwa kosmiczne. Jest to projekt innowacyjny bo reszta mikronacji to porzuciła praktycznie w fazie kilku satelit lub projektów.
Teraz część filozoficzna. Jak by to wyglądało? 1 Propozycją było by uznawanie każdej mikronacji jako innej planety/sfery. A drugą byłoby uznanie że każdy kraj np. USA ma własną planetę z swoimi mikronacjami. Prościej: my mieszkamy na polskiej oni na amerykańskiej. Co o tym sądzicie? Zapraszam do dyskusji.
Osobiście popieram pomysł badań kosmosu. Pytanie pozostaje otwarte czym miałby być kosmos w Mikroświecie (Mikrokosmos?) - na pewno wiele jest tu pola manewru do właśnie filozofii, chyba że ktoś stricte naukowo podchodzi do sprawy to tym bardziej inicjatywa godna poparcia. Mikronacje jako osobne planety to kwestia dyskusyjna i raczej nie znajdzie poparcia - Mikroświat nawet nie jest planetą (Mikronacyjne Forum Kartograficzne uznaje go jako płaski i nieskończony - co prawda do tworzenia map, ale...) - wówczas jak tu eksplorować kosmos nie wiadomo jak otaczający taki świat? Wymaga na pewno zbadania.

(-) Daniło hrabia de la Vega
Awatar użytkownika
Siergiusz Asketil
Numer GG: 44811514
NIM: 786851
Herb: s06
Kontakt:

Post autor: Siergiusz Asketil »

Projekt interesujący i oczywiście warty poparcia. Co do planet to zgodnie z Micropedią one istnieją:

- http://micropedia.wikia.com/wiki/Pollin - Pollin, zamieszkała przez polskie mikronacje
- http://micropedia.wikia.com/wiki/Micras - Micras, zamieszkała przez anglojęzyczne mikronacje
- http://micropedia.wikia.com/wiki/Cidaris - Cidaris, wcześniej niezamieszkała, ale w części skolonizowana przez Apaczowo

Oczywiście informacje byłoby trzeba potwierdzić, szczególnie w tym trzecim przypadku. A projekty kosmiczne już teraz istnieją w innych krajach - wiem, że w Apaczowie (które jednak nie jest uznawane przez większość państw) i w Sarmacji.
(—) Siergiusz markiz Asketil
Dreamlandczyk, Baridajczyk, Frustrat
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Numer GG: 8606140
NIM: 873817
Kontakt:

Post autor: Edward Ebruz »

Siergiusz de la Slav pisze:Co do planet to zgodnie z Micropedią one istnieją:
Istnieją nie tyle zgodnie z Micropedią, co według autora hasła i chyba jedynego znanego adwokata tego pomysłu - czyli Pela Nandera. Nawiasem mówiąc - mam tylko nadzieję, że koszmarny termin "Pollin", używany przez maksymalnie 10 osób w całym polskim mikroświecie (głównie Trizondal i Mikrosławia), nie znajdzie w Dreamlandzie konsekwentnych użytkowników.
Edward J. Ebruz, r.s.
Awatar użytkownika
Gregory de Corylus
Numer GG: 4944940
NIM: 696920
Kontakt:

Post autor: Gregory de Corylus »

Ja mam nadzieje, że program będzie na tyle rozbudowany, że odnajdzie nowe, nieznane światy i to Dreamland bedzie pionierem w tej dziedzinie. W mikropedii na razie wiele nie ma.

PS. To również wspomogę, w miarę możliwości oczywiście :)
Gregory hrabia de Corylus
Zablokowany

Wróć do „Polityka”