Lordka Senatorka! :-DPavel Svoboda pisze:Pytanie: jak powinna nazywać się kobieta-lord senator?
Alternatywny projekt Konstytucji
-
JKalicki
Re: Alternatywny projekt Konstytucji
Lady senatorka, oczywiście!Pavel Svoboda pisze:Pytanie: jak powinna nazywać się kobieta-lord senator?
- Otton van der Berg
- NIM: 108161
- Kontakt:
miss SenatPavel Svoboda pisze:Pytanie: jak powinna nazywać się kobieta-lord senator?
- Pavel Svoboda
- król-senior
- Numer GG: 1935862
- NIM: 509280
- Kontakt:
Jeśli jest taka wola i mamy odwagę stanąć w awangardzie feminizmu, w każdym miejscu, gdzie w Konstytucji definiowane jest jakieś stanowisko, można dodać w nawiasie formę żeńską, a słowo "obywatele" w art. 4 zastąpi się przez "obywatele i obywatelki".
Byli toby więc:
Król - Królowa
Regent - Regentka
król senior - królowa matka
Senator - Senatorka
Lord Senator - Lady Senatorka (czy może Dama Senatorka?)
Marszałek - Marszałkini
Kontroler - Kontrolerka
Premier - Premierka
Minister - Ministerka
Sędzia - Sędzina
Prezes Sądu Królestwa - Prezeska Sądu Królestwa
Byli toby więc:
Król - Królowa
Regent - Regentka
król senior - królowa matka
Senator - Senatorka
Lord Senator - Lady Senatorka (czy może Dama Senatorka?)
Marszałek - Marszałkini
Kontroler - Kontrolerka
Premier - Premierka
Minister - Ministerka
Sędzia - Sędzina
Prezes Sądu Królestwa - Prezeska Sądu Królestwa
(-) Pavel Svoboda, r.s.
- Otton van der Berg
- NIM: 108161
- Kontakt:
W zasadzie skoro jesteśmy w pełni wymyślonym tworem jako wirtualne państwo, można się pokusić o wymyślenie dla tych powyżej stanowisk żeńskich odpowiedników ich nazw własnych. To tylko luźny pomysł więc nie gońcie mnie za to, ale raczej zgodzicie się ze mną że to nie brzmi w pełni poprawnie jako nazewnictwo. Może dodać jakiś przedrostek przed nazwą ? Ale czy sprawa nazewnictwa jest warta świeczki? niech żeńska populacja wyrazi swoje zdanie.Pavel Svoboda pisze: Kontroler - Kontrolerka
Premier - Premierka
Minister - Ministerka
- Daniel von Witt
- Numer GG: 41404078
- NIM: 877416
- Kontakt:
Gdyby proporcje płci w społeczeństwie były odwrotne niż są, a nawet - gdyby w ślad za odwrotnością szła aktywność to wówczas dopiero, gdyby jeszcze dodać rzeczywisty ruch feministyczny do wszystkich gdybań - mogłoby być to zasadne. Dzisiaj gdybać nie trzeba i na siłę nie uszczęśliwiać feministek, których tu nie ma.
(-) Daniel markiz von Witt
Premier Rządu Jego Królewskiej Mości
Lepiej byście uważali z takimi stwierdzeniami, zawsze mogę wykonać dwa kliki, i…Daniel von Witt pisze:Dzisiaj gdybać nie trzeba i na siłę nie uszczęśliwiać feministek, których tu nie ma.
-
JKalicki
...i wrócić do kuchni?PPC pisze:Lepiej byście uważali z takimi stwierdzeniami, zawsze mogę wykonać dwa kliki, i…
...i wyjść na zakupy?
Towarzyszu, nie nazywam się „Kakulski”, nie ma potrzeby byście stosowali tu scholandzki humor!
…i mogę się zarejestrować tutaj jako obywatelka, będziecie co najmniej jedną mieli :P.
…i mogę się zarejestrować tutaj jako obywatelka, będziecie co najmniej jedną mieli :P.
- Daniel von Witt
- Numer GG: 41404078
- NIM: 877416
- Kontakt:
Awanturuje się Pani, że błędnie zliczono obywateli Wandystanu, a pobieżnie spoglądając na CRM dreamlandzki widać, ile u nas kobiet :P Tyle, że niespecjalnie otwartych... :/
- APRS
- król-senior
- Numer GG: 2587993
- NIM: 607400
- Kontakt:
Re: Odp: Alternatywny projekt Konstytucji
Z angielska bez zmian. Zupełnie jak baronowa D'Souza, która zajmuje obecnie w Izbie Lordów stanowisko określane nadal jako "Lord Speaker". Jak słyszę lub czytam "ministra" to mnie - przepraszam - skręca.Pavel Svoboda pisze:Pytanie: jak powinna nazywać się kobieta-lord senator?
(-) Artur Piotr, RS.
Sołtys-Palatyn Kakut
Kasztelan Kakucki
To że w Dreamlandzie jest zaskakująco sporo kobiet wiem, ale obawiam się, że CRM nie liczy które z nich są feministkami, które nie :P.Daniel von Witt pisze:Awanturuje się Pani, że błędnie zliczono obywateli Wandystanu, a pobieżnie spoglądając na CRM dreamlandzki widać, ile u nas kobiet :P
Nie wiem, jaka to zagraniczna mikronacja tak tytułuje swoje lordzice, ale już np. w niepodległym Morvanie istniało stanowisko określane Lady Cenzor. Podobnie za czasów kiedy towarzyszka Rihanna stała na czele Teutonii jej stanowisko nazywano Lady Koadiutor. Więc tradycją polskiego mikroświata jest raczej, by takie rzeczy dostosowywać.APRS pisze:Z angielska bez zmian. Zupełnie jak baronowa D'Souza, która zajmuje obecnie w Izbie Lordów stanowisko określane nadal jako "Lord Speaker".
- APRS
- król-senior
- Kontakt:
Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej. Chyba nie spełnia kryterium mikronacji. Co do tradycji nie mogę się zgodzić, w każdym razie tradycji Królestwa Dreamlandu.PPC pisze:Nie wiem, jaka to zagraniczna mikronacja tak tytułuje swoje lordzice (...)
Więc tradycją polskiego mikroświata jest raczej, by takie rzeczy dostosowywać.
(-) Artur Piotr, RS.
Sołtys-Palatyn Kakut
Kasztelan Kakucki
To jest OIDP to coś co się ostatnimi czasy w bardziej pelnanderystycznych mapach do Kontynentu Wschodniego dokleiło? W takim razie nie wiem czy stosowne jest żeby brać z tego państwa wzór tradycji, tym bardziej że towarzysz sam twierdzi że ta mikronacja nawet kryteriów mikronacyjnych nie spełnia. Bardziej bym brała wzorce z tego co robiły mikronacje dłużej umocowane w mikroświecie.APRS pisze:Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej. Chyba nie spełnia kryterium mikronacji.
- Pavel Svoboda
- król-senior
- Kontakt:
My jesteśmy najdłużej umocowaną w v-świecie mikronacją, Pani Prezydentko. Nie ma dłużej umocowanych mikronacji od nas, z których moglibyśmy brać wzorce. To daje nam prawo do seterowania trendów. Jesteśmy więc trendseterami. Seterujemy trendy.
(-) Pavel Svoboda, r.s.
W takim razie liczę na to, że zseterujecie w mikroświecie trendy z żeńskimi nazwami urzędów w taki sposób, w jaki nawet robotniczy i postępowy Wandystan nie odważył się zseterować, zamiast tkwić we wsteczniactwie i reakcyjności nazewniczej! :D
- Pavel Svoboda
- król-senior
- Kontakt:
W tym jestem, wygląda na to, w Dreamlandzie jedyny. Być może rozminąłem się z powołaniem, by być traktorzystką-awangardzistką w Wandystanie :)
(-) Pavel Svoboda, r.s.
- APRS
- król-senior
- Kontakt:
Ależ Wasza Królewska Wysokość był uprzejmy pokazać taką znajomość nowomowy trendsettingu, że w zasadzie nic dodać nic ująć. Nikt nieśmiałby nawet próbować przystąpić do dyskusji na takim poziomie znajomości najnowszych zjawisk polskiego językowego rejestru(?) mikronacyjnego ;)
(-) Artur Piotr, RS.
Sołtys-Palatyn Kakut
Kasztelan Kakucki
(-) Artur Piotr, RS.
Sołtys-Palatyn Kakut
Kasztelan Kakucki