I tak to własnie wyglada ...

Powiększanie wspólnego dobra, walki o władzę. Esencja dreamlandzkiego życia.
Awatar użytkownika
Albon
NIM: 570699
Kontakt:

I tak to własnie wyglada ...

Post autor: Albon »

Witam

Tak sobie mysle ze kiedys kiedy tworzylem pierwszy budżet w KD nie majac zadnych wzorcow zajelo mi to 2 dni roboty (z czasem na real). Wyplat bylo sporo wiecej niz teraz (500 obywateli) zawsze bylo wszystko na czas bez poslizgow rocznych jak teraz. Czas byl inny (bardziej rozciagliwy) a moze mniej wodolejstwa (wodolejstwem zajmowali sie wodolejcy a polityka, gospodarka itp poslowie i ministrowie) mialem nawet czas na klotnie z Senatem (a kysz mary nieczyste). A i zapomnial bym zalegle sprawy po Pani Premier hmmm nie pamietam imienia tez wplacalem we. zatrudnienia nikt nie musial nic udowadniac itd ... no ale to byly mityczne czasy i nikt juz w nie nie wierzy. Teraz mamy zamiast uczciwej pracy miliony ustaw i zabawe dla nielicznych.

Pozdrawiam Albon

PS jesli chodzi o moje wyplaty... tak dobrze sie domyslacie mam je w dupie :)
Audiatur Et Altera Pars

Z TRZECIEJ CHAŁUPY
Awatar użytkownika
Krzysztof Bojar
Numer GG: 42247879
NIM: 973820
Kontakt:

Re: I tak to własnie wyglada ...

Post autor: Krzysztof Bojar »

Wasza Ekscelencja powinien założyć bloga, bo myśli wyraża bardzo luźno i czasem trudno je zakwalifikować do głównego wątku forum - albo w ogóle jakiegokolwiek poza OT. Co nie zmienia rzecz jasna faktu, że chyba tworzymy teraz nowe prawo dla samego prawa i niewiele z niego wynika. Ale szedłbym z krytyką w trochę inną stronę, niż przeciwstawianie obecnemu rządowi "uczciwej pracy" z przeszłości. Takie średnio wiarygodne porównania kompletnie niczego nie wnoszą, szczególnie gdy mamy w praktyce jedną osobę, która w ogóle ma możliwość kierowania rządem. Jeśli już, powinniśmy rozmawiać o konkretach, jak robi to JKW Paweł Svododa w swojej krytyce władz, a nie opowiadać bajki o pięknej przeszłości.
(-) Krzysztof Bojar
Minister Spraw Zagranicznych
Yusuf Rousseau
NIM: 133122
Kontakt:

Post autor: Yusuf Rousseau »

Uważam, że p. Albon posuwa się w swojej krytyce o wiele za daleko. Na ile potrafię się zorientować, kondycja Królestwa Dreamlandu nie jest wcale taka zła. Odwiedziłem kilka dni temu Królestwo Scholandii, ponieważ przeczytałem, że było to niegdyś państwo Wielkiej Trójki, (http://micropedia.wikia.com/wiki/Wielka_Tr%C3%B3jka) ale zdaje się, że niewiele tam się teraz dzieje.
Yusuf Rousseau - przybysz
Awatar użytkownika
Tannegard
Król Dreamlandu i Scholandii
NIM: 279138
Kontakt:

Post autor: Tannegard »

Albon pisze:Witam

Tak sobie mysle ze kiedys kiedy tworzylem pierwszy budżet w KD nie majac zadnych wzorcow zajelo mi to 2 dni roboty (z czasem na real).
Kiedyś życie było prostsze i jakoś wszystko łatwiej szło. Było jakby więcej energii i większy zapał, więcej czasu, a przynajmniej ten czas był mniej "zmącony" realem. To chyba wirtualny wiek starczy, w końcu wg. scholandzkiego kalendarza leci mi już 115 rok życia ... ;) WE chyba też pewnie podobnie. ;)
A może zwyczajnie przeszłość postrzegamy nieco lepiej, bo pamięta się to co lepsze, a to co gorsze jakoś się zaciera? ;)
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Numer GG: 41404078
NIM: 877416
Kontakt:

Post autor: Daniel von Witt »

Albon pisze:Tak sobie mysle ze kiedys kiedy tworzylem pierwszy budżet w KD nie majac zadnych wzorcow zajelo mi to 2 dni roboty (z czasem na real).
Zgadzam się, że okres pięciu następujących po sobie miesięcy przełomu 2004-2005 był okresem, gdy po raz pierwszy przyjęto w Dreamlandzie dwa budżety z rzędu. Nie jestem obeznany w ówcześnie obowiązującym w tym zakresie prawie, ale potwierdzam, że dla chcącego stworzenie budżetu to pestka.
Albon pisze:Wyplat bylo sporo wiecej niz teraz (500 obywateli) zawsze bylo wszystko na czas bez poslizgow rocznych jak teraz.
Wypłat było nieco więcej niż teraz, ponieważ we władzach nie znajdowało się 500 osób tak jak piszecie, tak samo jak dzisiaj ogół obywateli w nich nie zasiada. Budżet z 2004 roku objął tylko dwa miesiące, ale opiewał na ponad 3 mln D w dzisiejszych kwotach. Następny w 2005 r. na trzy miesiące i ponad 1,5 mln D. (budżety KD) Następne budżety przyjmowane jeden po drugim były dopiero w 2012 i 2013. W 2012 roku przeprowadzałem niedługo po swoim przybyciu do KD pierwszą procedurę wypłaty zaległych wynagrodzeń. Zaległości powstały więc pewnie od 2005 roku z przerwami do 2012 roku. Wtedy nie było mnie na "v-świecie". Później budżety już były, z tym, że na okresy znacznie dłuższe - ostatni niezrealizowany na aż 15 miesięcy. W 2014 roku tylko rząd JE Paula von Panevnicka nad kwestiami finansowymi się pochylił, ale jak wiemy budżetu w tym czasie nie było.
Albon pisze:Czas byl inny (bardziej rozciagliwy)
Pewnie tak - przypuszczam postrzegaliście go inaczej - byliście młodzi, w wieku "produkcyjnym", więc cokolwiek chcieliście robić. Dzisiaj tylko zrzędzicie i macie wszystko w dupie... Taka kolej rzeczy :)
Albon pisze:Teraz mamy zamiast uczciwej pracy miliony ustaw i zabawe dla nielicznych.
No tak, emerytów też trzeba zabawiać - zapomniałem :)

(-) Daniel markiz von Witt
Premier Rządu Jego Królewskiej Mości
JKalicki

Post autor: JKalicki »

Budżet z 2004 roku objął tylko dwa miesiące, ale opiewał na ponad 3 mln D w dzisiejszych kwotach. Następny w 2005 r. na trzy miesiące i ponad 1,5 mln D. (budżety KD) Następne budżety przyjmowane jeden po drugim były dopiero w 2012 i 2013. W 2012 roku przeprowadzałem niedługo po swoim przybyciu do KD pierwszą procedurę wypłaty zaległych wynagrodzeń. Zaległości powstały więc pewnie od 2005 roku z przerwami do 2012 roku.
Podana strona jest tak aktualna jak moja obecność w KD w ostatnich miesiącach/latach. Niestety.

Po dokładne informacje z tego okresu (2000-2011) odsyłam do archiwum:
https://groups.yahoo.com/neo/groups/dreamland/info

Na starej stronie www Ministerstwa Finansów i Gospodarki można znaleźć takie okresy realizacji budżetu (w nawiasie data przyjęcia/ogłoszenia):
- UF Budżet IV - VI 2006 r. (2 V 1006)
- UF Budżet I - III 2006 r. (23 I 1006)
- DK Budżet X - XII 2005 r. - zm. (17 X 2005)
- UF Budżet X - XII 2005 r. (17 X 2005)
- UF Budżet VII - IX 2005 r. (9 VII 2005)
- UF Budżet IV - VI 2005 r. (14 IV 2005)
- UF Budżet I - III 2005 r. (3 III 2005)
- DK Budżet XI - XII 2004 r. (15 XI 2004)

Później mało kogo interesowało aktualizowanie stron www, a poza tym był chyba taki okres, że nie robiło się budżetu zbiorczego tylko indywidualne dla danych organów, więc był totalny klops.
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

Dziękuję za informacje. Te dostępne w serwisie MSW były opracowywane wiosną 2013 roku (czyli terminu przyjęcia ostatniego budżetu) wyłącznie w oparciu o uzyskane wpisy na stronach baz prawnych. Listy dyskusyjne nie były przeszukiwane, tym bardziej jestem wdzięczny za przybliżanie tych informacji wszystkim, z MSW włącznie - dane zostaną na pewno uzupełnione i przerobione na potrzeby statystyki.

Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

JKalicki pisze:Podana strona jest tak aktualna jak moja obecność w KD w ostatnich miesiącach/latach.
I jeszcze drobna uwaga. Strona "Budżet Królestwa" w serwisie MSW jest aktualna. Pokazuje, że obecnie nie obowiązuje żaden budżet. Żadne ministerstwo nie jest natomiast zobowiązane do gromadzenia danych archiwalnych - to, że w serwisie zgromadzono część danych mających znaczenie tylko i wyłącznie statystyczne, to miało na celu wyłącznie zwiększanie możliwości poznawczych dla obywateli. Dane zgromadzono w 2013 roku.

JKalicki

Post autor: JKalicki »

Daniel von Witt pisze:I jeszcze drobna uwaga. Strona "Budżet Królestwa" w serwisie MSW jest aktualna. Pokazuje, że obecnie nie obowiązuje żaden budżet. Żadne ministerstwo nie jest natomiast zobowiązane do gromadzenia danych archiwalnych - to, że w serwisie zgromadzono część danych mających znaczenie tylko i wyłącznie statystyczne, to miało na celu wyłącznie zwiększanie możliwości poznawczych dla obywateli. Dane zgromadzono w 2013 roku.
Rozumiem. Nie chciałbym, aby moja wypowiedź była odbierana inaczej jak tylko wskazanie, że lista jest niekompletna - z egoistycznych pobudek ex. Ministra Finansów. Ewentualne złośliwości kierowałem sam do siebie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Polityka”