Tomasz von Habsburg pisze:Rozpocząłem od proponowanego przeze mnie modelu gospodarki centrealnie sterowanej dla Elderlandu, ale dalej (od
tego miejsca) przeważają informacje o systemie gospodarczym dla całej Wspólnoty Korony Ebruzów.
Fantastycznie. Nadal nie widzę związku wypowiedzi prywatnej osoby w Elderlandzie z projektem realizowanym formalnie przez ministerstwo Królestwa Dreamlandu. Czy naprawdę trzeba tłumaczyć Towarzyszowi takie oczywistości?
Specyfiką programów (system gospodarczy też nim jest) jest to, że można je rozwijać praktycznie nieustannie, więc część Pańskiej wypowiedzi "Wcześniej system pisał Yaqu i też nic z tego nie wyszło." jest bezsensu.
Wszystko można rozwijać nieustannie, ale istotne jest to co jest w praktyce. A w praktyce nie mamy obecnie jako Dreamland systemu gospodarczego.
Mógłby Pan te sposoby przekazać (to nie jest sarkazm ani tym podobne)? Jeżeli Pan zna jakiś sposób, to proszę dla dobra Królestwa Dreamlandu o tym powiedzieć.
Przy okazji najbliższych wyborów stanie się to niewątpliwie częścią programu wyborczego.
Miałem na myśli, że wartość pieniądza (również realnego) jest umowna i nie możliwe jest bawienie się w gospodarkę bez uznania, że Dream, mimo swej umowności, przedstawia jakąś wartość, co prowadzi do tego, że swój majątek w Dreamach chce się powiększać.
Obawiam się, że myli Towarzysz kolejność. Tym co jest potrzebne jako podstawa to praktyczna możliwość wykorzystania waluty, co z kolei budzi potrzebę jej gromadzenia, czyli nadaje mu wartość. Założenie, że z góry ktoś będzie chciał
PTR pisze:Okres wygłoszenia exposé był czasem mojego nigdzie niezapowiedzianego urlopu. :)
W systemie gospodarczym można już produkować, jeżeli ktoś chciałby zacząć go testować ze swojego konta, to proszę zgłosić to prywatną wiadomością.
Mówimy o gospodarce, która funkcjonuje, nie o testach.
PTR pisze:Przyjmijmy, że mój system jest w fazie "otwartej bety". :)
W takim razie najlepiej byłoby, aby Towarzysz przedstawił dokumentację tego systemu, tj. konkretny zaprojektowany - i jak rozumiem już wykonany, skoro to beta - schemat produkcji, przepływu pieniądza i towarów, założenia co do produkcji (z konkretnymi liczbami, współczynnikami itd.).
Mam wizję, że Dreamland ma gospodarkę otwartą - każdy może stworzyć własny produkt i go sprzedawać, jeżeli pojawi się na niego zapotrzebowanie. Oczywiście musiałyby istnieć sektory szczególnego zainteresowania władz państwowych, które potrzebowałyby pewnych produktów do realizacji swoich celów (np. beton do budowy dróg).
To jest tak absurdalnie niekonkretne, że aż żal to komentować. Proszę się przygotować i przyjść z konkretnym opisem, zamiast się kompromitować.
System piszę na komputerze, komputer trzymam na biurku. :) Poza tym - od czasu zeszłego roku dosyć dużo się nauczyłem.
He, he. Minister śmieszek się znalazł. Rozumiem, że jak na koniec kadencji okaże się że nic Towarzysz nie wypuścił konkretnego, to tęż będzie Towarzysz wypuszczał tego typu suche żarciki?
/-/ ppłk bryg. kontr. Benedictus Juan Maximiliano Romano de Malagretta y Pigafieta da Cano del Porfavor
vel Prezerwatyw Tradycja Radziecki (MW) vel Mubarak Zprzcz (ŚKW)