Unia z Wandystanem

Powiększanie wspólnego dobra, walki o władzę. Esencja dreamlandzkiego życia.
Awatar użytkownika
Chamberlain
obywatel
Numer GG: 62994040
NIM: 866253
Kontakt:

Unia z Wandystanem

Post autor: Chamberlain »

Zapytam w tym miejscu, by nie wdawać się w ociężałą procedurę interpelacji lordowskiej i nie narażać na los zapytania Daniela von Witta (swoją drogą - skandal). Jaki jest status negocjacji KD-MW w sprawie ewentualnej unii państwowej?

Była o tym mowa krótko po koronacji JKM Karoliny Aleksandry, dyskusje miałyby być zaawansowane, a dodatkowym katalizatorem wydawał się fakt, że ministrem w Rządzie Królewskim został prezydent Wandystanu towarzysz Jezus Ipanienko. Tymczasem ze szczątkowych komunikatów Premiera w sprawie polityki zagranicznej wynika raczej niewiele i wszystko wskazuje na to, że zabraknie kadencji, by sprawę doprowadzić do jakiegokolwiek finału. Wydaje się, że sprawę można rozstrzygnąć w ciągu jednego posiedzenia. Na czym stanęło? Czy przeszkodą są jakieś tarcia towarzyskie, nieudolność negocjatorów, ospałość królowej czy coś poważniejszego? Myślę, że zasługujemy na szczerą wypowiedź.
- - William diuk Chamberlain-Schlesinger
- - [Margrabia Inselburga]
Awatar użytkownika
JPII vel Andrzej RE
obywatel
NIM: 283468
Kontakt:

Re: Unia z Wandystanem

Post autor: JPII vel Andrzej RE »

Dyskusje przebiegają w przyjacielskiej atmosferze pełnej wzajemnego szacunku. Aktualnie strona wandejska analizuje propozycję traktatu ze strony dreamlandzkiej. Szczegóły wkrótce.
Jezus Pedeal Ipanienko-Ingawaar vel Andreas Rex Emeritus
Awatar użytkownika
Chamberlain
obywatel
Numer GG: 62994040
NIM: 866253
Kontakt:

Post autor: Chamberlain »

Ale wciąż mówimy o unii czy tylko o "zacieśnieniu stosunków", o czym mowa w komunikacie Premiera? Wspólny system gospodarczy, zintegrowane forum? To dość istotne informacje. Dobrze byłoby przedstawić tu kilka ogólnych założeń, by obywatele nie zostali tradycyjnie postawieni przed faktem dokonanym i potraktowani jak worki mąki.
- - William diuk Chamberlain-Schlesinger
- - [Margrabia Inselburga]
Awatar użytkownika
JPII vel Andrzej RE
obywatel
Kontakt:

Myślę, że o tym powinna Dreamlandczyków poinformować strona dreamlandzka. Nie chcę podawać nic bardziej szczegółowego, bo formalnie nie jestem stroną rozmów (z własnej inicjatywy).
Awatar użytkownika
Fryderyk Orański-Nassau
obywatel
NIM: 132626
Herb: c08.gif
Kontakt:

Post autor: Fryderyk Orański-Nassau »

Generalnie na początku stroną reprezentującą Mandagorat na początku miał być tow. Ipanienko, jednak po dołączeniu do rządu stwierdził, że byłoby to ogólnie mówiąc "nieokej", żeby był po obu stronach barykady, więc miał się pojawić nowy reprezentant.

Tutaj nie było to zwłoką naszą, lecz MW. Obecnie został przedstawiony projekt traktatu o współdzieleniu forum i na ustosunkowanie się MW właśnie czekamy. Myślę, że jest w miarę konkretnie.
(-) Fryderyk Karol Albert książę Orański-Nassau OOII ONZII
Książę Flores
"Pochlebiamy sobie patrząc na Sarmację, że zobaczcie; oni są prymitywni, a my wysublimowani. Ale wysublimowany autyzm nadal pozostaje autyzmem."JKW Aleksander, 2 października 2017 r.
"Może ten słynny dreamlandzki neoprymitywizm wcale nie jest taki zły?"
JKW Maciej II vel Helmut Pohl, 7 lutego 2019 r.

Obrazek
Awatar użytkownika
JPII vel Andrzej RE
obywatel
Kontakt:

Jako osoba niezwiązana z procesem nie mogę potwierdzić ww. informacji, jak również nie mogę im zaprzeczyć.
Awatar użytkownika
Alatriste
NIM:
Kontakt:

Post autor: Alatriste »

ישו pisze:Jako osoba niezwiązana z procesem nie mogę potwierdzić ww. informacji, jak również nie mogę im zaprzeczyć.
W skrócie KMWTW. :)
(-) Adrien Eryk Esjar Józef Alatriste
Jarl Republiki Eislarskiej
Księstwo Skytji - Republika Eislarska
Awatar użytkownika
Torkan Ingawaar
obywatel
NIM: 156339
Kontakt:

Post autor: Torkan Ingawaar »

nie narażać na los zapytania Daniela von Witta (swoją drogą - skandal)
Swoją drogą - co w tym skandalicznego? Obecne regulacje nie precyzują, ile czasu członkowie Rządu Królewskiego mają na reakcję. Tow. Ipanienko z własnej inicjatywy zadeklarował, w jakim maksymalnym terminie będzie w stanie udzielić odpowiedzi na interpelację, tak, aby petent nie czuł się przez ministra zignorowany. Bardzo profesjonalna i godna pochwały praktyka.
(–) Torkan Ingawaar (ᑐᕐᑳᓐ ᐃᖓᕚᕐ)
Obrazek
Awatar użytkownika
RomanoPorfavor
NIM:
Kontakt:

Post autor: RomanoPorfavor »

ᑐᕐᑳᓐ ᐃᖓᕚᕐ pisze:Swoją drogą - co w tym skandalicznego? Obecne regulacje nie precyzują, ile czasu członkowie Rządu Królewskiego mają na reakcję.
Precyzują. Zgodnie z art. 6a Karty Konstytucyjnej czas na odpowiedź to 14 dni. Termin zatem kończy się w dniu jutrzejszym. Nie widzę więc powodu, aby oburzać się przed jego upłynięciem.
/-/ ppłk bryg. kontr. Benedictus Juan Maximiliano Romano de Malagretta y Pigafieta da Cano del Porfavor
vel Prezerwatyw Tradycja Radziecki (MW) vel Mubarak Zprzcz (ŚKW)
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Numer GG: 41404078
NIM: 877416
Kontakt:

Post autor: Daniel von Witt »

Jakie traktaty są obecnie negocjowane? Co jest ich przedmiotem?

(-) Daniel von Witt
Awatar użytkownika
RomanoPorfavor
NIM:
Kontakt:

Post autor: RomanoPorfavor »

Chamberlain pisze:
Ale wciąż mówimy o unii czy tylko o "zacieśnieniu stosunków", o czym mowa w komunikacie Premiera? Wspólny system gospodarczy, zintegrowane forum? To dość istotne informacje. Dobrze byłoby przedstawić tu kilka ogólnych założeń, by obywatele nie zostali tradycyjnie postawieni przed faktem dokonanym i potraktowani jak worki mąki.
Towarzyszu,

Ze strony Królestwa Dreamlandu podstawowym założeniem jest przede wszystkim dobra wola i chęć zacieśniania stosunków. Raczej nie będzie zaskoczeniem, że punktem wyjściowym obecnych rozmów jest wspólna przestrzeń publiczna (jedno forum) i brak zastrzeżeń dla podwójnych obywatelstwa (analogicznie jak w przypadku Elderlandu). Jednocześnie, biorąc pod uwagę dotychczasowe, zazwyczaj negatywne doświadczenia Mandragoratu z różnymi uniami politycznymi, to nasza strona jest ostrożna w kwestii wychodzenia z takimi postulatami do wandejskich partnerów - choć jeżeli byłaby z tej strony wola, to jesteśmy otwarci i na takie rozmowy.

Sensownym wydaje mi się podejście ewolucyjne, gdzie zacieśnienie stosunków będzie stopniowe, a społeczeństwa będą miały czas aby na bieżąco oceniać sytuację i podejmować dalsze decyzje.
/-/ ppłk bryg. kontr. Benedictus Juan Maximiliano Romano de Malagretta y Pigafieta da Cano del Porfavor
vel Prezerwatyw Tradycja Radziecki (MW) vel Mubarak Zprzcz (ŚKW)
Awatar użytkownika
Aleksander
członek Rządu Królewskiego
NIM: 435954
Herb: a13
Kontakt:

Post autor: Aleksander »

PTR pisze:
ᑐᕐᑳᓐ ᐃᖓᕚᕐ pisze:Swoją drogą - co w tym skandalicznego? Obecne regulacje nie precyzują, ile czasu członkowie Rządu Królewskiego mają na reakcję.
Precyzują. Zgodnie z art. 6a Karty Konstytucyjnej czas na odpowiedź to 14 dni. Termin zatem kończy się w dniu jutrzejszym. Nie widzę więc powodu, aby oburzać się przed jego upłynięciem.
No jak to? Przecież drobny polski geszefciarz musi mieć na już, bo on hurr-durr płaci podatki (tak jakby inni ich nie płacili) i utrzymuje urzędników (inna sprawa, że jego podatków za cały rok nie starczyłoby na jedną wypłatę). A termin, to jest dla pana, panie młodszy, a nie dla nie, bo ja jestę przedsiembiorcom. Solom tyj ziemi.
(-) Alexander, r.s.
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

Czy sprawa unii dotyczy tylko udostępnienia forum?

(-) Daniel von Witt
Awatar użytkownika
Karolina Aleksandra
król-senior
NIM: 430209
Herb: k14
Kontakt:

Post autor: Karolina Aleksandra »

Daniel von Witt pisze:
Czy sprawa unii dotyczy tylko udostępnienia forum?

Na razie prawdopodobnie tak. Całość przeciągnęła się w czasie z powodu lekkiego zaspania rewolucyjnego zapału Towarzyszy z Mandragoratu, ale wierzę, że integracja forów jest dobrym punktem wyjścia do dalszych rozmów o statusie prawnym po pewnego rodzaju okresie testowym wspólnej egzystencji.

(—) Karolina Aleksandra
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

Wandystan zamiast Elderlandu. Fajna wymiana ;) Unia w sprawie forum <3 Czy Komitet Spraw Zagranicznych serio stara się ugrać jak najwięcej? Niby Wandystan taki zaprzyjaźniony, a boi się unii politycznej. Bo to na co się zanosi, to Torkan nazwałby hmm... pasożytnictwem? Może być śmieszniej? :D

(-) Daniel von Witt
Awatar użytkownika
JPII vel Andrzej RE
obywatel
Kontakt:

Ja tam chuja wiem o szczegółach negocjacji, więc się nie wypowiadam. Czyżby doktor znał więcej szczegółów w tej sprawie ode mnie?
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

Czytam tylko co tu piszą, albo czego nie chcą pisać. Premier nabiera wody w usta na pytanie o przedmiot negocjowanych umów. Królowa pisze, że będzie jedna umowa - o forum. Mi się śmiać chce :D

(-) Daniel von Witt
Awatar użytkownika
Fryderyk Orański-Nassau
obywatel
NIM: 132626
Herb: c08.gif
Kontakt:

Post autor: Fryderyk Orański-Nassau »

Pragnę zauważyć, że akurat Premier w KSI nie uważał umniejszania roli Elderlandu za potrzebną, wskazaną, cokolwiek i jakiejś wojny przeciw niemu nie wytacza. W głównej mierze z Elderlandem walczy Torkan z jedną czy dwoma osobami. A WXM tylko im pomógł przez separację forów. KSZ nie uważa łączonego forum za coś złego, więc i nie oponuje przed sprowadzaniem na nie partnerów.(Zaznaczę, że tak uważam aka wydaje mi się tak. To nie żaden raport rządowy.)
(-) Fryderyk Karol Albert książę Orański-Nassau OOII ONZII
Książę Flores
"Pochlebiamy sobie patrząc na Sarmację, że zobaczcie; oni są prymitywni, a my wysublimowani. Ale wysublimowany autyzm nadal pozostaje autyzmem."JKW Aleksander, 2 października 2017 r.
"Może ten słynny dreamlandzki neoprymitywizm wcale nie jest taki zły?"
JKW Maciej II vel Helmut Pohl, 7 lutego 2019 r.

Obrazek
Awatar użytkownika
Otto von Teller
NIM:
Kontakt:

Post autor: Otto von Teller »

A jeżeli (hipotetycznie) Wandystan przejdzie na forum Dreamlandu, to co się stanie z Gierkiem? Tzn., jaki będzie status tego cudu myśli technicznej inżyniera Zwella?
(-) Otto von Teller
Pustkowia Winków
Awatar użytkownika
Aleksander
członek Rządu Królewskiego
NIM: 435954
Herb: a13
Kontakt:

Post autor: Aleksander »

Internują go w Zongyi.
(-) Alexander, r.s.