Raport Demograficzny — Jesień 2016 [wersja robocza]

Chleb i igrzyska, dywagacje na tematy sportu i kultury.
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Numer GG: 8606140
NIM: 873817
Kontakt:

Raport Demograficzny — Jesień 2016 [wersja robocza]

Post autor: Edward Ebruz »

Zapraszam do lektury pierwszej (roboczej) wersji Raportu Demograficznego. Tym razem, inaczej niż w poprzednich latach, postanowiłem poddać dokument pod dyskusję jeszcze przed jego publikacją na łamach „Kuriera". Zestawienie zawsze wywoływało spore zainteresowanie i proporcjonalny do niego wysyp uwag i zastrzeżeń. Mam świadomość, że mogłem tutaj kogoś pominąć, kogoś się nie doliczyć. W tym miejscu zatem suche liczby; komentarze i wnioski pojawią się w artykule, gdy będę miał przed oczami finalny kształt raportu. Ostateczną wersję chciałbym opublikować przed końcem tego tygodnia.

Raport uwzględnia weryfikowalne i powszechnie dostępne dane dotyczące aktywności osób o statusie obywatela w okresie 1-30 listopada 2016 roku, pozyskane w oparciu o przegląd głównych kanałów komunikacji tekstowej (forum dyskusyjne, prasa, publikatory na stronie głównej państwa), urzędowe rejestry obywateli oraz udział w wyborach i referendach powszechnych. Raport nie uwzględnia statystyk kanałów IRC.

Wszelkie uwagi dotyczące przedstawionych tu liczb proszę zgłaszać w tym wątku bądź za pośrednictwem poczty forumowej lub zwykłej [debrolle@poczta.fm].

Jednocześnie, by uniknąć chaosu i dyskusji wokół nieaktualnych wersji, proszę nie przeklejać tego pliku na Waszych forach przed publikacją ostatecznego kształtu raportu.

• E II
Załączniki
Ranking Demograficzny_Jesień 2016.pdf
(444.79 KiB) Pobrany 131 razy
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Numer GG: 41404078
NIM: 877416
Kontakt:

Re: Raport Demograficzny — Jesień 2016 [wersja robocza]

Post autor: Daniel von Witt »

W oczy rzuca się brak Baridasu (Sarmaci ustalili, że kraj ten ma być znakowany na mapach jako niepodległy - by tak było i w tym raporcie dane musiałyby być pokazywane osobno), Brodrii, Hasselandu, no i oczywiście Dependecji WKM - Elderlandu.

(-) Daniel książę von Witt
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Kontakt:

Daniel von Witt pisze:
W oczy rzuca się brak Baridasu (Sarmaci ustalili, że kraj ten ma być znakowany na mapach jako niepodległy - by tak było i w tym raporcie dane musiałyby być pokazywane osobno), Brodrii, Hasselandu [...]
Zostały uwzględnione odpowiednio w odniesieniu do Sarmacji oraz Bialenii. Wspólne kanały komunikacji i konsensus co do pewnego modus operandi; uszczuplanie danych Księstwa czy Republiki w tym przypadku byłoby mało zasadne. Zdziwiłbym się, gdyby podniosły się tu głosy sprzeciwu, w końcu nie słychać ich przy publikacji agurskiego rankingu aktywności forumowej tj. nikt chyba nie domaga się, by od liczby postów tych państw odjąć te napisane w działach Baridasu, Brodrii czy Hasselandu, który, nawiasem mówiąc, dał sobie bodaj dwa miesiące na pełne usamodzielnienie się (w kolejnym raporcie będzie już zatem występował samodzielnie).

• E II
Edward J. Ebruz, r.s.
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

Tyle, że metodologia badania nie wspomina o zliczaniu obywateli bez wielokrotnych obywatelstw. Jestem więc przekonany, że tak, jak starał się WKM wykluczyć liczenie podwójne dla państw z podium, wokół których istnieją inne kraiki, tak chciałbym zapytać, czy miało to miejsce na linii np. Bialenia - Abachazja albo Dreamland - Sarmacja albo Trizondal - Slawonia, czy nie wiem, dajmy na to Kugaria - Garapenia?

Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Kontakt:

Daniel von Witt pisze:
Tyle, że metodologia badania nie wspomina o zliczaniu obywateli bez wielokrotnych obywatelstw.
Nie wspomina, bo uwzględnieni zostali wszyscy obywatele danego państwa. Nikogo nie odliczałem ze względu na jego równoległą obecność w innym państwie. Każdy inny zabieg dałby kuriozalny efekt. Jednocześnie oznacza to, że suma wszystkich osób obecnych w rankingu da w skali globalnej wynik o jakieś 30% wyższy od faktycznej populacji polskiego mikroświata, którą teraz ostrożnie szacuję na jakieś 130 osób.

O tym wszystkim będzie prawdopodobnie mowa w prasowym komentarzu towarzyszącym publikacji rankingu.

Dokument aktualizuję na bieżąco. Elderland został już dodany.

• E II
Edward J. Ebruz, r.s.
Awatar użytkownika
matmax
obywatel
NIM: 442028
Kontakt:

Post autor: matmax »

W przypadku Mikrosławii po wyłączeniu forum aktywność przeniosła się na forum Nowalu - http://www.nowal.fora.pl/ . Aktywne tam są 1-2 osoby.
Mat Max von Salvepol
Daniel von Witt pisze: 13 sty 2019, 02:15 Liczy się adrenalinka xD i na tym może już poprzrstane, chociaż głowa pełna jest myśli tym, co tu poruszone zostało nie mówiąc już nawet o tym, co zakryte.
Awatar użytkownika
RomanoPorfavor
NIM:
Kontakt:

Post autor: RomanoPorfavor »

To ja dodam jeszcze info o Pustkowiach Winktown - aktywność jak najbardziej występowała tam po sierpniu. Możliwe, że nie została zauważona zmiana adresu strony z http://winktown.cba.pl na http://pustkowia.org/. (Talerz mógłby ustawić przekierowanie albo info jakieś chociażby).

Liczba mieszkańców fluktuuje od 3 do 5.
/-/ ppłk bryg. kontr. Benedictus Juan Maximiliano Romano de Malagretta y Pigafieta da Cano del Porfavor
vel Prezerwatyw Tradycja Radziecki (MW) vel Mubarak Zprzcz (ŚKW)
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Kontakt:

Świetnie. Właśnie na takich informacjach najbardziej mi zależy.

PTR pisze:
To ja dodam jeszcze info o Pustkowiach Winktown [...] Liczba mieszkańców fluktuuje od 3 do 5.
W listopadzie widzę jedynie dwa nowe posty: Talerza i Maikowskiego. Coś przeoczyłem?

• E II
Edward J. Ebruz, r.s.
Awatar użytkownika
RomanoPorfavor
NIM:
Kontakt:

Post autor: RomanoPorfavor »

Co do postów na forum to prawda, choć aktywny jest jeszcze co najmniej Anton Sokołow (vel Ludwik Burbon), wspomniane posty były kierowane do niego, a sam wypowiadał się chociażby w komentarzu pod prasą trzy dni temu. Jego liczę jako trzecią osobę.

Te dwie dodatkowe to ja (ostatnio komentowałem pod prasą na początku listopada) oraz Iwan Pietrow vel Putinator, który jednak faktycznie nie odzywał się już dłużej.
/-/ ppłk bryg. kontr. Benedictus Juan Maximiliano Romano de Malagretta y Pigafieta da Cano del Porfavor
vel Prezerwatyw Tradycja Radziecki (MW) vel Mubarak Zprzcz (ŚKW)
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Kontakt:

Kanałem prywatnym otrzymałem bardziej precyzyjne dane dotyczące Chanatu Kugarskiego. Tutaj również nastąpi drobna korekta. Liczę na kolejne interwencje.

• E II
Edward J. Ebruz, r.s.
Awatar użytkownika
Piotr Novitius
NIM: 162405
Kontakt:

Post autor: Piotr Novitius »

Liczba obywateli Imperium Abachazji wynosi 7, nie 6 (https://abachazja.wordpress.com/lista-obywateli/).
(-) Piotr Novitius

Kanclerz Abachazji, Król Wenedii, obywatel abachaski i lider Kongresu Regionalno-Reformatorskiego tamże, obywatel bialeński, parlamentarzysta abachaski i dremlandzki, zfiodoryzowany zwolennik absurdalnych teorii spiskowych, multipaszportowy sezonowiec, bredzący, odosobniony margines mieszkańców RB etc. etc. etc.
Awatar użytkownika
Hewret Monderski
NIM:
Kontakt:

Post autor: Hewret Monderski »

Chyba chodzi o aktywną liczbę obywateli.
Obrazek
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Kontakt:

Piotr Novitius pisze:Liczba obywateli Imperium Abachazji wynosi 7, nie 6 (https://abachazja.wordpress.com/lista-obywateli/).
Raport uwzględnia aktywnych w dniach 1-30 listopada. Obecny na liście August von Medis pozostaje nieaktywny od 8 października.

Dokument zaktualizowany. Czekam na kolejne uwagi.

• E II
Edward J. Ebruz, r.s.
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

Edward II pisze:Dokument zaktualizowany.
Kiedy poznamy finalną wersję?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sport i kultura”