Kącik Nostalgiczny: Twój pierwszy telefon komórkowy

Strefa krwawej wolności. Można dostać pasem po głowie, można też się zrelaksować i porozmawiać o realu.
Awatar użytkownika
ABW
Numer GG: 47635658
NIM: 148603
Herb: a11
Kontakt:

Kącik Nostalgiczny: Twój pierwszy telefon komórkowy

Post autor: ABW »

Dzisiaj począłem przypominać sobie po grzebaniu w szafkach i otrzymaniu od szwagra Nokii 3510, jak to było z moją pierwszą komórką.

Moim pierwszym telefonem w 4 klasie podstawówki była Nokia 5110 (dokładnie taka jak na zdjęciu):

Obrazek

Mało co już pamiętam z tamtego okresu, ale wiem, że zawsze jak ktoś już z takich dzieciaków miał komórkę, to był lokalnym szpanerem. :) No i był na niej legendarny Snake :)

Później (2009?) przesiadłem się na coś jak na tamte czasy super-nowoczesnego (co ciekawe mój szwagier też go posiadał, ale jeszcze go wtedy nie znałem), a mianowicie na Sony Ericssona K800i:

Obrazek

Pełno gier java na nim można był zainstalować jak chociażby Asphalt 3, ale główną jego zaletą był aparat 3,2 megapikseli i technologią CyberShot, gdzie na tamte czasy mogłem normalnie czytać zdjęcia tekstu i były one bardzo wyraźne. Był nawet wbudowany edytor filmów wideo i dzwonków midi :) Bardzo praktyczny telefon, ale jakoś w pewnym momencie coś sie spieprzyło i zaczął się sam wyłączać, a naprawa wynosiła 300 zł (500 zł taki nowy). Miałem go chyba z 2 lata.

Potem przesiadłem się na gorszy standard od Sonego Ericssona, a mianowicie na Nokię 7230 (dokładnie taką ja na foto):

Obrazek

Bateria długo trzyma i jak na moje potrzeby wystarczająca. Telefon w rodzinie od 2010, ja go dostałem chyba w 2011 (nie pamiętam) Aparat już jest nieostry i popękały mi boczki plastikowe, ale razem ze szwagrem skleiłem klejem do plastiku i się trzymają (upadł kilka razy na beton i podłogę) Tyle lat minęło i ludzie już mają smartfony, a ja wciąż przy takiej Nokii zostałem :)

Po sprzątaniu u szwagra dostałem Nokię 3510 wspomnianą na początku:

Obrazek

Rocznik 2002. 6 lat nie była uruchamiana i ruszyła po naładowaniu z kopyta. Ze starości trzyma już tylko niecałe 2 dni, ale mam ją na wszelki wypadek.

A jakie Wy miewaliście telefony w przeszłości? :D
ObrazekObrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Fryderyk Orański-Nassau
obywatel
NIM: 132626
Herb: c08.gif
Kontakt:

Re: Kącik Nostalgiczny: Twój pierwszy telefon komórkowy

Post autor: Fryderyk Orański-Nassau »

trzy tysiące trzysta dziesiątka to jednak marzenie <3
(-) Fryderyk Karol Albert książę Orański-Nassau OOII ONZII
Książę Flores
"Pochlebiamy sobie patrząc na Sarmację, że zobaczcie; oni są prymitywni, a my wysublimowani. Ale wysublimowany autyzm nadal pozostaje autyzmem."JKW Aleksander, 2 października 2017 r.
"Może ten słynny dreamlandzki neoprymitywizm wcale nie jest taki zły?"
JKW Maciej II vel Helmut Pohl, 7 lutego 2019 r.

Obrazek
Kacper von Arpet Cha.
Numer GG: 0
NIM: 926525

Post autor: Kacper von Arpet Cha. »

pobrane.jpg
(7.61 KiB) Pobrany 94 razy
Wielki Patriarcha Suwerennego Bractwa Wielkiej Małpy Senior.Przyszły WP BRWM. Przyszły Zarządca Kancelari BRWM. Założyciel Suwerennego Bractwa Wielkiej Małpy .Pretendent do marionetkowego tronu Księstwa Sarmacji . Książę Furlandii i Luindoru.
Awatar użytkownika
David de Korsei
NIM: 316309
Kontakt:

Post autor: David de Korsei »

Zdecydowanie stare telefony, pod względem baterii i wytrzymałości,
były lepsze.
(-) David de Korsei

Obrazek
Marian de la Druid
Numer GG: 0
NIM: 645726

Post autor: Marian de la Druid »

David de Korsei pisze:Zdecydowanie stare telefony, pod względem baterii i wytrzymałości,
były lepsze.
No zdecydowanie się z panem zgodzę :).
Król Elderlandu.
Awatar użytkownika
Алоиз Нишемангоҳ
Numer GG: 4917991
NIM: 732103
Kontakt:

Post autor: Алоиз Нишемангоҳ »

W pierwszej klasie liceum używana klasyczna 3310 po kumplu, już wtedy dość antyczna rzecz, ale sprawna i gniotsa-niełamiotsa. Potem (również używana) 3110c, kawał dobrego telefonu − jakby nie pierdyknął to pewnie bym się nigdy na te nowoczesne wynalazki do smyrania nie przestawił. Kolejne to już nuda, ale trzymam się tego żeby jechać na używanych.
ppłk Alojzy Pupka
Awatar użytkownika
Aleksander
członek Rządu Królewskiego
NIM: 435954
Herb: a13
Kontakt:

Post autor: Aleksander »

Ja zaczynałem w podstawówce od Siemensa, nie pamiętam już jakiego. To było takie maleństwo, które się mieściło na dłoni. Potem był Sony Ericsson, potem jakiś Szajsung a później już tylko Nokia. A teraz srajFon.
(-) Alexander, r.s.
Zablokowany

Wróć do „Kawiarnia”