UCHWAŁA PARLAMENTU KRÓLEWSKIEGO
z dnia ... 2016 roku
w sprawie wysokości wynagrodzeń lordów i sędziów
Na podstawie art. 7 ust. 4 w związku z ust. 2 Ustawy Federalnej z dnia 21 lipca 2016 roku o finansach publicznych, uchwala się, co następuje:
Art. 1.
1. Parlament Królewski ustala wynagrodzenie:
(1) lorda w wysokości 8.000 D miesięcznie;
(2) sędziego w wysokości 8.000 D miesięcznie.
2. Zobowiązuje się Marszałka Parlamentu Królewskiego do zapewniania środków finansowych koniecznych na pokrycie wypłat wynagrodzeń lordów.
Art. 2.
Uchwała wchodzi w życie w momencie ogłoszenia.
[ZAKOŃCZONE XXI/2016] UPK - Wynagrodzenia lordów
- Gaston de Senancour
- Numer GG: 59036457
- NIM: 312584
- Kontakt:
[ZAKOŃCZONE XXI/2016] UPK - Wynagrodzenia lordów
Składam projekt uchwały w sprawie wysokości wynagrodzeń lordów i sędziów, do czego obliguje nas nowa ustawa federalna o finansach publicznych (art. 7). Projekt jest oczywisty, więc debata potrwa maksymalnie krótko, do końca czwartku (25 sierpnia). W piątek (26.08) przejdziemy do głosowania.
[x] Gaston de Senancour / Lider Frakcji Radykalnej
- Mateusz von Kube
- NIM: 451958
- Kontakt:
Re: [DEBATA XXI/2016] UPK - Wynagrodzenia lordów i sędziów
Wzmaganie obiegu pieniądza zawsze jest dobre, ale jak Marszałek Parlamentu Królewskiego ma te środki zapewniać?
Dumny Otaku - sir Mateusz von Kube
- Gaston de Senancour
- Kontakt:
Te środki znajdują się na rachunku Skarbu Królestwa i czekają na zagospodarowanie. Ten wniosek (uchwała) to jedynie formalność wynikająca z przepisów ustawy, w której ustaliliśmy wysokość miesięcznego wynagrodzenia. Sprawę konsultowałem z Premierem Rządu.
- Mateusz von Kube
- NIM: 451958
- Kontakt:
Dobrze więc. Nie mam już uwag.
Dumny Otaku - sir Mateusz von Kube
- Gaston de Senancour
- Kontakt:
Dla wygody wklejam stosowny fragment ustawy.
Art. 7.
1. Kwota bazowa to miesięczny ryczałt przypadający na jednego funkcjonariusza, urzędnika, sędziego i żołnierza, bądź osobę z listy cywilnej Korony, oraz na apanaże królewskie pomnożony przez liczbę osób i miesięcy.
2. Ryczałt wynosi:
(1) 15.000 D dla apanaży królewskich;
(2) 8.000 D dla członków Rządu Królewskiego, lordów i sędziów;
(3) 6.000 D dla administracji rządowej;
(4) 5.000 D dla listy cywilnej Korony.
3. Wysokość wynagrodzeń członków Rządu Królewskiego i w administracji rządowej ustala Rząd Królewski w drodze rozporządzenia. Wynagrodzenia mogą być płatne co miesiąc bądź za okres całej kadencji Premiera Rządu Królewskiego z przysługującej za ten okres kwoty bazowej.
4. Wysokość wynagrodzeń lordów i sędziów ustala Parlament Królewski w drodze uchwały. Wynagrodzenia są płatne co miesiąc z przysługującej za ten okres kwoty bazowej.
5. Wysokość apanaży królewskich i wydatków z listy cywilnej Korony ustala na wniosek Dworu Królewskiego Parlament Królewski w drodze uchwały. Apanaże królewskie i wydatki z listy cywilnej Korony są płatne co miesiąc z przysługującej za ten okres kwoty bazowej.
Ja bym tu dorzucił konkretną datę wypłat czyli pierwszego lub ostatniego każdego miesiąca. Do tego, żeby to szło z automatu a nie trzeba było pisać wniosków o wynagrodzenie bo to zbędny spam. Wydaje mi się, że jak zmodyfikujemy trochę pkt.3 będzie bardzo dobrze. Na spisie lordów dla ułatwienia można podać numer konta i ograniczmy zbędną biurokrację
Dorzucił bym do ustawy punkt związane z nowymi lordami, mam tu namyśli niepełny miesiąc pracy i sposób obliczania wynagrodzenia. Ja osobiście jestem lordem od kilku dni i dostanę 8.000 D tak samo jak lordowie którzy przepracowali cały miesiąc? Wydaje mi się to trochę nieuczciwe.
Proponuję tym samym prosty wzór używany tylko w przypadku niepełnych miesięcy pracy nowych lordów:
(wynagrodzenie lorda / ilość dni w danym miesiącu) * ilość przepracowanych dni przez nowego lorda = wynagrodzenie
Dorzucił bym do ustawy punkt związane z nowymi lordami, mam tu namyśli niepełny miesiąc pracy i sposób obliczania wynagrodzenia. Ja osobiście jestem lordem od kilku dni i dostanę 8.000 D tak samo jak lordowie którzy przepracowali cały miesiąc? Wydaje mi się to trochę nieuczciwe.
Proponuję tym samym prosty wzór używany tylko w przypadku niepełnych miesięcy pracy nowych lordów:
(wynagrodzenie lorda / ilość dni w danym miesiącu) * ilość przepracowanych dni przez nowego lorda = wynagrodzenie
(-) Michał wicehrabia Yaqu
- Gaston de Senancour
- Kontakt:
Michal Yaqu pisze: Dorzucił bym do ustawy punkt związane z nowymi lordami, mam tu namyśli niepełny miesiąc pracy i sposób obliczania wynagrodzenia. Ja osobiście jestem lordem od kilku dni i dostanę 8.000 D tak samo jak lordowie którzy przepracowali cały miesiąc? Wydaje mi się to trochę nieuczciwe.
Nie, to ustawowa kwota bazowa. Zostanie odpowiednio uszczuplona w zależności od przepracowanego czasu i liczby opuszczonych głosowań. Zasadniczo jednak nie powinna spaść poniżej 4000 D za miesiąc.
Co do pierwszej uwagi - to będzie szło z automatu. Uchwała jest jednorazowa. Chodzi o przyjęcie uchwały w sprawie wynagrodzeń, później składam do ministerstwa, jako Marszałek Parlamentu, wniosek o całą kwotę za dłuższy okres. W przyszłym tygodniu pieniądze znajdą się na kontach lordów.
Co do pierwszej uwagi - to będzie szło z automatu. Uchwała jest jednorazowa. Chodzi o przyjęcie uchwały w sprawie wynagrodzeń, później składam do ministerstwa, jako Marszałek Parlamentu, wniosek o całą kwotę za dłuższy okres. W przyszłym tygodniu pieniądze znajdą się na kontach lordów.
Gaston de Senancour pisze:...
3. Wysokość wynagrodzeń członków Rządu Królewskiego i w administracji rządowej ustala Rząd Królewski w drodze rozporządzenia. Wynagrodzenia mogą być płatne co miesiąc bądź za okres całej kadencji Premiera Rządu Królewskiego z przysługującej za ten okres kwoty bazowej.
4. Wysokość wynagrodzeń lordów i sędziów ustala Parlament Królewski w drodze uchwały. Wynagrodzenia są płatne co miesiąc z przysługującej za ten okres kwoty bazowej.
Trochę to dla mnie dziwnie wygląda, że jedni sobie wybierają kiedy dostaną a pozostali mają co miesiąc. Osobiście uważam, że wypłata powinna być co miesiąc ostatniego. Ale dobra nie będę drążył tematu bo kwestia, która mnie dotyczy jest tak jak powinna
Nie mam więcej uwag
Trochę to dla mnie dziwnie wygląda, że jedni sobie wybierają kiedy dostaną a pozostali mają co miesiąc. Osobiście uważam, że wypłata powinna być co miesiąc ostatniego. Ale dobra nie będę drążył tematu bo kwestia, która mnie dotyczy jest tak jak powinna
Nie mam więcej uwag
- Daniel von Witt
- Numer GG: 41404078
- NIM: 877416
- Kontakt:
Szanowni Państwo,
tytułem wstępu: ustawa o finansach publicznych określa jedynie "średnie wynagrodzenie" w danym organie władzy lub służbie publicznej i jest nim ryczałt. Kwotą bazową jest natomiast ryczałt pomnożony przez liczbę pracowników i okres, za który kwota bazowa się należy. Te okresy są dwóch rodzajów: miesiąc i 4-miesięczna kadencja. Organy niekadencyjne takie jak Dwór Królewski, Parlament Królewski i Sąd Królestwa mają określone, że wynagrodzenie ich pracowników może być płatne tylko co miesiąc. Jedynym organem kadencyjnym jest Rząd Królewski, w którym Premier może określić, czy pensje jego członków płaci co miesiąc czy raz za całą kadencję. Na tym polega rozróżnienie.
Proces ustalania i wypłaty wynagrodzeń lordów składa się z dwóch etapów:
1. Parlament Królewski w drodze uchwały ustala rzeczywistą wysokość wynagrodzenia lordów (nie musi ona odpowiadać kwocie ryczałtu i być np. wyższa bądź niższa, byle tylko wszystkie pensje za miesiąc mieściły się w kwocie bazowej);
2. Marszałek Parlamentu Królewskiego na podstawie art. 6 ustawy, o której mowa wyżej, wnosi do ministra właściwego do spraw wewnętrznych o dotację na cel wypłaty wynagrodzeń. Minister przekazuje środki z Skarbu Królestwa.
3. Marszałek Parlamentu Królewskiego wypłaca pensje lordom - najpewniej będzie to ostatni dzień miesiąca lub pierwsze dni kolejnego miesiąca - wszystko dlatego, ponieważ liczba lordów cały czas się zmienia.
(-) Daniel książę von Witt
Premier Rządu Królewskiego
tytułem wstępu: ustawa o finansach publicznych określa jedynie "średnie wynagrodzenie" w danym organie władzy lub służbie publicznej i jest nim ryczałt. Kwotą bazową jest natomiast ryczałt pomnożony przez liczbę pracowników i okres, za który kwota bazowa się należy. Te okresy są dwóch rodzajów: miesiąc i 4-miesięczna kadencja. Organy niekadencyjne takie jak Dwór Królewski, Parlament Królewski i Sąd Królestwa mają określone, że wynagrodzenie ich pracowników może być płatne tylko co miesiąc. Jedynym organem kadencyjnym jest Rząd Królewski, w którym Premier może określić, czy pensje jego członków płaci co miesiąc czy raz za całą kadencję. Na tym polega rozróżnienie.
Proces ustalania i wypłaty wynagrodzeń lordów składa się z dwóch etapów:
1. Parlament Królewski w drodze uchwały ustala rzeczywistą wysokość wynagrodzenia lordów (nie musi ona odpowiadać kwocie ryczałtu i być np. wyższa bądź niższa, byle tylko wszystkie pensje za miesiąc mieściły się w kwocie bazowej);
2. Marszałek Parlamentu Królewskiego na podstawie art. 6 ustawy, o której mowa wyżej, wnosi do ministra właściwego do spraw wewnętrznych o dotację na cel wypłaty wynagrodzeń. Minister przekazuje środki z Skarbu Królestwa.
3. Marszałek Parlamentu Królewskiego wypłaca pensje lordom - najpewniej będzie to ostatni dzień miesiąca lub pierwsze dni kolejnego miesiąca - wszystko dlatego, ponieważ liczba lordów cały czas się zmienia.
(-) Daniel książę von Witt
Premier Rządu Królewskiego
-
Aleksandra_Dostojewska
- NIM:
- Kontakt:
Popieram Pana von Witta.
- RomanoPorfavor
- NIM:
- Kontakt:
Towarzysze,
składam poprawkę:
składam poprawkę:
W art. 1 dodaje się ust. 3 o brzmieniu: "3. Wynagrodzenie wypłacane jest z dołu, po zakończeniu danego miesiąca, nie później niż do 10 dnia następnego miesiąca. Osobom, które nabyły bądź utraciły funkcję w trakcie danego miesiąca wypłacana jest część wynagrodzenia proporcjonalna do czasu sprawowania funkcji w danym miesiącu."
Poprawka ma na celu jasne określenie zasad wypłacania wynagrodzenia - lepiej nie zostawiać tego uznaniu, tylko uregulować, aby nie było wątpliwości, różnych interpretacji itp.
Mam również wątpliwości do pkt. 2 - oczywiście rozumiem o co w tym chodzi (że Marszałek ma się zwrócić do Rządu), ale obecne brzmienie mogłoby budzić wątpliwości np. w sytuacji gdyby Rząd nie wywiązał się ze swoich obowiązków. Co jeżeli Marszałek się zwrócił o środki, a Rząd nie przelał? Marszałek ma zapłacić ze "swoich", a potem domagać się rekompensaty? Ktoś mógłby Marszałka ścigać w takiej sytuacji za brak wypłaty, bo to Marszałek ma "skombinować środki" wedle uchwały, nieważne skąd. Sam gdybym był sędzią w takiej sprawie to bym raczej oczywiście Marszałka uniewinnił, bo nie o to tu chodzi, ale mimo wszystko może być to niejasne i budzić kontrowersje, więc lepiej jednoznacznie wskazać, skąd te środki ma zapewnić i w jakim trybie.
Należałoby też jasno ustalić ścieżkę postępowania w zakresie wypłaty. W chwili obecnej z ustawy i uchwały nie wynikałoby jednoznacznie czy działa to tak, że Marszałek przekazuje Rządowi listę i Rząd wypłaca, czy Marszałek przekazuje Rządowi kwotę, Rząd przelewa na konto Parlamentu i Marszałek wypłaca. Domyślam się, że projektodawcy chodziło o to drugie rozwiązanie, ale to też wypadałoby uściślić.
/-/ ppłk bryg. kontr. Benedictus Juan Maximiliano Romano de Malagretta y Pigafieta da Cano del Porfavor
vel Prezerwatyw Tradycja Radziecki (MW) vel Mubarak Zprzcz (ŚKW)
- Gaston de Senancour
- Kontakt:
Uwzględniam. Jakieś dodatkowe uwagi?
z dnia ... 2016 roku
Na podstawie art. 7 ust. 4 w związku z ust. 2 Ustawy Federalnej z dnia 21 lipca 2016 roku o finansach publicznych, uchwala się, co następuje:
Art. 1.
2. Zobowiązuje się Marszałka Parlamentu Królewskiego do wystąpienia do ministra właściwego do spraw wewnętrznych o dotację na cel wypłaty wynagrodzeń lordów.
3. Wynagrodzenie wypłacane jest z dołu, po zakończeniu danego miesiąca, nie później niż do 10 dnia następnego miesiąca. Osobom, które nabyły bądź utraciły funkcję w trakcie danego miesiąca wypłacana jest część wynagrodzenia proporcjonalna do czasu sprawowania funkcji w danym miesiącu
Art. 2.
- RomanoPorfavor
- NIM:
- Kontakt:
To jeszcze (dla pełnej klarowności) proponuję dodanie do ust. 2 art. 1 jeszcze drugiego zdania: "Środki z dotacji są przekazywane na rachunek Parlamentu, a wynagrodzenia są wypłacane przez Marszałka Parlamentu Królewskiego.". W ten sposób nie będzie już chyba żadnych wątpliwości co do realizacji procesu.
/-/ ppłk bryg. kontr. Benedictus Juan Maximiliano Romano de Malagretta y Pigafieta da Cano del Porfavor
Proszę o wyjaśnienie co autor ma na myśli w zdaniu "Wynagrodzenie wypłacane jest z dołu...".
Dół to dla mnie dziura w ziemi a tu chyba nie o to chodzi
- Gaston de Senancour
- Kontakt:
z dnia ... 2016 roku
Art. 1.
2. Zobowiązuje się Marszałka Parlamentu Królewskiego do wystąpienia do ministra właściwego do spraw wewnętrznych o dotację na cel wypłaty wynagrodzeń lordów.
3. Wynagrodzenie wypłacane jest z dołu, po zakończeniu danego miesiąca, nie później niż do 10 dnia następnego miesiąca. Osobom, które nabyły bądź utraciły funkcję w trakcie danego miesiąca wypłacana jest część wynagrodzenia proporcjonalna do czasu sprawowania funkcji w danym miesiącu.
4. Środki z dotacji przekazywane są na rachunek Parlamentu, a wynagrodzenia są wypłacane przez Marszałka Parlamentu Królewskiego
Art. 2.
- RomanoPorfavor
- NIM:
- Kontakt:
No to jest raczej zwykłe wyrażenie, nawet już nie potoczne o ile mi wiadomo. Wypłacać można coś z góry albo z dołu - tj. przed albo po fakcie. W tym wypadku wypłata z dołu oznacza, że płacimy za miesiąc który się skończył, a nie za ten, który się zaczął.Michal Yaqu pisze:Proszę o wyjaśnienie co autor ma na myśli w zdaniu "Wynagrodzenie wypłacane jest z dołu...".
Proponował bym zamienić słowa "z dołu" na "po przepracowanym miesiącu" lub na inne wyrażenie bliskoznaczne.PTR pisze:No to jest raczej zwykłe wyrażenie, nawet już nie potoczne o ile mi wiadomo. Wypłacać można coś z góry albo z dołu - tj. przed albo po fakcie. W tym wypadku wypłata z dołu oznacza, że płacimy za miesiąc który się skończył, a nie za ten, który się zaczął.Michal Yaqu pisze:Proszę o wyjaśnienie co autor ma na myśli w zdaniu "Wynagrodzenie wypłacane jest z dołu...".
"Z dołu" strasznie dziwnie brzmi
- RomanoPorfavor
- NIM:
- Kontakt:
Można zmienić, nie staję okoniem. Ale tez uważam że nie ma co nadmiernie udziwniać. Nawet sprawdziłem - w SJP PWN nawet nie ma adnotacji że "potoczne".Michal Yaqu pisze:Proponował bym zamienić słowa "z dołu" na "po przepracowanym miesiącu" lub na inne wyrażenie bliskoznaczne. "Z dołu" strasznie dziwnie brzmi
- Gaston de Senancour
- Kontakt:
z dnia ... 2016 roku
Art. 1.
3. Wynagrodzenie wypłacane jest po zakończeniu danego miesiąca, nie później niż do 10. dnia następnego miesiąca. Osobom, które nabyły bądź utraciły funkcję w trakcie danego miesiąca wypłacana jest część wynagrodzenia proporcjonalna do czasu sprawowania funkcji w danym miesiącu.
4. Środki z dotacji przekazywane są na rachunek Parlamentu, a wynagrodzenia są wypłacane przez Marszałka Parlamentu Królewskiego
Art. 2.
- Gaston de Senancour
- Kontakt:
Przechodzimy do głosowania. Głosujemy do 31 sierpnia (środa), do godz. 23:59.
(1) Mat Max książę von Salvepol
(2) Daniel książę von Witt
(3) Auksencjusz hrabia Butodziej-Witt U
(4) Martin hrabia Schlesinger-Asketil
(5) Torkan wicehrabia Ingawaar
(6) Gaston baron de Senancour
(7) sir Markocjusz van Koller
(8) sir Mateusz von Kube
(9) sir Michał Yaqu
(10) Angus Kaufman
(11) Prezerwatyw Tradycja Radziecki
(12) Aleksandra Swarzewska-Dostojewska