Bom dia!

Masz pytania? Chcesz się nam przedstawić? Wejdź, to idealne miejsce na start.
Awatar użytkownika
karol flibustier
NIM:
Kontakt:

Bom dia!

Post autor: karol flibustier »

Bom dia!
Po bardzo długim okresie ponownie pozwolił mi los zawitać na forum dreamlandzkim! Poprzednio przybywałem na terytorium Królestwa w roli ambasadora nowalskiego, potem mikrosławieńskiego po zawiązaniu Zjednoczonej Federacji Mikrosławii. To dość odległa historia, ale będąca dobrą podstawą na współczesność. Rządy poprzedniego premiera królestwa, tu zwróciły swoją oryginalnością uwagę na fakt pozostania Dreamlandu i Scholandii w unikalnej kondycji v-kulturowej, a słowo czytane, do słowa przepisywanego, no i jestem dzisiaj przed Wami! :) Szczególne pozdrowienia dla Małej Furii i jej portu lotniczego Walgard, który bardzo się podoba i mam nadzieję, że znajdzie kontynuację narracyjną!
Aktualnie zjawiam się z ciekawością reporterską między mieszkańcami Królestwa. Znane i tu procesy mikronacyjne powodują, że Nowal to w zasadzie tylko dwa czynne obszary v-życia, prasa i forum z minimalną aktywnością. Dlatego, jak to już zaznaczyłem na discordzie królestwa, usiądę sobie kąciku gdzieś i będę raczej notował, niż mówił. Ale oczywiście to nie wyklucza mówienia.
Z pozdrowieniami karol flibustier, obywatel Nowalu
redaktor SOKN Webpress
Strona Obywatelska Królestwa Nowal
Awatar użytkownika
Maciej Hergemon
członek Rządu Królewskiego
NIM: 591374
Kontakt:

Re: Bom dia!

Post autor: Maciej Hergemon »

Dzień dobry.

Czy może Szanowny zaprezentować nam coś więcej o Nowalu? Jakiś link? Szczerze mówiąc to pierwsze słyszę, a historia postów sugeruje, że to miejsce na długo sprzed moich czasów.
Awatar użytkownika
Alfred
inżynier królewski
Numer GG: 47634183
NIM: 196135
Kontakt:

Post autor: Alfred »

Serdecznie witamy.

Wyrugował Pan ze swoich personaliów wielkie litery. Jaki zamysł stoi za tym zabiegiem?
(—) Alfred de Ebruz, r. s.
salus rei publicae suprema lex esto!
Awatar użytkownika
karol flibustier
NIM:
Kontakt:

Wspomniana agencja v-prasowa https://sokn.wordpress.com/ to tu, a forum jest tu http://www.nowal.fora.pl/
redaktor SOKN Webpress
Awatar użytkownika
karol flibustier
NIM:
Kontakt:

Zgodność z nowym projektem, małe litery, bo projekt jest mały. Kompaktowy można rzec.
redaktor SOKN Webpress
Awatar użytkownika
Maciej Hergemon
członek Rządu Królewskiego
NIM: 591374
Kontakt:

Post autor: Maciej Hergemon »

Jestem pod wrażeniem ilości i aktualności informacji z bardzo różnych mikronacji. Czyli trafiliśmy na radar?
Awatar użytkownika
Baldwin
urzędnik dworski
NIM: 318196
Kontakt:

Post autor: Baldwin »

Witamy!

Już jakiś czas temu za pośrednictwem Bastionu natrafiłem na odnośnik do Nowalu, o którego istnieniu zapomniałem (dziwny to nawyk uznawania za istniejące wyłącznie tych nacji, które są w ISM). Forum dla mnie archaiczne i nieczytelne, trochę wymłodniałem podczas przeglądania, bo tak wyglądały moje mikro-początki.
Awatar użytkownika
karol flibustier
NIM:
Kontakt:

Przyjęte zasady pisania o wszystkim, ale czy to radar? No chyba nie, pole obserwacji mamy, jakie mamy, Dreamland i Scholandia są nam na przykład bliskie, bo byliśmy w pierwszej odsłonie Wspólnoty Korony Ebruzów z Natanią, która też jest nam bliska, nawet jak pod butem Austro-Węgier, które to z kolei nam zupełnie nie leżą i ani nie przeglądamy ich stron, ani nie badamy. To samo dotyczy położonego za morzem od nas Elderlandu, nawet ktoś zaproponował zajęcie i kolonizację, ale... za mało ludzi do akcji. Edelweiss kolejna mało nas interesująca inicjatywa, ale...., jest tam RMAW! który akurat jest interesujący.

Bardzo mnie to cieszy, że ktoś potrafi docenić walory forum w tradycyjnej (i skostniałej) formie :D
redaktor SOKN Webpress
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Numer GG: 8606140
NIM: 873817
Kontakt:

Post autor: Edward Ebruz »

Maciej II pisze: 9 kwie 2025, 13:55 Jestem pod wrażeniem ilości i aktualności informacji z bardzo różnych mikronacji. Czyli trafiliśmy na radar?
Radar, który operuje od 2008 roku, co czyni SOKN najstarszą, działającą do dziś agencją prasową mikroświata. A sam Nowal to członek pierwszej Wspólnoty Korony Ebruzów, animowanej jeszcze przez tercet Svoboda—Krieg—d'Archien. Mamy tu do czynienia z bliskim kuzynem Dreamlandu.

Samo forum to faktycznie zabytek z minionej epoki — tak wyglądało również forum nieboszczki OPM i Forum Mikronacje.
Edward J. Ebruz, r.s.
Awatar użytkownika
Tannegard
Król Dreamlandu i Scholandii
NIM: 279138
Kontakt:

Post autor: Tannegard »

karol flibustier pisze: 9 kwie 2025, 16:06 Bardzo mnie to cieszy, że ktoś potrafi docenić walory forum w tradycyjnej (i skostniałej) formie :D
Dla mnie "bajka". Forum w przypadku mikronacji jest jak wino, czym starsze tym lepsze.
Witamy w Królestwie ;)
Awatar użytkownika
karol flibustier
NIM:
Kontakt:

Dzień dobry, Wasza Królewska Mość!
redaktor SOKN Webpress
Awatar użytkownika
karol flibustier
NIM:
Kontakt:

Edward Ebruz pisze: 9 kwie 2025, 16:06
Radar, który operuje od 2008 roku, co czyni SOKN ...
Faktycznie operujemy od roku 2006, od tego momentu dziejów, gdy Kraj Nowalski najpierw z nazwy, zjawił się w historii mikronacji
http://sokn.mikronacje.info/mokn_srodec ... hiwum.html
redaktor SOKN Webpress
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Kontakt:

karol flibustier pisze: 9 kwie 2025, 16:35 Faktycznie operujemy od roku 2006, od tego momentu dziejów, gdy Kraj Nowalski najpierw z nazwy, zjawił się w historii mikronacji
http://sokn.mikronacje.info/mokn_srodec ... hiwum.html
To jak butelka-kapsuła czasu.

Z czystej ciekawości, bo zawsze mnie ten wątek intrygował — co Pana właściwie trzyma w mikroświecie nieprzerwanie od dwóch dekad? W ostatniej dekadzie Nowal chyba jakoś szczególnie nie tętnił życiem, więc zgaduję, że nie chodzi tu o uzależnienie od skoków adrenaliny. Sentyment? Poczucie odpowiedzialności? Okazjonalna obecność duchów z dawnej przeszłości?
Edward J. Ebruz, r.s.
Awatar użytkownika
karol flibustier
NIM:
Kontakt:

Pytanie dobre. To samo można mi zadać odnośnie narodowości realnej, tak nawiasem mówiąc. Ale może przedstawię swój punkt widzenia tematu. Pierwsza mikronacja, tak, czytałem wasze pasjonujące dyskusje o Evilstone opisywanym pierwszą. Mnie tamta atmosfera w tej "mikronacji" wcale nie odpowiadała, była zbyt sztuczna. Dlatego wolę coś przypominającego faktyczną pierwszą mikronację, przedinternetową (te przypominającego, to Nowal oczywiście). Bo pierwszą zorganizowaną i sprawną mikronację, to opisał Jules Verne w książce "40 tysięcy mil podmorskiej żeglugi". Ronon właśnie jej śladem idzie, tworząc mikronację pływającą, ale nie tak daleko odseparowaną, jak okręt podwodny Nautilus i sam nie jest też osobą pokroju kapitana Nemo. Tam na Nautilusie też były osoby, które weszły na pokład i z niego nie schodziły nigdy. Więc i ja wszedłem na pokład nowalski i zejdę z niego, gdy zejdę :) A robić jest zawsze co, to tylko kwestia chęci do roboty. Zmiany barw i szukanie silniejszych wrażeń gdzie indziej, to tylko świadectwo niespokojnego ducha, a nie każdy takim się legitymuje. Czyli te co w pytaniu, to duch mikronauty, który czuję w sobie i go nie gaszę, choć czasami bywa wytłumiony, ale nigdy nie był zgaszony dotąd. I tak niech będzie!
redaktor SOKN Webpress
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Kontakt:

karol flibustier pisze: 10 kwie 2025, 07:29 Pytanie dobre. To samo można mi zadać odnośnie narodowości realnej, tak nawiasem mówiąc.
Mam wrażenie, że jednak niezupełnie (w realu narodowości tak łatwo nie zmienimy, a konkretnie — nie zmienimy jej właściwie w ogóle, co innego obywatelstwo), a ja pytałem o coś jeszcze innego: o obecność w mikroświecie jako takim. Pykamy tu sobie fajeczki w starej części galaktyki, niemal wszyscy, z dwoma wyjątkami, siedzimy tu 10+ lat, niektórzy 20+, chyba każdy z nas zagląda tu z nieco innego powodu i w ramach najróżniejszych cykli aktywności, i po prostu ciekaw jestem, jak jest w Pańskim przypadku. Mówi Pan o "duchu mikronauty". Ale co to właściwie znaczy w Pańskim przypadku, przypadku Karola Keane'a, dziennikarza, reportera, obecnego na rynku prasowym od dwóch dekad, właściwie bez dającego się wychwycić związku z aktywnością jego małej ojczyzny? Chodzi o podglądactwo? Reporterski voyeryzm?
Edward J. Ebruz, r.s.
Awatar użytkownika
karol flibustier
NIM:
Kontakt:

A to trochę za mocne słowo :) Ale mam lepsze określenie, niegasnąca fascynacja. Takie trudne do przyjęcia, bo zwyczajne.

W kwestii zmiany narodowości, to ja jestem mieszkańcem byłych Prus Królewskich, aktualnie Pomorza i taka zmiana, to tylko kwestia złożenia wniosków, gdzie trzeba. Akurat tu, nic prostszego.
redaktor SOKN Webpress
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Kontakt:

karol flibustier pisze: 10 kwie 2025, 16:30 A to trochę za mocne słowo :)
Przyznaję, że chciałem troszkę sprowokować ;) Co do całej reszty — pełna zgodność. Tutaj sami fascynaci, ale nie spotkałem jeszcze nikogo, kto przyznałby, że jednak jest troszkę zaburzony.

Może dlatego założyliśmy w mikroświecie nieformalny fanklub Pawła Zanika. On jest po prostu "bardziej".
Edward J. Ebruz, r.s.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jesteś tutaj nowy?”