Beta testy

Powiększanie wspólnego dobra, walki o władzę. Esencja dreamlandzkiego życia.
Awatar użytkownika
Marcin Mikołaj
król-senior
Posty: 1302
Rejestracja: 29 gru 2011, 14:52
Numer GG: 6042777
NIM: 906544
Lokalizacja: Domena Królewska - Ekorre; Zjednoczone Księstwo - Książęce Miasto Buuren
Kontakt:

Beta testy

Post autor: Marcin Mikołaj »

Mieszkańcy,

Zakończone zostały beta testy dla strony b1.dreamland.net.pl - zgodnie z zapowiedzią strona ponownie nie jest dostępna dla mieszkańców, ponieważ trwają pracę nad implementacją kolejnych rozwiązań sprzyjających funkcjonowaniu Królestwa i zabawie w wirtualne państwo.

Każde zdanie na temat funkcjonalności, czy wyglądu strony są dla ich twórców ważne, dlatego KSI zwraca się z prośbą o składanie informacji, opiniowanie, raportów o błędach. To wszystko pozwoli pracującym stworzyć system przyjazny dla każdego użytkownika, a w konsekwencji przełoży się na satysfakcję z dobrze wykonanej pracy na rzecz Królestwa i jego mieszkańców.

Zapraszam do wyrażania opinii.


W imieniu KSI
(-) Marcin Mikołaj, R.
Awatar użytkownika
Yaqu13
Posty: 370
Rejestracja: 18 lis 2015, 18:03
NIM: 723255
Kontakt:

Re: Beta testy

Post autor: Yaqu13 »

Widzę, że wszyscy się udzielają... udzielę się i ja ;)

1. http://b1.dreamland.net.pl/konto/lcrm/1
zakładki od 1-6 mają przestawione dane tytuł zamieniony miejscem z prowincją

2. http://b1.dreamland.net.pl
w kodzie strony widzę

Kod: Zaznacz cały

...
<input type="text" name="imie" placeholder="* Imię - min 5, a max 30 znaków" class="form-control"><br>
<input type="text" name="nazwisko" placeholder="Nazwisko - min 5, a max 30 znaków" class="form-control">
...
nie powinno to być na innej stronie np. Zapisz się a nie na ogólnej? Na podstronach też widzę ten kod więc ciekawie jest zrobiona ta strona

3. Odnośnik do prowincji wyrzuca na nową stronę... jest to dobre ale... nie lepiej wyświetlać te prowincje na tej samej stronie poniżej?
Chodzi mi o taki podział strony:
  • * 30% menu główne Królestwa
    * 60% podstrona do zmiany => wyświetlanie danych z podstron KD, prowincji itp
    * 10% stopka
Proporcje % oczywiście można zmienić, napisałem umownie

Obecnie odnośnik prowincji wyrzuca w nowe okno przez co prowincja wydaje się być "oddzielona" od Królestwa. Wydaje mi się, że lepiej to scalić dodając ją jako podstronę. W późniejszym czasie władzom prowincji można zrobić panel do edycji danych prowincji przez co osoba zielona z IT będzie mogła skutecznie nią zarządzać ;)

4. Tak trochę zmieniając temat... dużo stron otwiera się w nowych kartach/oknach piję tu do nowej strony oraz do banku. W starej zaś wersji strony przeładowywały się w tym samym miejscu ale brakowało w nich dostępu do głównego menu by skutecznie się tam poruszać po przeładowaniu strony. Widzę przechodzimy z jednej skrajności w drugą i obydwie wydają mi się niedoskonałe. Celujmy w środek - takie nawiązanie do pkt3 ;)
(-) Michał wicehrabia Yaqu
Awatar użytkownika
Marcin Mikołaj
król-senior
Posty: 1302
Rejestracja: 29 gru 2011, 14:52
Numer GG: 6042777
NIM: 906544
Lokalizacja: Domena Królewska - Ekorre; Zjednoczone Księstwo - Książęce Miasto Buuren
Kontakt:

Re: Beta testy

Post autor: Marcin Mikołaj »

Michal Yaqu pisze:Widzę, że wszyscy się udzielają... udzielę się i ja ;)

1. http://b1.dreamland.net.pl/konto/lcrm/1
zakładki od 1-6 mają przestawione dane tytuł zamieniony miejscem z prowincją
Dziękuję za przypomnienie - cały czas o tym zapominam - tak jest tylko na stronie przed zalogowaniem.
2. http://b1.dreamland.net.pl
w kodzie strony widzę

Kod: Zaznacz cały

...
<input type="text" name="imie" placeholder="* Imię - min 5, a max 30 znaków" class="form-control"><br>
<input type="text" name="nazwisko" placeholder="Nazwisko - min 5, a max 30 znaków" class="form-control">
...
nie powinno to być na innej stronie np. Zapisz się a nie na ogólnej? Na podstronach też widzę ten kod więc ciekawie jest zrobiona ta strona
Kod wyświetla się dlatego, że dane te są umieszczone specjalnie w pliku odnoszącym się do stopki - panel logowania nie jest osobną stroną - logowanie pojawia się jako wyskakujące okno przy wykorzystaniu kilku technik. Ponadto wskazany kod zawiera jedynie formularz logowania, nie zaś skrypt logowania.
3. Odnośnik do prowincji wyrzuca na nową stronę... jest to dobre ale... nie lepiej wyświetlać te prowincje na tej samej stronie poniżej?
Chodzi mi o taki podział strony:
  • * 30% menu główne Królestwa
    * 60% podstrona do zmiany => wyświetlanie danych z podstron KD, prowincji itp
    * 10% stopka
Proporcje % oczywiście można zmienić, napisałem umownie
Przyznam, że nie bardzo rozumiem tutaj o co Panu chodzi :)
Obecnie odnośnik prowincji wyrzuca w nowe okno przez co prowincja wydaje się być "oddzielona" od Królestwa. Wydaje mi się, że lepiej to scalić dodając ją jako podstronę. W późniejszym czasie władzom prowincji można zrobić panel do edycji danych prowincji przez co osoba zielona z IT będzie mogła skutecznie nią zarządzać ;)
Nie wszystkie Prowincje na to się zgodzą, w szczególności, że każda z wymienionych posiada swoją indywidualną stronę.
4. Tak trochę zmieniając temat... dużo stron otwiera się w nowych kartach/oknach piję tu do nowej strony oraz do banku. W starej zaś wersji strony przeładowywały się w tym samym miejscu ale brakowało w nich dostępu do głównego menu by skutecznie się tam poruszać po przeładowaniu strony. Widzę przechodzimy z jednej skrajności w drugą i obydwie wydają mi się niedoskonałe. Celujmy w środek - takie nawiązanie do pkt3 ;)
W nowych oknach otwierają się głównie strony, które nie są związane z serwisem - vide prowincje, czy też odpowiednie odnośniki jak na przykład podgląd do strony (zawartości), którą się edytuje w panelu. Większość jednak otwiera się w tym samym oknie - rejestry, czy też panel administracyjny danego konta.

(-) Marcin Mikołaj, R.
Awatar użytkownika
Pavel Svoboda
król-senior
Posty: 1139
Rejestracja: 13 wrz 2010, 15:02
Numer GG: 1935862
NIM: 509280
Kontakt:

Re: Beta testy

Post autor: Pavel Svoboda »

Michal Yaqu pisze:
Obecnie odnośnik prowincji wyrzuca w nowe okno przez co prowincja wydaje się być "oddzielona" od Królestwa. Wydaje mi się, że lepiej to scalić dodając ją jako podstronę. W późniejszym czasie władzom prowincji można zrobić panel do edycji danych prowincji przez co osoba zielona z IT będzie mogła skutecznie nią zarządzać ;)


Pozwolę sobie tu tylko szybko zgłosić, że bardzo popieram ten głos. Najlepiej byłoby, gdyby prowincje nie miały osobnych stron i funkcjonowały jako zakładki na stronie głównej, podobnie jak wszystkie inne główne instytucje państwowe - rząd, parlament etc.

W ten sposób skupiamy cały ruch na jednej stronie.

Inną kompletnie sprawą jest, czy to jest praktycznie możliwe. Tu wchodzi dreamlandzka polityka. Prowincje są tradycyjnie autonomiczne i mocno niezależne. Ich osobne strony zawsze były tego wyrazem. Więc, jak wspomniał JKM, opór ze strony prowincji może być spory :)

Ja to widziałem tak, że każda prowincja, lenno, miasto, czasopismo i firma będą miały swoją wizytówkę w ramach strony głównej. Na niej znajdą się podstawowe informacje (właściciel, lokalizacja itp). Każdy kto będzie chciał, będzie mógł założyć dla swojej instytucji osobną stronę, która będzie podlinkowana na wizytówce. Alternatywnie będzie można rozbudować wizytówkę o wiele innych informacji używając panelu edycji, bez konieczności posiadania umiejętności IT.

Druga opcja będzie zalecana, ale jeśli ktoś lepiej się czuje mając swoje własne 'poletko', nie powinniśmy ograniczać ludziom twórczości w tym zakresie.
(-) Pavel Svoboda, r.s.
Awatar użytkownika
Marcin Mikołaj
król-senior
Posty: 1302
Rejestracja: 29 gru 2011, 14:52
Numer GG: 6042777
NIM: 906544
Lokalizacja: Domena Królewska - Ekorre; Zjednoczone Księstwo - Książęce Miasto Buuren
Kontakt:

Re: Beta testy

Post autor: Marcin Mikołaj »

Pavel Svoboda pisze: Pozwolę sobie tu tylko szybko zgłosić, że bardzo popieram ten głos. Najlepiej byłoby, gdyby prowincje nie miały osobnych stron i funkcjonowały jako zakładki na stronie głównej, podobnie jak wszystkie inne główne instytucje państwowe - rząd, parlament etc.

W ten sposób skupiamy cały ruch na jednej stronie.
Na ten temat się wypowiadałem już jakiś czas temu - w założeniu dla mnie to idealna sytuacja, aby główne urzędy były podstronami strony głównej. W zakresie Prowincji - nigdy niczego nie wykluczałem, wstawiłem odnośniki do istniejących Prowincji tak jak działa to obecnie.

(-) Marcin Mikołaj, R.
Awatar użytkownika
Yaqu13
Posty: 370
Rejestracja: 18 lis 2015, 18:03
NIM: 723255
Kontakt:

Re: Beta testy

Post autor: Yaqu13 »

Marcin Mikołaj pisze: ...
3. Odnośnik do prowincji wyrzuca na nową stronę... jest to dobre ale... nie lepiej wyświetlać te prowincje na tej samej stronie poniżej?
Chodzi mi o taki podział strony:
  • * 30% menu główne Królestwa
    * 60% podstrona do zmiany => wyświetlanie danych z podstron KD, prowincji itp
    * 10% stopka
Proporcje % oczywiście można zmienić, napisałem umownie
Przyznam, że nie bardzo rozumiem tutaj o co Panu chodzi :)
...
(-) Marcin Mikołaj, R.
1. Chodziło mi o podział strony. Ile ma zajmować nagłówek, tekst w środku, stopka itp ale to na razie odpuśćmy


2. Co do prowincji... autonomia autonomią ale i tak nie widzę bo coś stało na przeszkodzie aby chociaż podpiąć na górze każdej prowincji główne menu lub przekierowanie. Obecnie jak wchodzę na stronę prowincji to nigdzie nie mam odnośnika do KD (w każdym razie nie widzę)
Przykład pierwszy z brzegu: Chodzę po prowincji, chcę kupić działkę... kontakt do burmistrza jeszcze znajdę ale przekierowanie do banku? i teraz muszę otwierać stronę KD następnie Bank zamiast kliknąć w menu i rozwijać sobie listę podstron i wybrać bank

3. Oprócz Scholandii wszystko stoi na jednym serwerze czy mi się źle wydaje? Wg mnie większość aby nie mówić, że wszystkie instytucje państwowe powinny stać na tym samym serwerze aby ograniczyć "straty danych" wynikające ze śmierci lub opuszczenia KD przez zarząd danej prowincji/miasta. Widzę że strony niektórych miast są wyłączone, przypuszczam że burmistrz się wyprowadził a wraz z nim stracono dostęp do strony i danych które znajdowały się na prywatnym serwerze.

Nie wiem jaka jest dokładnie struktura rządu ale w tym miejscu przydał by się "strażnik", który wrzucał by te dane na serwer aby trochę ograniczyć dostęp do informacji osobom nieupoważnionym. Wyprzedam pytanie... tak szczerze jak często aktualizuje się dane miasta? raz na tydzień? a może miesiąc? z 1-2 strony? A w ten sposób mamy pewność, że miasto nawet bez burmistrza będzie dalej stało

ale się rozpisałem ;) sorry ;p
(-) Michał wicehrabia Yaqu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Polityka”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości