zgodnie z wydanym przez Jego Królewską Mość dekretem, mam przyjemność zainaugurować prace Parlamentu Królestwa zorganizowanego zgodnie z nową Konstytucją. Z mocy prawa w skład parlamentu weszli uczestnicy głosowań Konstytuanty Królestwa. Nie wpisałem na listę członków markiza Orańskiego-Nassau, który oddał głosy spóźnione, jednak mam nadzieję, że wkrótce do nas dołączy.
Stają przed nami dwa podstawowe zadania. Po pierwsze: przedstawić Królowi kandydata na Pierwszego Ministra. Powołanie rządu w normalnym trybie będzie oznaczało przywrócenie prawidłowego funkcjonowania państwa po długim kryzysie ostatnich tygodni. Po drugie: wyłonić Marszałka Parlamentu Królestwa. Stanowisko to objąłem z mocy dekretu, jako dotychczasowy Marszałek Królewski. Zasadą jednak jest wybór marszałka przez sam parlament, toteż zamierzam uważać swoje urzędowanie za tymczasowe i podejmę odpowiednie czynności w celu obsadzenia tego stanowiska we właściwym trybie. Mam nadzieję, że ktoś z Was zechce się podjąć przewodniczenia temu gronu.