zdecydowałem się kandydować w nadchodzących wyborach premiera. Kandyduję z ramienia Konserwatywnego Klubu Politycznego, mam jednak nadzieję przekonać do swojej wizji nie tylko sympatyków tego ugrupowania.
W ubiegłym roku Królestwo odbiło się od dna i rozpoczęło długą drogę do podniesienia się z kryzysu. Stworzone zostały pierwsze ramy prawno-instytucjonalne dla nowego porządku, nawiązujące do najlepszych tradycji starej monarchii. Teraz pora, by postawić kolejne kroki. Dreamland powinien być państwem dumnym ze swojego ponad 25-letniego dziedzictwa i zachowującym jego ciągłość, co nie oznacza podejścia epigońskiego do dorobku poprzednich pokoleń, lecz jego twórczą kontynuację. Nie może także dłużej pozostawać na marginesie polityki międzynarodowej — czas, by znów stał się ważnym graczem na światowej szachownicy.
Ustrój i społeczeństwo
W dziedzinie ustroju i, szerzej, sposobu funkcjonowania wspólnoty politycznej opowiadam się za kontynuacją tradycjonalistycznych przemian zapoczątkowanych przez konstytucję sierpniową. Ideałem politycznym odpowiadającym duchowi i specyfice Dreamlandu jest federalna monarchia konstytucyjna wieńcząca społeczeństwo o neofeudalnym charakterze. Sprzeciwiam się postulatom zwijania państwa, takim jak redukcja systemu organów władzy, scalanie prowincji czy likwidacja ustroju federalnego — ich zwolennicy na przestrzeni dziejów argumentowali, że taka konieczność wynika z realiów demograficznych, realizacja tych postulatów tak naprawdę przyczyniła się jednak tylko do pogłębienia zapaści przez usunięcie przestrzeni, w których mogli działać Dreamlandczycy. Jestem także przeciwko adhokratycznemu modelowi państwa, który może sprawdzać się w Leocji czy Edelweiss, Dreamlandowi jest jednak obcy — należy wzmocnić rolę sfery politycznej i kontynuować powrót do umiarkowanego legalizmu, ograniczonego wszelako zasadą necessitas non habet legem.
Polityka zagraniczna
Do najbardziej kluczowych obszarów wymagających działania Rządu Królewskiego należy polityka zagraniczna, obecnie powierzona co do zasady właśnie jemu. Pierwszym wyzwaniem jest uregulowanie stosunków z Teutonią i Sclavinią. UNP jest organizacją de facto martwą — Dreamland nie powinien jednak jednostronnie wypowiadać traktatu, lecz rozpocząć negocjacje z innymi państwami członkowskimi w sprawie zastąpienia Unii nową formułą współpracy, tym razem bez tworzenia zbiurokratyzowanych struktur ponadnarodowych. Jestem także zwolennikiem zdecydowanego i konsekwentnego popierania stanowiska Sclavinii wobec sarmackich roszczeń terytorialnych.
Wysiłki dreamlandzkiej dyplomacji wobec pozostałych państw powinny być skoncentrowane na tworzeniu przeciwwagi dla sarmackiej soft power i nawiązywaniu lub zacieśnianiu współpracy z ośrodkami siły wyłamującymi się z zogniskowanego wokół Sarmacji układu jednobiegunowego. Opowiadam się za prowadzeniem tych działań w skali globalnej — warto współpracować z państwami Nordaty (zwłaszcza Winkulią i Voxlandem), Orientyki (zwłaszcza Edelweiss), Vaarlandu (zwłaszcza RON i Skarlandem) czy Polarktyki (zwłaszcza Lumerią — wobec prawdopodobieństwa odbudowy jej państwowości). Działalność powinny wznowić lub rozpocząć stałe przedstawicielstwa dyplomatyczne Dreamlandu; jeżeli zostanę wybrany na premiera, zamierzam ponadto osobiście odbyć w ciągu najbliższej kadencji co najmniej dwie wizyty dyplomatyczne. Założenia polityki zagranicznej byłyby oczywiście realizowane w porozumieniu i współpracy z Koroną.
Gospodarka
W kwestiach gospodarczych opowiadam się za dostosowaniem stanu prawnego do stanu faktycznego, tj. usankcjonowaniem emisji dreama przez Międzynarodowy Bank Pollinu. Nie jest to model idealny i pozbawia nas niektórych korzyści, które Królestwo posiadało, gdy jego waluta była emitowana przez Centralny Bank Dreamlandu. W chwili obecnej brak jednak sensownej alternatywy i jest to rozwiązanie najbardziej optymalne ze względu na utrwaloną praktykę oraz ułatwienie rozliczeń międzynarodowych. Nie stoi to na przeszkodzie równoczesnemu uruchomieniu Dacii Aero — taka inicjatywa mogłaby liczyć na pełne poparcie Rządu Królewskiego niezależnie od integracji z międzynarodowymi systemami lub jej braku.
Demografia
W celu poprawy sytuacji demograficznej Rząd Królewski powinien rozpocząć pozamikronacyjną promocję Dreamlandu. Nie ma jednak w tej kwestii szczególnego pośpiechu; dla zaprezentowania Królestwa w jak najlepszy sposób najbardziej odpowiednie byłoby rozpoczęcie akcji promocyjnej, gdy światło dzienne ujrzy zapowiadana przez Jego Królewską Mość nowa strona główna.
Jestem otwarty na debatę z JE Wojciechem baronem Bombiną i ewentualnymi innymi kandydatami, jeżeli tacy się pojawią. Zachęcam również do zadawania pytań.