[Polityka zagraniczna] Nowi partnerzy Dreamlandu

Powiększanie wspólnego dobra, walki o władzę. Esencja dreamlandzkiego życia.
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Numer GG: 8606140
NIM: 873817
Kontakt:

[Polityka zagraniczna] Nowi partnerzy Dreamlandu

Post autor: Edward Ebruz »

Przed dwoma dniami JKM Robert I ratyfikował umowy o nawiązaniu stosunków dyplomatycznych z Królestwem Sclavinii i Rzeczpospolitą Obojga Narodów. W najbliższym czasie należy się spodziewać co najmniej dwóch analogicznych traktatów – grono naszych mikronacyjnych partnerów poszerzy się o Królestwo Trizondalu i Królestwo Francji. Tym samym uczynimy poważny i decydujący krok w procesie realizacji polityki otwierania się Królestwa na, jak to ujął JKM Robert I, „młode i prężnie działające państwa”. W tym miejscu kilka ogólnych uwag na temat dwóch z wyżej wymienionych mikronacji. O pozostałych będzie jeszcze okazja wspomnieć.

Królestwo Sclavinii to – obok Królestwa Trizondalu – sukcesor i prawny kontynuator tradycji państwowej Rzeczpospolitej Sclavinii i Trizondalu, mikronacji, które swoją samodzielną przygodę w polskim mikroświecie rozpoczęło w ubiegłym roku w wyniku głośnego aktu secesji z Księstwa Sarmacji. Warto jednak podkreślić, że obie mikronacje – Trizondal i Sclavinia – jako suwerenne byty powstały jeszcze w 2007 r., zaś ich drogi przecięły się właśnie na gruncie sarmackim. Dzisiaj Sclavinia i Trizondal to dwa odrębne, dynamiczne i ludne państwa. Łączna liczba ich aktywnych obywateli najpewniej przekracza czterdzieści osób.

Znakiem rozpoznawczym obu państw jest wyjątkowo intensywna aktywność mieszkańców na forum dyskusyjnym. Kilka dni temu na Planecie Mikronacje można było zetknąć się z informacją, że liczba postów opublikowanych na trizondalskim forum w samym tylko czerwcu zbliżyła się do czterech tysiący. Zdaje się, że Sclavińczycy nie pozostają daleko w tyle. Prawdą jest jednak, że z małymi wyjątkami są to wypowiedzi lakoniczne, na ogół kilkuzdaniowe. Wodolejstwo i traktatomania pozostają znakiem rozpoznawczym dawnego Dreamlandu.

Królestwo Sclavinii to monarchia absolutna, co z dumą podkreślają jej mieszkańcy, upatrując w tej formie rządów remedium na tradycyjne bolączki mikronacjonalizmu (http://kuriersclavinski.wordpress.com/2 ... anickiego/). Myliłby się ktoś jednak szukając analogii do reżimu leblandzkiego. Silne i stanowcze rządy nie kłócą się z duchem egalitaryzmu i pełnej swobody działania. Wątpię, by ktokolwiek z Dreamlandczyków czuł się w Sclavinii przesadnie nieswojo, choć różnice w kulturze politycznej są oczywiste. To jednak Sclavinia reprezentuje dziś mikronacyjną świeżość i wolę działania, Dreamland wciąż próbuje przebudzić się z trwającej w naszym życiu publicznym apatii.

Państwa uwadze polecam fragment przemówienia, w którym JKM Emil I Potocki scharakteryzował niedawno swoich rodaków:
„Sclavińczycy reprezentują bardzo wysoki poziom kultury osobistej. Nie ma u nas przepychanek znanych z Wurstlandii, Siedmiogrodu czy na dobrą sprawę każdej innej mikronacji. Nie ma w użyciu powszechnym słów wulgarnych a światem polityki nie rządzi warcholstwo. Jest to ewenement na skalę Mikroświatową. Gdy wszędzie standardy obniżają się, do władzy dochodzą dzieci i panuje powszechna degeneracja, my sprzeciwiamy się temu z całą stanowczością. Wierzę, że tak pozostanie i Królestwo będzie Ojczyzną ludzi dojrzałych, świadomych i reprezentujących wysoki poziom kultury”.
Wypada uwierzyć na słowo, choć nie muszę chyba przekonywać, że cywilizowanych mikronacji w polskim mikroświecie, poza Sclavinią, nie brakuje. Zresztą – nie trzeba specjalnie wiele wysiłku, by podobne deklaracje wiary we własną wyjątkowość odnaleźć w niemal w każdej mikronacji – od Sarmacji po Wurstlandię.

Co jeszcze warto wymienić wśród znaków rozpoznawczych obu wymienionych monarchii? Prężny i dynamiczny sektor medialny – prasa sclavińska i trizondalska to dziś koło zamachowe mikronacyjnego rynku prasowego. „Przegląd Polityczny”, „Kurier Sclaviński” czy „Gazeta Górnicza” ratują dziś Planetę Mikronacje przed publicystyczną SMS-omanią. Czytelnik z Dreamlandu czy Scholandii co prawda nie znajdzie tam dla siebie informacji bliskich sprawom jego ojczyzny, ale od czasu do czasu przyjemnie jest poczytać coś napisanego z poszanowaniem zasad gramatyki. A to już w mikroświecie całkiem sporo.

Trizondalczycy dodatkowo przejawiają wyjątkowo silne przywiązanie do życia gospodarczego, w naszym Królestwie niemal zupełnie dziś nieobecnego, jeśli nie liczyć odosobnionych inicjatyw nieśmiertelnego JKW Artura Piotra. Wczoraj na łamach wydawanego w Samundzie pisma "Habari" Trizondal okrzyknięty został gospodarczym tygrysem Kontynentu Wschodniego (http://habarii.wordpress.com/).

Oba państwa posiadają własne systemy ligowe. To właśnie na piłkarskich arenach Sclavinii i Trizondalu rozegrany został ubiegłoroczny mundial, chyba najbardziej udana impreza ze wszystkich dotychczasowych edycji.

Przed nami sezon urlopowy. W wolnej chwili zachęcam do odwiedzin obu państw.

Forum dyskusyjne Królestwa Sclavinii:
http://sclavinia.com.pl/forum/

Forum dysusyjne Królestwa Trizondalu:
http://forum.trizondal.org/index.php
Edward J. Ebruz, r.s.
Marcel Hans
Numer GG: 1514419
NIM:
Kontakt:

Re: [Polityka zagraniczna] Nowi partnerzy Dreamlandu

Post autor: Marcel Hans »

Dziękuję Waszej Ekscelencji za bardzo miłe słowa i zapraszam do Trizondalu na urlop ;)
(-) Marcel Hans
Obrazek
Awatar użytkownika
Guedes de Lima
Numer GG: 6400192
NIM: 123456
Kontakt:

Post autor: Guedes de Lima »

Z zapartym tchem przeczytałem artykuł Waszej Ekscelencji. Cieszy mnie, że zrobiliśmy na przedstawicielach Królestwa Dreamlandu dobre wrażenie, bo zależy Nam utrzymywaniu stosunków dyplomatycznych z tak doświadczonymi i szanowanymi mikronacjami jak Dreamland!

Pozdrawiam serdecznie i jeżeli Wasza Ekscelencja pozwoli przekopiuję treść tej broszury informacyjnej na forum Królestwa Sclavinii. ;)
GUEDES DE LIMA h. SZACHOWNICA
Ojciec Założyciel - Dumny Sclavińczyk
Właściciel Unicorn Media Corporation

"Rzeczpospolita Sclavinii i Trizondalu to był najbardziej nieodpowiedzialny projekt w historii mikroświata". - Piotr von Thorn-Cetnarovich, Prezydent Rzeczpospolitej Sclavińskiej.
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Numer GG: 8606140
NIM: 873817
Kontakt:

Post autor: Edward Ebruz »

Cieszy mnie obecność Szanownych Redaktorów - odpowiednio trizondalskiej "Gazety Górniczej" i sclavińskiego "Przeglądu Politycznego" - w naszym Królestwie. Celowo wspominam o profesji naszych Gości, gdyż chciałbym wycisnąć z tej niespodziewanej wizyty jak najwięcej.

Korzystam zatem z okazji i zwracam się z prośbą, by- jeśli to tylko możliwe - informacje o kolejnych numerach wspomnianych pism pojawiały się również na naszym forum. Nie wszyscy Dreamlandczycy śledzą na bieżąco Planetę Mikronacje, gdzie wartościowe tytuły na ogół toną w potoku irytującego spamu, w najlepszym razie zniechęcając do ponownej wizyty.

Oba pisma wychodzą ponadstandardowo często, dodatkowo "Przegląd" wydawany jest w klasycznej formie bliskiej czytelnikom starszych tytułów dreamlandzkich - choćby "La Fourchette" czy "Tygodnika Morlandzkiego". Ma swój urok, choć pewnie większość z nas zdązyła już przywyknąć do formuły blogowej.

Tutaj odnośniki do dwóch ostatnich wydań (już z lipca):

"Przegląd Polityczny": http://i54.tinypic.com/zof6go.png
"Gazeta Górnicza": http://gornicza.wordpress.com/

W "Przeglądzie" polecam tekst traktujący o "epoce chamstwa i prowokacji" w polskim mikroświecie. Z kolei "Gazeta Górnicza" opublikowała frapujący materiał, w którym papież mikronacyjnej lewicy - obecny tu Marcel Hans - karci młodego biesa związanego z mikronacyjnym planktonem. Chciałoby się powiedzieć - socjaliści komunistom zgotowali ten los, gdyby tu faktycznie chodziło o jakieś idee. Zdecydowanie pod rozwagę. Do tekstu odniosę się pewnie jeszcze w innym miejscu.
Edward J. Ebruz, r.s.
Tomasz Sokołowicz
Numer GG: 10950604
NIM:
Kontakt:

Post autor: Tomasz Sokołowicz »

Miło widzieć te miłe słowa wobec Trizondalu od tak ważnej osoby w tak szanowanej mikronacji, dziękuję. ;)
Tomasz bar. Sokołowicz
Redaktor Naczelny Telewizji V
dyrektor Agencji Informacyjnej M-Radia
Marcel Hans
NIM:
Kontakt:

Dziękuję bardzo za tak miłe słowa na temat mojej pracy dziennikarskiej -bardzo mnie cieszy, że ktoś tak zasłużony jak Wasza Ekscelencja czyta Gazetę Górniczą i co więcej ją chwali.

Co do nazwania mnie "papieżem lewicy" to jest to bardzo intrygująco brzmiące określenie, ale także dziękuję - nie sądziłem kiedykolwiek, że moje działania na tym polu będą gdziekolwiek dostrzegane w v-świecie.

Co do artykułów Górniczej, to kontynuacja tematu o upadku moralnym, zachęcam:
http://gornicza.wordpress.com/2011/07/0 ... -moralnym/
(-) Marcel Hans
Obrazek
Awatar użytkownika
Ignats ik Ruth
NIM: 285192
Kontakt:

Post autor: Ignats ik Ruth »

UWAGA! Off-topic :D
Marcel Hans pisze:Co do artykułów Górniczej, to kontynuacja tematu o upadku moralnym, zachęcam:
http://gornicza.wordpress.com/2011/07/0 ... -moralnym/
Muszę przyznać, że dyskusja, jak rozwinęła się pod wspomnianym wyżej artykułem, stanowi jego doskonałe uzupełnienie, a także prezentację tematyczną :). Zupełnie niezależnie od Redaktora Naczelnego, zapraszam do lektury - warto!
(—) Ignats ik Ruth
królowa-matka Baridasu, diuk Altborka, diuk-małżonek Markony, dzierżawca Wschodniego Domu
Teutończyk z Leocji, nim: 285192
Awatar użytkownika
Guedes de Lima
Kontakt:

Mi jedynie pozostaje poinformować wszystkich zainteresowanych dyskusją na temat jakości mikroświata, iż w dniu jutrzejszym ukaże się 108 numer Przeglądu Politycznego w którym będzie kontynuacja polemiki z Gazetą Górniczą i rozwinięcie dyskusji dotyczących problemów mikroświata.

Ponadto czuje się zaszczycony, że w Dreamlandzie chce się czytać moją gazetę i nie omieszkam się publikować u Was. Ponadto wychodząc na przeciw oczekiwaniom postaram się pisać również o Dreamlandzie, gdyż ideą mojej gazety jest charakter globalny.

Pozdrawiam serdecznie w imieniu Królestwa Sclavinii!

"Rzeczpospolita Sclavinii i Trizondalu to był najbardziej nieodpowiedzialny projekt w historii mikroświata". - Piotr von Thorn-Cetnarovich, Prezydent Rzeczpospolitej Sclavińskiej.
Robert I, RS.
król-senior
Numer GG: 3258225
NIM: 833216
Herb: r02
Kontakt:

Post autor: Robert I, RS. »

Ja również jestem stałym czytelnikiem zarówno "Przeglądu Politycznego", jak i "Gazety Górniczej". Niestety niewiele jest w mikroświecie pism, które naprawdę chce się czytać i warto to robić.

Bardzo się cieszę, że informacje o kolejnych wydaniach będą Dreamlandczykom serwowane wprost na tutejsze forum!
(-) Robert I, RS.
dr net. nauk prawnych
Awatar użytkownika
Guedes de Lima
Kontakt:

Przegląd Polityczny 07/07/2011, Numer 108:

1. http://i52.tinypic.com/id85cw.png

2. http://i54.tinypic.com/2ecohn5.png

3. http://i53.tinypic.com/2ivl9b5.png

( Gdzie mógłbym publikować i wrzucać Przegląd na Waszym forum? Nie chciałbym zaśmiecać, także liczę na wskazówki! )

Awatar użytkownika
ghardin
NIM: 544409
Kontakt:

Post autor: ghardin »

Guedes de Lima pisze:( Gdzie mógłbym publikować i wrzucać Przegląd na Waszym forum? Nie chciałbym zaśmiecać, także liczę na wskazówki! )
Myślę, że najlepszy byłby osobny wątek dla Przeglądu w dziale Zagranica :)
ax. Ghardin, OCO
Robert I, RS.
król-senior
Numer GG: 3258225
NIM: 833216
Herb: r02
Kontakt:

Post autor: Robert I, RS. »

Zgodnie z sugestią ax. Ghardina utworzyłem osobny dział dla agencji prasowych z zagranicy. Subforum dla "Przeglądu Politycznego" zostało już utworzone.

Zainteresowanych utworzeniem kolejnych działów dla swoich gazet zapraszam na priv.
(-) Robert I, RS.
dr net. nauk prawnych
Marcel Hans
NIM:
Kontakt:

Nie było mnie kilka dni, mam nadzieję, że uda mi się skontaktować z WKM.
W tej chwili zamieszczam kolejny artykuł Górniczej: http://gornicza.wordpress.com/2011/07/1 ... kie-klapy/
(-) Marcel Hans
Obrazek
Awatar użytkownika
Guedes de Lima
Kontakt:

Chciałem podziękować w imieniu Jego Królewskiej Mości Emila I Potockiego oraz również swoim za wysłanie zaproszeń na obchody święta Królestwa Dreamlandu. Oczywiście pojawimy się. ;) Pozdrawiam serdecznie!

Zablokowany

Wróć do „Polityka”