Witam,

Masz pytania? Chcesz się nam przedstawić? Wejdź, to idealne miejsce na start.
Awatar użytkownika
Ivo
NIM:
Kontakt:

Witam,

Post autor: Ivo »

Uznając przeszłą historię za niebyłą (albowiem lata minęły i mam nadzieję ze nastąpił reset) pozwoliłem sobie zajrzeć i do Was. Nawet dreamy kupiłem!
(-) Ivo Lesrekkson Karakahhanäinen - (Ivo "Ingawaar" Karakachanow)

"Na ścianie wiesza mapę świata, tuż nad nią podniszczone zdjęcia brodatych liderów ludzkości."

Skytigelaina Merenkulun Osuuskunta
SKYTJA
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Numer GG: 41404078
NIM: 877416
Kontakt:

Re: Witam,

Post autor: Daniel von Witt »

Witam Pana,

właśnie zauważyłem, że Minister Torkan zajął się mikronacyjnym forexem :P Mam nadzieję, że zbyt wiele kapitału nie wyprowadzi w ręce podmiotów zagranicznych :)

Zachęcam do zwiedzania. Do dyskusji nie muszę, Pan jest renegatem, więc da Pan sobie radę :)

(-) Daniel książę von Witt
Premier Rządu Królewskiego
Awatar użytkownika
Ivo
NIM:
Kontakt:

Dziekuję za zaproszenie!

Torkan ma fajny pomysł, aż się chce założyć jakiś kantorek. Skoro i tak wszyscy bawią się wszędzie (widzę, że np. tow, Radziecki trenuje Waszą reprezentację w gałę)... Gorzej, że tu nie mam kapitałów, a w Sarmacji codziennie zżerają mi go podatki więc nie da się usztywnić kursu. Musiałbym chyba najpierw stworzyć jakiś quasi-niepodległy raj podatkowy albo oprzeć kurs na w miarę niezmiennym w czasie engelsie.

Co do renegactwa - taki tam żarcik. Obiecuję być grzeczny i wyjątkowo międzynarodowy.

"Na ścianie wiesza mapę świata, tuż nad nią podniszczone zdjęcia brodatych liderów ludzkości."

SKYTJA
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

Swoje oszczędności lokuje Pan mądrze. Ilość dreama w obiegu jest taka sama od 2012 roku, więc jeśli pieniądze podlegające opodatkowaniu zamienia Pan na pieniądze wolne od obciążeń to wynik jest prosty - skarpeta z dreamami bardziej się opłaca niż konto w sarmackim banku :P Gorzej ma ten, co kupuje liberty, pod warunkiem oczywiście, że nie będzie na tyle aktywny, by je przy sobie zachować (choć nie wiem do końca jakie są w Sarmacji obecnie obciążenia podatkowe).

PTR jest u nas szychą - i w Parlamencie siedzi, i prowadzi partię komunistyczną. Dorobił się nawet funkcji Sekretarza Heroldii podległej monarchofaszystom :)

Awatar użytkownika
Ivo
NIM:
Kontakt:

Daniel von Witt pisze:Swoje oszczędności lokuje Pan mądrze. Ilość dreama w obiegu jest taka sama od 2012 roku,
W takim razie kupię więcej dreamów! Dziękuję za informację!

SKYTJA
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

Sprzedałbym też może, ale nie po takim kursie jak Ingawaar. Libert nie jest dla mnie aż tyle wart, by płacić w stosunku 4:1!

Awatar użytkownika
Fiodor Swirydiuk
NIM: 111007
Kontakt:

Post autor: Fiodor Swirydiuk »

Ja miałem pomysł aby zrobić coś ala waluta mikroświatowa o wartości 1000 postów, a wszystkie waluty byłyby oceniane względem ilości postów w miesiącu.
Przykład podsumowania aktywności w mikronacjach podczas czerwca przez Królestwo Agurii.
1. Księstwo Sarmacji 4005 - 4,005 WM
2. Republika Bialeńska 1612 - 1,612 WM
3. Królestwo Dreamlandu 1401 - 1,401 WM
4. Rzeczpospolita Obojga Narodów 1266 - 1,266 WM
5. Królestwo Wurstlandii 812 - 0,812 WM
6. Imperium Abachazji 529 0,529 WM
7. Trizondal 492 - 0,492 WM
8. Królestwo Agurii 437 - 0,437 WM
9. Chanat Kugarski 334 - 0,334 WM
10. ZSKHiW 245 - 0,245 WM
11. Królestwo Południolandii 216 - 0,216 WM
12. III Państwo Kościelne Rotria 205 - 0,205 WM
13. Monarchia Austro-Węgier 149 - 0,149 WM
14. Imperium Skarlandu 141 - 0,141 WM
15. Federacja Slawonii 125 - 0,125 WM
16. Państwo Korubańskie 122 - 0,122 WM
17. Demokracja Surmeńska 114 - 0,114 WM
18. Królestwo Francji i Nawarry 95 - 0,095 WM
19. Mandragorat Wandystanu 74 - 0,074 WM
20. Republika Parlandii 22 - 0,022 WM
21. Republika Przedruska 11 - 0,011 WM
Oczywiście do tego potrzebni są specjaliści od ekonomii (ja takowym nie jestem) i wszystko byłoby ok. Dodatkowo gdyby wprowadzono jakieś akcje firm, to aktywność państw by wzrosła ku temu, żeby dany rynek był atrakcyjny. Teraz na przykład bardzo atrakcyjne są Liberty, Bialeny, Dreamy i Złotówki, a w przyszłości mogłyby to być waluty Wurstlandii, Kugarii czy Lwy Abachaskie. Ktoś się chce tym tematem zainteresować?
(-)Fiodor Swirydiuk, zły banita i trup
"Im wyżej szybujemy, tym mniejsi wydajemy się tym, którzy nie potrafią latać" - Friedrich Nietzsche
"Gdybyśmy mieli więcej czasu na dyskusję, prawdopodobnie popełnilibyśmy więcej błędów" - Lew Trocki
"Idei nie można zwalczyć inaczej niż lepszą ideą." Ayn Ryan, "Powrót człowieka pierwotnego"
Awatar użytkownika
Ivo
NIM:
Kontakt:

Jeśli Torkan nie będzie miał po swoim kursie to być może zwrócę się do pana*.

Swoją drogą, być może powiniem zająć się mikronacyjnym biznesem i zostać okrutnym kapitalistą, stroniąc od mikronacyjnej "kultury" która mnie znudziła i polityki w której mało co zostało do osiągania?

Jeszcze raz dziękuję za miłe powitanie!

*dziwnie się czuję "panując" - nie robiłem tego w mikronacjach od lat, w ogóle widzę, że w Dreamlandzie nadal "wersal, panie".

SKYTJA
Awatar użytkownika
Ivo
NIM:
Kontakt:

Fiodor Swirydiuk pisze:Ja miałem pomysł aby zrobić coś ala waluta mikroświatowa o wartości 1000 postów, a wszystkie waluty byłyby oceniane względem ilości postów w miesiącu.
Problem jest jeden - ilość to nie to samo co jakość postów. Jeden post PTR w temacie który go intersuje wart jest więcej niż setka postów składających się z jednego zdania (najczęściej niezbyt poprawnego gramatycznie i pełnego literówek) co jest niestety normą na forach, zwłaszcza w młodszych (wiekiem uczestników) mikronacjach. Kolejną kwestią jest fakt, że postów można naklepać łątwo i dużo. Fetysz "aktywności" mierzonej w ilości postów czy skryptami php (logowaniem na stronie czy forum na przykład) jest w ogóle zarazą która od lat drąży państwa wirtualne.

Niemniej jednak rozumiem skąd ten pomysł - trudno jest oprzeć wymianę do niczego nikomu niepotrzebnych pieniędzy na jakimś sensownym wskaźniku.

Już prędzej napisałbym (gdyby mi się chciało) bazar na którym można by było wystawić oferty kupna lub sprzedaży waluty wraz z ceną i niech się zaintersowani dogadują lub nie. Mam bowiem wrażenie, że taki libert w stosunku do dreama nie jest wart tyle ile postów naklepali Sarmaci, a tyle ile pan von Witt lub Torkan jest skłonny zań zapłacić w dreamach.

SKYTJA
Awatar użytkownika
Fiodor Swirydiuk
Kontakt:

Ivo pisze:
Fiodor Swirydiuk pisze:Ja miałem pomysł aby zrobić coś ala waluta mikroświatowa o wartości 1000 postów, a wszystkie waluty byłyby oceniane względem ilości postów w miesiącu.
Problem jest jeden - ilość to nie to samo co jakość postów. Jeden post PTR w temacie który go intersuje wart jest więcej niż setka postów składających się z jednego zdania (najczęściej niezbyt poprawnego gramatycznie i pełnego literówek) co jest niestety normą na forach, zwłaszcza w młodszych (wiekiem uczestników) mikronacjach. Kolejną kwestią jest fakt, że postów można naklepać łątwo i dużo. Fetysz "aktywności" mierzonej w ilości postów czy skryptami php (logowaniem na stronie czy forum na przykład) jest w ogóle zarazą która od lat drąży państwa wirtualne.

Niemniej jednak rozumiem skąd ten pomysł - trudno jest oprzeć wymianę do niczego nikomu niepotrzebnych pieniędzy na jakimś sensownym wskaźniku.

Już prędzej napisałbym (gdyby mi się chciało) bazar na którym można by było wystawić oferty kupna lub sprzedaży waluty wraz z ceną i niech się zaintersowani dogadują lub nie. Mam bowiem wrażenie, że taki libert w stosunku do dreama nie jest wart tyle ile postów naklepali Sarmaci, a tyle ile pan von Witt lub Torkan jest skłonny zań zapłacić w dreamach.
Jednak to mobilizuje do pisania postów, a to z kolei do powiększenia się aktywności. Ten pomysł nie polega głównie na gospodarce, a na tym, aby zmobilizować zainteresowanych do aktywności i żeby mikroświat nie umierał (bo taki proces powoli zachodzi), więc pomysł nie jest zły, ale też najlepszym pomysłem nie jest.
"Im wyżej szybujemy, tym mniejsi wydajemy się tym, którzy nie potrafią latać" - Friedrich Nietzsche
"Gdybyśmy mieli więcej czasu na dyskusję, prawdopodobnie popełnilibyśmy więcej błędów" - Lew Trocki
"Idei nie można zwalczyć inaczej niż lepszą ideą." Ayn Ryan, "Powrót człowieka pierwotnego"
Awatar użytkownika
Ivo
NIM:
Kontakt:

Fiodor Swirydiuk pisze:Jednak to mobilizuje do pisania postów, a to z kolei do powiększenia się aktywności.
Po raz kolejny - jest aktywność i aktywność. Poza tym jak widzę "aktywność" odmienianą przez wszystkie przypadki to ogarnia mnie zwątpienie. Jesteśmy tu żeby się bawić czy żeby pod groźba lepiej lub gorzej skręconego "wirtualnego bata" odbębnić swoją normę "aktywności"?
Fiodor Swirydiuk pisze: i żeby mikroświat nie umierał (bo taki proces powoli zachodzi), więc pomysł nie jest zły, ale też najlepszym pomysłem nie jest.
On "umiera" odkąd pamiętam. A pamiętam jego kilkanaście lat.

Zachęcam gorąco do zabawy i mniejszego przejmowania się tonażem postów per capita.

SKYTJA
Awatar użytkownika
Fiodor Swirydiuk
Kontakt:

Ivo pisze:
Fiodor Swirydiuk pisze:Jednak to mobilizuje do pisania postów, a to z kolei do powiększenia się aktywności.
Po raz kolejny - jest aktywność i aktywność. Poza tym jak widzę "aktywność" odmienianą przez wszystkie przypadki to ogarnia mnie zwątpienie. Jesteśmy tu żeby się bawić czy żeby pod groźba lepiej lub gorzej skręconego "wirtualnego bata" odbębnić swoją normę "aktywności"?
Fiodor Swirydiuk pisze: i żeby mikroświat nie umierał (bo taki proces powoli zachodzi), więc pomysł nie jest zły, ale też najlepszym pomysłem nie jest.
On "umiera" odkąd pamiętam. A pamiętam jego kilkanaście lat.

Zachęcam gorąco do zabawy i mniejszego przejmowania się tonażem postów per capita.
Kto tu mówi o normie aktywności? Ja tu mówię o tym, że mikroświat umiera i w porównaniu z poprzednimi latami (jestem w mikroświecie od 2014 roku) to sytuacja robi się tragiczna. Skarland upada, Austro-Węgry też, Niderlandy padły, a we wszystkich państwach spada aktywność, jakakolwiek, czy to wejścia czy posty. Oczywiście nikogo się nie przymusza, ale tak nawet 5 postów dziennie coś daje i widać, że ktoś jeszcze żyje.
Awatar użytkownika
ABW
Numer GG: 47635658
NIM: 148603
Herb: a11
Kontakt:

Post autor: ABW »

Ivo pisze: On "umiera" odkąd pamiętam. A pamiętam jego kilkanaście lat.
Jak umierał kilkanaście lat temu?
ObrazekObrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ivo
NIM:
Kontakt:

Narzekania były identyczne. Przykre to, ale prawdziwe.

SKYTJA
Awatar użytkownika
matmax
obywatel
NIM: 442028
Kontakt:

Post autor: matmax »

Tu się zgodzę. W 2005 w Scholandii też słyszałem, że oj, to już nie to samo, zaczynamy upadać. Trochę to jeszcze potrwało.
Mat Max von Salvepol
Daniel von Witt pisze: 13 sty 2019, 02:15 Liczy się adrenalinka xD i na tym może już poprzrstane, chociaż głowa pełna jest myśli tym, co tu poruszone zostało nie mówiąc już nawet o tym, co zakryte.
Awatar użytkownika
Ivo
NIM:
Kontakt:

matmax pisze:Tu się zgodzę. W 2005 w Scholandii też słyszałem, że oj, to już nie to samo, zaczynamy upadać. Trochę to jeszcze potrwało.
Przapraszam najmocniej - ten Mat Max (!!!) - dziennikarz i scholandzyk z którym dało się pogadać jak z człowiekiem nawet w epogeum Powstania Gnomiego? KOPĘ LAT!

SKYTJA
Awatar użytkownika
matmax
obywatel
NIM: 442028
Kontakt:

Post autor: matmax »

Ivo pisze: Przapraszam najmocniej - ten Mat Max (!!!) - dziennikarz i scholandzyk z którym dało się pogadać jak z człowiekiem nawet w epogeum Powstania Gnomiego? KOPĘ LAT!
Ten sam, miło że wpadłeś do Dreamlandu, teraz to nawet do Scholandii wpuszczają bez problemu ;)
Mat Max von Salvepol
Daniel von Witt pisze: 13 sty 2019, 02:15 Liczy się adrenalinka xD i na tym może już poprzrstane, chociaż głowa pełna jest myśli tym, co tu poruszone zostało nie mówiąc już nawet o tym, co zakryte.
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Numer GG: 8606140
NIM: 873817
Kontakt:

Post autor: Edward Ebruz »

Witam w nowych okolicznościach przyrody. Mam nadzieję, że tym razem na dłużej.

• E II
Edward J. Ebruz, r.s.
Awatar użytkownika
RomanoPorfavor
NIM:
Kontakt:

Post autor: RomanoPorfavor »

Towarzyszu! Serdeczne wypierdalać! Cieszę się, że Was tu widzę :) i nie ma obowiązku "panowania", ja towarzyszuję i jeszcze nikt mnie nie odstrzelił.

Co do aktywności i jakość/ilość to oczywiście prawda. Tyle że niekoniecznie ma to znaczenie w zabawie w gospodarkę. Jeżeli oczywiście nie traktujemy jej ambicjonalnie, jako miernik długości v-penisa. Jakiś wskaźnik w stylu PKB potrzeba. Posty na forum może nie są czymś idealnym, bo mogą być duże wahania miesiąc do miesiąca ale dałoby się to ogarnąć.

Generalnie cieszę się że zwiększa się aktywność gospodarcza i pieniężna, jak i dyskusja w tym temacie.

Jeszcze raz witaj! Bananów i słodkości.
/-/ ppłk bryg. kontr. Benedictus Juan Maximiliano Romano de Malagretta y Pigafieta da Cano del Porfavor
vel Prezerwatyw Tradycja Radziecki (MW) vel Mubarak Zprzcz (ŚKW)
Patryk_I
NIM: 193972
Kontakt:

Post autor: Patryk_I »

Witam towarzyszu Ivo :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jesteś tutaj nowy?”