Sedes zagraniczny, sedes narodowy

Strefa krwawej wolności. Można dostać pasem po głowie, można też się zrelaksować i porozmawiać o realu.
Awatar użytkownika
Chamberlain
obywatel
Numer GG: 62994040
NIM: 866253
Kontakt:

Sedes zagraniczny, sedes narodowy

Post autor: Chamberlain »

W Sarmacji pan Tadeusz, król Hawilandu, rozkręca niemetaforyczną produkcję sedesów. Księżna jest zainteresowana kontraktem, Książe już testuje model prototypowy. Można śmiechnąć i skrolować dalej, ale można też docenić ironiczny dystans i zastanowić się, czy nie byłaby to jakaś nisza do zagospodarowania przez nasze firmy, ewentualne w twórczej kooperacji z wybranym partnerem zagranicznym (podrzucam rządowi pomysł na zagajenie, gdyby brakowało punktów zaczepienia). W tym zawsze byliśmy dobrzy. Jednocześnie jest to czynność, która ma przed sobą przyszłość i raczej nie zostanie zautomatyzowana.

Jak to widzicie, Szanowni? Do tablicy wywołuję minister technologii @Antoni Moskwicz. Samoloty nie są dla każdego. Sedesy już tak. Natomiast wszędobylskiego pana redaktora @karol flibustier od razu zapytam, czy by korzystał.

W sensie bardziej metaforycznym jest to oczywiście pytanie o pomysł na różne biznesy i gospodarkę jako taką. Premier wielokrotnie wraca do tematu giełdy i obrotu pieniądza. Może czas na jakiś agresywny interwencjonizm państwowy i powrót do obrotu pieniężnego? Bank centralny, bicie monety, może również giełda i te sprawy? Starym wszystko jedno, ale nowi obywatele to lubią. Fajnie byłoby móc znowu wypłacać jakieś pensje. Jest w mikro jakaś dolna granica demograficzna, poniżej której nie opłaca się w ogóle odpalać gospodarki?
- - William diuk Chamberlain-Schlesinger
- - [Margrabia Inselburga]
Awatar użytkownika
karol flibustier
NIM:
Kontakt:

Re: Sedes zagraniczny, sedes narodowy

Post autor: karol flibustier »

Obseerwuję, co by nie?! Ale mało transparentne są, jak dla mnie! Pełna wizualizacja, to jest to! ;) Ba, nawet zapis z kamery by przydał się...
Oczywiście, tu jest mowa o proponowanej technice w starciu z nieprzewidywalnymi życzeniem konsumenta ;) ...kapryśnego.
redaktor SOKN Webpress
Strona Obywatelska Królestwa Nowal
Awatar użytkownika
Antoni Moskwicz
członek Rządu Królewskiego
NIM: 812386
Kontakt:

Post autor: Antoni Moskwicz »

Chamberlain pisze: 21 maja 2025, 16:05 Samoloty nie są dla każdego. Sedesy już tak.
Możemy to wykorzystać i zaoferować dofinansowanie do produkcji papieru toaletowego wyciągając rękę do klozetowych tradycjonalistów. Jednowarstwowy, dwuwarstwowy, ścierny, ze wzorem w kwiatki, misie, dolary, znienawidzonego polityka, o zapachu lasu, morza, lawendy - opcji jest wiele.

Ale myjąc rączki, możemy coś produkować, kwestia opracowania produktu, który będziemy produkować i eksportować. Albo usługę, której ludzie będą pożądać, a my będziemy w stanie ją wykonać. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że narracyjna sprzedaż sedesów za systemowe pieniądze jest jakimś megaprojektem, na którego progi mamy za krótkie nogi. Kwestia wymyślenia czegoś i podpięcia pod jakieś konto bankowe.
baron Antoni Moskwicz van der Pohl rodu Argentfører
Prefekt Małej Furii
Obrazek
Awatar użytkownika
Wojciech Bombina
Premier
NIM: 352373
Kontakt:

Post autor: Wojciech Bombina »

Chamberlain pisze: 21 maja 2025, 16:05Jest w mikro jakaś dolna granica demograficzna, poniżej której nie opłaca się w ogóle odpalać gospodarki?
Ćwiczyliśmy to, otóż nie ma. Trzeba tylko dobrze pomyśleć system, tak żeby robił tez za market makera. Rzeczoną giełdę ponad dekadę temu testowaliśmy w 2-3 osoby i była grywalna. Podobnie ta się zaprojektować i system "produkcyjny". Problem głównie w tym kto by to miał zakodować :).
baron Wojciech desłetudo Bombina Maxima
Awatar użytkownika
Fatima Popow-Chojnacka
NIM:
Kontakt:

Post autor: Fatima Popow-Chojnacka »

Chamberlain pisze: 21 maja 2025, 16:05
W Sarmacji pan Tadeusz, król Hawilandu, rozkręca niemetaforyczną produkcję sedesów. Księżna jest zainteresowana kontraktem, Książe już testuje model prototypowy.
Kupiłam. Polecam. ;)
Awatar użytkownika
Maciej Hergemon
przewodniczący obrad Parlamentu
NIM: 591374
Kontakt:

Post autor: Maciej Hergemon »

Nie rozumiem tego. Sedes bez bidetu? Ale wieś.
Awatar użytkownika
Tannegard
Król Dreamlandu i Scholandii
NIM: 279138
Kontakt:

Post autor: Tannegard »

Uważam że mniej ekskluzywny model - typu "Trainspotting" w wersji Scotland dobrze by się sprzedawał jako tańsza opcja dla mas.
Awatar użytkownika
Chamberlain
obywatel
Kontakt:

Wojciech Bombina pisze: 21 maja 2025, 22:12 Ćwiczyliśmy to, otóż nie ma. Trzeba tylko dobrze pomyśleć system, tak żeby robił tez za market makera. Rzeczoną giełdę ponad dekadę temu testowaliśmy w 2-3 osoby i była grywalna. Podobnie ta się zaprojektować i system "produkcyjny". Problem głównie w tym kto by to miał zakodować :).
Ale jakiś stary skrypt w punkcie wyjścia już jest? Brakuje tylko kodera? Może więc jaki otwarty "przetarg" wśród mikronautów na wykonanie? Taka giełda (bo o niej teraz myślę) mogłaby być gamechangerem.
Awatar użytkownika
Chamberlain
obywatel
Kontakt:

Fatima Popow-Chojnacka pisze: 22 maja 2025, 10:02 Kupiłam. Polecam. ;)
Też bym kupił, ale nie bardzo mam za co. Brak systemu bankowego, brak obrotu pieniężnego. To wszystko trochę z zazdrości pisane.

Jakaś integracja systemów w tym zakresie byłaby pożądana. To byłby wreszcie jakiś konkret.
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Numer GG: 8606140
NIM: 873817
Kontakt:

Post autor: Edward Ebruz »

Chamberlain pisze: 23 maja 2025, 14:58
Ale jakiś stary skrypt w punkcie wyjścia już jest? Brakuje tylko kodera? Może więc jaki otwarty "przetarg" wśród mikronautów na wykonanie? Taka giełda (bo o niej teraz myślę) mogłaby być gamechangerem.
W tym miejscu podpinam się pod pytanie do Premiera Bombiny.
Edward J. Ebruz, r.s.
Awatar użytkownika
Fryderyk Orański-Nassau
obywatel
NIM: 132626
Herb: c08.gif
Kontakt:

Post autor: Fryderyk Orański-Nassau »

Chamberlain pisze: 23 maja 2025, 16:20 Też bym kupił, ale nie bardzo mam za co. Brak systemu bankowego, brak obrotu pieniężnego. To wszystko trochę z zazdrości pisane.
Ja jestem ciekaw na czym stoi w ogóle CBD, bo dostępu nie mam, a miałem tam jakieś zaskórniaki. Nawet kiedyś w spółke DAO Bank Witta zainwestowałem 200 000 D i też się te pieniądze rozpłynęły. Jakieś to satysfakcjonujące było jak człowiek zawsze dostawał jakiś tam przelew za parlamentaryzm np. Pomysł giełdy wydaje się ciekawy, choć pełna randomizacja wydaje się niewskazana. Na zwykłej giełdzie można się sugerować geopolityką, a tu by nic nie było wiadomo.
(-) Fryderyk Karol Albert książę Orański-Nassau OOII ONZII
Książę Flores
"Pochlebiamy sobie patrząc na Sarmację, że zobaczcie; oni są prymitywni, a my wysublimowani. Ale wysublimowany autyzm nadal pozostaje autyzmem."JKW Aleksander, 2 października 2017 r.
"Może ten słynny dreamlandzki neoprymitywizm wcale nie jest taki zły?"
JKW Maciej II vel Helmut Pohl, 7 lutego 2019 r.

Obrazek
Awatar użytkownika
Wojciech Bombina
Premier
NIM: 352373
Kontakt:

Post autor: Wojciech Bombina »

Edward Ebruz pisze: 23 maja 2025, 21:47
Chamberlain pisze: 23 maja 2025, 14:58
W tym miejscu podpinam się pod pytanie do Premiera Bombiny.
Oj, przepraszam Panowie. Jakoś uciekł mi ten wątek i spostrzegłem, że nic nie odpisałem dopiero po jego podbiciu.

Sytuacja wygląda tak:
1. Na serwerze KD stoi giełda oparta na systemie Dacii Aero - przy czym jest to wersja "sarmacka", tj. robiąca integrację przez sarmacki login,
2. Jako, że kilka lat temu Sarmaci chcieli Giełdę znacjonalizować - dopisana jest linijka kodu, która wywala system. To akurat nie jest problem.
3. Dacia Aero to system napisany w ciprocodzie siłami @Aleksander oraz moimi. Na potrzeby integracji w Sarmacji system był przerabiany trochę przez Anglova - ale wydaje mi się, że nie wykroczył poza integrację oraz przelewy z i do sarmackiego baku.
4. Ciprocod to jakieś stare wersje PHP - nie wiem na ile jeszcze obsługiwane. Jeśli to był problem - można to spróbować przepisać jakimś AI.
5. Tym samym brakuje nam tak naprawdę wyłącznie:
a) od strony skryptu - systemu rejestracji i logowania - były już tu sugestie by powiązać to ze stemplem. Nie lubię palatynackiej myśli technicznej, ale jest to może jakiś pomysł na internacjonalizacje projektu,
b) szerzej - wiedzy na ile na tak starym php to jest sprawne i bezpieczne.
baron Wojciech desłetudo Bombina Maxima
Awatar użytkownika
Tannegard
Król Dreamlandu i Scholandii
NIM: 279138
Kontakt:

Post autor: Tannegard »

Fryderyk Orański-Nassau pisze: 10 cze 2025, 11:15
Chamberlain pisze: 23 maja 2025, 16:20 Też bym kupił, ale nie bardzo mam za co. Brak systemu bankowego, brak obrotu pieniężnego. To wszystko trochę z zazdrości pisane.
Ja jestem ciekaw na czym stoi w ogóle CBD, bo dostępu nie mam, a miałem tam jakieś zaskórniaki. Nawet kiedyś w spółke DAO Bank Witta zainwestowałem 200 000 D i też się te pieniądze rozpłynęły. Jakieś to satysfakcjonujące było jak człowiek zawsze dostawał jakiś tam przelew za parlamentaryzm np. Pomysł giełdy wydaje się ciekawy, choć pełna randomizacja wydaje się niewskazana. Na zwykłej giełdzie można się sugerować geopolityką, a tu by nic nie było wiadomo.
Nigdzie się nie rozpłynęły, są bezpieczne w dreamlandzkich skarbcach. Co prawda obywatele nie mają kluczy do swoich skrytek, ale zapewniam że pieniądze tam są. Widziałem na własne oczy te góry banknotów leżące pilnie strzeżone w CBD. Deklaracji już było tyle składanych ze tym razem się powstrzymam od jakiś obietnic, ale mogę powiedzieć że kwestia banku narodowego to bardzo ważny aspekt wizji podnoszenia się z upadku. Oby tylko nie trwał wiecznie.
Natomiast w takich kwestiach jak prywatne inicjatywy, które gdzieś się rozpłynęły, to proszę na priv więcej informacji na ten temat. To modelowy przypadek konsekwencji katastrofy systemu, wcale nie powiedziane że nie do załatwienia, jeśli tylko da się prześledzić drogę odpowiedzialności i spadków po takich inwestycjach. Mamy też co najmniej jeszcze jeden konkretny podobny przypadek, wymagający naprawy jeśli tylko odzyskamy zasilanie w banku.
Awatar użytkownika
Fryderyk Orański-Nassau
obywatel
NIM: 132626
Herb: c08.gif
Kontakt:

Post autor: Fryderyk Orański-Nassau »

Tannegard pisze: 11 cze 2025, 08:47 Natomiast w takich kwestiach jak prywatne inicjatywy, które gdzieś się rozpłynęły, to proszę na priv więcej informacji na ten temat. To modelowy przypadek konsekwencji katastrofy systemu, wcale nie powiedziane że nie do załatwienia, jeśli tylko da się prześledzić drogę odpowiedzialności i spadków po takich inwestycjach. Mamy też co najmniej jeszcze jeden konkretny podobny przypadek, wymagający naprawy jeśli tylko odzyskamy zasilanie w banku.
Odezwałem się na priv. Teoretycznie był w sprawie wyrok. Pytanie co dalej. Spółka bez statutu, bez prezesa, bez rady nadzorczej. Casimir i von Witt nieosiągalni, ewentualnie możliwe, że Oskar pojawiłby się na zebraniu. Zdecydować o likwidacji spółki. Tylko czy to da się zrobić bez statutu?
(-) Fryderyk Karol Albert książę Orański-Nassau OOII ONZII
Książę Flores
"Pochlebiamy sobie patrząc na Sarmację, że zobaczcie; oni są prymitywni, a my wysublimowani. Ale wysublimowany autyzm nadal pozostaje autyzmem."JKW Aleksander, 2 października 2017 r.
"Może ten słynny dreamlandzki neoprymitywizm wcale nie jest taki zły?"
JKW Maciej II vel Helmut Pohl, 7 lutego 2019 r.

Obrazek
Awatar użytkownika
Maciej Hergemon
przewodniczący obrad Parlamentu
NIM: 591374
Kontakt:

Post autor: Maciej Hergemon »

Należy wnieść wniosek do Sądu Królestwa o powołanie kuratora dla spółki.

Tak między bogiem a prawdą, to żeby odpalić Bank pewnie wystarczy zmienić hasło dostępu do głównej bazy danych. Bank został napisany chyba w Ruście. Nie znam tego języka i obawiam się, ze bardziej nie pomogę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kawiarnia”