Regencja

Powiększanie wspólnego dobra, walki o władzę. Esencja dreamlandzkiego życia.
Awatar użytkownika
Maciej Hergemon
przewodniczący obrad Parlamentu
NIM: 591374
Kontakt:

Regencja

Post autor: Maciej Hergemon »

Szanowni,

W dniu dzisiejszym na tronie dreamlandzkim zasiadł JE de la Ciprofloksja, jeden z najstarszych i najwytrwalszych mieszkańców Dreamlandu.
Ten wybór nie jest, być może, oczywisty dla każdego obywatela, tym niemniej, z mojej dość długiej znajomości z Hrabią Odwilży jasno wyłania się obraz człowieka kompetentnego, słownego, a zarazem pewnego - przeze mnie dość jasno określanego krótkim przymiotem "zuverlässig".
Rolą Króla, a także Regenta jest przede wszystkim budowa mostów i uważam, że Aluś de la Ciprofloksja doskonale poradzi sobie w tej roli, dając niektórym obywatelom szansę wyjścia z twarzą, nie wychodząc drzwiami.

Życzę Regentowi powodzenia przez następny miesiąc.
Awatar użytkownika
Chamberlain
obywatel
Numer GG: 62994040
NIM: 866253
Kontakt:

Re: Regencja

Post autor: Chamberlain »

Wasza Królewska Mość,

życzę udanego wypoczynku.

Czy Wasza Królewska Mość pojawi się w przysłym tygodniu na obchodach rocznicy powstania państwa?
- - William diuk Chamberlain-Schlesinger
- - [Margrabia Inselburga]
Awatar użytkownika
Aleksander
członek Rządu Królewskiego
NIM: 435954
Herb: a13
Kontakt:

Post autor: Aleksander »

Wasza Królewska Mość,
Obywatelki i obywatele Królestwa Dreamlandu,

na wstępie wypada podziękować, za okazane mi zaufanie. Nie ukrywam, iż wiele dla mnie znaczą tak przychylne oraz pochlebne słowa padające z ust Waszej Królewskiej Mości. Wierzę, że pokładanego we mnie zaufania nie zawiodę.

W tym miejscu, pozostając w retoryce podziękowań, pragnę wyrazić swoje uznanie dla sprawnego przejęcia obowiązków wicemarszałka przez ustępującego pierwszego ministra. Jestem wprost przekonany, iż przeprowadzona przez niego procedura wybory swojego następcy nastąpi nie tylko sprawnie, ale przede wszystkim zgodnie z obowiązującymi przepisami. Z niecierpliwością wyczekuję zgłoszeń.

Pozwolę sobie jednocześnie wyrazić przypuszczenie, iż swoista roszada, jaką byłoby zamienienie osób piastujących obecnie funkcję marszałka i pierwszego ministra urzędami, mogłaby przynieść wiele dobrego dla Dreamlandu.
(-) Alexander, r.s.
Awatar użytkownika
Chamberlain
obywatel
Kontakt:

الوـس pisze: 24 lip 2020, 17:00 Pozwolę sobie jednocześnie wyrazić przypuszczenie, iż swoista roszada, jaką byłoby zamienienie osób piastujących obecnie funkcję marszałka i pierwszego ministra urzędami, mogłaby przynieść wiele dobrego dla Dreamlandu.
A kto, zdaniem Waszej Królewskiej Wysokości, piastuje w tej chwili funkcję pierwszego ministra, tak by nie byłoby wątpliwości, z kim i na co się zamieniać?
Awatar użytkownika
Aleksander
Kontakt:

Do czasu wyboru nowego Pierwszego Ministra, bądź powołania go w trybie "zapasowym" Pierwszym Ministrem pozostaje JKW Alfred. Wydaje mi się to dość elementarne.
(-) Alexander, r.s.
Awatar użytkownika
Alfred
inżynier królewski
Numer GG: 47634183
NIM: 196135
Kontakt:

Post autor: Alfred »

Dziękuję za tę deklarację, Wasza Królewska Wysokość. Zarazem chciałbym poddać pod rozwagę uznanie aktu królewskiego z 20 lipca za dokonany w wykonaniu kompetencji z art. 6 ust. 6 Konstytucji. Niewiele mógłbym zdziałać, pozostając na stanowisku premiera przez te kilka dni potrzebne na przeprowadzenie procedury wyborczej. Nie chciałbym też, żeby w tym czasie baron Baxter wytracał zapał i impet, oczekując w blokach startowych. Takie rozwiązanie pozwoliłoby mu podjąć działalność od razu i uniknąć niezręcznego wrażenia „falstartu”.

Byłbym gotów podjąć się obowiązków marszałka.
(—) Alfred de Ebruz, r. s.
salus rei publicae suprema lex esto!
Awatar użytkownika
Aleksander
Kontakt:

Alfred pisze: 24 lip 2020, 17:29Zarazem chciałbym poddać pod rozwagę uznanie aktu królewskiego z 20 lipca za dokonany w wykonaniu kompetencji z art. 6 ust. 6 Konstytucji.
Od samego początku tak właśnie rozumiałem sens aktu Jego Królewskiej Mości.
Alfred pisze: 24 lip 2020, 17:29Byłbym gotów podjąć się obowiązków marszałka.[/justify]
Pozwolę sobie po wielkołososiowemu zauważyć, iż jô môm rôd héwò czëc.
(-) Alexander, r.s.
Awatar użytkownika
Borys Targersdorf
NIM:
Kontakt:

Post autor: Borys Targersdorf »

الوـس pisze: 24 lip 2020, 17:00
na wstępie wypada .......
Mimo wszystko owocnej pracy życzę.
Szent Korona Országai
Awatar użytkownika
Chamberlain
obywatel
Kontakt:

الوـس pisze: 24 lip 2020, 17:58 Od samego początku tak właśnie rozumiałem sens aktu Jego Królewskiej Mości.
Miejmy nadzieję, że i Jego Królewska Mość podziela tę interpretację.

Jak Wasza Królewska Wysokość widzi swoją rolę w nadchodzącym miesiacu? Czego możemy się spodziewać 1 sierpnia? Czy Wasza Królewska Wysokośc stanie na czele komitetu przygotowań obchodów rocznicowych? Czy można się spodziewać uroczysości z udziałem zagranicznych gości, a jeśli tak - czy zaproszenia zostały już rozesłane? Jak można byłoby wspomóc Koronę w tych wysiłkach?
Awatar użytkownika
Aleksander
Kontakt:

Chamberlain pisze: 25 lip 2020, 12:24Jak Wasza Królewska Wysokość widzi swoją rolę w nadchodzącym miesiacu?
Z pewnością priorytetowym działaniem Korony będzie sprawne przekazanie władzy pierwszoministrowskiej oraz stanie na straży konstytucyjnego ustroju Królestwa Dreamlandu. Korona będzie z uwagą przyglądać się nadchodzącym wydarzeniom politycznym. Podobnie również nowo obrany Pierwszy Minister będzie mógł liczyć na wsparcie i radę Korony.

Byłoby również dobrze, gdyby udało się w końcu uruchomić wymiar sprawiedliwości, jakkolwiek problem ten jest cały czas konsultowany z JKM Maciejem II.
Chamberlain pisze: 25 lip 2020, 12:24Czego możemy się spodziewać 1 sierpnia? Czy Wasza Królewska Wysokośc stanie na czele komitetu przygotowań obchodów rocznicowych? Czy można się spodziewać uroczysości z udziałem zagranicznych gości, a jeśli tak - czy zaproszenia zostały już rozesłane? Jak można byłoby wspomóc Koronę w tych wysiłkach?
Dziękuję za tę deklarację. Planowana jest uroczystość na dreamlandzkim discordzie, od godziny 19. Uroczystość uświetni czasowe zawieszenie urlopu przez JKM Macieja II, który osobiście nagrodzi i odznaczy obywateli dreamlandzkich. Obecnie jesteśmy na etapie przygotowywania zaproszeń, które jak mam nadzieję, zostaną rozesłane najpóźniej jutro do zaproszonych gości. Na odcinku dostarczania zaproszeń widzę możliwość pomocy obywateli Dreamlandu. Liczę również, iż wśród przybyłych gości znajdzie się także JKM Filip I Gryf.
(-) Alexander, r.s.
Awatar użytkownika
Chamberlain
obywatel
Kontakt:

الوـس pisze: 25 lip 2020, 13:30 Liczę również, iż wśród przybyłych gości znajdzie się także JKM Filip I Gryf.
Czy należy to rozumieć jaką próbę odmrożenia stosunków z Księstwem Sarmacji?

Z ciekawości zajrzałem nawet do wątku zagranicznego na forum KS i znalazłem coś takiego. Rozumiem, że to wypowiedź żartobliwa i osadzona w jakimś kontekście, którego nie znam, ale kojarzy może ktoś, o co chodzi z tym zabieganiem naszego króla o koronę Teutonii?
Awatar użytkownika
Maciej Hergemon
przewodniczący obrad Parlamentu
NIM: 591374
Kontakt:

Post autor: Maciej Hergemon »

Odpowiadając na pytania:

Tak, wezmę udział w uroczystościach, ustalam obecnie z JKW Regentem szczegóły związane z przygotowaniami do tychże.

Wszystkie działania przedsięwzięte przez Regenta muszą mieć i mają moje pełne poparcie. Nie widzę tutaj innej możliwości.

Pozwoliłem sobie na stopie prywatnej, jeszcze przed rozpoczęciem urlopu, wziąć udział w konkursie wiedzy o Królestwie Teutonii, którego główną nagrodą jest istotnie możliwość czasowego posługiwania się tytułem Króla Teutonii.
Takie pozytywne działania mają na celu pewne przełamanie lodów i poprawę wizerunku Dreamlandu zagranicą i tak należy je postrzegać.
Awatar użytkownika
Aleksander
Kontakt:

Chamberlain pisze: 25 lip 2020, 15:50
الوـس pisze: 25 lip 2020, 13:30 Liczę również, iż wśród przybyłych gości znajdzie się także JKM Filip I Gryf.
Czy należy to rozumieć jaką próbę odmrożenia stosunków z Księstwem Sarmacji?
Raczej jako próbe détente. Nie jest wykluczone, że w niedającej się obecnie przewidzieć perspektywie czasowej doszłoby do ocieplenia relacji z Grodziskiem. Tym niemniej, jak mawiają starożytni Ciprofloksjanie, marsz o długości tysiąca kopaczy zaczyna się od postawienia pierwszego kroku.
(-) Alexander, r.s.
Awatar użytkownika
Chamberlain
obywatel
Kontakt:

Maciej II pisze: 25 lip 2020, 16:08 Pozwoliłem sobie na stopie prywatnej, jeszcze przed rozpoczęciem urlopu, wziąć udział w konkursie wiedzy o Królestwie Teutonii, którego główną nagrodą jest istotnie możliwość czasowego posługiwania się tytułem Króla Teutonii.
Można wiedzieć, z jakim skutkiem? :)
الوـس pisze: 25 lip 2020, 18:33 Raczej jako próbe détente. Nie jest wykluczone, że w niedającej się obecnie przewidzieć perspektywie czasowej doszłoby do ocieplenia relacji z Grodziskiem.
Skoro Awara już nasza, ewentualne ocieplenie polegałoby chyba na wpuszczeniu turystów z północy?
Awatar użytkownika
Aleksander
Kontakt:

Szanowni Państwo,

zgodnie z zapowiedzią, przedstawiam projekt zaproszenia na sobotnie obchody. W zamierzeniu ma być to uroczystość prosta, na którą zapraszać będziemy bezpośrednio my - Dreamlandczycy. Nie chcę robić oficjalnej listy gości, gdyż w ten sposób kogoś zawsze się pominie, być może kogoś urazi. Jestem za to przekonany, iż w obecnym formacie obchody będą szansą. Na poznanie nowych mikronautów i państw, z których pochodzą, ale także i szansą na ocieplenie lub poprawienie relacji, które dotychczas nie były najlepsze. Dlatego wszystkich zainteresowanych gorąco zachęcam. Jeżeli macie jakieś kontakty z innymi mikronacjami, bywacie gdzieś, albo nawet tam jesteście, to nie wahajcie się przekazać naszego zaproszenia.

Obrazek

http://odwilz.dreamland.net.pl/zapro.png
(-) Alexander, r.s.
Awatar użytkownika
Chamberlain
obywatel
Kontakt:

Wydaje mi się, że w naszej tradycji nie było dotąd prób celebrowania "dnia niepodległości", lecz po prostu kolejnej rocznicy powstania państwa. To kalka z reala; w sensie ścisłym o dniu niedpodległości można mówić chyba jednie w Bialenii czy - bo ja wiem? - w Wandystanie?
Awatar użytkownika
Aleksander
Kontakt:

Myślałem nad tym. Na początku bezrefleksyjnie przyjęliśmy dzień niepodległości i dopiero po uwadze markiza zwróciłem uwagę na ten fakt. Wydaje mi się jednak, iż dzień niepodległości w szerokim znaczeniu odnieść można, przynajmniej w tradycji kulturowej języka polskiego, do ogólnie świętowanej państwowości. Zasadniczo większość realnych państw świętuje swoją niepodległość, którą uzyskało od innego państwa. Wydaje mi się jednak, że przy takim rozumieniu niepodległości, to i Dreamland powstając ogłosił swoją niepodległość. Ot, chociażby od nudy i sztampy istniejącego wówczas reala.
(-) Alexander, r.s.
Awatar użytkownika
Chamberlain
obywatel
Kontakt:

الوـس pisze: 27 lip 2020, 16:19 Wydaje mi się jednak, że przy takim rozumieniu niepodległości, to i Dreamland powstając ogłosił swoją niepodległość. Ot, chociażby od nudy i sztampy istniejącego wówczas reala.
Czuję silny wewnętrzny opór wobec takiego argumentu, ale widzę, że pisane to było z serca, więc zasrzeżenie wycofuję.
Awatar użytkownika
Алоиз Нишемангоҳ
Numer GG: 4917991
NIM: 732103
Kontakt:

Post autor: Алоиз Нишемангоҳ »

W imieniu własnym, w imieniu Drogiego Lidera, a także w imieniu Ludu Pracującego Miast i Wsi, winszuję Waszej Królewskiej Wysokości objęcia regencji w Królestwie Dreamlandu.

Doprawdy, sympatycznym ciepłem napełnia mnie lektura słów Jego Królewskiej Mości o jednym z najstarszych i najwytrwalszych mieszkańców Dreamlandu, gdy pamiętam jeszcze dobrze czasy, kiedy przyłożyłem chyba nieco palec do przeprowadzki Jego Królewskiej Wysokości, wysyłając liczne zrzuty ekranu z forum Królestwa. Zdawać by się mogło, że było to tak niedawno, a w naszych mikronacyjnych realiach to jednak faktycznie wieki!

Cieszą słowa o budowaniu mostów – pokój i współpraca to wartości, którymi również Mandragorat Wandystanu kieruje się w polityce zagranicznej. Zgodność priorytetów z pewnością przełoży się na pogłębienie naszej tradycyjnie dobrej i przyjacielskiej współpracy.

Wypierdalać!
ppłk Alojzy Pupka
Awatar użytkownika
Алоиз Нишемангоҳ
Numer GG: 4917991
NIM: 732103
Kontakt:

Post autor: Алоиз Нишемангоҳ »

Chamberlain pisze: 27 lip 2020, 10:18 w sensie ścisłym o dniu niedpodległości można mówić chyba jednie w Bialenii czy - bo ja wiem? - w Wandystanie?[/justify]
Owszem, jak najbardziej można mówić w tym sensie o pewnych wydarzeniach w historii Mandragoratu, choć osobiście skłaniałbym się do stanowiska, że jednak w najmniejszym stopniu o grudniu 2004.
ppłk Alojzy Pupka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Polityka”