Scholandia po przyłączeniu

Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Numer GG: 41404078
NIM: 877416
Kontakt:

Scholandia po przyłączeniu

Post autor: Daniel von Witt »

Chciałbym zwrócić się do Wicekróla i Scholandczyków z ogólnym pytaniem, na które oczekuję jednak szczegółowej odpowiedzi: czy w Scholandii prowadzone są jakieś prace mające zamienić państwo w dreamlandzką prowincję? Jakie to są działania? Kto je prowadzi? Jak będzie wyglądać Scholandia po zakończeniu tych prac?

(-) Daniel markiz von Witt
Awatar użytkownika
matmax
obywatel
NIM: 442028
Kontakt:

Re: Scholandia po przyłączeniu

Post autor: matmax »

A to ciekawe pytanie, jeśli jest jakaś inicjatywa niepubliczna, to chętnie dołączę :)
Mat Max von Salvepol
Daniel von Witt pisze: 13 sty 2019, 02:15 Liczy się adrenalinka xD i na tym może już poprzrstane, chociaż głowa pełna jest myśli tym, co tu poruszone zostało nie mówiąc już nawet o tym, co zakryte.
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

Ochotnik jest :) Może Jego Królewska Mość wykorzysta ten zapał i oddeleguje Was do jakiegoś działania w KSch? :D

Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

Podbijam w górę stary wątek. Co się obecnie dzieje w Scholandii? Jakieś ruchy, przemeblowania? Ktoś coś wie? Ktoś coś robi?

Awatar użytkownika
Kazag Slobodanovic
NIM:
Kontakt:

Post autor: Kazag Slobodanovic »

Z tego co mi gołębie pocztowe donoszą - nic nowego się tam nie dzieje, niestety...
Awatar użytkownika
matmax
obywatel
Kontakt:

Z tego co wiem - potwierdzam.

Dobrym pytaniem, które chciałbym tu przy okazji zadać, zarówno obecnym tu Scholandczykom, jak i wszystkim osobom spoza Scholandii jest - czy ktoś z nas ma koncepcję, jak mogłoby wyglądać dalsze funkcjonowanie Scholandii?

Ostatnio zastanawiałem się nad tym i ciekawym pomysłem wydawała mi się koncepcja prowincji - korporacji, która może mieć udziały rozproszone pomiędzy uczestników. Rada nadzorcza wyznaczałaby osobę, która byłaby odpowiednikiem premiera. Udziały w korporacji możnaby kupować i sprzedawać, choć oczywiście pakiet kontrolny należałby do Korony, która w ten sposób miałaby pełną kontrolę nad kluczowymi decyzjami. Ze względu na nieistnienie v-gospodarki, tego typu forma rządów byłaby jedynie ciekawostką, ale korporacja mogłaby pełnić rolę kulturotwórczą, tworząc np. zlecenia na wykonanie artykułu, rysunku.

Zysk - ciekawa forma rządów. Koncepcja jednak mocno utopijna.
Mat Max von Salvepol
Daniel von Witt pisze: 13 sty 2019, 02:15 Liczy się adrenalinka xD i na tym może już poprzrstane, chociaż głowa pełna jest myśli tym, co tu poruszone zostało nie mówiąc już nawet o tym, co zakryte.
Awatar użytkownika
Torkan Ingawaar
obywatel
NIM: 156339
Kontakt:

Post autor: Torkan Ingawaar »

Czekam na to, żeby Szkolin odpowiedział wreszcie za morderstwa i gwałty dokonywane w przeszłości na narodzie gnomim. Skoro Szkolandia stała się prowincją Królestwa kieruję pytanie do władz federalnych - jakie są plany tychże władz odnośnie ochrony cennego dziedzictwa kulturowego Wysokogórskiej Republiki Elfidy? Czy Królestwo Dreamlandu będzie stało z założonymi rękoma patrząc, jak Wałbrzych zarasta dzikim rabarbarem? Czy z inicjatywy władz lokalnych bądź federalnych zostaną podjęte jakieś działania mające na celu ocalenie tej enklawy socjalizmu dryfującej na niegościnnym, monarchofaszystowskim oceanie? Ja ze swojej strony proponowałbym - oczywiście jeśli zgodę wyrazi towarzyszka Waldemaria - utworzenie na terenie WRE rezerwatu mającego na celu ochronę tych pięknych ziem przed barbarzyńskimi, monarchofaszystowskimi hordami.
(–) Torkan Ingawaar (ᑐᕐᑳᓐ ᐃᖓᕚᕐ)
Obrazek
Awatar użytkownika
matmax
obywatel
Kontakt:

Konkrety co do morderstw i gwałtów, towarzyszu Sukces, konkrety poproszę. ;-)
Mat Max von Salvepol
Daniel January Tauer-Krak
NIM:
Kontakt:

Post autor: Daniel January Tauer-Krak »

Strasznie aktywne jest Królestwo Scholandii :((
Awatar użytkownika
matmax
obywatel
Kontakt:

No niestety, ostatnio z aktywnością nie jest za dobrze. Widzę, że zamieszkał Pan w Scholandii, może chciałby Pan powiedzieć, co Pana zdaniem byłoby ciekawe do zorganizowania albo czy chciałby Pan coś robić w ramach Scholandii? :-)
Mat Max von Salvepol
NIM:
Kontakt:

matmax pisze:No niestety, ostatnio z aktywnością nie jest za dobrze. Widzę, że zamieszkał Pan w Scholandii, może chciałby Pan powiedzieć, co Pana zdaniem byłoby ciekawe do zorganizowania albo czy chciałby Pan coś robić w ramach Scholandii? :-)
Ja jestem tylko turystą z Księstwa Sarmacji http://www.sarmacja.org/mieszkaniec/profil/AG003, a Scholandię trzeba w jakiś sposób ożywić. Wszakże to piękny kraj, proponowałbym zrobić spis ludność, być może już gdzieś jest. Nie wiem. Potem skontaktować się z Królem Scholandii, a jeśli to okaże się niemożliwe wybrać nowego, z pomysłami na Scholandię i jak ją przywrócić do życia.
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

Na miejscu Scholandczyków przede wszystkim wprowadziłbym na początek Królestwo Scholandii na stronę główną Królestwa Dreamlandu - odnośnik się przyda z pewnością, chociaż nawet dzisiaj bez niego Scholandia jest najczęściej zamieszkiwaną prowincją, choćby dowodzi tego przykład Pana Daniela. W drugiej kolejności zrobiłbym porządek w dziale Scholandii na forum, gdyż mam wrażenie, że poszczególne subfora zostały założone "byle tylko coś było" - tu dodałbym opisy wraz z linkami, bo jednak Królestwo ma się czym chwalić (bogate zbiory), więc niech to robi również przez forum. Nieaktywnego Wicekróla przesunąłbym zaś do KSI, a na tron posadził innego Scholandczyka, ale to już zależy od Korony.

NIM:
Kontakt:

Daniel von Witt pisze:Nieaktywnego Wicekróla przesunąłbym zaś do KSI, a na tron posadził innego Scholandczyka, ale to już zależy od Korony.
Chodzi o JKW Filipa Radgara Scholandzkiego?
De facto Królestwo Scholandi mogłoby złożyć wniosek o zmianę namiestnika prowincji... tak myślę, chociaż nie znam się na dreamlandzkim prawie. Inna sprawa czy jest ktos kto może to pociągnąć.
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

Daniel Ragnar Cesare Firenza pisze:Chodzi o JKW Filipa Radgara Scholandzkiego?
Tak. JKW uczestniczy, wedle zapewnień Korony, w pracach w KSI, więc wydaje się, że tam znajduje się lepsze miejsce dla niego niż dla nieaktywnego zarządcy największej dreamlandzkiej prowincji. Myślę, że byłoby to rozsądne rozwiązanie.
Daniel Ragnar Cesare Firenza pisze:De facto Królestwo Scholandi mogłoby złożyć wniosek o zmianę namiestnika prowincji... tak myślę, chociaż nie znam się na dreamlandzkim prawie. Inna sprawa czy jest ktos kto może to pociągnąć.
Nie ma procedury zmiany namiestnika. Nie ma samego urzędu namiestnika. W przypadku Scholandii istnieje urząd Wicekróla, którego obsadza Król Dreamlandu wedle własnej woli. Obywatele mogą postulować i to wszystko. Wiąże się z tym pewien problem, bo z racji, że Korona Dreamlandzka i Korona Scholandzka są połączone to Król Dreamlandu na pewno nikogo pochopnie na urząd Wicekróla Scholandii nie wybierze, bo oznaczałoby to, że wciąga tą osobę do swojej rodziny. Moja prognoza: zmian na urzędzie nie będzie.

Awatar użytkownika
matmax
obywatel
Kontakt:

Zmian może nie być jeszcze z jednego powodu - wydaje mi się, że nie ma w tej chwili w Scholandii nikogo, kto chciałby nią rzeczywiście rządzić. Jako rządzenie w tym wypadku rozumiem wyższą aktywność.

Opisy wraz z linkami - jak rozumiem do dotychczasowych dzieł?
Mat Max von Salvepol
Awatar użytkownika
Gaston de Senancour
Numer GG: 59036457
NIM: 312584
Kontakt:

Post autor: Gaston de Senancour »

Prze nami okres urlopowo-wakacyjny. Dla jednych. w tym dla uczniów i studentów (na których najbardziej liczymy) oznacza to kilka dodatkowych godzin na aktywność w ciągu doby. Jakie działania naprawczo-animacyjne planuje podjąć Wicekról Scholandii?
[x] Gaston de Senancour / Lider Frakcji Radykalnej
Awatar użytkownika
Tannegard
Król Dreamlandu i Scholandii
NIM: 279138
Kontakt:

Post autor: Tannegard »

Gaston de Senancour pisze:(...)Jakie działania naprawczo-animacyjne planuje podjąć Wicekról Scholandii?
Może to pytanie nie do mnie, ale czuję się w pewnej drobnej kwestii wywołany do tablicy. Mianowicie w kwestii stron kilku prowincji i miast, których od pewnego czasu nie ma dostępnych. Owe strony leżały na moim serwerze. W ciągu kilku dni brakujące prowincje i miasta będą ponownie dostępne, jak tylko załatwię sprawy organizacyjne związane z nowym serwerem.
Awatar użytkownika
matmax
obywatel
Kontakt:

Gaston de Senancour pisze:Prze nami okres urlopowo-wakacyjny. Dla jednych. w tym dla uczniów i studentów (na których najbardziej liczymy) oznacza to kilka dodatkowych godzin na aktywność w ciągu doby. Jakie działania naprawczo-animacyjne planuje podjąć Wicekról Scholandii?
Myślę, że najlepszym działaniem naprawczo-animacyjnym w tej chwili byłoby objęcie pełnionego przeze mnie stanowiska przez taką osobę. Jak dobrze widać, pełnienie czterech stanowisk naraz przeze mnie nie wychodzi na dobre, zwłaszcza dla Scholandii.

Zapraszam i zachęcam do zgłaszania się do Króla. Nadal utrzymuję, że to dobre miejsce do eksperymentów, jako że historii jest dużo, ale współczesności niewiele.
Mat Max von Salvepol
Awatar użytkownika
Gaston de Senancour
Numer GG: 59036457
NIM: 312584
Kontakt:

Post autor: Gaston de Senancour »

matmax pisze:Myślę, że najlepszym działaniem naprawczo-animacyjnym w tej chwili byłoby objęcie pełnionego przeze mnie stanowiska przez taką osobę. Jak dobrze widać, pełnienie czterech stanowisk naraz przeze mnie nie wychodzi na dobre, zwłaszcza dla Scholandii.
Dziękuję za uczciwe postawienie sprawy. Może więc ktoś inny z doświadczonych Scholandczyków? Książę Sky?
[x] Gaston de Senancour / Lider Frakcji Radykalnej
Awatar użytkownika
RomanoPorfavor
NIM:
Kontakt:

Post autor: RomanoPorfavor »

Ja z chęcią bym się zajął prowincją, pod warunkiem że nie będę musiał nosić miana Wicekróla (ani innego arystokratycznopodobnego). Prawdopodobnie z korzyścią dla obu stron - nisko urodzony na na takim stanowisku byłby z pewnością ujmą dla wszystkich szlachtów i arystokratów.
/-/ ppłk bryg. kontr. Benedictus Juan Maximiliano Romano de Malagretta y Pigafieta da Cano del Porfavor
vel Prezerwatyw Tradycja Radziecki (MW) vel Mubarak Zprzcz (ŚKW)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rozmowy ogólne”