Konsumencki patriotyzm - tak czy nie?
- ABW
- Numer GG: 47635658
- NIM: 148603
- Herb: a11
- Kontakt:
Konsumencki patriotyzm - tak czy nie?
Witam. Ostatnio zauważyłem (pewnie nie tylko ja) zjawisko konsumenckiego patriotyzmu - ludzie zaczynają w większym stopniu patrzeć na to czy produkty, które kupują pochodzą z Polski i są w większości polskim kapitałem. Oczywiscie ma to również odzwierciedlenie w jakości polskich produktów, mit marnego polskiego produktu powoli ustępuje przekonaniu, że polskie=zachodnie, a nawet polskie>zachodnie, co oczywiście bardzo cieszy i takie przykłady jak ten napawają optymizmem:
http://www.kurierlubelski.pl/wiadomosci ... ,10460208/
Największą sensacją jest wejście polskich produktów na rynek niemiecki, znany z tego, że swego czasu Niemcy bardzo sobie cenili swoje produkty i byli mało otwarci na wyroby z innych krajów. Takie firmy jak Solaris (autobusy), Pesa (tabor kolejowy), czy wspomniany powyzej Ursus (ciągniki,autobusy) dostają homologacje, pozwolenia i atesty w Niemczech (Niemcy też blokowali obcy kapitał przez nie wydawanie takich dokumentów).
Na koniec pytanie do Was: Czy patriotyzm konsumencki to chwilowa moda, czy stały, przyszłościowy trend? Czy i jak bardzo może to wpłynąć na rozwój polskiej gospodarki? Czy jest to jeden z czynników dzięki któremu mamy szansę wyjść z "marginesu UE" ? Zapraszam do dyskusji. :)
http://www.kurierlubelski.pl/wiadomosci ... ,10460208/
Największą sensacją jest wejście polskich produktów na rynek niemiecki, znany z tego, że swego czasu Niemcy bardzo sobie cenili swoje produkty i byli mało otwarci na wyroby z innych krajów. Takie firmy jak Solaris (autobusy), Pesa (tabor kolejowy), czy wspomniany powyzej Ursus (ciągniki,autobusy) dostają homologacje, pozwolenia i atesty w Niemczech (Niemcy też blokowali obcy kapitał przez nie wydawanie takich dokumentów).
Na koniec pytanie do Was: Czy patriotyzm konsumencki to chwilowa moda, czy stały, przyszłościowy trend? Czy i jak bardzo może to wpłynąć na rozwój polskiej gospodarki? Czy jest to jeden z czynników dzięki któremu mamy szansę wyjść z "marginesu UE" ? Zapraszam do dyskusji. :)
- Robert Dąbski
- NIM:
- Kontakt:
Re: Konsumencki patriotyzm - tak czy nie?
Samo kupowanie polskich produktów z powodu ich "polskości" nigdy nie przyniosłoby dobrych efektów. W przypadku Polarisa czy Ursusa możemy śmiało mówić po prostu o lepszej ofercie od pozostałych konkurentów na rynku.
/-/ Robert Dąbski-Hans
Sclavińczyk;
Były prezydent Trizondalu /dwukrotny/;
Redaktor Naczelny The Politique;
Sclavińczyk;
- Fiodor Swirydiuk
- NIM: 111007
- Kontakt:
Mnie tam nie interesuje czy produkt jest Polski czy z innego kraju. Produkt jak produkt - liczy się jakość. A co do "marginesu UE" to Polska jest uznawana za 2 najbezpieczniejsze państwo na świecie (OECD), najbezpieczniejsze państwo w Europie (OECD), najbezpieczniejsze co do podróży (Brytyjskie MSZ) i najbezpieczniejsze dla kobiet (z powodu małej przemocy według lewicowego, francuskiego Dziennika "Libération"). Także tego, Polska to nawet sobie renomę bezpieczeństwa wypracowała (a złośliwi dalej narzekają na Macierewicza). Hehe, dalej "Zaściankowa Polska" jest niebezpiecznym katoterrorystycznym krajem.
(-)Fiodor Swirydiuk, zły banita i trup
"Im wyżej szybujemy, tym mniejsi wydajemy się tym, którzy nie potrafią latać" - Friedrich Nietzsche
"Gdybyśmy mieli więcej czasu na dyskusję, prawdopodobnie popełnilibyśmy więcej błędów" - Lew Trocki
"Idei nie można zwalczyć inaczej niż lepszą ideą." Ayn Ryan, "Powrót człowieka pierwotnego"
"Im wyżej szybujemy, tym mniejsi wydajemy się tym, którzy nie potrafią latać" - Friedrich Nietzsche
"Gdybyśmy mieli więcej czasu na dyskusję, prawdopodobnie popełnilibyśmy więcej błędów" - Lew Trocki
"Idei nie można zwalczyć inaczej niż lepszą ideą." Ayn Ryan, "Powrót człowieka pierwotnego"
1. Spróbował byś wyjść z ciemniejszą karnacją na spacer po osiedlach.Fiodor Swirydiuk pisze:dalej "Zaściankowa Polska" jest niebezpiecznym katoterrorystycznym krajem.
2, Nie trzeba szukać daleko, moi koledzy geje otwarcie mówią że nie wyjechali z przyczyn ekonomicznych. Zresztą je też.
3. Prędzej ujeb*łbym se rękę niż chciał żeby mój syn dorastał w Polsce szkolony przez szkołę na "młodego wyklętego" i napier*alany mentalnie za każdy odchył od zjeb*nej normy.
(-) Ivo Lesrekkson Karakahhanäinen - (Ivo "Ingawaar" Karakachanow)
"Na ścianie wiesza mapę świata, tuż nad nią podniszczone zdjęcia brodatych liderów ludzkości."
Skytigelaina Merenkulun Osuuskunta
SKYTJA
"Na ścianie wiesza mapę świata, tuż nad nią podniszczone zdjęcia brodatych liderów ludzkości."
SKYTJA
- RomanoPorfavor
- NIM:
- Kontakt:
Z ciekawości, poprosiłbym o odesłanie do oryginalnego źródła. Strona Libération nie zwraca takiej informacji, a francuski znam jeszcze całkiem nieźle, więc zaczynam mieć wątpliwości.Fiodor Swirydiuk pisze: A co do "marginesu UE" to Polska jest uznawana za (...) najbezpieczniejsze dla kobiet (z powodu małej przemocy według lewicowego, francuskiego Dziennika "Libération").
Swoją drogą, jakie to zabawne, jak można nagle zmienić temat, kiedy się komuś nadepnie na patriotyczny odcisk. Dlatego proszę o w/w informację na priv - w końcu nie dyskutujemy tu o bezpieczeństwie w Polsce, a o kwestii konsumpcji produktów krajowych.
/-/ ppłk bryg. kontr. Benedictus Juan Maximiliano Romano de Malagretta y Pigafieta da Cano del Porfavor
vel Prezerwatyw Tradycja Radziecki (MW) vel Mubarak Zprzcz (ŚKW)
- Robert Dąbski
- NIM:
- Kontakt:
Obydwoje panowie przesadzacie na dwa różne sposoby. Ci, którzy uważają się za "margines UE", niech tak uważają. Nasłuchają się, jakie to poważne dyskusje prowadzi się na różnych szczytach i spotkaniach i myślą, że ta Polska to naprawdę nie gra żadnej roli w polityce światowej. Zresztą, zamiast skupiać się całkowicie na tym unijnym ścieku lepiej stawiać też na jakiś mocny sojusz lokalny. Na spore zaufanie ze strony kilku państw możemy liczyć, więc perspektywa jest.Ivo pisze:1. Spróbował byś wyjść z ciemniejszą karnacją na spacer po osiedlach.Fiodor Swirydiuk pisze:dalej "Zaściankowa Polska" jest niebezpiecznym katoterrorystycznym krajem.
2, Nie trzeba szukać daleko, moi koledzy geje otwarcie mówią że nie wyjechali z przyczyn ekonomicznych. Zresztą je też.
3. Prędzej ujeb*łbym se rękę niż chciał żeby mój syn dorastał w Polsce szkolony przez szkołę na "młodego wyklętego" i napier*alany mentalnie za każdy odchył od zjeb*nej normy.
1. Ci, którzy myślą, że można dostać wszędzie na osiedlach, też się mylą. Nie sądzę, aby w jakiejś znaczącej większości miast były takie niebezpieczne osiedla dla nachodźców. Zresztą, kto będzie chciał znaleźć guza, znajdzie go wszędzie i nie potrzeba do tego specjalnych osiedli. Jak zachowujesz się ok i *nie epatujesz swoją innością, która w przypadku takiego towarzystwa może być uznana za groźną, to nie masz problemu.
2. To samo co wyżej. Nie wszyscy geje nie muszą być zaraz uciekinierami z powodu poszukiwania wolności dla swojej orientacji. Najczęściej są to ci, którzy chyba za dużo oczekiwali od Polski i Polaków albo ci, którzy przynajmniej bez przyznania się raz dziennie do homoseksualizmu i stękania o tym, jak to są dyskryminowani, nie wytrzymują.
3. Też przesada. Jak się wybiera takie, a nie inne szkoły, to potem można płakać, jak to dziecko jest miażdżone psychicznie przez rówieśników i nauczycieli. System szkolnictwa w Polsce jest patologiczny, ale chyba można jeszcze się starać, by poszukać jakiejś "najnormalniejszej" szkoły, jeśli szczerze dba się o dziecko.
/-/ Robert Dąbski-Hans
Sclavińczyk;
Sclavińczyk;
- Fiodor Swirydiuk
- NIM: 111007
- Kontakt:
1. Mówisz, że przyjechałeś tu pracować.Ivo pisze:1. Spróbował byś wyjść z ciemniejszą karnacją na spacer po osiedlach.Fiodor Swirydiuk pisze:dalej "Zaściankowa Polska" jest niebezpiecznym katoterrorystycznym krajem.
2. Tradycje chrześcijańskie, halo, ktoś z was jeszcze wie co to i dlaczego geje nie mają tu dobrze?
3. Ja nie mam z tym w szkole problemu. Pytasz się gimbopatrioty kiedy było Powstanie Warszawskie, a on się miota w swojej bluzce.
Znaleźć na stronie nie mogę, ale na kilku portalach znalazłem, dzisiaj poszukam źródeł.PTR pisze:Z ciekawości, poprosiłbym o odesłanie do oryginalnego źródła. Strona Libération nie zwraca takiej informacji, a francuski znam jeszcze całkiem nieźle, więc zaczynam mieć wątpliwości.Fiodor Swirydiuk pisze: A co do "marginesu UE" to Polska jest uznawana za (...) najbezpieczniejsze dla kobiet (z powodu małej przemocy według lewicowego, francuskiego Dziennika "Libération").
Swoją drogą, jakie to zabawne, jak można nagle zmienić temat, kiedy się komuś nadepnie na patriotyczny odcisk. Dlatego proszę o w/w informację na priv - w końcu nie dyskutujemy tu o bezpieczeństwie w Polsce, a o kwestii konsumpcji produktów krajowych.
Poza tym, ja tylko dalej odbijam piłeczkę Marginesu UE.
(-)Fiodor Swirydiuk, zły banita i trup
- RomanoPorfavor
- NIM:
- Kontakt:
Tylko dlaczego na Wandę gdy mowa o marginesie UE w kontekście gospodarczym wyjeżdżasz z bezpieczeństwem?Fiodor Swirydiuk pisze:Poza tym, ja tylko dalej odbijam piłeczkę Marginesu UE.
P.S. To jest pytanie retoryczne, nie odpowiadaj.
/-/ ppłk bryg. kontr. Benedictus Juan Maximiliano Romano de Malagretta y Pigafieta da Cano del Porfavor
Fajnie się wypowiadasz o moich znajomych których nie znasz.Robert Dąbski pisze:Ivo pisze:Najczęściej są to ci, którzy chyba za dużo oczekiwali od Polski i Polaków albo ci, którzy przynajmniej bez przyznania się raz dziennie do homoseksualizmu i stękania o tym, jak to są dyskryminowani, nie wytrzymują.Fiodor Swirydiuk pisze:dalej "Zaściankowa Polska" jest niebezpiecznym katoterrorystycznym krajem.
... podobnie jak o stopniu mojej dbałości o potomka :DRobert Dąbski pisze: ale chyba można jeszcze się starać, by poszukać jakiejś "najnormalniejszej" szkoły, jeśli szczerze dba się o dziecko.
Żałuję, że zacząłem się udzialać w realiozowym wątku. Tylko sobie humor zepsułem i przypomniałem dlaczego tak nie lubię mikronacji.
SKYTJA
SKYTJA
- Robert Dąbski
- NIM:
- Kontakt:
A to ja zaraz czyichś znajomych oceniam? Czy ja się prywatnie do kogoś odnoszę? Przykłady to przykłady, zwykła rozmowa to zwykła rozmowa, a nie spotkanie filozofów.
Lepiej mówić tak ogólnikowo i niejednoznacznie, prawda?
/-/ Robert Dąbski-Hans
Sclavińczyk;
Sclavińczyk;
No nie wiem jak ty, ja pisałem wyżej o ludziach którch znam i o sobie.Robert Dąbski pisze:A to ja zaraz czyichś znajomych oceniam? Czy ja się prywatnie do kogoś odnoszę? Przykłady to przykłady, zwykła rozmowa to zwykła rozmowa, a nie spotkanie filozofów.
SKYTJA
SKYTJA
- Robert Dąbski
- NIM:
- Kontakt:
Ja też się odnoszę do siebie, swoich znajomych i różnych doświadczeń.
Co nadal nie zmienia tego, że nie wszystkie szkoły to ostatnia patologia i dno, a nie wszyscy homoseksualiści to złote duszyczki.
Co nadal nie zmienia tego, że nie wszystkie szkoły to ostatnia patologia i dno, a nie wszyscy homoseksualiści to złote duszyczki.
/-/ Robert Dąbski-Hans
Sclavińczyk;
Sclavińczyk;
Robert Dąbski pisze:Ja też się odnoszę do siebie, swoich znajomych i różnych doświadczeń.
Czy ja tak napisałem gdzieś? Poproszę o cytat: gdzie stwierdziłem że "wszystkie szkoły to ostatnia patologia i dno, a nie wszyscy homoseksualiści to złote duszyczki". Bo nie przypominam sobie.
Dobra pieprzę to. Nie chce mi się gadać z kimś stosującym chwyty rodem z kłótni gimnazjalistów pod postem Kukiza.
SKYTJA
SKYTJA
- ABW
- Kontakt:
Zamiast się skupić na głównym temacie postu to idziecie w indywidualne szranki. Tylko PTR chyba zajarzył o co chodziło z "marginesem UE". Chodziło o margines ekonomiczno-gospodarczy. W końcu ten polski produkt pierwszy raz (nie wiem jak za komuny) ma szansę konkurować z produktem zachodnim i tam gdzie rozwinięte są technologie. Nawet Chiny proponują Nowy Jedwabny Szlak przez Polskę. Myślę, że możemy mieć powody do umiarkowanej radości. No właśnie umiarkowanej, gdyby nie ten rząd... , ale pod tym względem nic się nie zmieni, dopóki ludzie nie przestaną wierzyć w puste obietnice (w dobie bezjajecznych polityków i braku autorytetów to trudne), a wybiorą kogoś kto rozwali biurokratyczną i regulowaną machinę i pozwoli na decydowanie o własnym losie i pozwoli na poniesienie konsekwencji swoich działań, tak jak ponoszą je ludzie dorośli i odpowiedzialni.
- Robert Dąbski
- NIM:
- Kontakt:
No ale zaraz, taka była wymowa tego, co napisałeś. Chodź po osiedlach i dorastaj w szkole, gdzie jesteś gnojony mentalnie. W normalnej rozmowie trzeba wszystko dosłownie cytować i wyjaśniać krok po kroku? Jakieś takie przyczynki osobiste, użalanie się i czepianie się słówek.Ivo pisze:Robert Dąbski pisze:Ja też się odnoszę do siebie, swoich znajomych i różnych doświadczeń.
Czy ja tak napisałem gdzieś? Poproszę o cytat: gdzie stwierdziłem że "wszystkie szkoły to ostatnia patologia i dno, a nie wszyscy homoseksualiści to złote duszyczki". Bo nie przypominam sobie.
Dobra pieprzę to. Nie chce mi się gadać z kimś stosującym chwyty rodem z kłótni gimnazjalistów pod postem Kukiza.
Faktycznie, szkoda czasu, choć ja nadal nie szukam jakichś prywatnych uwag.
Najpierw ci obywatele powinni być zaopatrzeni w jakąkolwiek podstawową wiedzę ekonomiczną, poza tym, że państwowe jest dobre, a prywaciarz zawsze kradnie i chciałby ludzi pod płotem zostawić. Bez tego nadal rząd będzie taki, jaki jest.ABW pisze:Zamiast się skupić na głównym temacie postu to idziecie w indywidualne szranki. Tylko PTR chyba zajarzył o co chodziło z "marginesem UE". Chodziło o margines ekonomiczno-gospodarczy. W końcu ten polski produkt pierwszy raz (nie wiem jak za komuny) ma szansę konkurować z produktem zachodnim i tam gdzie rozwinięte są technologie. Nawet Chiny proponują Nowy Jedwabny Szlak przez Polskę. Myślę, że możemy mieć powody do umiarkowanej radości. No właśnie umiarkowanej, gdyby nie ten rząd... , ale pod tym względem nic się nie zmieni, dopóki ludzie nie przestaną wierzyć w puste obietnice (w dobie bezjajecznych polityków i braku autorytetów to trudne), a wybiorą kogoś kto rozwali biurokratyczną i regulowaną machinę i pozwoli na decydowanie o własnym losie i pozwoli na poniesienie konsekwencji swoich działań, tak jak ponoszą je ludzie dorośli i odpowiedzialni.
/-/ Robert Dąbski-Hans
Sclavińczyk;
Sclavińczyk;
- RomanoPorfavor
- NIM:
- Kontakt:
(...)wybiorą kogoś kto rozwali biurokratyczną i regulowaną machinę i pozwoli na decydowanie o własnym losie i pozwoli na poniesienie konsekwencji swoich działań, tak jak ponoszą je ludzie dorośli i odpowiedzialni
O Wando, mamy tu jakiś zlot korwinoidów?Najpierw ci obywatele powinni być zaopatrzeni w jakąkolwiek podstawową wiedzę ekonomiczną, poza tym, że państwowe jest dobre, a prywaciarz zawsze kradnie i chciałby ludzi pod płotem zostawić. Bez tego nadal rząd będzie taki, jaki jest.

- Robert Dąbski
- NIM:
- Kontakt:
A to zaraz jakaś wiedza ekonomiczna jest czymś normalnym, czy prawicowym ścierwem? To z tym korwinoidem to naprawdę serio?
/-/ Robert Dąbski-Hans
Sclavińczyk;
Sclavińczyk;
- RomanoPorfavor
- NIM:
- Kontakt:
Jeżeli ktoś stwierdza, że obecnie w tym kraju dominuje pogląd, że "państwowe jest dobre, a prywaciarz zawsze kradnie i chciałby ludzi pod płotem zostawić", no to sorry, mogę powiedzieć tylkoRobert Dąbski pisze:A to zaraz jakaś wiedza ekonomiczna jest czymś normalnym, czy prawicowym ścierwem? To z tym korwinoidem to naprawdę serio?

- Robert Dąbski
- NIM:
- Kontakt:
Czyli zostaje mi tylko reagowanie na wrzucanie obrazków i niepamiętanie swoich własnych słów napisanych jakieś dwie linijki wyżej. Może wrócimy do meritum?
/-/ Robert Dąbski-Hans
Sclavińczyk;
Sclavińczyk;
- ABW
- Kontakt:
A tak nie jest? Gdyby bylo inaczej, to gawiedź nie poleciałaby na "darmowe" 500+.PTR pisze: Jeżeli ktoś stwierdza, że obecnie w tym kraju dominuje pogląd, że "państwowe jest dobre, a prywaciarz zawsze kradnie i chciałby ludzi pod płotem zostawić", no to sorry, mogę powiedzieć tylko