Porcelana

Chleb i igrzyska, dywagacje na tematy sportu i kultury.
Awatar użytkownika
Gaston de Senancour
Numer GG: 59036457
NIM: 312584
Kontakt:

Porcelana

Post autor: Gaston de Senancour »

Nie jestem pewien, czy taki temat będzie tu mile widziany, ale czy ktoś z Państwa interesuje się porcelaną? Już wyjaśniam.

Od pewnego czasu rozwijam własną kolekcję, skupując co ciekawsze egzempla. Przy odrobinie szczęścia nawet w ramach popularnych serwisów aukcyjnych znaleźć można nieprzeciętne kolekcje. Ich właściciele często nawet nie wiedzą, czego się pozbywają, i to za bezcen. Dla przykładu, ćmielowski komplet z imbrykiem wraz kwartetem filiżanek i talerzyków nabyłem za równowartość miesięcznego biletu kolejowego. Przy okazji pozwolę sobie na drobną autoreklamę i pochwalę się bodaj czy nie najcenniejszym we własnej kolekcji, miśnieńskim zestawem ze stołu landgrafa Hesji-Kassel, Wilhelma IX (przełom XVIII/XIX w.).

Zapraszam do wymiany uwag.
[x] Gaston de Senancour / Lider Frakcji Radykalnej
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Numer GG: 41404078
NIM: 877416
Kontakt:

Re: Porcelana

Post autor: Daniel von Witt »

Na początek mam jedną: by zwiększyć społeczne zainteresowanie Pańską pasją aż prosi się o to, by zorganizował Pan jakąś wystawę, nabył przytulną willę i tam eksponował swoje cacuszka. Wystarczy skromniutka witryna internetowa, którą tu pomoglibyśmy Panu stworzyć, aparat fotograficzny i można cieszyć oczy z tego, czym Pan dysponuje :) A Muzeum Porcelany - tego u nas jeszcze chyba nie było.

(-) Daniel diuk von Witt
Awatar użytkownika
Tannegard
Król Dreamlandu i Scholandii
NIM: 279138
Kontakt:

Post autor: Tannegard »

Rozpoznawanie perełek tam gdzie inni widzą bezużyteczne gadżety, to oznaka osiągnięcia wyższego poziomu w realizacji swojej pasji. Gratuluję i z niecierpliwością czekam na jakąś wystawę, chętnie zobaczyłbym owe perełki, również zachęcam do zorganizowania wystawy. :)
Awatar użytkownika
Gaston de Senancour
Numer GG: 59036457
NIM: 312584
Kontakt:

Post autor: Gaston de Senancour »

Dziękuję za dobre słowo. Postaram się zaaranżować jakąś małą wystawę. A może są w naszym gronie jeszcze jacyś kolekcjonerzy - monet, znaczków lub odznaczeń militarnych?
[x] Gaston de Senancour / Lider Frakcji Radykalnej
Awatar użytkownika
Aleksander
członek Rządu Królewskiego
NIM: 435954
Herb: a13
Kontakt:

Post autor: Aleksander »

Odkopuję, bo miały być fotki porcelany, a nie ma. Czuję się oszukany!
Gaston de Senancour pisze:Dziękuję za dobre słowo. Postaram się zaaranżować jakąś małą wystawę. A może są w naszym gronie jeszcze jacyś kolekcjonerzy - monet, znaczków lub odznaczeń militarnych?
A ja jestem człowiekiem, który umiłował porządek. Wyrzucam zbędne rzeczy. Nie cierpię bibelotów, bo zbierają kurz. Nie znoszę monet, znaczków, odznaczeń, bo wprowadzają chaos, zabierają przestrzeń i nie mają żadnej wartości użytkowej. Jedyne co mam, to stare fotografie przodków, które trzymam w albumach, które to albumy stoją na półkach.
(-) Alexander, r.s.
Awatar użytkownika
Juarez
NIM:
Kontakt:

Post autor: Juarez »

Ordnung muss sein, ale militariami nigdy nie pogardzę. Poza tym miny znajomych przychodzących do mnie i widzących na komodzie topory i bagnety są bezcenne. :)
/-/ Jahn Dagobard ik Thórn-Mákovski
III Hertsog ik Monderie
Awatar użytkownika
Salamandra Typ
NIM:
Kontakt:

Post autor: Salamandra Typ »

Ja mam zajebistą kolekcję memów Pepe the Frog, ok. 130 unikalnych rzadkich rzap xD
Nyeeessssssss!
Najlepszy dupoflet na świecie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sport i kultura”