PIK - Sarmacja zabiera się za swoją mapę

Awatar użytkownika
RIIF
król-senior
NIM: 747065
Herb: herb_kd_krolRCA
Kontakt:

Re: PIK - Sarmacja zabiera się za swoją mapę

Post autor: RIIF »

Daniel von Witt pisze:Pański punkt widzenia jest z pewnością taki. Mój też taki jest, gdyż twierdziłem i twierdzę, że niepodległość Teutonii nie opłaca się, będąc natomiast ckliwym marzeniem i narzędziem bieżącej gry politycznej. Z kolei Teutończyk nie zgodzi się ani ze mną, ani z Panem. Jest u nas taki jeden, który to Panu wprost powie.
No więc też nie do końca tak, bo to słowa innego znamienitego Teutończyka, nie moja dowolna ich interpretacja ;)
Robert Fryderyk, c.s, r. s., p.s., KKdrOD, KCO
Adamus Flis

Post autor: Adamus Flis »

A ten znamienity Teutończyk to jakiś Lord Voldemort, którego imienia nie wolno wymówić? :D :D
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Numer GG: 41404078
NIM: 877416
Kontakt:

Post autor: Daniel von Witt »

RCA pisze:
No więc też nie do końca tak, bo to słowa innego znamienitego Teutończyka, nie moja dowolna ich interpretacja ;)
Patrząc na Pańskie ostatnie teksty na temat wizji ustroju Księstwa widać tam postulowane jeszcze większe rozluźnienie dla samorządów, jednak czy prawdą jest, że one w Panu widziały na ogół tego, który stara się nad nimi trzymać łapę? Jeśli tak, to czy te postulaty kleją się z taką opinią w spójną całość?
Adamus Flis pisze:
A ten znamienity Teutończyk to jakiś Lord Voldemort, którego imienia nie wolno wymówić? :D :D
Nie sądzę, że Pan Kanclerz odpowie na Pańskie pytanie. Jeśli nie może Pana tu zabić to przynajmniej odzywać się nie będzie.

(-) Daniel von Witt
Awatar użytkownika
RIIF
król-senior
Kontakt:

Daniel von Witt pisze:
Patrząc na Pańskie ostatnie teksty na temat wizji ustroju Księstwa widać tam postulowane jeszcze większe rozluźnienie dla samorządów, jednak czy prawdą jest, że one w Panu widziały na ogół tego, który stara się nad nimi trzymać łapę? Jeśli tak, to czy te postulaty kleją się z taką opinią w spójną całość?
Nie tyle rozluźnienie co urealnienie sytuacji. Faktem jest daleko posunięta swoboda działań samorządów w Sarmacji, natomiast pojawiają się niedomówienia, niejasności i niekiedy wynikające z nich sytuacje napięcia. Co do tego jak samorządy (czy jeden samorząd, by być dokładnym, a jeszcze dokładniej jak jedna osoba z tego samorządu) mnie postrzegają i jak oceniają — nie zamierzam wdawać się w dyskusję i komentować opinii (niczego innego przecież), które się na mój temat pojawiają. Za mnie mówią moje czyny, a wśród tych nie było żadnego czynu, który "kładł łapę" na samorządach.
Adamus Flis

Post autor: Adamus Flis »

No i całe szczęście, że ktoś Ci doradził zamknięcie ryja, RCA. Twa żona Cię nie potrzebuje czasem, czy ma się nią zająć kto inny?

Następnym razem swą wypowiedź sporządź kursywą, abym wiedział, że przemawia do mnie tuza inteligencji. Dobrze się chodzi na kursy unijne? Mam nadzieję, że zsiesz tak dobrze jak rura grubaska. :D :D
Awatar użytkownika
KJAF
NIM: 264793
Kontakt:

Post autor: KJAF »

Chciałbym zwrócić uwagę na kilka rzeczy

1) Ciekawe jest zestawienie słów, że przez 15 lat nic się nie działo w tej kwestii w Sarmacji, z faktem, że to Wielmożny szczyci się najdłuższym stażem na stanowisku szefa rządu;

2) PIK to znowu dwie ciekawe sprawy. Po pierwsze, skończyło się na jego powołaniu, potem wbrew zapowiedziom, uprzedni Rząd również nic w nim nie zdziałał. I ta druga kwestia — same zapowiedzi wywołały lawinę antyrządowych protestów ze strony samorządów, ponieważ postawiono ich w sytuacji dokonanego wyboru, z zapowiedzią, że mapki będą nadawane odgórnie. Już abstrahując od tego czy to prawda, samo powołanie Instytutu wiązało się z kolejnym wzrostem napięć pomiędzy centralą a samorządami. Wygląda to dość komicznie obok słów sugerujących, że znowu samorządy się burzą same z siebie;

3) Ciekawie wygląda zachwyt nad Teutonią i stawianie się w roli jej przyjaciela. Biorąc pod uwagę na przykład to, że to polityka poprzedniego Rządu względem Teutonii spowodowała taką "wdzięczność" z ich strony, że wywieźli Kanclerza na taczkach i przyłożyli się do wymuszenia dymisji z urzędu, przy okazji będąc stroną oskarżaną przed sarmackimi sądami.

Że w STSie są podobne zarzuty o tym, że nie dzieje się nic, a podobno Wielmożny ją budował od długiego czasu, czy że na problem braków narracyjno-fabularnych zwracałem już uwagę uprzedniemu Rządowi, to nie będę wspominał.
Awatar użytkownika
RIIF
król-senior
Kontakt:

Panie, weź pan nie pierdol, bo aż smutno.
Awatar użytkownika
RIIF
król-senior
Kontakt:

KonradFriedman pisze:1) Ciekawe jest zestawienie słów, że przez 15 lat nic się nie działo w tej kwestii w Sarmacji, z faktem, że to Wielmożny szczyci się najdłuższym stażem na stanowisku szefa rządu;
I kiedy z KS odchodziłem kilka lat temu to to było. Jak wróciłem było zaorane. Jako szef rządu podjąłem działania by to zmienić - wsparcie kronik, PIK. Pan co zrobił, oprócz opierdalania się?
KonradFriedman pisze:2) PIK to znowu dwie ciekawe sprawy. Po pierwsze, skończyło się na jego powołaniu, potem wbrew zapowiedziom, uprzedni Rząd również nic w nim nie zdziałał. I ta druga kwestia — same zapowiedzi wywołały lawinę antyrządowych protestów ze strony samorządów, ponieważ postawiono ich w sytuacji dokonanego wyboru, z zapowiedzią, że mapki będą nadawane odgórnie. Już abstrahując od tego czy to prawda, samo powołanie Instytutu wiązało się z kolejnym wzrostem napięć pomiędzy centralą a samorządami. Wygląda to dość komicznie obok słów sugerujących, że znowu samorządy się burzą same z siebie;
Pan uwielbia mówić o tym, o czym nie ma pan pojęcia, jak widzę. Szkoda. Gdyby było inaczej to nawet byłoby fajnie z wami dyskutować, a tak to pozostaje pokazać rękę.
KonradFriedman pisze:3) Ciekawie wygląda zachwyt nad Teutonią i stawianie się w roli jej przyjaciela. Biorąc pod uwagę na przykład to, że to polityka poprzedniego Rządu względem Teutonii spowodowała taką "wdzięczność" z ich strony, że wywieźli Kanclerza na taczkach i przyłożyli się do wymuszenia dymisji z urzędu, przy okazji będąc stroną oskarżaną przed sarmackimi sądami.
Nie dość, że bzdury to jeszcze myli pan gwiazdy ze światłami odbitymi w jeziorze. To już niebezpieczne. Personifikowanie Teutonii do jednej osoby to krzywda dla tej krainy. Serio serio.
KonradFriedman pisze:Że w STSie są podobne zarzuty o tym, że nie dzieje się nic, a podobno Wielmożny ją budował od długiego czasu, czy że na problem braków narracyjno-fabularnych zwracałem już uwagę uprzedniemu Rządowi, to nie będę wspominał.
\
I znów pierdololololololo. Ciekaw jestem jak dużo, procentowo, zrobił pan w KS tego, co zrobiłem ja jednoosobowo działając, że ma pan czelność czynić mi wyrzuty. Zbliż się choćby do połowy tego co ja to możemy rozmawiać. W innym wypadku nie mamy o czym.
Awatar użytkownika
RomanoPorfavor
NIM:
Kontakt:

Post autor: RomanoPorfavor »

jeszcze myli pan gwiazdy ze światłami odbitymi w jeziorze
Ej, ej ale za promowanie gównoliteratury to jest karne bukakke. Zachowajmy minimum poziomu, a nie cytujmy najgorszych spierdolin. Może coś z Harlequina?
/-/ ppłk bryg. kontr. Benedictus Juan Maximiliano Romano de Malagretta y Pigafieta da Cano del Porfavor
vel Prezerwatyw Tradycja Radziecki (MW) vel Mubarak Zprzcz (ŚKW)
Awatar użytkownika
RIIF
król-senior
Kontakt:

Morda Vilgefortz ;P
Awatar użytkownika
RomanoPorfavor
NIM:
Kontakt:

RCA pisze:Morda Vilgefortz ;P
Miałem na myśli Sapkowskiego w całości.
/-/ ppłk bryg. kontr. Benedictus Juan Maximiliano Romano de Malagretta y Pigafieta da Cano del Porfavor
Awatar użytkownika
Henryk Wespucci
NIM:
Kontakt:

Post autor: Henryk Wespucci »

Nie ma to jak wyciągać brudy z Księstwa Sarmacji, na salony w Dreamlandzie. Skądś to niestety znamy... i chyba nie z mikronacji...
(-) Henryk Wespucci
Awatar użytkownika
RIIF
król-senior
Kontakt:

Henryku masz rację. Ale co ja poradzę, że Kanclerz tak ma?
Awatar użytkownika
KJAF
NIM: 264793
Kontakt:

Post autor: KJAF »

Nie ma się do czego odnieść, bo całość odpowiedzi została sformułowana na zasadzie negacji, bez przedstawienia argumentów na ten temat. Ale to i dobrze, bo można krócej odpisać.

Jedyny konkret to porównanie osiągnięć obecnego Rządu i poprzedniego, że zostały "podjęte działania żeby to zmienić" oraz jakim wynikiem "procentowym" mogę się pochwalić ja.

W takim razie zapytam — a czy jest coś, co poprzedni Rząd ukończył w 100% i czego nie musi się dzisiaj wstydzić oraz odkręcać zmian? PIK tego wymagania nie spełnia, ze sztandarowego pomysłu Sejmu Wielkiego też się bardzo szybko wycofano i postuluje się aborcję własnego pomysłu. Nawet po wprowadzeniu wyborów kanclerskich trzeba łatać Konstytucję, co również Wielmożny raczył przyznać w niedawnym artykule. Jeżeli już nie spogląda Wielmożny nie na jakość, ale na ilość zmian (pisząc o wyniku procentowym), to pragnę przypomnieć, że nie jest to wartość stała — wynik się zmniejsza wraz z kolejnym dniem i coraz nowszymi wypowiedziami Wielmożnego, gdzie ja piszę iż trzeba zaorać zmianę poprzedniego Rządu, a Wielmożny odpisuje wesoło, że pomysł ten popiera.

Jest to pytanie na które nie oczekuję odpowiedzi, bo to nie jest ani kraj, ani wątek do takich dyskusji, w związku z czym pozwolę sobie nie odpowiadać w przyszłości.
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

PIK bardzo powoli rozpędza się do wytworzenia mapy Księstwa. Mimo, że jesień na ramieniu to projekt nadal ma dopiero wypuszczone kwiatki, nie mówiąc o tym, by zaczęły tworzyć się zielone owoce. Najnowocześniejsze mapy wydaje się posiadać Sclavinia, która zmieni kształt, powierzchnię i linie brzegowe swojego terytorium poprzez dodanie na zachód od Płw. Eldorackiego Archipelagu Valhallijskiego. W ten sposób Sclavinia kłania się Robertowi von Thorn, który o lokacji tego archipelagu marzy od jakiegoś czasu. Oznacza to, że poza trzema wybrzeżami Polski oraz do niedawna dwoma Francjami będziemy mieli także dwie Bialenie.
Obrazek
Projekt nowych terytoriów Sclavinii
(-) Daniel von Witt
Kartograf Królewski
Awatar użytkownika
RomanoPorfavor
NIM:
Kontakt:

Z powtarzających się (prawie) terytoriów można by też dodać dwie Tuolelenkki, choć jedna jest nieco modyfikowana, więc identyczne nie są.
Awatar użytkownika
Алоиз Нишемангоҳ
Numer GG: 4917991
NIM: 732103
Kontakt:

Post autor: Алоиз Нишемангоҳ »

Przynajmniej dwie Surmenie zniknęły lata temu :>
ppłk Alojzy Pupka
Awatar użytkownika
RomanoPorfavor
NIM:
Kontakt:

Alojzy Pupka pisze:Przynajmniej dwie Surmenie zniknęły lata temu :>
Jedna z niewielu zasług Al Rajnu xD
Awatar użytkownika
Karolina Aleksandra
król-senior
NIM: 430209
Herb: k14
Kontakt:

Post autor: Karolina Aleksandra »

PTR pisze:
Alojzy Pupka pisze:
Przynajmniej dwie Surmenie zniknęły lata temu :>
Jedna z niewielu zasług Al Rajnu xD

Nie zapominajmy jednak, że Al-Farun wciąż istnieje jako część Paktu Leblandzkiego i ma się całkiem dobrze.

Świetna sprawa z tymi mapami. Nie trzeba chyba nikogo przekonywać, że możliwość wizualizacji mikroświatowych ziem dobrze wpływa na mikronautów. Czy KIK przewiduje jakąś współpracę z PIK?

(—) Karolina Aleksandra
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

Współpraca jest jak najbardziej możliwa, potencjalnie w zakresie uzgadniania treści różnych rodzajów map.

(-) Daniel von Witt
Kartograf Królewski
Zablokowany

Wróć do „Sekcja O Królewski Instytut Kartograficzny”