Kurier - raport demograficzny (jesień 2014)

Chleb i igrzyska, dywagacje na tematy sportu i kultury.
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Numer GG: 8606140
NIM: 873817
Kontakt:

Kurier - raport demograficzny (jesień 2014)

Post autor: Edward Ebruz »

Nowy raport demograficzny, uwzględniający blisko 40 polskich mikronacji, zostanie opublikowany w najbliższy wtorek. Zestawienie jest już niemal w całości gotowe, czekam jeszcze na oficjalne wyniki spisu powszechnego w Federacji Al Rajn.

• (-) Jacques de Brolle
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Numer GG: 41404078
NIM: 877416
Kontakt:

Re: Kurier - raport demograficzny (jesień 2014)

Post autor: Daniel von Witt »

Świetna wiadomość - KIK pokaże wyniki spisu na mapie świata.

(-) Daniel markiz von Witt
Kartograf Królewski
Awatar użytkownika
Kristian Arped
Numer GG: 50827909
NIM: 862583
Kontakt:

Post autor: Kristian Arped »

Również się raduję! Dawno go nie było. Widzę, iż Ekscelencja von Witt oraz Ekscelencja de Brolle aktywnie pracują dla dobra mikroświata. No cóż, widzę, iż Dreamland nadal prowadzi pod względem widocznej pracy dla naszej quasiutopii.
(—) Kristian Arped
Baridajczyk
Awatar użytkownika
Andrzej P Ordynski
NIM: 479233
Kontakt:

Post autor: Andrzej P Ordynski »

Już nie mogę się doczekać! :) Jestem bardzo ciekawy, jak obecnie prezentują się poszczególne kraje mikroświata. No i też tego, kto obecnie jest trzecią siłą na Pollinie. ;)

Swoją drogą, czy ranking będzie prezentował stan na przełom października i listopada, czy na 11 listopada?

Pozdrawiam,
Andrzej Płatonowicz Ordyński
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Kontakt:

Raport uwzględnia stan w dniach 1-10 listopada. Policzyłem już Panom nowe nabytki, łącznie z Abdullahem Aykmem. Wszyscy, co do sztuki, wypisani na kartce.

• (-) Jacques de Brolle
Awatar użytkownika
Andrzej P Ordynski
NIM: 479233
Kontakt:

Post autor: Andrzej P Ordynski »

Dziękuję za informację. :)
Andrzej Płatonowicz Ordyński
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Kontakt:

Raport Demograficzny Jesień 2014 dostępny jest już na łamach Kuriera.

• (-) Jacques de Brolle
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Kontakt:

Od publikacji raportu minęła raptem godzina, ale pojawiło się już kilka gorących komentarzy. Niektóre - kierowane kanałem prywatnym - są dość obelżywe, więc pozwolę sobie na słowo komentarza, by nie wchodzić w tuzin równoległych polemik na różnych forach dyskusyjnych.

To już czwarty Raport, więc zdążyłem przywyknąć do zarzutów. Wielu z Was traktuje go jako narzędzie rywalizacji politycznej, emocjonalnie reagując na taki czy inny układ zestawienia. Najwięcej negatywnych uwag kierowanych jest pod adresem Sarmacji, Al Rajn, Agurii i Dreamlandu, który nagle przestaje być "stolicą światowej kultury". Nie ufacie przedstawionym liczbom - macie do tego prawo. Moja propozycja. Wypijcie szklankę chłodnej lemoniady, sięgnijcie po kartkę papieru i spróbujcie policzyć to sami. Jestem otwarty na wszelkie sugestie korekty.

W artykule wyjaśniłem już metodologię zestawienia. Uwzględniam siatkę kilku czynników: aktywność forumową, oficjalne rejestry, zarejestrowane wypowiedzi na stronach internetowych, frekwencję wyborczą oraz aktywność w rozgrywkach sportowych. To wszystko wciąż mało, więc weryfikuję czasy ostatniego logowania i liczbę postów opublikowanych w badanym okresie. Nazwisko po nazwisku. Jednocześnie sprawdzam, czy mam dostęp do subforów zamkniętych dla niezarejestrowanych użytkowników - tak dzieje się choćby w przypadku działu Senatu Królestwa Agurii czy pewnych działów w Trizondalu. Gdy mam wątpliwości, wysyłam zapytanie, ale nigdy nie przyjmuję w ciemno przedstawionych danych.

Druga sprawa to czas badania. Brałem pod uwagę dynamikę stanu w dniach 1-10 listopada. W tym sensie cały Raport przypomina zdjęcie wykonane w określonym miejscu i czasie. Nie wszyscy znajdą się w uchwyconym kadrze. W przypadku Bialenii dało to liczbę 15-17. Taki był faktyczny przyrost w ostatnich 10 dniach. Gdybym zdecydował się na dłuższą próbę (tj. miesięczną), jak w przypadku poprzednich trzech raportów, widełki wynosiłyby 12-17. Takie dane mówią już znacznie mniej, stąd badanie dziesięciodniowe wydaje mi się rozwiązaniem optymalnym.

Nie ma w tym większego sensu, podobnie jak nie ma sensu uwzględnianie in blanco obywateli, którzy dopiero wystąpili z wnioskiem o obywatelstwo, ale ten nie został jeszcze rozpatrzony. To przypadek Niderlandów, gdzie faktyczna liczba aktywnych osób to 14, ale w tej liczbie obywateli w dniu 10 listopada było 11. Mimo całej mojej sympatii do Niderlandów nie mogłem uwzględnić Pana Christiaana Schepermakera, gdyż ten uzyskał obywatelstwo 30 minut temu. Po trzech mocnych kawach potrafię dużo, ale wciąż nie jestem w stanie łamach praw fizyki (link).

Nie zawyżyłem również danych na temat Królestwa Dremlandu. Ograniczyłem się do podania liczby 18 obywateli - tylu zagłosowało w ostatnich wyborach do Izby Poselskiej. Co więcej - pominąłem w tej liczbie Dreamlandczyków obecnych w Lidze Królewskiej, którzy, choć są z nami od całych lat i formalnie posiadają paszport, nie uczestniczą w życiu publicznym Królestwa, przez które rozumiem coś więcej, niż klikanie na platformie X11. W zestawieniu pominąłem również dwoje naszych nowych gości - p. Rousseau i p. Royal - bo mimo rejestracji w CRM nie mogę dziś uczciwie powiedzieć, że nie są to jednorazowi turyści. Na weryfikację potrzeba czasu i autentycznej aktywności. Dlatego mówię o całej siatce warunków, które należy łącznie spełnić, by trafić do raportu.

Przy tak małych liczbach, jednostki mają fundamentalne znaczenie.

W odniesieniu do danych z Federacji Al Rajn wszystkich malkontentów zapraszam do działu zakończonego o północy Powszechnego Spisu Narodowego. 75 nazwisk wraz z liczbą postów i czasem ostatniej aktywności w systemie. Przeglądałem jedno po drugim. Zgadza się. Żadnych klonów. Nawet przy pobieżnym porównaniu z Księstwem Sarmacji dostrzeżemy różnice jakościowe w skali zaangażowania, ale w tym przypadku, jako osoba z kalkulatorem w dłoni, mam ograniczone pole manewru.

• (-) Jacques de Brolle
Awatar użytkownika
Otton van der Berg
NIM: 108161
Kontakt:

Post autor: Otton van der Berg »

gratuluję solidnej pracy i wytrwałości, bardzo podoba mi się raport i jego faktyczny stan z ostatnimi 10 dniami.
(-)Wicehrabia Otton van der Berg OOIII ONZII
Obrazek
ObrazekObrazek>>>
Lenno Alhambra
Polyna
NIM: 278556

Post autor: Polyna »

Obawiam się jednak że ta siatka jest mocno, mocno i to mocno dziurawa.

Bo w jaki sposób można dojść do wniosku że w Wandystanie jest aż 10-11 aktywnych obywateli inaczej, niż tylko patrząc na spis obywateli i dodając sobie jakąś liczbę 10 wziętą niewiadomoskąd tylko po to, żeby jakoś takimi widełkami próbować się uwiarygodnić? W praktyce, w Wandystanie aktywnych jest jakieś 6-8 osób, z czego ta druga liczba to i tak zawyżone szacunki, biorące pod uwagę sporadyczną aktywność tow. Michaelusa i nowego mieszkańca, tow. Wissariona.

Nie wiem też, czy jest w ogóle sens publikować takie raporty, prócz może żeby dać państwom rozwijającym się możliwość własnego dowartościowania, skoro tak naprawdę liczby w nim przywołane nie mają zbyt wielkiego znaczenia dla oceny aktywności i poziomu przedstawionych w nim mikronacji. Już chyba lepiej byłoby zrobić raport aktywności, uwzględniający ilość wypowiedzi na publicznych kanałach komunikacji.
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Kontakt:

• Miła Pani,

nie wystarczyło po prostu napisać: jest nas 8, nie 10?

Nie zdarzyło się dotąd, bym po publikacji Raportu nie musiał przynajmniej raz edytować zamieszczonych w nim danych. Zapewne uczynię to wieczorem, gdy spłyną sugestie korekty z innych mikronacji. W tym konkretnym przypadku oparłem się na aktualnej liście obywateli opublikowanej na stronie Mandagoratu Wandystanu. Lista wydrębnia zbiory "obywateli" i "nieobywateli", co dla każdego zewnętrznego obserwatora stanowi jednoznaczną wskazówkę. Jednoznaczną i obiektywną, bo ze statusem "obywatela" polemizować po prostu nie mam jak. Zakładałem - i wciąż zakładam - że system jest zautomatyzowany i nie agreguje martwych wpisów. Sarmaci rozwiązali sprawę za pomocą dodatkowych kryteriów i wprowadzili podkategorię "aktywnego obywatela". To jakieś rozwiązanie.

Wziąłem poprawkę na aktywność na kanałach komunukacyjnych (Bierut, Gierek), dodając wspomnianego już Wissariona Aleksandrowicza Konewcker-Skurwinowistę. Stąd widełki, odnoszące się do dynamiki sytuacji.

Co jeszcze mógłbym zrobić, nie przekształcając swojej aktywności mikronacyjnej w pracę na cały etat - tego nie wiem.

Jeśli państwowy system ewidencji obywateli wandejskich jest wadliwy lub wymaga ręcznej ingerencji w celu aktualizacji - sytuacja zmienia postać rzeczy. Mam jednak wrażenie, że pretensje nie powinny być kierowane pod moim adresem. Jeśli nieświadomie zawyżyłem populację Mandragoratu, posypuję głowę popiołem i deklaruję zamiar wprowadzenia korekty przy najbliższej edycji danych. Ze swojej strony proszę jednak, by zamiast pogardliwym tonem odmawiać całemu przedsięwzięciu sensu i pisać o "mocno, mocno i to mocno dziurawej siatce", następnym razem po prostu przedstawić precyzyjne dane, a najlepiej - zaktualizować je na stronie własnej mikronacji. Pani podpis do czegoś jednak zobowiązuje.

(-) Jacques de Brolle
Polyna
NIM: 278556

Post autor: Polyna »

Jacques de Brolle pisze:W tym konkretnym przypadku oparłem się na aktualnej liście obywateli opublikowanej na stronie Mandagoratu Wandystanu. Lista wydrębnia zbiory "obywateli" i "nieobywateli", co dla każdego zewnętrznego obserwatora stanowi jednoznaczną wskazówkę. Jednoznaczną i obiektywną, bo ze statusem "obywatela" polemizować po prostu nie mam jak.
Oczywiście. Tyle że powinien towarzysz wziąć poprawkę na bardzo starą tradycję dotyczącą wandejskich obywatelstw – że nigdy nie odbieramy nikomu obywatelstwa za samą nieaktywność. Najlepiej jest chyba po prostu spytać się kogokolwiek o faktyczną ilość aktywnych osób, tym bardziej że raczej nikt z nas takiej statystyki nie zawyży.
Jacques de Brolle pisze:nie wystarczyło po prostu napisać: jest nas 8, nie 10?
Nie, gdyż na cyferkach i pozycjach nam tak naprawdę nie zależy (gdyby zależało, powiedziałabym bez kozery że jest nas pińcet). Swoim postem chciałam raczej zwrócić uwagę na to, z jakim grain of sand należy traktować ten ranking, i że tak naprawdę nie oddaje on pełni sytuacji w mikronacjach. No i jak widać, jego rzeczywista metodologia nie pokrywa się za bardzo z metodologią deklarowaną.

Ja rozumiem, że na fali pretensji od państw rozwijających o cyferki w raporcie może towarzysz uznać i że w moim poście chodzi o cyferki, no ale zupełnie nie o to mi w nim chodziło.
Awatar użytkownika
Pavel Svoboda
król-senior
Numer GG: 1935862
NIM: 509280
Kontakt:

Post autor: Pavel Svoboda »

PPC pisze: Nie wiem też, czy jest w ogóle sens publikować takie raporty, prócz może żeby dać państwom rozwijającym się możliwość własnego dowartościowania, skoro tak naprawdę liczby w nim przywołane nie mają zbyt wielkiego znaczenia dla oceny aktywności i poziomu przedstawionych w nim mikronacji. Już chyba lepiej byłoby zrobić raport aktywności, uwzględniający ilość wypowiedzi na publicznych kanałach komunikacji.
Sens tego raportu jest ogromny, jednak nie leży on w mierzeniu aktywności polskiego mikroświata, co trafnie Pani zauważa.

Rola raportu Kuriera prawdopodobnie okaże się przełomowa w procesie kreowania się spójnej społeczności polskich mikronautów. Już samo policzenie aktywnych mikronacji daje naszej wspólnocie namacalny wymiar i określa jej granice. Raporty Kuriera po raz pierwszy pokazały nam, że jest nas skończona liczba. Podobną funkcję pełnią nowe mapy KIKu. Ta policzalność i namacalność sprawia, że dużo łatwiej jest utożsamiać się ze wspólnotą. Nie przypadkowo większość nowych państw w realu w pierwszej kolejności zabiera się za spisy ludności i tworzenie atlasów.

Kierując swe oko na świat anglojęzyczny, Kurier podejmuje kolejny krok na drodze (świadomego lub nie) budowania (ponad)narodowej tożsamości polskich mikronautów. Po uświadomieniu nam, że stanowimy policzalną i namacalną społeczność, Kurier zabiera się za prezentację archetypowego "innego", który posłuży nam za lustro, w którym uświadomimy sobie jakie cechy nas odróżniają od innych i, tym samym, wyróżniają i łączą nas, jako członków społeczności.
(-) Pavel Svoboda, r.s.
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Kontakt:

Na łamach "Kuriera" dostępna jest już zmodyfikowana wersja Raportu.

• (-) Jacques de Brolle
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Kontakt:

W ramach ciekawostek okołoraportowych. Oficjalne podsumowanie Powszechnego Spisu Narodowego w Federacji Al Rajn. 13 kobiet w państwie o tak specyficznej narracji kulturowej. Daje do myślenia.

• (-) Jacques de Brolle
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Numer GG: 41404078
NIM: 877416
Kontakt:

Post autor: Daniel von Witt »

KIK poruszył kwestię demografii również na swoim serwisie. Wszystko dzięki pracy "Kuriera" i niezawodnego w tej sprawie JE Jacquesa de Brolle. Artykuł obejmuje mapę i tablicę. Lista mikronacji według liczby ludności.

Kartograf Królewski
Awatar użytkownika
Meisande V Gvandoya
NIM:
Kontakt:

Post autor: Meisande V Gvandoya »

Daniel von Witt pisze:KIK poruszył kwestię demografii również na swoim serwisie. Wszystko dzięki pracy "Kuriera" i niezawodnego w tej sprawie JE Jacquesa de Brolle. Artykuł obejmuje mapę i tablicę. Lista mikronacji według liczby ludności.

Kartograf Królewski
Witam Szanownych Państwa

Pragnę zaznaczyć, że coś te dane w ZKS nie za bardzo są dokładne, tu jest spis z zaznaczonym statusem stałego mieszkańca (obywatelstwo), jak również zwykłego mieszkańca (chętnego lub oczekującego na SM).
http://www.samunda.ugu.pl/articles.php?article_id=49
Czy jest możliwość poprawienia lub korekty?
(-) Meisande V Gvandoya
Królowa Zjednoczonego Królestwa Samundy
Okotukwano (MSZ)
Osen(Minister Sprawiedliwości)
"Gorące Słońce Pustyni"
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Kontakt:

Oczywiście. Na takie komentarze cały czas czekam. Widzę, że dokument jest sprzed pięciu dni, ale faktycznie ułatwia mi zadanie. Jeśli do tego wątku zaglądają również przedstawiciele innych państw i do tej pory z jakichś względów powstrzymywali się z przedstawieniem swoich zastrzeżeń - proszę o kontakt.

Życzę udanego weekendu.

• (-) Jacques de Brolle
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Kontakt:

Oczywiście. Na takie komentarze cały czas czekam. Widzę, że dokument jest sprzed pięciu dni, ale faktycznie ułatwia mi życie. Jeśli do tego wątku zaglądają również przedstawiciele innych państw i do tej pory z jakichś względów powstrzymywali się z przedstawieniem swoich zastrzeżeń - proszę o kontakt.

Życzę udanego weekendu.

• (-) Jacques de Brolle
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sport i kultura”