Scholandia po przyłączeniu
- Daniel von Witt
- Numer GG: 41404078
- NIM: 877416
- Kontakt:
Scholandia po przyłączeniu
Chciałbym zwrócić się do Wicekróla i Scholandczyków z ogólnym pytaniem, na które oczekuję jednak szczegółowej odpowiedzi: czy w Scholandii prowadzone są jakieś prace mające zamienić państwo w dreamlandzką prowincję? Jakie to są działania? Kto je prowadzi? Jak będzie wyglądać Scholandia po zakończeniu tych prac?
(-) Daniel markiz von Witt
Re: Scholandia po przyłączeniu
A to ciekawe pytanie, jeśli jest jakaś inicjatywa niepubliczna, to chętnie dołączę :)
Mat Max von Salvepol
Daniel von Witt pisze: ↑13 sty 2019, 02:15 Liczy się adrenalinka xD i na tym może już poprzrstane, chociaż głowa pełna jest myśli tym, co tu poruszone zostało nie mówiąc już nawet o tym, co zakryte.
- Daniel von Witt
- Kontakt:
Ochotnik jest :) Może Jego Królewska Mość wykorzysta ten zapał i oddeleguje Was do jakiegoś działania w KSch? :D
- Daniel von Witt
- Kontakt:
Podbijam w górę stary wątek. Co się obecnie dzieje w Scholandii? Jakieś ruchy, przemeblowania? Ktoś coś wie? Ktoś coś robi?
- Kazag Slobodanovic
- NIM:
- Kontakt:
Z tego co mi gołębie pocztowe donoszą - nic nowego się tam nie dzieje, niestety...
Z tego co wiem - potwierdzam.
Dobrym pytaniem, które chciałbym tu przy okazji zadać, zarówno obecnym tu Scholandczykom, jak i wszystkim osobom spoza Scholandii jest - czy ktoś z nas ma koncepcję, jak mogłoby wyglądać dalsze funkcjonowanie Scholandii?
Ostatnio zastanawiałem się nad tym i ciekawym pomysłem wydawała mi się koncepcja prowincji - korporacji, która może mieć udziały rozproszone pomiędzy uczestników. Rada nadzorcza wyznaczałaby osobę, która byłaby odpowiednikiem premiera. Udziały w korporacji możnaby kupować i sprzedawać, choć oczywiście pakiet kontrolny należałby do Korony, która w ten sposób miałaby pełną kontrolę nad kluczowymi decyzjami. Ze względu na nieistnienie v-gospodarki, tego typu forma rządów byłaby jedynie ciekawostką, ale korporacja mogłaby pełnić rolę kulturotwórczą, tworząc np. zlecenia na wykonanie artykułu, rysunku.
Zysk - ciekawa forma rządów. Koncepcja jednak mocno utopijna.
Dobrym pytaniem, które chciałbym tu przy okazji zadać, zarówno obecnym tu Scholandczykom, jak i wszystkim osobom spoza Scholandii jest - czy ktoś z nas ma koncepcję, jak mogłoby wyglądać dalsze funkcjonowanie Scholandii?
Ostatnio zastanawiałem się nad tym i ciekawym pomysłem wydawała mi się koncepcja prowincji - korporacji, która może mieć udziały rozproszone pomiędzy uczestników. Rada nadzorcza wyznaczałaby osobę, która byłaby odpowiednikiem premiera. Udziały w korporacji możnaby kupować i sprzedawać, choć oczywiście pakiet kontrolny należałby do Korony, która w ten sposób miałaby pełną kontrolę nad kluczowymi decyzjami. Ze względu na nieistnienie v-gospodarki, tego typu forma rządów byłaby jedynie ciekawostką, ale korporacja mogłaby pełnić rolę kulturotwórczą, tworząc np. zlecenia na wykonanie artykułu, rysunku.
Zysk - ciekawa forma rządów. Koncepcja jednak mocno utopijna.
Mat Max von Salvepol
Daniel von Witt pisze: ↑13 sty 2019, 02:15 Liczy się adrenalinka xD i na tym może już poprzrstane, chociaż głowa pełna jest myśli tym, co tu poruszone zostało nie mówiąc już nawet o tym, co zakryte.
- Torkan Ingawaar
- obywatel
- NIM: 156339
- Kontakt:
Czekam na to, żeby Szkolin odpowiedział wreszcie za morderstwa i gwałty dokonywane w przeszłości na narodzie gnomim. Skoro Szkolandia stała się prowincją Królestwa kieruję pytanie do władz federalnych - jakie są plany tychże władz odnośnie ochrony cennego dziedzictwa kulturowego Wysokogórskiej Republiki Elfidy? Czy Królestwo Dreamlandu będzie stało z założonymi rękoma patrząc, jak Wałbrzych zarasta dzikim rabarbarem? Czy z inicjatywy władz lokalnych bądź federalnych zostaną podjęte jakieś działania mające na celu ocalenie tej enklawy socjalizmu dryfującej na niegościnnym, monarchofaszystowskim oceanie? Ja ze swojej strony proponowałbym - oczywiście jeśli zgodę wyrazi towarzyszka Waldemaria - utworzenie na terenie WRE rezerwatu mającego na celu ochronę tych pięknych ziem przed barbarzyńskimi, monarchofaszystowskimi hordami.
(–) Torkan Ingawaar (ᑐᕐᑳᓐ ᐃᖓᕚᕐ)

Konkrety co do morderstw i gwałtów, towarzyszu Sukces, konkrety poproszę. ;-)
Mat Max von Salvepol
-
Daniel January Tauer-Krak
- NIM:
- Kontakt:
Strasznie aktywne jest Królestwo Scholandii :((
No niestety, ostatnio z aktywnością nie jest za dobrze. Widzę, że zamieszkał Pan w Scholandii, może chciałby Pan powiedzieć, co Pana zdaniem byłoby ciekawe do zorganizowania albo czy chciałby Pan coś robić w ramach Scholandii? :-)
Mat Max von Salvepol
-
- NIM:
- Kontakt:
Ja jestem tylko turystą z Księstwa Sarmacji http://www.sarmacja.org/mieszkaniec/profil/AG003, a Scholandię trzeba w jakiś sposób ożywić. Wszakże to piękny kraj, proponowałbym zrobić spis ludność, być może już gdzieś jest. Nie wiem. Potem skontaktować się z Królem Scholandii, a jeśli to okaże się niemożliwe wybrać nowego, z pomysłami na Scholandię i jak ją przywrócić do życia.matmax pisze:No niestety, ostatnio z aktywnością nie jest za dobrze. Widzę, że zamieszkał Pan w Scholandii, może chciałby Pan powiedzieć, co Pana zdaniem byłoby ciekawe do zorganizowania albo czy chciałby Pan coś robić w ramach Scholandii? :-)
- Daniel von Witt
- Kontakt:
Na miejscu Scholandczyków przede wszystkim wprowadziłbym na początek Królestwo Scholandii na stronę główną Królestwa Dreamlandu - odnośnik się przyda z pewnością, chociaż nawet dzisiaj bez niego Scholandia jest najczęściej zamieszkiwaną prowincją, choćby dowodzi tego przykład Pana Daniela. W drugiej kolejności zrobiłbym porządek w dziale Scholandii na forum, gdyż mam wrażenie, że poszczególne subfora zostały założone "byle tylko coś było" - tu dodałbym opisy wraz z linkami, bo jednak Królestwo ma się czym chwalić (bogate zbiory), więc niech to robi również przez forum. Nieaktywnego Wicekróla przesunąłbym zaś do KSI, a na tron posadził innego Scholandczyka, ale to już zależy od Korony.
-
- NIM:
- Kontakt:
Chodzi o JKW Filipa Radgara Scholandzkiego?Daniel von Witt pisze:Nieaktywnego Wicekróla przesunąłbym zaś do KSI, a na tron posadził innego Scholandczyka, ale to już zależy od Korony.
De facto Królestwo Scholandi mogłoby złożyć wniosek o zmianę namiestnika prowincji... tak myślę, chociaż nie znam się na dreamlandzkim prawie. Inna sprawa czy jest ktos kto może to pociągnąć.
- Daniel von Witt
- Kontakt:
Tak. JKW uczestniczy, wedle zapewnień Korony, w pracach w KSI, więc wydaje się, że tam znajduje się lepsze miejsce dla niego niż dla nieaktywnego zarządcy największej dreamlandzkiej prowincji. Myślę, że byłoby to rozsądne rozwiązanie.Daniel Ragnar Cesare Firenza pisze:Chodzi o JKW Filipa Radgara Scholandzkiego?
Nie ma procedury zmiany namiestnika. Nie ma samego urzędu namiestnika. W przypadku Scholandii istnieje urząd Wicekróla, którego obsadza Król Dreamlandu wedle własnej woli. Obywatele mogą postulować i to wszystko. Wiąże się z tym pewien problem, bo z racji, że Korona Dreamlandzka i Korona Scholandzka są połączone to Król Dreamlandu na pewno nikogo pochopnie na urząd Wicekróla Scholandii nie wybierze, bo oznaczałoby to, że wciąga tą osobę do swojej rodziny. Moja prognoza: zmian na urzędzie nie będzie.Daniel Ragnar Cesare Firenza pisze:De facto Królestwo Scholandi mogłoby złożyć wniosek o zmianę namiestnika prowincji... tak myślę, chociaż nie znam się na dreamlandzkim prawie. Inna sprawa czy jest ktos kto może to pociągnąć.
Zmian może nie być jeszcze z jednego powodu - wydaje mi się, że nie ma w tej chwili w Scholandii nikogo, kto chciałby nią rzeczywiście rządzić. Jako rządzenie w tym wypadku rozumiem wyższą aktywność.
Opisy wraz z linkami - jak rozumiem do dotychczasowych dzieł?
Opisy wraz z linkami - jak rozumiem do dotychczasowych dzieł?
Mat Max von Salvepol
- Gaston de Senancour
- Numer GG: 59036457
- NIM: 312584
- Kontakt:
Prze nami okres urlopowo-wakacyjny. Dla jednych. w tym dla uczniów i studentów (na których najbardziej liczymy) oznacza to kilka dodatkowych godzin na aktywność w ciągu doby. Jakie działania naprawczo-animacyjne planuje podjąć Wicekról Scholandii?
[x] Gaston de Senancour / Lider Frakcji Radykalnej
- Tannegard
- Król Dreamlandu i Scholandii
- NIM: 279138
- Kontakt:
Może to pytanie nie do mnie, ale czuję się w pewnej drobnej kwestii wywołany do tablicy. Mianowicie w kwestii stron kilku prowincji i miast, których od pewnego czasu nie ma dostępnych. Owe strony leżały na moim serwerze. W ciągu kilku dni brakujące prowincje i miasta będą ponownie dostępne, jak tylko załatwię sprawy organizacyjne związane z nowym serwerem.Gaston de Senancour pisze:(...)Jakie działania naprawczo-animacyjne planuje podjąć Wicekról Scholandii?
Myślę, że najlepszym działaniem naprawczo-animacyjnym w tej chwili byłoby objęcie pełnionego przeze mnie stanowiska przez taką osobę. Jak dobrze widać, pełnienie czterech stanowisk naraz przeze mnie nie wychodzi na dobre, zwłaszcza dla Scholandii.Gaston de Senancour pisze:Prze nami okres urlopowo-wakacyjny. Dla jednych. w tym dla uczniów i studentów (na których najbardziej liczymy) oznacza to kilka dodatkowych godzin na aktywność w ciągu doby. Jakie działania naprawczo-animacyjne planuje podjąć Wicekról Scholandii?
Zapraszam i zachęcam do zgłaszania się do Króla. Nadal utrzymuję, że to dobre miejsce do eksperymentów, jako że historii jest dużo, ale współczesności niewiele.
Mat Max von Salvepol
- Gaston de Senancour
- Numer GG: 59036457
- NIM: 312584
- Kontakt:
Dziękuję za uczciwe postawienie sprawy. Może więc ktoś inny z doświadczonych Scholandczyków? Książę Sky?matmax pisze:Myślę, że najlepszym działaniem naprawczo-animacyjnym w tej chwili byłoby objęcie pełnionego przeze mnie stanowiska przez taką osobę. Jak dobrze widać, pełnienie czterech stanowisk naraz przeze mnie nie wychodzi na dobre, zwłaszcza dla Scholandii.
[x] Gaston de Senancour / Lider Frakcji Radykalnej
- RomanoPorfavor
- NIM:
- Kontakt:
Ja z chęcią bym się zajął prowincją, pod warunkiem że nie będę musiał nosić miana Wicekróla (ani innego arystokratycznopodobnego). Prawdopodobnie z korzyścią dla obu stron - nisko urodzony na na takim stanowisku byłby z pewnością ujmą dla wszystkich szlachtów i arystokratów.
/-/ ppłk bryg. kontr. Benedictus Juan Maximiliano Romano de Malagretta y Pigafieta da Cano del Porfavor
vel Prezerwatyw Tradycja Radziecki (MW) vel Mubarak Zprzcz (ŚKW)
vel Prezerwatyw Tradycja Radziecki (MW) vel Mubarak Zprzcz (ŚKW)