Kancelaria Dworu Jego Królewskiej Mości Aleksandra króla Dreamlandu i Scholandii serdecznie zachęca wszystkich, którzy zaszczycili dzisiejszą uroczystość swoją obecnością, do pozostawiania pamiątkowych wpisów w niniejszej księdze.

Wasza Królewska Mość,
raz jeszcze serdecznie gratuluję objęcia tronu Dreamlandu i Scholandii.
Nie czas teraz na wielkie słowa - pora na czyny, na działanie. Myślę, że obecnie Dreamland ma duże szanse na to, aby w sposób znaczący umocnić swoją pozycję na arenie polskich mikronacji (m.in. poprzez traktat o Unii Państw Niepodległych). Olbrzymie znaczenie w tym procesie będzie miała z pewnością Wasza Królewska Mość. W swoim imieniu życzę powodzenia w tym zakresie - konkurencja, szczególnie silna konkurencja, jest nam wszystkim potrzebna, bowiem zawsze taka konkurencja w pewien sposób oddziałowuje na inne mikronacje i motywuje je do walki o prymat, co powinno przełożyć się na wzrost aktywności. Czas hegemona, jakim przez pewien czas była Sarmacja, z różnych powodów się zakończył i jestem zdania, że w dającej się przewidzieć przyszłości raczej nie zanosi się na powrót do tej sytuacji, jaka istniała przed niedawnymi wydarzeniami. Być może to dobrze - przekonamy się o tym za jakiś czas. Nie mnie oceniać.
Wyrażam nadzieję, że w trakcie panowania Waszej Królewskiej Mości będzie możliwy powrót do normalnych relacji, w tym również do stosunków dyplomatycznych, pomiędzy Królestwem Dreamlandu a Księstwem Sarmacji. Jak pisałem już w mojej depeszy gratulacyjnej, sądzę, że czas zimnej wojny między Dreamlandem a Sarmacją się skończył. Te zdanie podtrzymuję.
Proszę przyjąć jako prezent kilka beczek najszlachetniejszego czarnoleskiego piwa, które - jak mniemam - również i tutaj znajdzie swoich amatorów.(—) Orjon Surma,
Regent Księstwa Sarmacji.

W imieniu Jego Królewskiej Mości Jana V,
z Bożej łaski i woli Narodu
Króla Polski i Wielkiego Księcia Litewskiego,
Księcia Ruskiego, Pruskiego, Mazowieckiego, Żmudzkiego, Kijowskiego, Wołyńskiego, Podolskiego, Podlaskiego, Inflanckiego, Smoleńskiego, Siewierskiego, Czernihowskiego etc. etc. etc.
do
Jego Królewskiej Mości Aleksandra,
Króla Dreamlandu i Scholandii etc.
W imieniu Jego Królewskiej Mości Jana V oraz szlachty, duchowieństwa, mieszczaństwa i ludu Rzeczypospolitej Obojga Narodów, składam Waszej Królewskiej Mości najserdeczniejsze gratulacje z okazji wstąpienia na tron Dreamlandu. Życzę wielu sukcesów odniesionych za Waszego panowania oraz realizacji zamierzonych celów. Oby umacniała się przyjaźń, łącząca nasze dwa narody.Dano w Królewskim Stołecznym Mieście Warszawie, dnia 14 Listopada 2020 roku
Z wyrazami rewerencji,
Michał Jerzy Potocki
Kanclerz Wielki
Wasza Królewska Mość,
M A N D R A G O R A T W A N D Y S T A N U
⸻ ☭ ⸻
AMBARAS PRZY JEGO KRÓLEWSKIEJ MOŚCI ALEKSANDRZE
jest ogromnym zaszczytem móc złożyć gratulacje z okazji koronacji w imieniu Ludu Pracującego sojuszniczego Mandragoratu Wandystanu, w imieniu Drogiego Lidera, a także w swoim własnym, skromnym, ambarasowskim imieniu. Trudności techniczne (z którymi zresztą borykam się do tej pory) uniemożliwiły mi czynne uczestniczenie w nieoficjalnej części uroczystości, ufam jednak że szczerość moich powinszowań pozostaje poza jakimikolwiek wątpliwościami.
Wierzę, że nasza wieloletnia współpraca na wielu polach, zarówno w ramach bilateralnych stosunków KD–MW, jak i w innych przedsięwzięciach, przełoży się na owocną współpracę. Zapewniam o niezmiennie ciepłym stosunku Ludu Pracującego Wandystanu do sojuszniczego Ludu Dreamlandzkiego i pozostaję do dyspozycji Waszej Królewskiej Mości w ramach pełnienia funkcji ambarasa, jak i w zakresie konsumpcji napojów wyskokowych dla uczczenia tego wiekopomnego wydarzenia.
(―) ppłk Alojzy Pupka, ambaras
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość