Gazeta PRAWDA nr.4 Sunday

Chleb i igrzyska, dywagacje na tematy sportu i kultury.
Aleksandra_Dostojewska
NIM:
Kontakt:

Gazeta PRAWDA nr.4 Sunday

Post autor: Aleksandra_Dostojewska »

PRAWDA
SUNDAY
Zapraszamy do lektury pierwszego specjalnego, niedzielnego wydania PRAWDY - SUNDAY.
Ta odsłona Magazynu będzie poświęcona głównie funkcjom rozrywkowym, zachowując jednocześnie misyjne posłanie głoszenia prawdy, w każdej chwili i w każdym miejscu.

FELIETON - OKIEM ALEKSANDRY
Minął kolejny tydzień, nie sposób nie zauważyć, że bardzo udany dla Królestwa Dreamlandu. Przede wszystkim z powodu wzmożonej aktywności na forum Królestwa, w ostatnich dniach.

A były to dni piękne i wzniosłe, król Edward II świętował swoja piętnastą rocznicę, powstała gazeta PRAWDA, zaś Premier von Witt rozpoczął przygotowania do osiemnastej rocznicy powstania naszego Państwa.
Zapewne wszystko przebiegałoby w atmosferze powszechnej zgody i wypełniania przykazania miłości, gdyby nie fakt, że na pięknym, dreamlandzkim niebie pojawiły się sępy. Sępy z Bialenii i Hasselandu.

Cóż, jak widać nasze potężne Państwo budzi podziw i niekryte uznanie tych, którzy swoje państwo zniszczyli.
Zaprawdę, w dniach, w których Dreamland przeżywa rozkwit aktywności, Bialenia umiera z nudów, co prowadzi do powolnej degradacji i samozniszczenia tego państwa, które dzisiaj pozbawione legalnego prezydenta i rządu traci na znaczeniu międzynarodowym, a wewnętrzne konflikty i spory nie pozwalają samozwańczym rządzącym na spokojny sen.
Z tego powodu rozbójnicy polityczni postanowili przybyć do Dremalandu, a to trochę z chęci odwiedzenia prawdziwej mikronacji, a to trochę z zazdrości i niekrytej chęci dokuczania Dreamlandczykom.

Zjawił się nawet główny bialeński terrorysta Maciej Kamiński, który zapatrzony ślepo w rozkazy swojego guru i pana chciałby zapewne ponownie zrosić krwią niewinną pierś mojej skromnej osoby.
Nie możemy jednak w pełni potępiać Bialeńczyków i Hasselandczyków, gdyż możemy się od nich wiele, naprawdę wiele nauczyć np. co robić, żeby ludzie myśleli, że jesteśmy upośledzeni psychicznie lub tego jak należy rządzić państwem zgodnie i niesprawiedliwe, doprowadzając je na skraj przepaści. Że, już nie wspomnę o szkole chamstwa, którą nam ofiarują nasi nordaccy przyjaciele w tym jakże pożądanym pakiecie edukacyjnym dla którego program napisał sam wiecie kto.

Życie jest nowelą, a poza tym uważam, że Hasseland musi być zniszczony!
AIDS

PLOTKI PRAWDY

Ktoś się zakochał.
Jak donosi nasz informator, czołowa postać dreamlandzkiej polityki szalenie się zakochała w pani Aleksandrze Izabelli Dostojewskiej. Według informatora, znamienity polityk rozważa w niedługim czasie oświadczyć się i docelowo połączyć się związkiem małżeńskim z Tytularną Królową Bialenii. Według źródeł bialeńskich, Andrzej Swarzewski na wypadek rozwodu zezwoli pani Aleksandrze na zachowanie wszystkich należnych jej tytułów z racji pełnienia funkcji Królowej Bialenii. Sam zaś tytuł królewski ma być dziedziczony przez dzieci pani Aleksandry z trzeciego już małżeństwa.

Kamiński jest gejem?
Nasza Redakcja dotarła do osoby posiadającej screeny rozmów Macieja Kamińskiego z Eddardem Notqernem, z których jasno ma wynikać, że Kamiński jest homoseksualistą. Według Anonimowego Eksperta, który od dawna podejrzewał Kamińskiego o sodomię, tłumaczy to jego zachowanie względem kobiet: Jeżeli to się potwierdzi, to widać jak na dłoni, dlaczego w taki szybki sposób pan Kamiński pozbył się bezprawnie i nielegalnie pani Aleksandry Dostojewskiej, Bialeńczycy to raczej męskie grono, gdzie Kamiński ma szerokie spektrum wyboru potencjalnego partnera. On chce, mówiąc kolokwialnie bawić się jedynie z chłopakami, stworzyć swoją prywatny męski harem...
Z racji szerokiego profilu tolerancji naszego wydawnictwa, my kibicujemy i trzymamy kciuki za Maciusia!

Książę Sarmacji zostanie obalony?
Od dłuższego już czasu w sarmackich kuluarach krąży plotka o planowanym puczu na instytucję książęcą. Zamachowcy mają planować usunięcie z tronu książęcego, osoby ''suchego księcia'' - jak sami o nim mówią i dokonać prawdziwej rewolucji, która na pewno przyniosłaby rozgłos Sarmacji na długie lata.
Otóż, z krążących informacji wynika, iż sarmacka monarchia ma ustąpić miejsca na rzecz republiki.

Od Redakcji:Mówiąc szczerze, sami nie wierzymy w to co piszemy, jednak informacja pochodzi od sprawdzonego źródła, a nasza gazeta ma możliwość poinformować o tym jako pierwsza. Z racji powagi powyższych będziemy starać się informować na bieżąco o sytuacji w kolejnych numerach zwyczajnego wydania PRAWDY.

WASZE LISTY DO REDAKCJI
Kochana Redakcjo PRAWDY!

Z wielką radością przyjąłem kolejny numer tego jakże wspaniałego i potrzebnego pisma, które na stałe zagościło już w naszym domu i sercach.
Szczególnie upodobałem sobie jakże obiektywne i pozbawione zbędnych komentarzy felietony, które można przeczytać w każdym numerze naszego pisma.
Uważam, że każdy powinien zaopatrzyć się w egzemplarz PRAWDY. By wiedzieć więcej, by otworzyć oczy na to co się dzieje w polskim mikroświecie.

Z największym szacunkiem pragnę pozdrowić panią Aleksandrę Izabellę Dostojewską - Swarzewską, która nigdy się nie poddała i dalej działa na rzecz międzynarodowego pokoju i ucz nas, prostych i zwykłych ludzi - ona Caryca, Królowa i Prezydent, tego jak interpretować prawo, historię i sekwencje wydarzeń.

Z poważaniem i wyrazami szacunku,

Barbara (imię zmieniono na prośbę Czytelnika)
Awatar użytkownika
Mateusz von Kube
NIM: 451958
Kontakt:

Re: Gazeta PRAWDA nr.4 Sunday

Post autor: Mateusz von Kube »

Kim jest ta "czołowa postać"? Ktoś z parlamentu?
Dumny Otaku - sir Mateusz von Kube
Awatar użytkownika
RIIF
król-senior
NIM: 747065
Herb: herb_kd_krolRCA
Kontakt:

Post autor: RIIF »

A.DostojewskaSwarzewska pisze:
Od dłuższego już czasu w sarmackich kuluarach krąży plotka o planowanym puczu na instytucję książęcą. Zamachowcy mają planować usunięcie z tronu książęcego, osoby ''suchego księcia'' - jak sami o nim mówią i dokonać prawdziwej rewolucji, która na pewno przyniosłaby rozgłos Sarmacji na długie lata.
Otóż, z krążących informacji wynika, iż sarmacka monarchia ma ustąpić miejsca na rzecz republiki.

Od Redakcji:Mówiąc szczerze, sami nie wierzymy w to co piszemy, jednak informacja pochodzi od sprawdzonego źródła, a nasza gazeta ma możliwość poinformować o tym jako pierwsza. Z racji powagi powyższych będziemy starać się informować na bieżąco o sytuacji w kolejnych numerach zwyczajnego wydania PRAWDY.

JEBŁEM :D Nie mogę się doczekać kolejnych doniesień w tej sprawie. Znakomicie poprawiły humor Jego Książęcej Mości! Chcemy widzieć częściej jak się szeroko uśmiecha, bo wiadomo, że to więcej konfitur!

Pytanie od redakcji poważnego czasopisma: CO PANI BIERZE?! I ile kosztuje działka?!
Robert Fryderyk, c.s, r. s., p.s., KKdrOD, KCO
Aleksandra_Dostojewska
NIM:
Kontakt:

RCA pisze:

JEBŁEM :D Nie mogę się doczekać kolejnych doniesień w tej sprawie. Znakomicie poprawiły humor Jego Książęcej Mości! Chcemy widzieć częściej jak się szeroko uśmiecha, bo wiadomo, że to więcej konfitur!

Pytanie od redakcji poważnego czasopisma: CO PANI BIERZE?! I ile kosztuje działka?!
Szanowny Panie,

bardzo się cieszę, że nasza Redakcja ma wpływ na poczucie humoru jednego z największych rządzących na Pollinie.
Proszę przesłać na ręce Jego Książęcej, aczkolwiek nie ustępującej królewskiemu majestatowi, Mości najlepsze życzenia pomyślności i długich lat panowania.

Wyrażamy jednocześnie zaniepokojenie, że te plotki dotarły wpierw do naszej Redakcji, niż do najbliższego otoczenia Księcia. Zarazem zapewniamy o uaktualnianiu bieżących informacji i liczymy, że staniemy się źródłem wiedzy również i dla Pańskiej osoby.

Co do pytania, to biorę pańskie wyrazy podziwu dla naszej redakcji do serca i dziękuję, że Redakcja Poważnego Czasopisma jest tak wysoce zainspirowana naszą skromną gazetą.

A koszt działki, zależy od hektara.

Pozdrawiam ,

(-)A.I.D.S
Maciej Kamiński
NIM:
Kontakt:

Post autor: Maciej Kamiński »

Łał, jestem taki sławny, że wypisuje się bzdury na temat mojej orientacji. Ukłony. :*
Bialeńczyk od urodzenia.
Awatar użytkownika
Robert Dąbski
NIM:
Kontakt:

Post autor: Robert Dąbski »

Nice wydanie Sunday! Bardzo interesting! Felieton is amazing!
/-/ Robert Dąbski-Hans

Sclavińczyk;
Były prezydent Trizondalu /dwukrotny/;
Redaktor Naczelny The Politique;
Awatar użytkownika
Mateusz von Kube
Kontakt:

Wypraszam sobie, nie jestem czołowy, a tym bardziej "postacią". Ale jeżeli Pani tak myśli. ;)
Aleksandra_Dostojewska
NIM:
Kontakt:

Mateusz von Kube pisze:Wypraszam sobie, nie jestem czołowy, a tym bardziej "postacią". Ale jeżeli Pani tak myśli. ;)
Ale to nie o Pana chodzi :D
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Numer GG: 41404078
NIM: 877416
Kontakt:

Post autor: Daniel von Witt »

Pani Swarzewska romansuje z swoim anonimowym ekspertem :P

(-) Daniel książę von Witt
Aleksandra_Dostojewska
NIM:
Kontakt:

Robert Dąbski pisze:Nice wydanie Sunday! Bardzo interesting! Felieton is amazing!
Dziękuję, na pańskiej opinii bardzo mi zależy!
Awatar użytkownika
Mateusz von Kube
Kontakt:

Mateusz von Kube pisze:Wypraszam sobie, nie jestem czołowy, a tym bardziej "postacią". Ale jeżeli Pani tak myśli. ;)
Ale to nie o Pana chodzi :D

Wie pani, lubuję się w gatunku humoru zwanym sarkazm.
Aleksandra_Dostojewska
NIM:
Kontakt:

Daniel von Witt pisze:Pani Swarzewska romansuje z swoim anonimowym ekspertem :P

(-) Daniel książę von Witt
Tak....
Awatar użytkownika
Fiodor Swirydiuk
NIM: 111007
Kontakt:

Post autor: Fiodor Swirydiuk »

Ja tam się uśmiechnąłem czytając, że Kamiński lubi z mydłem, Aleks ma 3 męża (Adaś i Andrzej płaczo, bo gdy składałem projekt o poligamii, to mnie zlinczowano), a Księciunio Sarmacji niedługo będzie tytułowo Księciem. xD
(-)Fiodor Swirydiuk, zły banita i trup
"Im wyżej szybujemy, tym mniejsi wydajemy się tym, którzy nie potrafią latać" - Friedrich Nietzsche
"Gdybyśmy mieli więcej czasu na dyskusję, prawdopodobnie popełnilibyśmy więcej błędów" - Lew Trocki
"Idei nie można zwalczyć inaczej niż lepszą ideą." Ayn Ryan, "Powrót człowieka pierwotnego"
Aleksandra_Dostojewska
NIM:
Kontakt:

Fiodor Swirydiuk pisze:Ja tam się uśmiechnąłem czytając, że Kamiński lubi z mydłem, Aleks ma 3 męża (Adaś i Andrzej płaczo, bo gdy składałem projekt o poligamii, to mnie zlinczowano), a Księciunio Sarmacji niedługo będzie tytułowo Księciem. xD
Co do sytuacji w Sarmacji to naprawdę nie ma się z czego śmiać, ale o tym będziemy informować na bieżąco.
Awatar użytkownika
RomanoPorfavor
NIM:
Kontakt:

Post autor: RomanoPorfavor »

Wando, jeżeli potwierdzą się ploty, że Swarzewski ma być wolny, to ja też muszę się błyskawicznie rozwieść, żeby smalić do Andrzeja cholewki.
/-/ ppłk bryg. kontr. Benedictus Juan Maximiliano Romano de Malagretta y Pigafieta da Cano del Porfavor
vel Prezerwatyw Tradycja Radziecki (MW) vel Mubarak Zprzcz (ŚKW)
Aleksandra_Dostojewska
NIM:
Kontakt:

PTR pisze:Wando, jeżeli potwierdzą się ploty, że Swarzewski ma być wolny, to ja też muszę się błyskawicznie rozwieść, żeby smalić do Andrzeja cholewki.
O nie!!! Ty Królową Bialenii nie zostaniesz!!!
Winicjusz Stary
NIM:

Post autor: Winicjusz Stary »

Towarzyszu, czy Wy naprawdę sądzicie, że Andrzej Wam obrobi? :P
Awatar użytkownika
RomanoPorfavor
NIM:
Kontakt:

Post autor: RomanoPorfavor »

A kto powiedział, że już nie obrobił? Teraz chodzi o małżeństwo, to poważna sprawa!

Alciu, zawsze mogę zostać Królem. A nawet Księciem-Małżonkiem. Zresztą - przemawia przez Ciebie zazdrość czysta.
/-/ ppłk bryg. kontr. Benedictus Juan Maximiliano Romano de Malagretta y Pigafieta da Cano del Porfavor
vel Prezerwatyw Tradycja Radziecki (MW) vel Mubarak Zprzcz (ŚKW)
Winicjusz Stary
NIM:

Post autor: Winicjusz Stary »

Towarzyszu,

Doskonale Wam wiadome to jest, że nie gustuję w tym, co Wy. :P
Aleksandra_Dostojewska
NIM:
Kontakt:

PTR pisze:A kto powiedział, że już nie obrobił? Teraz chodzi o małżeństwo, to poważna sprawa!

Alciu, zawsze mogę zostać Królem. A nawet Księciem-Małżonkiem. Zresztą - przemawia przez Ciebie zazdrość czysta.
Nie jestem Alcią ;P.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sport i kultura”