Co powinien mieć nowy skrypt CBD?
Co powinien mieć nowy skrypt CBD?
Jak wszyscy wiedzą, CBD w tej chwili działa umiarkowanie. Zdarzają się zagubione przelewy i inne tego typu przyjemnostki.
Jako, że mam trochę więcej czasu i ochotę coś zrobić, zacząłem eksperymentować i chyba jestem na dobrej drodze. W związku z tym, pytanie do Was. Co, poza oczywiście działaniem, powinien mieć nowy CBD?
Zidentyfikowane przeze mnie podstawowe historyjki użytkownika:
* Użytkownik widzi listę swoich kont
* Użytkownik widzi historię przelewów na swoim koncie
* Użytkownik może dokonać przelewu.
Jakieś marzenia, chęci co do tego, co poza tym?
Jako, że mam trochę więcej czasu i ochotę coś zrobić, zacząłem eksperymentować i chyba jestem na dobrej drodze. W związku z tym, pytanie do Was. Co, poza oczywiście działaniem, powinien mieć nowy CBD?
Zidentyfikowane przeze mnie podstawowe historyjki użytkownika:
* Użytkownik widzi listę swoich kont
* Użytkownik widzi historię przelewów na swoim koncie
* Użytkownik może dokonać przelewu.
Jakieś marzenia, chęci co do tego, co poza tym?
Mat Max von Salvepol
Daniel von Witt pisze: ↑13 sty 2019, 02:15 Liczy się adrenalinka xD i na tym może już poprzrstane, chociaż głowa pełna jest myśli tym, co tu poruszone zostało nie mówiąc już nawet o tym, co zakryte.
- Fryderyk Orański-Nassau
- obywatel
- NIM: 132626
- Herb: c08.gif
- Kontakt:
Re: Co powinien mieć nowy skrypt CBD?
Naliczanie oprocentowań według danych wprowadzanych przez Prezesa Rady Pieniężnej bądź przez KSI na jego wniosek to na pewno. Oprócz tego nie wiem czy CBD ma własne konto, ale warto byłoby, aby miało i mogło ono wypłacać kredyty na określonych zasadach. Oczywiście poprawa dotychczasowych błędów.
(-) Fryderyk Karol Albert książę Orański-Nassau OOII ONZII
Książę Flores
"Pochlebiamy sobie patrząc na Sarmację, że zobaczcie; oni są prymitywni, a my wysublimowani. Ale wysublimowany autyzm nadal pozostaje autyzmem."JKW Aleksander, 2 października 2017 r.
"Może ten słynny dreamlandzki neoprymitywizm wcale nie jest taki zły?"
JKW Maciej II vel Helmut Pohl, 7 lutego 2019 r.

Książę Flores
"Pochlebiamy sobie patrząc na Sarmację, że zobaczcie; oni są prymitywni, a my wysublimowani. Ale wysublimowany autyzm nadal pozostaje autyzmem."JKW Aleksander, 2 października 2017 r.
- Torkan Ingawaar
- obywatel
- NIM: 156339
- Kontakt:
Ja bym chciał, żeby wszystkie rachunki były jawne w tym sensie, że każdy widziałby, ile pieniędzy ma dany mieszkaniec.
(–) Torkan Ingawaar (ᑐᕐᑳᓐ ᐃᖓᕚᕐ)

- obywatel
- Kontakt:
Myślę, że do tego trzeba byłoby jakiegoś głosowania, albo funkcji możliwości ukrycia. Ja nie mam nic przeciw, natomiast uważam, że jak ktoś nie ma chęci dzielenia się tym to nie powinien być zmuszany. Z drugiej strony byłoby to całkiem ciekawe.Torkan Ingawaar pisze:Ja bym chciał, żeby wszystkie rachunki były jawne w tym sensie, że każdy widziałby, ile pieniędzy ma dany mieszkaniec.
Książę Flores

Książę Flores
Takie rzeczy to przez parlament ;)Torkan Ingawaar pisze:Ja bym chciał, żeby wszystkie rachunki były jawne w tym sensie, że każdy widziałby, ile pieniędzy ma dany mieszkaniec.
Mat Max von Salvepol
Daniel von Witt pisze: ↑13 sty 2019, 02:15 Liczy się adrenalinka xD i na tym może już poprzrstane, chociaż głowa pełna jest myśli tym, co tu poruszone zostało nie mówiąc już nawet o tym, co zakryte.
- Aleksander
- członek Rządu Królewskiego
- NIM: 435954
- Herb: a13
- Kontakt:
http://cipronex.boo.pl/osoba.php?osoba=1Torkan Ingawaar pisze:Ja bym chciał, żeby wszystkie rachunki były jawne w tym sensie, że każdy widziałby, ile pieniędzy ma dany mieszkaniec.
http://cipronex.boo.pl/osoba.php?osoba=4
Wychodzi na to, że ja mam 1/3 obiegu gotówki na rachunku zachomikowaną :D
(-) Alexander, r.s.
A że się rusza w temacie, to pokażę. Fani czystego Bootstrapa będą zachwyceni. Zrobiłem dziś logowanie i listowanie mieszkańców, może jutro zabiorę się za faktyczny bank. Jak jeszcze ogarnę, jak to wrzucać sensownie na nasz hosting, to może jakąś testową wersję postawię do zabaw.
Mat Max von Salvepol
- Oskar ben Grozny Witt
- Numer GG: 42085982
- NIM: 423923
- Herb: o03
- Kontakt:
Te logowanie to przez Bootstrapa?
Chyba niee.
Chyba niee.
(—) Oskar wicehrabia ben Grozny Witt
(—) 오스카르 자작 벤 그로즈느 위트
- Hewret Monderski
- NIM:
- Kontakt:
Ja to uważam, że konto powinno być jedno.* Użytkownik widzi listę swoich kont
Użytkownik widzi listę swoich rachunków kilku rodzajów. ;)

Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości
Sensownie. Zaraz to lepiej wygląda.Hewret Faradobus pisze: Ja to uważam, że konto powinno być jedno.
Użytkownik widzi listę swoich rachunków kilku rodzajów. ;)
Mat Max von Salvepol
- Tannegard
- Król Dreamlandu i Scholandii
- NIM: 279138
- Kontakt:
Możliwość segregacji/sumowania przelewów pod względem np. miesiąca, może się przydać w kontekście prowadzenia działalności gospodarczej i nie tylko (pod warunkiem że kiedyś jakiś ruch pieniądza będzie w gospodarce).
Narzędziu do sprawnego przepisywania rachunków pod inny podmiot, bez potrzeby angażowania kogoś od systemu. A raczej żeby leżało to w gestii np. szefa banku centralnego. Unikniemy w ten sposób wielu pustych problemów w przyszłości. Myślę głównie o rachunkach czasowo obsługiwanych.
A co z rachunkami kredytowymi? W jaki sposób w tej chwili obsługiwane są kredyty, jeśli jakieś oczywiście były do tej pory? Też powinny jakieś być takie rachunki.
Możliwość zarządzania oprocentowaniem przez bank centralny, zarówno oprocentowaniem depozytów jak i kredytów. Wtedy otwieramy możliwości kierowania polityką pieniężną.
Tak, wiem - trochę nie na temat ;P Towarzysz PTR pewnie powiedziałby że mi peron odjeżdża.
Narzędziu do sprawnego przepisywania rachunków pod inny podmiot, bez potrzeby angażowania kogoś od systemu. A raczej żeby leżało to w gestii np. szefa banku centralnego. Unikniemy w ten sposób wielu pustych problemów w przyszłości. Myślę głównie o rachunkach czasowo obsługiwanych.
A co z rachunkami kredytowymi? W jaki sposób w tej chwili obsługiwane są kredyty, jeśli jakieś oczywiście były do tej pory? Też powinny jakieś być takie rachunki.
Możliwość zarządzania oprocentowaniem przez bank centralny, zarówno oprocentowaniem depozytów jak i kredytów. Wtedy otwieramy możliwości kierowania polityką pieniężną.
Tak, wiem - trochę nie na temat ;P Towarzysz PTR pewnie powiedziałby że mi peron odjeżdża.
- Aleksander
- członek Rządu Królewskiego
- NIM: 435954
- Herb: a13
- Kontakt:
Ja bym jeszcze wprowadził możliwość generowania list płac i puszczania przelewów. Szczególnie w kontekście wypłat z tytułu bycia lordem - jest to dość upierdliwe klepać kilkanaście przelewów.
(-) Alexander, r.s.
Widzę, że temat zażarł i pomysły są ;)
Na początek zapraszam do testowania skryptu, który odtwarza dotychczasowe funkcjonalności. http://test.dreamland.net.pl/
Logowanie normalnymi kontami z CRM według wczorajszych haseł. Jest to wersja testowa zrobiona z kopii zapasowej bazy - żadne transakcje nie mają odzwierciedlenia w rzeczywistym systemie! Dlatego tym bardziej zapraszam do psucia. Wnioski i pomysły proszę tutaj.
(Tak, wiem że nie wygląda...)
Znane problemy:
- Wrzucanie ułamków i "Pana Tadeusza" jako wartości przelewu to zły pomysł
- Nie implementowałem sekcji "konta udostępnione" - ktoś z tego korzysta?
Na początek zapraszam do testowania skryptu, który odtwarza dotychczasowe funkcjonalności. http://test.dreamland.net.pl/
Logowanie normalnymi kontami z CRM według wczorajszych haseł. Jest to wersja testowa zrobiona z kopii zapasowej bazy - żadne transakcje nie mają odzwierciedlenia w rzeczywistym systemie! Dlatego tym bardziej zapraszam do psucia. Wnioski i pomysły proszę tutaj.
(Tak, wiem że nie wygląda...)
Znane problemy:
- Wrzucanie ułamków i "Pana Tadeusza" jako wartości przelewu to zły pomysł
- Nie implementowałem sekcji "konta udostępnione" - ktoś z tego korzysta?
Mat Max von Salvepol
- Hewret Monderski
- NIM:
- Kontakt:
Ewentualnie umożliwić mieszkańcom zakładać własne banki, które to będą prowadzić rachunki (lokaty, kredyty, OKO, etc.), z wyjątkiem państwowych. Może doczekamy się SKOKu "Augustianina"?

Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości
- obywatel
- Kontakt:
Ja w zasadzie tylko jako Segali patrząc na stan gotówkowy Unii.matmax pisze: - Nie implementowałem sekcji "konta udostępnione" - ktoś z tego korzysta?
Książę Flores

Książę Flores
Ok, jakby mi ktoś mógł udostępnić jakieś konto w starym CBD to będę wdzięczny, żebym mógł podejrzeć, co tam trzeba zrobić. Oczywiście nie będę robił przelewów ;)Christian von Kluck pisze: Ja w zasadzie tylko jako Segali patrząc na stan gotówkowy Unii.
Mat Max von Salvepol
- Daniel von Witt
- Numer GG: 41404078
- NIM: 877416
- Kontakt:

W imieniu Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji chciałbym zgłosić możliwe funkcjonalności nowej bankowości, również odnosząc się do propozycji, które pojawiły się wyżej.
- Podział systemu bankowego na trzy panele: administratora, zarządzającego i klienta. Możliwe byłoby łączenie paneli w taki sposób: administrator + klient; zarządzający + klient. W tym poście odniosę się tylko do panelu klienta.
- Panel klienta mógłby zapewniać:
- dostęp do swojego podstawowego rachunku oraz rachunków przypisanych w CRIP;
- przeglądanie szczegółów rachunku, w których widniałby: numer, saldo, data założenia, historia rachunku;
- funkcje: (1) przeglądanie historii rachunku w podziale na przelewy przychodzące i wychodzące, w podziale na okresy (miesiąc, rok) oraz z opcją przy każdej pozycji w historii: "wyślij potwierdzenie przelewu" (po kliknięciu otrzymywalibyśmy maila, którego treść moglibyśmy wklejać np. w sądzie jako dowód uiszczenia opłaty sądowej lub gdziekolwiek indziej), (2) wykonywanie przelewów (podając kwotę, adresata - przez wyszukiwarkę, a nie jak dotąd - z pamięci, i tytuł przelewu), (3) ustawianie zlecenia stałego (podając kwotę, częstotliwość <miesiąc lub tydzień>, dzień przelewu według częstotliwości <dzień miesiąca lub dzień tygodnia w formie numeru>, tytuł oraz adresata - przez wyszukiwarkę), (4) kasowanie zlecenia stałego (przez kliknięcie ikonki "kasuj" na liście zleceń; zlecenie stałe kasowałoby się automatycznie, gdyby w dniu jego wykonania nie było na koncie wystarczających środków), (5) wzięcie kredytu i (6) założenie lokaty. Opcje 5 i 6 opiszę w chwili, jak wyślę tutaj szczegóły paneli administratora i zarządzającego. Opisane funkcje byłyby tak samo dostępne do każdego rachunku podporządkowanego danemu klientowi w CBD.
- Oświadczenie majątkowe - osoby zajmujące stanowiska państwowe powinny mieć ujawniane salda kont osobistych (włączane do ujawnienia przez administratora) - miejsce ujawnienia tych sald mogłoby się znajdować w CRM, lub jeżeli to "niewygodne" do wykonania to w CBD w jakiejś tabeli lub zakładce. Osoby niezajmujące żadnych funkcji nie byłyby zmuszane do składania takich oświadczeń majątkowych.
(-) Daniel ax. von Witt
Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji
Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji
- Daniel von Witt
- Kontakt:
W Unii Saudadzkiej stosunkowo często korzystamy z możliwości udostępniania kont. To praktyczne także na szczeblu rządowym, gdy mamy ministra i wiceministra a jedno konto ministerstwa lub rachunek Skarbu Królestwa, a np. Premiera i ministra, którzy mają nad tym pieczę. Uważam, że funkcja powinna zostać.
(-) Daniel ax. von Witt
(-) Daniel ax. von Witt
Da radę podrzucić dostęp do obojętnie jakiego konta, może być z 0D? Głównie po to, bym zerknął, jak to wygląda obecnie.Daniel von Witt pisze:W Unii Saudadzkiej stosunkowo często korzystamy z możliwości udostępniania kont. To praktyczne także na szczeblu rządowym, gdy mamy ministra i wiceministra a jedno konto ministerstwa lub rachunek Skarbu Królestwa, a np. Premiera i ministra, którzy mają nad tym pieczę. Uważam, że funkcja powinna zostać.
Mat Max von Salvepol
- Daniel von Witt
- Kontakt:
Przy czym co do oświadczeń majątkowych - byłaby to tylko opcja możliwa do użycia w systemie, ale zależna do użycia od obowiązującego prawa (czyli teoretycznie powinna ona zapewniać: dodawania wybranych kont do ujawniania, wszystkich do ujawniania lub żadnych - to, czy jakieś konta byłyby ujawniane, a jeśli tak to jakie zależałoby tylko od polityki danej ekipy rządzącej, niemniej taka opcja powinna być).
(-) Daniel ax. von Witt
(-) Daniel ax. von Witt