Biblioteka Św. Róży - instytucją międzynarodową?

Chleb i igrzyska, dywagacje na tematy sportu i kultury.
Awatar użytkownika
Pavel Svoboda
król-senior
Numer GG: 1935862
NIM: 509280
Kontakt:

Biblioteka Św. Róży - instytucją międzynarodową?

Post autor: Pavel Svoboda »

Witam,

Były Premier Dreamlandu, obecnie aktywny Sarmata, Martin Schlesinger przedstawił koncepcję zmiany naszej Biblioteki Św. Róży w coś w rodzaju starożytnej Biblioteki Aleksandryjskiej, w której zbierane byłyby teksty z wszystkich zakątków mikroświata.

Aby to umożliwić, musielibyśmy oddać kontrolę nad Biblioteką pod zarząd międzynarodowej kapituły, która wybierałaby jej dyrektora. Obecnie, jako federalna instytucja kultury, Św. Róża znajduje się pod kontrolą Rządu.

Wklejam koncept JE Martina:
Zrobić z biblioteki organizację międzynarodową. Przystępujące państwa mają prawo wyznaczyć jednego delegata do Rady Biblioteki. Delegat, oprócz zasiadania w niej, zajmuje się głównie dodawaniem do biblioteki tekstów z reprezentowanego przezeń kraju. Rada powołuje Dyrektora Biblioteki. Dyrektor ma prawo ostatecznej decyzji w sprawie zawartości, tzn. może na przykład ukryć coś ze zbioru, jeżeli delegat odwalił fuszerkę i marnie sformatował, czy coś podobnego. Ponadto powołuje członków Komitetu Technicznego. Biblioteka znajduje się na serwerze dreamlandzkim, natomiast Komitet jest jednostką o składzie międzynarodowym; ma dostęp do katalogu (poprzez FTP) i bazy danych biblioteki, zajmuje się jej stroną infrastrukturalną.

Sarmacja mogłaby wysłać kogoś na delegata – może JO Diuczessę? – i mnie do Komitetu Technicznego. Za zadanie stawiałbym sobie przystosowanie biblioteki do znacznie poszerzonego zakresu potencjalnego materiału. Pozostawiając, w miarę możliwości, oryginalny projekt bez zmian, wprowadziłbym panel administracyjny (bo obecnie wprowadzanie/edycja treści polega na ręcznej edycji plików HTML) i trzy sposoby sortowania (kraj/autor/kategoria).
(–) Martin bar. Schlesinger-Asketil
Pytanie więc do Dreamlandczyków. Jak zapatrujecie się na ten pomysł? Jakie może dla nas mieć wady i zalety?

Bonusowe pytanie do odwiedzających to forum zagranicznych dygnitarzy. Czy bylibyście zainteresowani tego typu współpracą? Czy wystosowalibyście delegata do kapituły i podzielili się dorobkiem literackim swojej mikronacji z resztą v-świata?
(-) Pavel Svoboda, r.s.
Awatar użytkownika
Karl Nicolaus Habsburg-Lothringen
NIM:
Kontakt:

Re: Biblioteka Św. Róży - instytucją międzynarodową?

Post autor: Karl Nicolaus Habsburg-Lothringen »

Pomysł jest po pierwsze ciekawy, po drugie praktyczny - pozwoliłby zgromadzić wszystkie "zbiory" w jednym miejscu i zachować je dla potomnych, i po trzecie - przede wszystkim wykonalny, a im więcej osób by się w niego zaangażowało, tym większa szansa jego porządnej realizacji i trwałości. Teraz pozostaje kwestia zgody Dreamlandczyków i dreamlandzkiego Rządu oraz międzynarodowego zaangażowania. Ja prywatnie byłbym tym pomysłem zainteresowany i będę zabiegał także o zainteresowanie austro-węgierskiego rządu.

Mam nadzieję, że pomysł spotka się z odzewem i pozytywnym odbiorem w KD i mikroświecie...
(-) Carlos Medici
Awatar użytkownika
Sted Asketil
król-senior
NIM: 121212

Post autor: Sted Asketil »

Szczerze mowiac nie wiem co powiedziec - brak mi jakis sensownych argumentow "przeciw"... Moze po za jednym - wszystkie miedzynarodowe inicjatywy predzej czy pozniej koncza sie jakims konfliktem.

Mimo wszytko jestem ZA - wspierajmy takie inicjatywy :)

Sted diuk Asketil
Awatar użytkownika
Eddard Noqtern
NIM:
Kontakt:

Post autor: Eddard Noqtern »

Szanowni Państwo,

Po pierwsze chciałbym powiedzieć, że kiedy po raz pierwszy zobaczyłem Bibliotekę Św. Róży (a było to kilka dni temu) byłem pod wielkim wrażeniem jej zbiorów. Gratuluje prowadzenia tak wspaniałej inicjatywy od wielu lat.

Po drugie w odpowiedzi na pytanie Jego Ekscelencji Pavla Svobody pragnę powiedzieć, że Królestwo Hasselandu jest zainteresowane współpracą i współtworzeniem ewentualnego projektu.
Książę Eddard Noqtern - Premier Królestwa Hasselandu, Manduraj Razuri
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.
Awatar użytkownika
Marcin Mikołaj
król-senior
Numer GG: 6042777
NIM: 906544
Lokalizacja: Domena Królewska - Ekorre; Zjednoczone Księstwo - Książęce Miasto Buuren
Kontakt:

Post autor: Marcin Mikołaj »

Mimo iż odzew jest niewielki, to pozytywny :) Każde przedsięwzięcie, w którym bierze udział więcej niż jedna osoba może prowadzić do konfliktu, zatem wpisane jest to wszystko w ryzyko, mam nadzieję że tak się jednak nie stanie :)

(-) Marcin Mikołaj, R.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sport i kultura”