Zdravo!

Masz pytania? Chcesz się nam przedstawić? Wejdź, to idealne miejsce na start.
Awatar użytkownika
Hadi Hoza Mahmudigos
NIM:
Kontakt:

Zdravo!

Post autor: Hadi Hoza Mahmudigos »

Dostojni i Dostojne,
chciałbym przywitać się bardzo serdecznie z mieszkańcami i obywatelami Królestwa Dreamlandu. Pokój Wam.
Nazywam się Hadi Hoza i pochodzę z Kukrii, jednej z trzech nomarchii Demokracji Surmeńskiej. W Surmenii sprawuję urząd archonta od kwietnia bieżącego roku. Pełnię również funkcję imama, tj. "muzułmańskiego księdza", głównie w mojej rodzinnej Kukrii.
W życiu realnym interesuję się lingwistyką, religią, polityką i kulturą Bliskiego Wschodu oraz – w dalszej kolejności – polityką krajów basenu Morza Śródziemnego.
Przybywam do Dreamlandu w celach turystycznych, do czego skłoniła mnie interesująca scena polityczna tego kraju, którą od pewnego czasu obserwuję – i której pragnąłbym przyjrzeć się z bliska. Mam nadzieję, że miło spędzę tu czas!
Obrazek
Χ.Χ.Μ., Αρ. να Σ.Δ.
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Numer GG: 41404078
NIM: 877416
Kontakt:

Re: Zdravo!

Post autor: Daniel von Witt »

Dostojny,

niezwykle miło mi jest widzieć Ekscelencję u nas ponownie. Zapraszam do dalszego zwiedzania, rozglądania się, a przede wszystkim - wdawania się w dyskusje wszędzie tam, gdzie istnieje taka możliwość. Mam nadzieję, że będziemy do tego korcić :)

(-) Daniel książę von Witt
Premier Rządu Królewskiego
Awatar użytkownika
Fryderyk Orański-Nassau
obywatel
NIM: 132626
Herb: c08.gif
Kontakt:

Post autor: Fryderyk Orański-Nassau »

Witamy serdecznie!

Życzę miłego pobytu :)
(-) Fryderyk Karol Albert książę Orański-Nassau OOII ONZII
Książę Flores
"Pochlebiamy sobie patrząc na Sarmację, że zobaczcie; oni są prymitywni, a my wysublimowani. Ale wysublimowany autyzm nadal pozostaje autyzmem."JKW Aleksander, 2 października 2017 r.
"Może ten słynny dreamlandzki neoprymitywizm wcale nie jest taki zły?"
JKW Maciej II vel Helmut Pohl, 7 lutego 2019 r.

Obrazek
Awatar użytkownika
RomanoPorfavor
NIM:
Kontakt:

Post autor: RomanoPorfavor »

Kukryjskie surmeńce, do czego to doszło.
/-/ ppłk bryg. kontr. Benedictus Juan Maximiliano Romano de Malagretta y Pigafieta da Cano del Porfavor
vel Prezerwatyw Tradycja Radziecki (MW) vel Mubarak Zprzcz (ŚKW)
Awatar użytkownika
Hadi Hoza Mahmudigos
NIM:
Kontakt:

PTR pisze:Kukryjskie surmeńce, do czego to doszło.
Dostojnego pamiętam, zdaje się, jeszcze z czasów morwańskich. Bardzo mi miło!
Obrazek
Χ.Χ.Μ., Αρ. να Σ.Δ.
Awatar użytkownika
RomanoPorfavor
NIM:
Kontakt:

Tak, ale wtedy byliście bardziej hinduscy, niż arabscy.
/-/ ppłk bryg. kontr. Benedictus Juan Maximiliano Romano de Malagretta y Pigafieta da Cano del Porfavor
Awatar użytkownika
Hadi Hoza Mahmudigos
NIM:
Kontakt:

Rzeczywiscie, sporo czasu minęło w Kukrii od zdjęcia ostatniego portretu O'Rhady ze ściany.
Obrazek
Χ.Χ.Μ., Αρ. να Σ.Δ.
Awatar użytkownika
RomanoPorfavor
NIM:
Kontakt:

Już nawet Albijczycy nie wieszają? Smutłem :(
Awatar użytkownika
Chamberlain
obywatel
Numer GG: 62994040
NIM: 866253
Kontakt:

Post autor: Chamberlain »

Pełnię również funkcję imama, tj. "muzułmańskiego księdza", głównie w mojej rodzinnej Kukrii.
Tak się zastanawiam, czy wobec tak silnej niechęci wobec mikronacyjnego chrześcijaństwa i słabości państwa rotryjskiego, opcja quasi-islamska nie byłaby ciekawą i bardziej strawną dla niektórych opcją? ;)

Czy gdzieś poza Al Rajnem eksperymentowano szerzej na tym polu?
- - William diuk Chamberlain-Schlesinger
- - [Margrabia Inselburga]
Awatar użytkownika
RomanoPorfavor
NIM:
Kontakt:

Chamberlain pisze:Tak się zastanawiam, czy wobec tak silnej niechęci wobec mikronacyjnego chrześcijaństwa i słabości państwa rotryjskiego, opcja quasi-islamska nie byłaby ciekawą i bardziej strawną dla niektórych opcją? ;) Czy gdzieś poza Al Rajnem eksperymentowano szerzej na tym polu?
Ten islam (a właściwie yslam) rajński to było raczej jakieś nieporozumienie, zresztą - onoszenie się teraz do czegokolwiek w tym klonowisku trzeba brać w duży nawias.

Natomiast w kwestii islamu, to dość rzeczowo podszedł do tego Yaraeh na początku swojej mikronacyjnej kariery, w ramach najpierw tzw. Islamskiej Republiki Bośni (próby secesji tego regionu od ówczesnych Austro-Węgier), później kontynuując to w ramach Wolnego Miasta Micropolis, ale była to - jakkolwiek całkiem niezła - inicjatywa jednoosobowa.
Awatar użytkownika
Vladimir von Lichtenstein
NIM:
Kontakt:

Post autor: Vladimir von Lichtenstein »

Ahoi Towarzyszu!

Jeśli już rozmawiamy o religii - myślałem, żeby uruchomić jakąś wirtualną Sanghę w Dreamlandzie, ale pewnie nikt tutaj nie interesuje się buddyzmem?
Obrazek
(—) Vladimir ik Lihtenštán,
baron Järpen, następca skytyjskiego tronu
Awatar użytkownika
matmax
obywatel
NIM: 442028
Kontakt:

Post autor: matmax »

Vladimir Iwanowicz pisze:Ahoi Towarzyszu!

Jeśli już rozmawiamy o religii - myślałem, żeby uruchomić jakąś wirtualną Sanghę w Dreamlandzie, ale pewnie nikt tutaj nie interesuje się buddyzmem?
Chętnie bym się dowiedział, jak miałoby to wyglądać? Niewykluczone, że byłbym zainteresowany :)
Mat Max von Salvepol
Daniel von Witt pisze: 13 sty 2019, 02:15 Liczy się adrenalinka xD i na tym może już poprzrstane, chociaż głowa pełna jest myśli tym, co tu poruszone zostało nie mówiąc już nawet o tym, co zakryte.
Awatar użytkownika
Vladimir von Lichtenstein
NIM:
Kontakt:

Post autor: Vladimir von Lichtenstein »

Doktrynalnie i filozoficznie raczej nikt nie chciałby się bawić w rozwijanie w Dreamlnadzie jakiś koncepcji już istniejących szkół, dlatego powinniśmy oprzeć się na czymś prostym i podstawowym - Cztery Szlachetne Prawy, Dwanaście Ogniw Współzależnego Powstania, Anatman (Nie-ja), Siunjata (Pustka, Pozbawioność).

Klimatycznie możemy nawiązywać do szeroko pojętego buddyzmu tybetańskiego, a więc "kult" buddów, bodhisattwów i strażników Dharmy.

Co do praktyki, możemy pobawić się a jakieś "wyzwania" np. przekazywanie części własnego majątku na rzecz nowych obywateli lub mieszkańców.

EDIT:
Co do "wyzwań", możemy też w ich ramach umieszczać na forum np. mantry wyzwalające przez widzenie, co jest cechą wspominanego buddyzmu tybetańskiego. Takie mantry, jak wierzą Tybetańczycy, oczyszczają x eonów złej karmy lub sprawiają, że osoba, która je zobaczy, nie odrodzi się w trzech niższych krainach (piekło, głodne duchy, zwierzęta), a w jej umyśle zasiane zostaną pozytywne nasiona karmy, które w następnych żywotach zakwitną oświeceniem.
Obrazek
(—) Vladimir ik Lihtenštán,
baron Järpen, następca skytyjskiego tronu
Awatar użytkownika
RomanoPorfavor
NIM:
Kontakt:

Jako Dalajwanda liczę na dialog ekumeniczny!

No dobra, żartowałem, ekumenizm to zło, Opos Vandi potępia.
Awatar użytkownika
rogdart
Numer GG: 5739863
NIM: 218175
Kontakt:

Post autor: rogdart »

Ekumenizm to zło, ekumenizm to dobro, no nie...
PTR pisze:Jako Dalajwanda liczę na dialog ekumeniczny!
No dobra, żartowałem, ekumenizm to zło, Opos Vandi potępia.
Jak zwykle są dwie szkoły, falenicka i otwocka w poblizu serocka.

Wróć do „Jesteś tutaj nowy?”