Wojciech Bombina zaprasza

Powiększanie wspólnego dobra, walki o władzę. Esencja dreamlandzkiego życia.
Awatar użytkownika
Bombina
NIM: 352373
Kontakt:

Wojciech Bombina zaprasza

Post autor: Bombina »

Przedstawienie czas zacząć. Wejściówki prawie że darmowe, bo jedyna cena to poświęcenie odrobiny czasu. Zgodnie z zapowiedziami niżej kilka akapitów o tym, czego można się spodziewać po moim rządzie. Ustawa zasadnicza nie przewiduje obowiązku wygłoszenia expose, orędzia czy też czegoś podobnego, stąd też moja wypowiedź trafia do wątku poza Parlamentem Królewskim. Nie z uwagi na brak szacunku do tej instytucji, ale z uwagi na chęć dotarcia do wszystkich potencjalnych zainteresowanych oraz możliwość wywołania szerszej dyskusji.

Polityka wewnętrzna, w tym skład Rządu. Nie będę snuć w tej materii wielkich programowych rozważań, ani opowiadać o tym, jakie to będą resorty w moim gabinecie. Rząd – na potrzeby wewnętrzne – po pierwsze będzie skupiał się na tym, żeby nie szkodzić, po drugie wspierać przejawiającą się aktywność (o ile oczywiście taka będzie wola zainteresowanych). Zawsze uważałem, że inicjatywy „sprywatyzowane” są bardziej wartościowe od „państwowych” i nowy stołek mojej optyki nie zmienił. Wszystko więc zależy od szeroko pojętych mieszkańców. Podobnie kwestia składu Rządu. Jestem otwarty na wszelką współpracę i zwracam się uprzejmie o kontakt na priv.

Polityka zagraniczna, ta dalsza. Dreamland już trochę za bardzo stał się taką lożą szyderców z Muppet Show. Kiedyś Dreamland był graczem, z którym liczono się na arenie międzynarodowej, ale sukcesywnie wolano angażować się w różnorakie beki i trollingi. Efekt jest taki, że wpierdolono nam pod płotem cały kontynent i wszystkich gówno obchodziło nasze zdanie, pomimo wkładu i starań barona Moskwicza. Potrzebne jest więc nowe otwarcie polityki zagranicznej, w tym zwłaszcza odnowienie relacji z sąsiadami oraz liczącymi się państwami i tego się inicjatywą prywatną nie załatwi. Ustaliliśmy wspólnie z Jego Królewską Mością, że kompetencje te w zauważalnej mierze zostaną przekazane Rządowi. Chociażby z prostej przyczyny – są kwestie, w przypadku których załatwianie ich przez Króla będzie po prostu przypałowe (obniży rangę tronu itd.). O ile – jak wskazywałem wyżej – jakiś wielkich oczekiwań co do teczek ministerialnych nie mam, o tyle MSZ by się przydał.

Polityka zagraniczna, ta bliższa. Można w zasadzie dyskutować, czy to w świetle prawa prerogatywa Króla (PZ) czy Premiera (jednak PW) – niemniej mamy drobny kłopot na styku PZ i PW, który wypadałoby rozwiązać i pewnie rozwiązywać będziemy to wspólnie. Tym problemem jest oczywiście Unia Niepodległych Państw. My tego nie wypowiedzieliśmy, nam tego też nikt nie wypowiedział. Można więc przyjąć, że istnieje to tak długo, jak długo istnieją co najmniej dwa państwa członkowskie. Takie dwa państwa istnieją, mianowicie my i Teutonia. Sclavinię pomijam, bo jej państwowość to jest, operując dyplomatycznym językiem, bardzo wątpliwa (znikli już z forum UNP). Dobra, co do Sclavinii to mały edit: odnaleźli mi się (oby się im wiodło, wybaczcie moje faux pas), ale nie obala to mojej tezy, że do UNP ciężko ich zaliczać (choć może i z nimi ten bajzel należy sprzątnąć?). Teutonia natomiast zdaje się zmieniła odwieczną zasadę dotrzymywania umów przez ten kraj – ale właśnie tutaj jest kwestia dyskusji – czy unia istnieje, a jeśli tak to, jakie mamy oczekiwania wobec naszego „sojusznika” ("sojuszników"?).

Polityka wewnętrzna, ale po raz drugi. Ta mniej poważna. Mamy masę istotnych kwestii do załatwienia. Limity na połowy ryb, normy emisyjne, obowiązek jazdy po pijaku, obowiązkowa eutanazja, wprowadzenie alkotubek do sklepików szkolnych, opodatkowanie pierwszego mieszkania itd. itp. etc. Rząd zapewne będzie się tym zajmować, bo czemu by nie, skoro już objąłem urząd, ale kraju to się na tym nie zbuduje. Traktować należy to wszystko jako wydarzenia „kulturowe” rozwijające się zależnie od zainteresowania.

Prawo, choć rząd nie jest ustawodawcą. Ale ma na niego wpływ. Ogólnie, co zawsze powtarzam, jestem tutaj dla przyjemności, a nie po to żeby bawić się w pracę. Nie będę więc na pewno wytwarzał wysublimowanych aktów prawa wyłącznie jako sztuki dla sztuki. Inicjatywa ustawodawcza raczej będzie ograniczać się do dwóch przypadków: 1) coś trzeba po prostu zrobić od strony prawnej (i będzie to też robione porządnie, a nie jakiś szajs pisany przez nauczyciela wosu) oraz 2) coś jest całkowicie zbędne, absurdalne i poronione. Takim aktem prawa to się można zajmować w wolnym czasie dla przyjemności.

Gospodraka, której nie ma. Nie, nie będzie wielkiej dyskusji czy v-państwo potrzebuje systemu gospodarczego. Nie potrzebuje, jakby potrzebowało, to już dawno byśmy wszyscy zdechli, ew. gdzieś tam by dychali jeszcze ostatni sarmaci wierzący w mityczny powrót Syriusza. Natomiast SG zawsze zabawę trochę urozmaica. Tutaj bez niespodzianek – mamy na serwerze ostatnią wersję Dacii Aero (Giełdy), starczy z niej wyjebać nadbudówki Anglova służące do synchronizacji z systemami sarmackimi i w miejsce tego napisać albo samodzielny system rejestracji albo podpięcie ze Stemplem (tutaj akurat dyskusja wskazana) oraz ustawić system od nowa, wsadzić nowe spółki, zrobić jakieś sensowne warunki startowe itd. Rejestracji/logowania sam nie ogarnę (potrzebna czyjaś pomoc), resztę potrafię zrobić sam.
Załączniki
Premier Wojciech Bombina przemawia
Premier Wojciech Bombina przemawia
baron Wojciech desłetudo Bombina Maxima
Awatar użytkownika
Maciej II
Gubernator Dreamlandu i Scholandii
NIM: 591374
Kontakt:

Re: Wojciech Bombina zaprasza

Post autor: Maciej II »

Co do wklejania kontynentów tu i ówdzie, to jest prostsza metoda niż użeranie się z jakimiś Minecraftowymi porostami. Opublikować mapę na której ich nie ma i Ekorzyn znajduje się na współrzędnej 0x0. Dreamland może na tejże mapie zajmować zresztą cały Polin, a mapę opublikujemy w formie globusa, żeby nie było już co do tego wątpliwości, że płaszczyzna na której się znajdujemy jest diametralnie różna od zawartości niespłukanej gumocipy reszty tego łez padołu i ogólnie nie zgadzam się z założeniem, że musimy, jako kraj, wychodzić naprzeciw dzikusom zza Rubikonu.
Odwieczną prawdą jest, że mikroświat w końcu zdechnie, co więcej wszystkie zegary w Dreamopolis za któregoś tam mojego panowania nakazałem przestawić na czas końca świata i mamy dosłownie kilka sekund do północy. Po ostatniej kwerendzie forów zagranicznych jestem przekonany, że wszystkie te zegary się późnią i jak tylko przez chwilę dociśniemy pedał gazu to wszystko w końcu jebnie. Dlatego proponuję skupić PZ na zakończeniu projektu pt. mikronacje. Nawet jak wszyscy zdechną to nasza główna w stylu forum by przemo '05 dumnie będzie wisiała i szpeciła internet. Tego wymaga prawo grobowe.Jeżeli nie zgadzacie się z tym podejściem, bo nie chcecie zabierać biednym autystom ich jedynego powodu do dumy to po prostu wystarczy w Dreamlandzie napisać cokolwiek. W dzisiejszym mikroświecie poprzeczka jest zawieszona tak absurdalnie nisko, że można wypluwać fanfiki z CzatGPT o romantycznych uniesieniach Baltazara Gąbki i Smoka Kraka na parkingu miejscowego Lidla, żeby przebić jakikolwiek międzynarodowy content zeszłego miesiąca.
---

marszałek Maciej II zu Hergemon à de Ebruz - van der Pohl, r.s.
Awatar użytkownika
Antoni Moskwicz
NIM: 812386
Kontakt:

Post autor: Antoni Moskwicz »

W sumie już jeden z przybyszy z Bombasu yyy... Kompasu raz tak zrobił, rozciągnął Kompas na cały Pollin. W sumie czemu nie, założymy Dream-Planetę, będzie na czym testować trynidadzkie głowice jądrowe i nikt nie będzie nic bredził o skażeniu czy normach emisji promieniowania.
Bombina pisze: 2 lis 2024, 23:28 Efekt jest taki, że wpierdolono nam pod płotem cały kontynent i wszystkich gówno obchodziło nasze zdanie, pomimo wkładu i starań barona Moskwicza.
Więcej zrobili JKM i JE Arthur de Rivey, którzy sprawę dreamlandzkim obywatelom nagłośnili.
Ale jeśli dyskusja o nowym lądzie ma się kręcić wokół "A bo KIK zły", to nie wiem czy w ogóle warto ciągnąć sprawę dalej po dobroci, czy nie lepiej a może i śmieszniej napisać w stylu dhatarskim jakiegoś komunikatu i poćwiczyć pisanie kursywą.
Bombina pisze: 2 lis 2024, 23:28 Tym problemem jest oczywiście Unia Niepodległych Państw. My tego nie wypowiedzieliśmy, nam tego też nikt nie wypowiedział. Można więc przyjąć, że istnieje to tak długo, jak długo istnieją co najmniej dwa państwa członkowskie. Takie dwa państwa istnieją, mianowicie my i Teutonia.
Byleby przy odświeżeniu nie dać się wkręcić w traktat, gdzie będzie wymagane wspólne forum, bo to akurat nie wypaliło w przypadku Dreamlandu.
baron Antoni Moskwicz van der Pohl rodu Argentfører
Prefekt Małej Furii
Obrazek
Awatar użytkownika
Bombina
Kontakt:

Antoni Moskwicz pisze: 4 lis 2024, 12:23 Ale jeśli dyskusja o nowym lądzie ma się kręcić wokół "A bo KIK zły", to nie wiem czy w ogóle warto ciągnąć sprawę dalej po dobroci, czy nie lepiej a może i śmieszniej napisać w stylu dhatarskim jakiegoś komunikatu i poćwiczyć pisanie kursywą.
Jak dla mnie, to musimy podejść realistycznie. Wpierdolono nam to na mapie obok i teraz trzeba się zastanowić cóż my z tego możemy mieć i co ugrać.
Byleby przy odświeżeniu nie dać się wkręcić w traktat, gdzie będzie wymagane wspólne forum, bo to akurat nie wypaliło w przypadku Dreamlandu.
W mojej ocenie nic nie stoi na przeszkodzie, żeby naszego sojusznika przyjąć na dreamlandzie forum, zwłaszcza że swoim nieczytelnym systemem zmagają się od samego początku.
Awatar użytkownika
Maciej II
Gubernator Dreamlandu i Scholandii
NIM: 591374
Kontakt:

Post autor: Maciej II »

Czy Korona i JE PM ma w planach aktualizację forum? Bo pomimo, że wszystkie te dostępiki mnie niezwykle rajcują, to minimum od wejścia w życie nowej konstytucji nie jestem Gubernatorem Królestwa Dreamlandu.

Są dużo lepsze opcje niż wykłócanie się z kimś tam o to jak daleko postawił swoje paskudztwo od naszej miedzy. Po prostu wystarczy opublikować jakościowo lepszą mapę na której go nie będzie. Rozwiąże to problem ewentualnych przykrych sąsiadów, a przy okazji poprawi opłakany stan kartografii Królestwa. Za rok najświeższa mapa ogólnodreamlandzka będzie miała roczek. Może warto się zastanowić nad jakimś poważniejszym projektem kartograficznym zamiast wymachiwać szabelką?
---

marszałek Maciej II zu Hergemon à de Ebruz - van der Pohl, r.s.
Awatar użytkownika
Arthur de Rivey
NIM:
Kontakt:

Post autor: Arthur de Rivey »

Plany są wprawdzie ogólnie sformułowane, ale w większości trudno się z nimi nie zgodzić. Życzę powodzenia w ich realizacji. Konserwatywny Klub Polityczny pełnić będzie rolę konstruktywnej opozycji wobec rządu.
Awatar użytkownika
Bombina
Kontakt:

Maciej II pisze: 5 lis 2024, 00:25 Czy Korona i JE PM ma w planach aktualizację forum?
Urząd Premiera dostrzega ten problem.
Arthur de Rivey pisze: 5 lis 2024, 20:30 Plany są wprawdzie ogólnie sformułowane, ale w większości trudno się z nimi nie zgodzić.
Za długo jestem już w mirkonacjach by podjąć ryzyko szczegółowych planów w zastanej sytuacji :).
Awatar użytkownika
Antoni Moskwicz
NIM: 812386
Kontakt:

Post autor: Antoni Moskwicz »

Maciej II pisze: 5 lis 2024, 00:25 Są dużo lepsze opcje niż wykłócanie się z kimś tam o to jak daleko postawił swoje paskudztwo od naszej miedzy. Po prostu wystarczy opublikować jakościowo lepszą mapę na której go nie będzie. Rozwiąże to problem ewentualnych przykrych sąsiadów, a przy okazji poprawi opłakany stan kartografii Królestwa. Za rok najświeższa mapa ogólnodreamlandzka będzie miała roczek. Może warto się zastanowić nad jakimś poważniejszym projektem kartograficznym zamiast wymachiwać szabelką?
Jest szansa, że wkrótce nie będzie nawet przed kim wymachiwać.
baron Antoni Moskwicz van der Pohl rodu Argentfører
Prefekt Małej Furii
Obrazek
Awatar użytkownika
Detlef Tankwart
NIM:
Kontakt:

Post autor: Detlef Tankwart »

Dreamland dalej jest rodzinnym biznesem Teutończyków? Nowe, nie znałem.
Awatar użytkownika
Bombina
Kontakt:

Detlef Tankwart pisze: 10 lis 2024, 21:28 Dreamland dalej jest rodzinnym biznesem Teutończyków? Nowe, nie znałem.
Sir Tankwarcie, po prostu osoby narodowości teutońskiej zawsze były rzutkie i przedsiębiorcze. Nauczyły nad tego dekady okupacji, a to pod rządami sarmackimi, a to pod teutońskimi. Nie oznacza to, że osoby innej narodowości, przykładowo rdzeni Dreamlandzyczy, nie mogą w w Dreamlandzie również zrobić kariery.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Polityka”