Dreamlandzka Agencja Radiowa
- Stanisław Dmowski
- NIM: 318196
- Kontakt:
Re: Dreamlandzka Agencja Radiowa
Po krótkim zastanowieniu, skąd znam te "korytarze pionowe" przypomniało mi się. To nie jest radio Michnika, nie będzie żadnych korytarzy :)
- Karolina Aleksandra
- król-senior
- NIM: 430209
- Herb: k14
- Kontakt:
To gdzie można dotować swój głos? Ja jestem dzikowschodnia Rosjanka, mam podobno creepy głos, ale jeśli brakuje głosów, to ostatecznie można się dołożyć :v
- Алоиз Нишемангоҳ
- Numer GG: 4917991
- NIM: 732103
- Kontakt:
- Aleksander
- król-senior
- NIM: 435954
- Herb: a13
- Kontakt:
No z Lubelszczyzny. To przecież Małorosja jest.
(-) Alexander, r.s.
- Алоиз Нишемангоҳ
- Kontakt:
Po jakiemu niby? Zakerzonie chyba w żadnej, nawet najbardziej turbo koncepcji, nie zbliża się do Wisły.
Chyba że chodziło o deklarację tożsamości kongresówkowej i przynależności do narodu politycznego Imperium, to bym szanował. Ale to wtedy pochodzenie znad rzeki jak Oka szerokiej wciąż oznacza raczej dziki zachód, niż dziki wschód :|
Chyba że chodziło o deklarację tożsamości kongresówkowej i przynależności do narodu politycznego Imperium, to bym szanował. Ale to wtedy pochodzenie znad rzeki jak Oka szerokiej wciąż oznacza raczej dziki zachód, niż dziki wschód :|
ppłk Alojzy Pupka
- Karolina Aleksandra
- król-senior
- Kontakt:
Nie, to nie tak. Po prostu gdy 7-9 na 10 ankietowanych, którzy w ogóle mnie nie znają, podchodzi do mnie na ulicy w celach różnych (pytania o drogę, rozdawnictwo ulotek, etc.), i następnie stwierdza, że ja to muszę być zza wschodniej granicy, to człowiek nawet zaczyna wierzyć w tę tożsamość. Teraz tylko rosyjskiego się nauczyć.
KA
KA
- Aleksander
- król-senior
- Kontakt:
Dla nas, Europejczyków, Nowa Aleksandria to już jest ruskie. Najjaśniejszy pan, cysorz, tam nie włada, tylko jakiś potomek Dżyngis-chana.Alojzy Pupka pisze: ↑23 wrz 2018, 13:33Po jakiemu niby? Zakerzonie chyba w żadnej, nawet najbardziej turbo koncepcji, nie zbliża się do Wisły.
Do mnie nikt nie podchodzi :<Karolina Aleksandra pisze: ↑23 wrz 2018, 13:40Nie, to nie tak. Po prostu gdy 7-9 na 10 ankietowanych, którzy w ogóle mnie nie znają, podchodzi do mnie na ulicy w celach różnych (pytania o drogę, rozdawnictwo ulotek, etc.),
Mówiłem, że dzikie pola i tereny rdzennie ruskie. A oto dowód. Jak mawiają nasi bratni Ślązacy: jo tymu niy przajo.Karolina Aleksandra pisze: ↑23 wrz 2018, 13:40następnie stwierdza, że ja to muszę być zza wschodniej granicy, to człowiek nawet zaczyna wierzyć w tę tożsamość. Teraz tylko rosyjskiego się nauczyć.
(-) Alexander, r.s.
- Алоиз Нишемангоҳ
- Kontakt:
Uczyć się języka zawsze warto, ale to że ludzie biorą niewyraźną, bełkotliwą polszczyznę za „wschodniość”, świadczy tylko o ich ignorancji ;/ (albo ewentualnie o nieco niezręcznej grzeczności, bo wolą złożyć problemy z porozumieniem na karb zagranicznego pochodzenia, a nie na kiepską wymowę po prostu)Karolina Aleksandra pisze: ↑23 wrz 2018, 13:40Nie, to nie tak. Po prostu gdy 7-9 na 10 ankietowanych, którzy w ogóle mnie nie znają, podchodzi do mnie na ulicy w celach różnych (pytania o drogę, rozdawnictwo ulotek, etc.), i następnie stwierdza, że ja to muszę być zza wschodniej granicy, to człowiek nawet zaczyna wierzyć w tę tożsamość. Teraz tylko rosyjskiego się nauczyć.
xD
ppłk Alojzy Pupka
- Aleksander
- król-senior
- Kontakt:
I co się śmiejesz, chacharze? Bo w ryj dać mogę dać.
(-) Alexander, r.s.
Europa, młodość, rewolucja!
- Torkan Ingawaar
- Marszałek Dworu
- NIM: 156339
- Kontakt:
Może Karolina faktycznie mówi językiem z licznymi, nazwijmy to, naleciałościami gwarowymi? Moja nieżyjąca już prababcia spod Janowa Lubelskiego też miała taką dosyć wschodnią wymowę.
Jeśli tak, to w sumie zazdroszczę. Też chciałbym mówić na co dzień jakimś fajnym dialektem, tak jak we wszystkich krajach cywilizowanej Europy (w niemieckojęzycznych kantonach Szwajcarii nawet w szkołach wszystkie zajęcia z wyjątkiem niemieckiego są prowadzone w lokalnych narzeczach, a nie w hochdojczu), a nie jakimś nudnym standardem zbliżonym do literackiego. Ale cóż, taki już urok Ziem Odzyskanych. xD
Jeśli tak, to w sumie zazdroszczę. Też chciałbym mówić na co dzień jakimś fajnym dialektem, tak jak we wszystkich krajach cywilizowanej Europy (w niemieckojęzycznych kantonach Szwajcarii nawet w szkołach wszystkie zajęcia z wyjątkiem niemieckiego są prowadzone w lokalnych narzeczach, a nie w hochdojczu), a nie jakimś nudnym standardem zbliżonym do literackiego. Ale cóż, taki już urok Ziem Odzyskanych. xD
(–) Torkan Ingawaar (ᑐᕐᑳᓐ ᐃᖓᕚᕐ)

- Aleksander
- król-senior
- Kontakt:
Ja mówię na co dzień gwarą krakowską, a do celów urzędowych gwarą śląską. Nie widzę w tym nic nadzwyczaj atrakcyjnego xD
(-) Alexander, r.s.
- Torkan Ingawaar
- Marszałek Dworu
- NIM: 156339
- Kontakt:
No wiesz, funkcjonujesz jednak w nieco innej rzeczywistości językowej. Wypowiadam się perspektywy osoby mieszkającej w regionie, gdzie jakiekolwiek wyraźne naleciałości gwarowe wyginęły w zasadzie ze dwa pokolenia temu.Ja mówię na co dzień gwarą krakowską, a do celów urzędowych gwarą śląską. Nie widzę w tym nic nadzwyczaj atrakcyjnego xD
(–) Torkan Ingawaar (ᑐᕐᑳᓐ ᐃᖓᕚᕐ)

- Aleksander
- król-senior
- Kontakt:
Dalej nie wiem co jest takiego nadzwyczajnego w tym, że wychodzicie na dwór, zamiast na pole, albo chociażby na plac xD
(-) Alexander, r.s.
- Алоиз Нишемангоҳ
- Kontakt:
Nie, nie mówi xD JKW mówi normalną literacką polszczyzną normatywną, po prostu dość niewyraźnie i cicho. Nie żebym szkalował zresztą, wymowa jak wymowa, niektórzy seplenią albo mają problem z „r” albo z nosówkami – różnie bywa.Torkan Ingawaar pisze: ↑23 wrz 2018, 16:45Może Karolina faktycznie mówi językiem z licznymi, nazwijmy to, naleciałościami gwarowymi?
ppłk Alojzy Pupka
- Aleksander
- król-senior
- Kontakt:
Skąd JKW zna literacką polszczyznę, jak nigdy w Krakowie nie mieszkała? :OAlojzy Pupka pisze: ↑24 wrz 2018, 01:10Nie, nie mówi xD JKW mówi normalną literacką polszczyzną normatywną, po prostu dość niewyraźnie i cicho. Nie żebym szkalował zresztą, wymowa jak wymowa, niektórzy seplenią albo mają problem z „r” albo z nosówkami – różnie bywa.Torkan Ingawaar pisze: ↑23 wrz 2018, 16:45Może Karolina faktycznie mówi językiem z licznymi, nazwijmy to, naleciałościami gwarowymi?
(-) Alexander, r.s.
- Karolina Aleksandra
- król-senior
- Kontakt:
To skoro już się naprodukowaliśmy o dialektach i akcentach, może ktoś ruszy ze swoim na podbój Dreamlandzkiej Agencji Radiowej? Panu Premierowi na pewno przyda się każda możliwa pomoc. Czynna, nie tylko bierna.
KA
KA
- Stanisław Dmowski
- Kontakt:
Tak jak już mówiłem, proponuję zgadać się jednego wieczora i improwizujemy. Ktoś proponował discord, jestem za. Będzie chociaż okazja, by wykorzystać dawno nieużywany mikrofon. Pogadamy, ja domontuje jakieś muzyczne kawałki, które sobie życzycie i coś z tego wyjdzie.
- Stanisław Dmowski
- Kontakt:
Czasu brakło i nic nie wyszło. Dokonuję ostatniego podejścia. W planach audycja świąteczna, będziemy wraz z JE Fryderykiem rozmawiać o wydarzeniach bieżących i składać wszystkim Dreamlanczykom najszczersze życzenia. Oby tym razem się udało, trzymajcie kciuki!
- Andrzej
- Król Dreamlandu i Scholandii
- NIM: 283468
- Kontakt:
Jeśli dostanę surówkę do końca tego tygodnia to mogę ją zmontować na przed świętami.Florian von Stettin pisze: ↑19 gru 2018, 15:42 Czasu brakło i nic nie wyszło. Dokonuję ostatniego podejścia. W planach audycja świąteczna, będziemy wraz z JE Fryderykiem rozmawiać o wydarzeniach bieżących i składać wszystkim Dreamlanczykom najszczersze życzenia. Oby tym razem się udało, trzymajcie kciuki!
Andreas R. D. & S.