[Wykład] Odznaczenia - ważne wyróżnienia czy strata czasu

Chleb i igrzyska, dywagacje na tematy sportu i kultury.
Andrzej Fryderyk
NIM:
Kontakt:

Re: [Wykład] Odznaczenia - ważne wyróżnienia czy strata czasu

Post autor: Andrzej Fryderyk »

aństwa mikroświata na różny sposób rozumieją sens nadawania odznaczeń. Co za tym idzie, w różny sposób są one realizowane. W moim wykładzie, jako przykład, skupię się jednak na odznaczeniach nadawanych przez Księstwo Sarmacji, a także Królestwo Teutonii za mojego panowania.

W mojej ocenie, odznaczenia w mikronacjach obecnie pełnią rolę osiągnięć (ang. achievement) znanych dobrze ze współczesnych gier. Podstawową różnica jaka odróżnia typowe growe osiągnięcie od mikronacyjnego odznaczenia, jest uznaniowość tego drugiego. Podczas gdy warunki zdobycia osiągnięcia są z góry określone, w przypadku odznaczeń jego nadanie zależy od woli organu nadającego, tylko ramowo ograniczone tematyką odznaczenia. Co za tym idzie, oprócz nadania odznaczenia, odznaczenie może być odbierane - czegoś takiego praktycznie nie uświadczymy w osiągnięciach.

Przy okazji warty nadmienienia jest fakt, że podobieństwo tych dwóch form nagradzania "gracza", zostało już zauważone chociażby w Księstwie Sarmacji i zostało to rozwinięte i zaadaptowane. Dla przykładu: niektóre odznaczenia wymagają uzyskania określonej ilości tzw. "serc" - polubień - pod wypowiedziami w zadanym czasie. Kryteria otrzymania takiej nagrody było więc jasno sprecyzowane i nie był tu już obecny czynnik osobowy podczas nadania.

Gdy jednak już opowiedziałem o potencjalnej roli odznaczeń w mikronacjach, warto nadmienić stan obecny. Tutaj zauważyłem, że Księstwo Sarmacji, ma niezwykle usystematyzowaną tradycję nadawania odznaczeń - odbywają się cyklicznie 3-4 razy do roku, a raz do roku nadawano wyższe rangą ordery, gdzie podczas jednego takiego wydarzenia nadawane jest często ponad 100 wyróżnień. Zdarzają się oczywiście nadania specjalnie, nie związane z żadnymi zdarzeniami cyklicznymi, jednakże istotne jest to, że jest to niemalże pewne, że w danym czasie odznaczenia będą nadane. Podobne założenia przyjęła również Teutonia, wręczając państwowe wyróżnienia raz do roku. Jest to istotne, gdyż wedle mojej wiedzy, większość państw nie posiada takiej systematyczności, bądź nadania nie mają tak szerokiego charakteru.

Tutaj przechodzimy dynamicznie do chyba najważniejszego punktu wykładu. Albowiem po co nam w ogóle są te odznaczenia. Co one dają i jaki mają wpływ? Nie bez przyczyny dokonałem wcześniej porównania do osiągnięć w grach, ponieważ pytanie pozostaje wciąż aktualne. Temat ten jest niezwykle szeroki, a rozważania na ten temat mogłyby z powodzeniem być przedmiotem realnej pracy naukowej, zatem pozwolę dokonać sobie jego pewnego spłaszczenia. A zatem – osiągnięcia nie dają nic materialnego. Odznaczenia, będące ich mikronacyjnym odpowiednikiem, mają również taką rolę. Po co więc one są?

Są one pamiątką. Trofeum kolekcjonerskim. Mogą dodawać o prestiżu osoby, które je posiada, być świadectwem wykonanej pracy dla idei mikronacyjnej. Do każdej z tych ról można przypisać różne cechy, jakie powinny odznaczenia posiadać
Pamiątka – powinny powinny być unikalne, przywoływać ważne wydarzenia w mikronacjach, powinno wiązać się z konkretnymi działaniami. Powinny być przedstawione ze sobą, tworząc pamiątkową galerię.
Trofeum – powinny być unikalne, trudne do zdobycia. Powinny być zebrane i zaprezentowane wraz z tymi, których nie udało się uzyskać.
Prestiż – powinny być unikalne, trudne do zdobycia, przywoływać konkretne działania dla Mikronacji. Powinny być prezentowane publicznie.

Jak można zauważyć, według mnie czynnikiem wspólnym jest unikalność. Każda z funkcji wymaga również innego sposobu ich prezentacji. Co uważam za istotne – choć niektóre wymogi wydają się wykluczające, poszczególne funkcje odznaczeń może współistnieć. W mojej ocenie Sarmacja wykorzystuje przede wszystkim rolę prestiżu, z pewnym udziałem roli pamiątki. Odznaczenia są w Sarmacji prezentowane publicznie, widoczne od razu po wejściu na czyjś profil. Ich duża ilość bez wątpienia świadczy o długotrwałym zaangażowaniu w życie Sarmacji i jej samorządów, a te najwyższe świadczą o tych najwybitniejszych zasługach. Oznaczenia te tworzą pewną galerię, przypominającą o naszych zasługach w poszczególnych epizodach mikronacyjnej działalności.

Jednakże jak wspomniałem uważam, że funkcja pamiątkowa jest według mnie spełniona tylko częściowo. Jest to związane ze zjawiskiem inflacji, dość powszechnym w Księstwie Sarmacji. Inflacja kojarzy się głównie z kwestiami pieniężnymi, ja mam jednak na myśli sytuację nadmiarowej ilości odznaczeń. Jak wspomniano powyżej, jedno nadanie w roku potrafi przynieść ponad 100 odznaczeń. Przy założeniu trzech dużych nadań w roku, to w perspektywie kilku lat ilości odznaczeń idą w tysiące, a dla poszczególnych osób, nadany odznaczenie to kolejny numerek w ich profilu, zupełnie nieprzystający do roli jakiejkolwiek pamiątki, bardziej przypominając właśnie dodając prestiżu, czy być pewnego rodzaju trofeum.

Jako Król Teutonii zauważałem problem inflacji, kierując się poglądami, iż mikronacje są miejscem przede wszystkim sentymentalnym, zdecydowałem się na krok niepraktykowany w Sarmacji. Pragnąłem, by każde odznaczenie jakie nadaję, od tych najniższych, po te najwyższe, były w pewien sposób indywidualnym wydarzeniem. Dlatego też oprócz nadania, zacząłem praktykować uroczyste wręczanie odznaczeń. Oprócz samego faktu nadania, każde odznaczenie było opatrzone kilkudaniowym komentarzem w uznaniu jakich zasług było one nadane, wygłaszane podczas uroczystości na żywo, bądź wkrótce po niej. Relacja z nadawania odznaczeń była publicznie dostępna w Królestwie.

Tak indywidualne podejście do sprawy powodowało, że proces przygotowywaczy do nadawania odznaczeń z kilku godzin, rozciągał się do kilku dni, wymuszając na indywidualne podejście do każdego odznaczenia, rozważenia jego zasadności, a po twierdzącej odpowiedzi – spisania indywidualnego opisu dla odznaczonego. Po całym procesie należało sporządzić czytelny spis odznaczeń, wraz z komentarzem. Nieraz, po kilku godzinach pracy nad takowymi nadaniami, zmęczony zadawałem sobie pytanie, czemu to robię. W końcu i tak wyłącznie pojedyncze osoby będą zainteresowane, czemu takie odznaczenie dostały. Powtarzałem sobie wtedy jednak, że ważne jest to, by każde takie nadanie dla jednostek, poszczególnych obywateli czymś wyjątkowym. Pamiątką, za docenienie poszczególnych zasług, zachętą do kontynuowania działania, a nie zwykłą codziennością.

Dlatego stoję w przekonaniu… Że warto wkładać pracę, aby z pozoru rzeczy masowe, będące tradycją, mogły się stać wyjątkowe, dla osoby, która ich doświadczyła. Bo to właśnie ten sentyment trzyma nas przy budowaniu państw, które tworzymy.

Kończąc swój wykład zapraszam do opowiedzenia przez jego słuchaczy własnych doświadczeń, przemyśleń związanych z poruszanymi zagadnieniami. Jak wygląda sytuacja odznaczeń w Waszych krajach? Czy kierunek odznaczenie w mikronacji a osiągnięcie w grze to dobre porównanie, bądź kierunek, w którym należy podążać? Czy warto personalizować nadania odznaczeń, przypisywać do konkretnych zasług? Gdzie jest granica pomiędzy chęcią docenienia zasług, a inflacją odznaczeń? Zachęcam do wyrażania poglądów.

Wykład przeprowadził Andrzej Fryderyk z Cesarskiego Domu Harmeliuszowsko-Hergolienowego, Król–Senior Teutonii.
Awatar użytkownika
Baldwin
urzędnik dworski
NIM: 318196
Kontakt:

Post autor: Baldwin »

Bardzo dziękuję WKW za wygłoszenie prelekcji, cieszę się, że w ogóle zgodziliście się dać pokaż swej wiedzy. Zachęcam przy okazji do aktywności, tyle wykładów zostało wygłoszonych, tylko komentować.

Teraz po krótce przejdę do treści, nad kwestią specyfiki odznaczeń nie zastanawiałem się nawet, bo nie było czasu, istnieje jednak u nas tradycja nadawania orderów w rocznicę powstania Królestwa, czyli 1 sierpnia, król wtedy w uroczystym dokumencie informuje naród o nadaniu odznaczeń dla zasłużonych i tytułów szlacheckich.
Andrzej Fryderyk pisze: 3 lis 2018, 17:40 Co za tym idzie, oprócz nadania odznaczenia, odznaczenie może być odbierane - czegoś takiego praktycznie nie uświadczymy w osiągnięciac
A jak to było w Sarmacji, zdarzyło się u was kiedyś takie odebranie komuś odznaczeń?
Andrzej Fryderyk pisze: 3 lis 2018, 17:40 Dlatego stoję w przekonaniu… Że warto wkładać pracę, aby z pozoru rzeczy masowe, będące tradycją, mogły się stać wyjątkowe, dla osoby, która ich doświadczyła. Bo to właśnie ten sentyment trzyma nas przy budowaniu państw, które tworzymy.
Takie właśnie powinno być podejście władzy...
Andrzej Fryderyk
NIM:
Kontakt:

Post autor: Andrzej Fryderyk »

Florian von Stettin pisze: 3 lis 2018, 18:33 Teraz po krótce przejdę do treści, nad kwestią specyfiki odznaczeń nie zastanawiałem się nawet, bo nie było czasu, istnieje jednak u nas tradycja nadawania orderów w rocznicę powstania Królestwa, czyli 1 sierpnia, król wtedy w uroczystym dokumencie informuje naród o nadaniu odznaczeń dla zasłużonych i tytułów szlacheckich.
Spodziewam się, że mało kto z tych, który nie zajmuje się ich nadawaniem, zastanawia się nad tym głębiej. A moim zdaniem niesłusznie! W mojej ocenie mikronacje, nadając odznaczenia, wyprzedziły tym trendy internetowe. Być może warto zastanowić się nad rozwinięciem ich koncepcji?
Florian von Stettin pisze: 3 lis 2018, 18:33 A jak to było w Sarmacji, zdarzyło się u was kiedyś takie odebranie komuś odznaczeń?
Przyznam, że w czasach nowoczesnych – nie. Zdarzało się to jednak w czasach panowania JKW Piotra Mikołaja. Jedno z nich było związane chociażby z wydarzeniami związanej z dążeniami secesyjnymi części Teutończyków w maju 2006 roku. Ponadto sam byłem przekonywany do odebrania odznaczeń jednemu z członków teutońskiej społeczności – oczywiście nieskutecznie.
Florian von Stettin pisze: 3 lis 2018, 18:33 Takie właśnie powinno być podejście władzy...
Dziękuję!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sport i kultura”